Uradni list

Številka 5
Uradni list RS, št. 5/1993 z dne 22. 1. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 5/1993 z dne 22. 1. 1993

Kazalo

134. Pravilnik o kriterijih za ugotavljanje izgube pravice do denarnega nadomestila oziroma denarne pomoči med brezposelnostjo, stran 144.

Na podlagi tretjega odstavka 32. člena Zakona o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti (Uradni list RS, št. 5/91 in 12/92) ter 272. člena Zakona o sistemu državne uprave in o Izvršnem svetu Skupščine SR Slovenije ter o republiških upravnih organih (Uradni list SRS, št. 24/79, 12/82, 39/85, 37/87 in 18/88) izdaja ministrica za delo
PRAVILNIK
o kriterijih za ugotavljanje izgube pravice do denarnega nadomestila oziroma denarne pomoči med brezposelnostjo
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom so določeni načini in kriteriji, na podlagi katerih Republiški zavod za zaposlovanje (v nadaljnjem besedilu: zavod) ugotavlja, kdaj izgubi zavarovanec pravico do denarnega nadomestila oziroma do denarne pomoči zaradi:
– odklonitve zaposlitve,
– odklonitve napotitve na usposabljanje ali izobraževanje,
– odklonitve vključitve v enega izmed programov aktivne politike zaposlovanja (v nadaljnjem besedilu: program APZ),
– nejavljanja na zahtevo zavoda.
2. člen
Ob vložitvi zahtevka za priznanje pravice do denarnega nadomestila oziroma do denarne pomoči pouči zavod zavarovanca (ustno ali s pisnim informativnim gradivom) o možnih oblikah napotitve na zaposlitev, usposabljanje ali izobraževanje, vključitve v programe APZ in o dolžnosti javljanja na zavodu, o njegovih pravicah v zvezi z odklanjanjem napotitev iz opravičljivih razlogov ter ga opozori, da bo izgubil pravico do denarnega nadomestila oziroma do denarne pomoči v primeru neupravičene odklonitve napotitve.
II. NAPOTNICA
3. člen
O napotitvi na zaposlitev, usposabljanje ali v program APZ izda zavod zavarovancu napotnico, ki vsebuje podatke o vrsti napotitve (zaposlitev, usposabljanje, program APZ), organizaciji oziroma delodajalcu, kraju, delovnem mestu ter opozorilo o posledicah neupravičene odklonitve napotitve.
Napotnica se praviloma vroči zavarovancu osebno, po pošti pa le v primeru, če lahko zavod brez predhodnega razgovora z zavarovancem ugotovi, da lahko skladno z določili zakona, tega pravilnika ali drugega predpisa zavarovanca napoti na ustrezno zaposlitev, usposabljanje ali v program APZ.
4. člen
Zavarovanec mora napotnico predložiti v potrditev oziroma v podpis pooblaščeni osebi organizacije oziroma delodajalca, v katero je bil napoten, in tako potrjeno napotnico vrniti zavodu v roku treh dni od dneva, določenega v napotnici.
Če zavarovanec zavrne napotnico, če se brez opravičljivega razloga ne zglasi v organizaciji oziroma pri delodajalcu skladno z napotnico ali če ne predloži potrjene napotnice skladno s prejšnjim odstavkom, se šteje, da je neupravičeno odklonil napotitev. V tem primeru izgubi pravico do denarnega nadomestila oziroma do denarne pomoči z dnem zavrnitve oziroma vročitve napotnice.
III. ODKLONITEV ZAPOSLITVE
5. člen
Zavod lahko napoti zavarovanca na zaposlitev za določen ali nedoločen čas, s polnim ali krajšim delovnim časom, vendar ne manj kot s polovico polnega delovnega časa, na delovno mesto, ki ustreza njegovi izobrazbi, znanju in zmožnostim (v nadaljnjem besedilu: ustrezna zaposlitev).
Za ustrezno zaposlitev se po tem pravilniku šteje:
– zaposlitev na delovnem mestu, za katero se zahteva enaka stopnja in ista ali sorodna smer strokovne izobrazbe, kot jo ima zavarovanec;
– zaposlitev na delovnem mestu, za katero se zahteva ena stopnja nižja strokovna izobrazba iste ali sorodne smeri, kot jo ima zavarovanec, če gre za poklice oziroma dela, kjer izobrazba ni odločilnega pomena (npr. višja medicinska sestra – sestra, administrativni tehnik – administrator, ipd.);
– zaposlitev na delovnem mestu, za katero se zahteva ena stopnja višja strokovna izobrazba iste ali sorodne smeri, kot jo ima zavarovanec, če mu je hkrati zagotovljeno izpopolnjevanje strokovne izobrazbe oziroma usposabljanje z delom (došolanje) za to delovno mesto in če ima zavarovanec ustrezna znanja in psihofizične sposobnosti.
Kriterij napotitve po drugi alinei prejšnjega odstavka se uporabi v primeru, če zavarovanca po treh mesecih od začetka prejemanja denarnega nadomestila oziroma denarne pomoči ni bilo mogoče napotiti na zaposlitev po prvi alinei prejšnjega odstavka, oziroma po šestih mesecih, če niso bile uspešne vsaj tri napotitve na zaposlitev.
Kriterij napotitve po tretji alinei drugega odstavka tega člena se uporabi v primeru, če zavarovanca po treh mesecih od začetka prejemanja denarnega nadomestila oziroma denarne pomoči ni bilo mogoče napotiti na zaposlitev oziroma so bile napotitve brezuspešne.
Zavarovanec, ki je napoten na zaposlitev po drugi alinei drugega odstavka tega člena, obdrži pri zavodu prednostno pravico do zaposlitve na delovnem mestu, ki ustreza njegovi strokovni izobrazbi, znanju in zmožnostim.
6. člen
Zavarovanec lahko odkloni napotitev na zaposlitev po prejšnjem členu in ne izgubi pravice do denarnega nadomestila oziroma do denarne pomoči, če je zaposlitev izven kraja njegovega stalnega oziroma začasnega bivališča in:
– je oddaljenost večja kot 40 km ali
– traja pot na delo in z dela skupaj v normalnih okoliščinah z javnimi prevoznimi sredstvi več kot 4 ure, za zavarovanca z otrokom do 3 let starosti pa več kot 2 uri dnevno.
Zavarovanec ne more odkloniti napotitve na zaposlitev iz razlogov po drugi alinei prejšnjega odstavka, če mu organizacija oziroma delodajalec zagotovi enakovredne bivalne pogoje v kraju zaposlitve, razen v primeru, da s preselitvijo niso upoštevani zgoraj določeni kriteriji za zavarovančevega zaposlenega zakonca.
7. člen
Zavarovanec izgubi pravico do denarnega nadomestila oziroma do denarne pomoči, če odkloni zaposlitev, na katero ga napoti zavod skladno s 5. členom tega pravilnika, razen v primerih, določenih v prejšnjem členu.
Za odklonitev zaposlitve se šteje tudi, če organizacija oziroma delodajalec ni sprejel napotenega zavarovanca v delovno razmerje zaradi vzrokov, ki so izključno na strani zavarovanca (npr. namerno izmikanje zaposlitvi, postavljanje neprimernih pogojev za zaposlitev delodajalcu, ipd.).
Zavarovancu preneha pravica do denarnega nadomestila oziroma do denarne pomoči z dnem vročitve napotnice.
8. člen
Zavarovanec izgubi pravico do ustreznega dela denarnega nadomestila, ki ga prejema v času zaposlitve s krajšim delovnim časom od polnega na podlagi drugega odstavka 32. člena zakona o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti, z dnem prekinitve tega delovnega razmerja, če je do prekinitve prišlo po njegovi volji ali krivdi.
IV. ODKLONITEV NAPOTITVE NA USPOSABLJANJE ALI IZOBRAŽEVANJE
9. člen
Zavod lahko napoti zavarovanca na usposabljanje ali izobraževanje zaradi zaposlitve za konkretno delovno mesto ali zaradi povečanja njegovih možnosti za zaposlitev, vendar le za zaposlitev, za katero se zahteva enaka ali višja stopnja iste ali sorodne smeri strokovne izobrazbe, kot jo ima zavarovanec, skladno z določili prve in tretje alinee drugega odstavka 5. člena tega pravilnika.
10. člen
Zavarovanec izgubi pravico do denarnega nadomestila oziroma do denarne pomoči, če odkloni napotitev na usposabljanje ali izobraževanje, na katero ga napoti zavod skladno s prejšnjim členom, razen če odkloni napotitev iz razlogov iz prvega odstavka 6. člena tega pravilnika. Zavarovancu preneha pravica do denarne ga nadomestila oziroma do denarne pomoči z dnem vročitve napotnice.
Za odklonitev napotitve na usposabljanje ali izobraževanje se šteje tudi primer, ko zavarovanec ni bil vključen v usposabljanje oziroma izobraževanje izključno zaradi razlogov, ki so na njegovi strani (npr. namerno izmikanje izobraževanju). V tem primeru preneha pravica z dnem vročitve napotnice.
Zavarovanec izgubi pravico do denarnega nadomestila oziroma do denarne pomoči tudi v primeru, če po svoji volji ali krivdi prekine ali zapusti usposabljanje oziroma izobraževanje. V tem primeru preneha pravica z dnem prekinitve usposabljanja.
V. ODKLONITEV VKLJUČITVE V PROGRAM AKTIVNE POLITIKE ZAPOSLOVANJA
11. člen
Zavod napoti zavarovanca na vključitev v program APZ skladno s posebnimi predpisi oziroma navodili o izvajanju ukrepov APZ.
Zavarovanec izgubi pravico do denarnega nadomestila oziroma do denarne pomoči, če po preteku treh mesecev prejemanja denarnega nadomestila oziroma denarne pomoči odkloni vključitev v enega izmed programov APZ, razen v primerih odklonitve vključitve iz razlogov, določenih v prvem odstavku 6. člena tega pravilnika. Zavarovancu preneha pravica do denarnega nadomestila oziroma do denarne pomoči z dnem vročitve napotnice.
Za odklonitev vključitve v program APZ se štejejo tudi primeri odklonitve napotenega zavarovanca zaradi razlogov, ki so na njegovi strani (npr. namerno izmikanje vključitvi v program APZ), ter prekinitev programa APZ po njegovi volji ali krivdi. V tem primeru preneha pravica z dnem vročitve napotnice oziroma z dnem prekinitve vključitve v program APZ.
VI. JAVLJANJE ZAVAROVANCA NA ZAHTEVO ZAVODA
12. člen
Zavarovanec izgubi pravico do denarnega nadomestila oziroma do denarne pomoči, če se ne javlja zavodu na njegovo zahtevo. Šteje se, da se zavarovanec ne javlja na zahtevo zavoda, če se dvakrat zaporedoma ne zglasi na zavodu in v roku treh dni od prejema vabila, izostanka ne opraviči. V tem primeru preneha pravica do denarnega nadomestila oziroma do denarne pomoči z dnem vročitve drugega vabila.
Če še zavarovanca pozove, da se zglasi na zavodu zaradi napotitve na zaposlitev, usposabljanje ali v program APZ in se zavarovanec ne zglasi skladno s pozivom, se tak izostanek šteje za odklonitev napotitve v smislu drugega odstavka 4. člena tega pravilnika. V tem primeru preneha pravica do denarnega nadomestila oziroma do denarne pomoči z dnem vročitve poziva.
Za poziv na zglasitev iz prejšnjega odstavka se šteje samo pisno vabilo, ki se izda z namenom posredovanja oziroma napotitve na konkretno zaposlitev, usposabljanje ali v program APZ. Poziv mora vsebovati vse elemente napotnice, določene v prvem odstavku 3. člena tega pravilnika.
13. člen
Vsako odsotnost, daljšo od 15 dni, mora zavarovanec predhodno javiti zavodu. Zavod upošteva le tiste predhodno javljene odsotnosti, ki jih spozna za opravičljive, kot so zdravljenje, daljše potovanje, letovanje, ipd. Predhodno javljena opravičljiva odsotnost je lahko le izjemoma daljša od 30 dni.
V času predhodno javljene opravičljive odsotnosti zavod zavarovanca ne vabi in ne poziva ter ne napotuje na zaposlitev, usposabljanje ali v program APZ.
Če zavarovanec odsotnosti, daljše od 15 dni, predhodno ne javi zavodu oziroma zavod predhodno javljene odsotnosti ne spozna za opravičljivo, zavarovanec v postopku odvzema pravice do denarnega nadomestila oziroma do denarne pomoči ne more več uveljavljati dejstva odsotnosti kot razloga nezglasitve na vabilo, poziv ali napotitev.
VII. KONČNA DOLOČBA
14. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. ODB 1/93
Ljubljana, dne 5. januarja 1993.
Ministrica
za delo
Jožica Puhar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti