Uradni list

Številka 60
Uradni list RS, št. 60/1992 z dne 18. 12. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 60/1992 z dne 18. 12. 1992

Kazalo

2735. Sklep o uvedbi samoprispevka na območju Krajevne skupnosti Dob, stran 3429.

Na podlagi 8. člena Zakona o referendumu in o drugih oblikah osebnega izjavljanja (Uradni list SRS, št. 23/77 in 18/88), 3. člena Zakona o samoprispevku (Uradni list SRS, št. 35/85) je svet Krajevne skupnosti Dob na svoji seji dne 8. 12. 1992 sprejel
SKLEP
o uvedbi samoprispevka na območju Krajevne skupnosti Dob
1. člen
Uvede se samoprispevek na območju Krajevne skupnosti Dob, ki obsega vasi: Dob, Boga vas, Breg pri bobu, Pokojnica, Škofije, Sela pri Dobu, Sad, Podboršt, Rdeči Kal, Hrastov dol, Trnovica, Lučarjev Kal in Male Pece.
2. člen
Samoprispevek v denarju se predpisuje za modernizacijo cest in komunalnih objektov na območju krajevne skupnosti, za dograditev osnovne šole v Šentvidu pri Stični in za izgradnjo telefonskega omrežja.
3. člen
Samoprispevek bo uveden za obdobje petih let in sicer od 1. 1. 1993 do 31. 12. 1997.
4. člen
Samoprispevek bodo plačevali prebivalci krajevne skupnosti, ki stalno prebivajo na območju Krajevne skupnosti Dob in občani, ki imajo na območju Krajevne skupnosti Dob stanovanjsko ali počitniško hišo in nimajo stalnega prebivališča na območju krajevne skupnosti in sicer:
1. občani, ki prejemajo osebne dohodke iz delovnega razmerja pri pravnih osebah ali zasebnih delodajalcih, oziroma nadomestilo osebnega dohodka v višini 1,5% od osebnih dohodkov in nadomestil, zmanjšanih za davek od osebnih prejemkov in prispevkov za socialno varnost;
2. občani, ki prejemajo osebno ali družinsko pokojnino, v višini 0,75%, zmanjšano za davek od osebnih prejemkov in prispevkov za socialno varnost;
3. občani, ki so zavezanci davka od kmetijske dejavnosti, v višini 5% od letnega katastrskega dohodka negozdnih in gozdnih zemljišč;
4. občani, ki so zavezanci za davek od upravljanja dejavnosti:
– od izbrane bruto zavarovalne osnove, zmanjšane za prispevke za socialno varnost po stopnji 2%,
– od ugotovljenega dobička po stopnji 1%;
5. občani, ki prejemajo prejemke za priložnostno opravljanje storitev v višini 1,5% od posameznega bruto prejemka, zmanjšanega za plačani davek po 15. členu Zakona o dohodnini;
6. občani, ki imajo nepremičnine, to je stanovanjsko hišo ali počitniško hišo na območju krajevne skupnosti, nimajo pa v njej stalnega prebivališča, v dveh letnih obrokih za vsako leto uvedenega samoprispevka in sicer 3% od povprečnega mesečnega osebnega dohodka za mesec januar in julij v posameznem letu, ugotovljenega po podatkih Zavoda RS za statistiko, za zaposlene v gospodarstvu.
5. člen
Samoprispevek se ne plačuje od prejemkov iz socialnovarstvenih pomoči, od priznavalnin, invalidnin in drugih prejemkov po predpisih o vojaških in civilnih invalidih vojne, od denarnega nadomestila za telesno okvaro, od dodatka za pomoč in postrežbo, od pokojnin, ki ne presegajo zneska najnižje pokojnine za polno pokojninsko dobo, od starostne pokojnine priznane po zakonu o starostnem zavarovanju kmetov, od štipendij učencev in študentov ter od nagrad, ki jih prejemajo študenti in učenci na proizvodnem delu oziroma na delovni praksi.
Samoprispevek se ne plačuje od osebnega dohodka delavcev in drugih občanov, ki ne presega zneska osebnega dohodka, ki zagotavlja materialno in socialno varnost delavcev, določenega z zakonom. Znesek obračunanega in odtegnjenega samoprispevka od pokojnine, oziroma od osebnega dohodka delavcev in drugih delovnih ljudi, ne sme biti večji od razlike med priznano pokojnino in pokojnino, ki ne presega zneska najnižje pokojnine za polno pokojninsko dobo, oziroma med akontacijo osebnega dohodka in zneska osebnega dohodka, ki zagotavlja materialno in socialno varnost delavcev, določenega z zakonom.
6. člen
Plačane zneske samoprispevka se odšteje od osnove za dohodnino (7. člen Zakona o dohodnini, Uradni list RS, št. 48/90 in 34/92).
7. člen
Samoprispevek zaposlenih delovnih ljudi in upokojencev se obračunava in plačuje od osebnega dohodka, zmanjšanega za davke in prispevke iz osebnih dohodkov oziroma od pokojnin in sicer hkrati z izplačilom osebnih dohodkov in pokojnin. Obračunavajo ga delovne organizacije in podjetja oziroma izplačevalci osebnega dohodka oziroma Zavod pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Občanom, ki s samostojnim delom opravljajo kmetijsko, gospodarsko ali poklicno dejavnost oziroma dosegajo dohodke iz avtorskih pravic in se obdavčujejo po dejanskem dohodku, odmerja samoprispevek Uprava za družbene prihodke občine Grosuplje. Odmero in plačilo samoprispevka zavezancu iz 6. točke 4. člena tega sklepa opravlja KS Dob. Odmera in plačilo tega samoprispevka se opravi na enak način kot se odmerjajo prispevki in davki občanov.
Zbirni račun samoprispevka je: 50130-842-009-82016 Krajevni samoprispevek Krajevne skupnosti Dob.
8. člen
S samoprispevkom zbrana sredstva so strogo namenska in se uporabljajo za namene iz 2. člena tega sklepa ter se zbirajo na zbirni račun samoprispevka št. 50130-842-009-82016 krajevni samoprispevek Krajevne skupnosti Dob.
Izplačevalci osebnega dohodka in pokojnin so dolžni pri nakazilu odtegnjenega samoprispevka navesti podatke za katere zavezance je znesek plačan, višino osebnega dohodka in višino samoprispevka, ki je vplačan oziroma oproščen plačila po 5. členu tega sklepa. Če je zavezancev samoprispevka več, je izplačevalec dolžan poslati seznam z ustreznimi podatki Krajevni skupnosti Dob.
9. člen
Od zavezancev, ki ne izpolnjujejo obveznosti samoprispevka v roku, se prisilno izterjajo po predpisih, ki veljajo za izterjavo davkov občanov. Izterjavo bo opravila Uprava za družbene prihodke občine Grosuplje.
10. člen
S sredstvi samoprispevka, ki se bodo zbirala na posebnem računu upravlja svet KS Dob, ki je odgovoren za zbiranje sredstev in izvajanje del.
Ta je dolžan enkrat letno poročati na zboru občanov o izvajanju programa KS Dob in o uporabi s samoprispevkom zbranih sredstev.
Pravilnost obračunavanja in odvajanja samoprispevka pri izplačevalcih dohodka kontrolira Služba družbenega knjigovodstva in Uprava za družbene prihodke, plačila zavezancev iz 6. točke 4. člena tega sklepa pa svet KS Dob.
11. člen
Po izteku petletnega obdobja za katerega se uvaja samoprispevek mora svet KS Dob sestaviti poročilo o zbranih in porabljenih sredstvih ter opravljenih delih in ga predložiti na zboru občanov.
Svet KS Dob odloča tudi o načinu kako se uporabljajo sredstva, ki bi ostala po izvedbi programa del zaradi katerih je bil samoprispevek uveden.
12. člen
Ta sklep se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporablja pa se od 1. 1. 1993 dalje.
Dob, dne 9. decembra 1992.
Predsednik
Sveta Krajevne skupnosti Dob
Anton Čebular l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti