Uradni list

Številka 60
Uradni list RS, št. 60/1992 z dne 18. 12. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 60/1992 z dne 18. 12. 1992

Kazalo

2755. Odlok o tržnem redu na tržnici in tržnih prostorih v občini Škofja Loka, stran 3443.

Na podlagi 35. člena Zakona o blagovnem prometu (Uradni list SRS, št. 21/77, 29/86), 7. člena Odloka o organizaciji in delu občinske skupščine (Uradni vestnik Gorenjske, št. 14/89) je Skupščina občine Škofja Loka na skupni seji družbenopolitičnega zbora, zbora združenega dela in zbora krajevnih skupnosti dne 7. 12. 1992 sprejela
ODLOK
o tržnem redu na tržnici in tržnih prostorih v občini Škofja Loka
(v nadaljnjem besedilu: tržni red)
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Tržni red ureja promet s kmetijskimi pridelki, živili živalskega in rastlinskega izvora, cvetjem, gozdnimi sadeži, zdravilnimi zelišči, izdelki domače obrti, rabljenim blagom, galanterijskim blagom za gospodinjstva in bižuterijo, pravice in dolžnosti upravljalca tržnice in tržnih prostorov, lokacijo tržnice in tržnih prostorov, poslovni čas, prodajne prostore, prodajo blaga in vzdrževanje reda in čistoče.
2. člen
Promet s kmetijskimi pridelki, živili živalskega in rastlinskega izvora, cvetjem, gozdnimi sadeži, zdravilnimi zelišči, izdelki domače obrti, rabljenim blagom, galanterijskim blagom za gospodinjstva in bižuterijo, je na tržnici in tržnih prostorih prost, opravlja pa še po določilih tržnega reda.
3. člen
Upravljalec tržnice v Šolski ulici v Škofji Loki je Krajevna skupnost Škofja Loka-Kamnitnik.
Upravljalci tržnih prostorov v mestu Škofja Loka, v Podlubniku, na Trati, v Žireh, v Gorenji vasi, v Poljanah in v Železnikih pa so krajevne skupnosti v teh krajih.
II. PRAVICE IN DOLŽNOSTI UPRAVLJALCA
4. člen
Upravljalec zagotavlja na tržnici in tržnih prostorih pogoje za prodajo kmetijskih pridelkov, živil živalskega in rastlinskega izvora, cvetja, gozdnih sadežev, zdravilnih zelišč, izdelkov domače obrti, rabljenega blaga, galanterijskega blaga za gospodinjstva in bižuterijo brez posrednika.
Upravljalec tržnice ima naslednje pravice in dolžnosti:
– organizira in vodi poslovanje na tržnici,
– razporeja in oddaja tržne prostore v uporabo prodajalcem ter pobira pristojbino,
– ureja in redno vzdržuje komunalne in druge naprave, ki jih ima v upravljanju,
– skrbi za lep videz, red in čistočo na tržnici in tržnih prostorih ter za odstranjevanje odpadkov in čiščenje tržnih površin,
– sodeluje s pristojnimi inšpekcijskimi službami in obvešča pristojne organe o razmerah na tržnih površinah.
III. RAZMESTITEV TRŽNIH PROSTOROV
5. člen
1. Tržnica v Šolski ulici na parc. št. 54/3 je mesto, kjer se opravlja trženje s kmetijskimi pridelki, živilsko-prehrambenimi izdelki, obrtnimi izdelki in drugimi proizvodi na drobno.
2. Tržni prostori v občini Škofja Loka so:
a) v Škofji Loki:
– tržni prostor na parc. št. 1069/1 k.o. Škofja Loka (od uvoza v NAMO proti severu v dolžini 40 m);
– tržni prostor na parc. št. 232/2 k.o. Škofja Loka (na desni strani Selške Sore ob izhodu iz brvi dve stojnici za prodajo knjig in slik ter na levi strani ena stojnica za prodajo knjig);
– tržni prostor na parc. št. 240/2 k.o. Škofja Loka (Cankarjev trg nasproti prodajalne s sadjem na platoju pred Mesarijo);
– tržni prostor na Spodnjem trgu na parc. št. 600 k.o. Škofja Loka (bivša tržnica – na južni strani trga);
na Trati
– tržni prostor na parc. št. 626/9 k.o. Suha (južno od KS Trata ob obstoječem kiosku s sadjem v Frankovem naselju);
– tržni prostor na parc. št. 110 k.o. Suha (ob parkirišču LTH – na južni fasadi Diskont 33); v Podlubniku:
– tržni prostor na parc. št. 1676/1 k.o. Stara Loka (prvi vhod v Podlubniku, na vzhodni meji parc. št. 1752/1 k.o. Stara Loka);
b) v Žireh:
– tržni prostor na parc. št. 366/1 k.o. Dobračeva (ob cesti 31. divizije);
c) v Gorenji vasi:
– tržni prostor na parc. št. 142 k.o. Gorenja vas (ob severni fasadi Partizana);
d) v Poljanah:
– tržni prostor na parc. št. 1481/1 k.o. Dobje (nasproti KZ trgovine Pod kostanji);
e) v Železnikih:
– tržni prostor na parc. št. 834/1 k.o. Studeno (pri Pošti na Kresu);
– tržni prostor pred menzo Alplesa, na parc. št. 971/10 k.o. Železniki (ob južni fasadi menze Alplesa).
IV. POSLOVNI ČAS
6. člen
Tržnica in tržni prostori na območju občine poslujejo
– vsak dan od 7. do 17. ure,
– v soboto, ob nedeljah in praznikih od 7. do 13. ure. Upravljalec tržnice lahko dovoli prodajo izven obratovalnega časa tržnice.
Na tržnici in tržnih prostorih mora biti na vidnem mestu izobešen urnik obratovalnega časa.
7. člen
Dostava blaga na tržnico in tržne prostore je dovoljena eno uro pred pričetkom poslovnega časa, odvoz blaga v eni uri po koncu poslovnega časa.
Parkiranje vozil na tržnici in tržnih prostorih je prepovedano med poslovnim časom iz 6. člena tega odloka ter v času za dostavo in odvoz blaga iz 1. odstavka tega člena.
V. PRODAJNI PROSTORI
8. člen
Prodajni prostori so:
1. zaprti prodajni prostori – kioski in prodajalne,
2. prodajna mesta z nadstreškom – stojnice,
3. odkrita prodajna mesta – prodajne klopi,
4. premične prodajalne – prodaja iz posebej prirejenih vozil.
Če se blagovni promet na tržnici in drugih tržnih prostorih opravlja v kioskih in drugih vrstah prodajaln, morajo biti izpolnjeni minimalni tehnični pogoji, ki so predpisani za te prostore.
Prodaja s tal ni dovoljena, razen prodaje suhe robe in novoletnih jelk. Prav tako ni dovoljeno blago za prodajo skladiščiti neposredno na tla.
9. člen
Upravljalec oddaja prodajne prostore v uporabo v skladu z načrtom razporeditve tržnih prostorov. Stojnice in prodajne klopi oddaja upravljalec tržnice in tržnih prostorov dnevno.
Po končani prodaji je upravljalec dolžan s tržnih prostorov odstraniti stojnice in jih shraniti v namensko urejenih prostorih.
Postavitev zaprtih prodajnih prostorov (kioskov in prodajaln) na tržnih prostorih, navedenih v 2. točki 5. člena tega odloka, na predlog upravljalca (KS) z odločbo odredi pristojni upravni organ za gradbene zadeve v sodelovanju z Zavodom za družbeni razvoj.
10. člen
Uporabniki si lahko stojnico rezervirajo za določen čas (največ mesec) in jo morajo zasesti do 8. ure zjutraj na tržnici in na tržnih prostorih. V nasprotnem primeru jih upravljalec lahko odda drugemu uporabniku.
Rezervacije za stojnice in prodajne klopi lahko upravljalec oddaja tudi z natečajem. Natečaj je obvezen za vsak najem, daljši od 30 dni.
11. člen
Uporabniki plačajo za prodajne prostore uporabnino dnevno oziroma za naprej, in sicer v dogovorjenih mesečnih zneskih.
Če uporabnik prodajnega prostora iz 1. točke 8. člena tega odloka ne uporablja več kot 60 dni ali ne plačuje uporabnine, tako kot je določeno, lahko upravljalec odpove uporabniku pogodbo in lahko sklene pogodbo za ta prodajni prostor z drugim uporabnikom.
VI. PRODAJA BLAGA
Pogoji prodaje blaga
12. člen
Prodajni pogoji za promet s kmetijskimi pridelki, živili živalskega in rastlinskega izvora, cvetjem, gozdnimi sadeži, zdravilnimi zelišči, izdelki domače obrti, rabljenim blagom, galanterijskim blagom za gospodinjstva in bižuterijo so na tržnici in tržnih prostorih enaki za vse uporabnike.
13. člen
Na tržnici in tržnih prostorih lahko prodajajo:
– kmetijska proizvodna podjetja in kmetijske zadruge svoje pridelke in izdelke ter pridelke in izdelke kooperantov;
– trgovska podjetja kmetijske pridelke in druge prehrambene artikle v okviru registriranega predmeta poslovanja;
– zasebni pridelovalci kmetijskih pridelkov lastne pridelke osebno ali z ožjimi družinskimi člani oziroma preko njih zaposlenimi delavci;
– zasebni proizvajalci izdelke domače obrti osebno ali preko družinskih članov in delavcev, ki so pri njih v rednem delovnem razmerju;
– samostojni prodajalci blaga in izdelkov v skladu z določili obrtnega zakona;
– nabiralci zdravilnih zelišč in gozdnih sadežev ter nabiralci in gojitelji cvetja osebno ali preko družinskih članov, samo blago, ki so ga nabrali ali vzgojili sami.
14. člen
Zasebni prodajalci kmetijskih pridelkov, cvetja in izdelkov domače obrti morajo za prodajo blaga na tržnici in tržnih prostorih imeti potrdilo o lastni proizvodnji.
15. člen
Na tržnici in tržnih prostorih je dovoljeno prodajati samo tako blago, ki izpolnjuje vse pogoje kakovosti, sanitarne, veterinarske in druge pogoje, ki jih določajo ustrezni predpisi.
16. člen
Prodajalci so dolžni meriti in tehtati blago v enotah in z merili, ki so predpisana ali običajna za urejanje določene vrste blaga. Merila morajo biti pregledana in po predpisih žigosana.
Na zahtevo kupca je prodajalec dolžan izstaviti račun in izmeriti prodajno blago s kontrolnim merilom, ki je last upravljalca.
Posebni pogoji prodaje
17. člen
Živila živalskega izvora, kruha, pekarskih in slaščičarskih izdelkov ter živila, ki jih je treba hraniti pod posebnimi temperaturami, se smejo prodajati samo v zaprtem tržnem prostoru, izjemoma v pokritem tržnem prostoru, če so živila primerno pakirana in hlajena, ločeno od drugih živali, v skladu z veljavnimi predpisi.
Zdravilna zelišča, gozdni sadeži in užitne gobe se smejo prodajati na posebej določenih prodajnih mestih, ločeno od drugih živil, zavite v čist bel papir, papirnate vrečke, vrečke iz blaga oziroma ustrezne PVC vrečke.
Gobe morajo biti označene z domačim imenom, zdravilna zelišča pa poleg tega tudi z botaničnim imenom.
Žive male živali (ptice, hrčki, ribice, morski prašički, želve) se smejo prodajati samo na za to določenih prodajnih mestih, ločeno od živil ter v primernih kletkah in košarah z ustreznim veterinarskim potrdilom. Na teh prodajnih mestih mora biti krma in voda za živali.
18. člen
Prodajalci živil živalskega izvora, mlevskih izdelkov ter kislega zelja, repe in podobnih živil morajo poleg belih halj, predpasnikov in pokrival nositi še bele narokavnike.
Iz higienskih razlogov prodajalci na istem prodajnem mestu lahko prodajajo istočasno le istovrstno blago.
Označevanje blaga in prodajnega prostora
19. člen
Prodajna mesta zasebnih prodajalcev morajo biti vidno označena s prodajalčevim polnim imenom in naslovom, prodajna mesta podjetij pa s firmo podjetja in sedežem.
Postavljanje raznih reklam in nadstreškov ni dovoljeno.
Določila prvega odstavka tega člena ne veljajo za občasne prodajalce, ki prodajajo kot neposredni individualni kmetijski proizvajalci.
20. člen
Razstavljeno prodajno blago mora biti vidno označeno s prodajno ceno ali mora biti prodajna cena razvidna iz izobešenega cenika na prodajnem mestu.
Prepovedi na tržnici in tržnih prostorih
21. člen
Na tržnici in tržnih prostorih je prepovedano prekupčevanje blaga.
Sadje in zelenjava slabše kakovosti se lahko prodaja le na za to določenih mestih z oznako "slabša kakovost" in mora biti ločena od prodaje ostalega blaga.
22. člen
Prepovedano je:
– zavijanje prodanega blaga, ki služi za prehrano v surovem stanju, v tiskan ali nečist papir,
– otipavanje in prebiranje blaga s strani kupcev,
– zadrževanje prodajalcev na tržnici in tržnih prostorih po končanem poslovnem času,
– samovoljno zavzemanje prodajnih prostorov,
– parkiranje na tržnici in tržnih prostorih v času prodaje blaga.
VII. VZDRŽEVANJE REDA IN ČISTOČE
23. člen
Prodajalci so dolžni vzdrževati red in čistočo na svojih prodajnih prostorih.
Po preteku poslovnega časa ali ko je blago prodano, so prodajalci dolžni zapustiti tržnico in iz prodajnega prostora odstraniti embalažo, odpadke in neprodano blago in očistiti prodajno površino.
Drobne odpadke, papirno oziroma kartonsko embalažo odložijo v za to namenjen kontejner, vso leseno embalažo pa so dolžni odpeljati s seboj.
24. člen
Tržni red mora upravljalec takoj po uveljavitvi izobesiti na vidnem mestu na tržnici in tržnih prostorih, da se z njim seznanijo prodajalci in kupci.
VIII. KONČNE DOLOČBE
25. člen
Za izvajanje tržnega reda je odgovoren upravljalec tržnice in tržnih prostorov s svojimi delavci. Pristojni inšpekcijski organi nadzorujejo poslovanje in promet blaga po določilih tržnega reda in posebnih predpisih. Tržni red nadzoruje tudi občinski komunalni redar v skladu s svojimi pristojnostmi in pooblastili iz Odloka o komunalnem nadzorstvu v občini Škofja Loka (Uradni list Republike Slovenije, št. 34/90).
26. člen
Z denarno kaznijo najmanj 4.000 SIT se za prekršek kaznuje upravljalec tržnice in tržnih prostorov, ki ravna v nasprotju z določili 4. člena, 5. člena, 6. člena, 9. člena, 24. člena in 25. člena tega odloka.
Z denarno kaznijo najmanj 2.000 SIT pa se kaznuje tudi odgovorna oseba upravljalca tržnice in tržnih prostorov, ki stori prekršek, naveden v prvem odstavku tega člena.
27. člen
Z denarno kaznijo najmanj 4.000 SIT se za prekršek kaznuje fizična in pravna oseba iz tega odloka ali samostojni obrtnik:
1. če ravna v nasprotju z določili 7. člena, drugega in tretjega odstavka 8. člena, 10. člena, 11. člena tega odloka;
2. če prodajo blaga ne opravlja skladno z določili 13., 14., 15., 16., 17., 18. člena tega odloka;
3. če nima prodajnega mesta in blaga, označenega v skladu z določili 19. in 20. člena tega odloka;
4. če opravlja promet blaga v nasprotju z 21. in 22. členom tega odloka;
5. če ne izpolnjuje reda in čistoče na prodajnem mestu in ravna v nasprotju z določili 23. člena tega odloka.
Z denarno kaznijo najmanj 2.000 SIT pa se za prekršek iz 1. do 5. točke prvega odstavka tega člena kaznuje tudi odgovorna oseba, podjetje ali druge v tem odloku navedene pravne osebe in posameznike.
28. člen
Z dnem ko začne veljati ta tržni red, preneha veljati Odlok o potrditvi in sankcioniranju tržnega reda na tržnici v Škofji Loki (Uradni vestnik Gorenjske, št. 27/74).
29. člen
Ta tržni red začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 333-1/91
Škofja Loka, dne 8. decembra 1992.
Predsednik
Skupščine občine
Škofja Loka
Peter Hawlina l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti