Uradni list

Številka 56
Uradni list RS, št. 56/1992 z dne 27. 11. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 56/1992 z dne 27. 11. 1992

Kazalo

2597. Pravilnik o uradni izkaznici in opravljanju službenih nalog nadzornika - mestnega redarja, stran 3200.

Na podlagi 173. člena statuta mesta Ljubljane (Uradni list SRS, št. 13/86 in Uradni list RS, št. 21/91) ter 44. člena odloka o ureditvi cestnega prometa (Uradni list RS, št. 2/92), izdaja sekretar Mestnega sekretariata za komunalno gospodarstvo, promet in zveze
PRAVILNIK
o uradni izkaznici in opravljanju službenih nalog nadzornika – mestnega redarja
I. SPLOŠNA DOLOČILA
1. člen
Ta pravilnik določa obrazec uradne izkaznice nadzornika – mestnega redarja (v nadaljevanju: mestni redar). Določa tudi pravila ravnanja pri opravljanju službenih nalog v skladu s pooblastili določenimi v odloku o ureditvi cestnega prometa (Uradni list RS, št. 2/92).
II. URADNA IZKAZNICA MESTNEGA REDARJA
2. člen
Uradna izkaznica mestnega redarja (v nadaljevanju: izkaznica), je v plastificiranem ovitku velikosti 7 cm krat 10,5 cm. Uradna izkaznica je v zeleni barvi.
Na sprednji strani je v levem kotu zgoraj grb Republike Slovenije, v desnem kotu zgoraj pa grb Mesta Ljubljane, pred grbom pa napis: »Republika Slovenija, mesto Ljubljana«. V sredini izkaznice je napis: »Službena izkaznica«, pod njim pa zaporedna številka izkaznice. V levem kotu spodaj je prostor za fotografijo, ob fotografiji desno pa prostor za vpis imena in priimka mestnega redarja.
Na zadnji strani izkaznice je zgoraj napis: »Republika Slovenija, mesto Ljubljana, Mestni sekretariat za komunalno gospodarstvo, promet in zveze«, nato pa prostor za vpis datuma izdaje izkaznice ter podpis predstojnika in pečat.
Uradno izkaznico izda Mestni sekretariat za komunalno gospodarstvo, promet in zveze.
V primeru, ko mestni redar izkaže za verjetno, da je izgubil izkaznico ali da je uničena, jo izdajatelj prekliče v Uradnem listu Republike Slovenije.
V primeru prenehanja statusa pooblaščene osebe, pa jo njen imetnik vrne izdajatelju izkaznice.
III. OPRAVLJANJE SLUŽBENIH NALOG
1. Pooblastila mestnega redarja
3. člen
Pooblastila po tem pravilniku so pravice in dolžnosti pooblaščene uradne osebe mestnega redarja, da v. primerih nepravilnega ustavljanja in parkiranja vozil na javnih prometnih površinah, določenih v 43. členu odloka o ureditvi cestnega prometa:
– ugotavljajo spoštovanje določil odloka, ki so v pristojnosti Oddelka mestnega redarstva,
– legitimira voznike nepravilno ustavljenih in parkiranih vozil,
– izreka mandatne kazni ter jih izterja takoj na kraju prekrška,
– namešča obvestila o prekršku na vozila,
– predlaga uvedbo postopka zaradi prekrška,
– se legitimira v primeru, če voznik nepravilno ustavljenega ali parkiranega vozila to zahteva.
4. člen
Pri opravljanju uradnih nalog mora mestni redar nositi službeno uniformo in imeti uradno izkaznico, kot je predpisano v pravilniku o uniformi in drugi opremi mestnega redarja nad ustavljenimi in parkiranimi vozili.
Mestni redar je dolžan svoje delo opravljati v mejah svojih pooblastil, pri svojem delu pa ravnati obzirno in paziti, da ne prizadene dostojanstva ljudi, s katerimi pride v stik v zvezi z opravljanjem službenih nalog.
2. Opozorila in kaznovanje
5. člen
V primeru, ko voznik namerava ustaviti vozilo v nasprotju z odlokom o ureditvi cestnega prometa, mestni redar opozori voznika na predpis, ki ga voznik namerava kršiti, s kratko obrazložitvijo predpisa. Če je bil prekršek samo poskušan, kršilca mestni redar samo opozori. Če pa je bil prekršek že storjen, potem mestni redar kršilca poleg tega tudi ustrezno kaznuje.
3. Izterjava denarne kazni
6. člen
Mestni redar izterja denarno kazen takoj na kraju storitve prekrška zaradi nepravilno ustavljenega ali parkiranega vozila, če storilca prekrška zaloti pri prekršku.
Mestni redar izterja denarno kazen takoj na kraju prekrška od storilca prekrška in sicer v določenem denarnem znesku, predpisanem za posamezen prekršek, skladno z Zakonom o prekrških, o plačani kazni pa izda potrdilo.
Zoper izterjano denarno kazen takoj na kraju prekrška ni pritožbe.
7. člen
Mestni redar ne sme izterjati takoj na kraju prekrška denarne kazni:
– za več prekrškov storjenih v steku
– za prekršek, ki ga je storil mladoletnik
– od oseb, ki uživajo diplomatsko imuniteto.
8. člen
Storilcu prekrška, ki ga mestni redar zaloti pri prekršku, pa denarne kazni ne plača takoj na kraju prekrška, mestni redar vroči obvestilo o prekršku ter plačilni nalog s položnico. Mestni redar v plačilnem nalogu navede predpis, člen in točko kršitve.
Storilec prekrška, ki denarne kazni ne plača takoj na kraju prekrška, je dolžan denarno kazen plačati v roku 8 dni od prejema plačilnega naloga ali pa v istem roku ugovarjati pri Mestnem sekretariatu za komunalno gospodarstvo, promet in zveze, Oddelek mestnega redarstva.
Mestni redar vroči plačilni nalog storilcu na kraju samem proti podpisu z navedbo datuma vročitve.
V primeru, da storilec prekrška odkloni podpis prejema plačilnega naloga, mestni redar navede odklonitev na plačilnem nalogu, datum in svoj podpis.
V primeru, ko osebna vročitev ni možna, mestni redar pošlje obvestilo o prekršku in plačilni nalog s položnico po pošti priporočeno s povratnico. Plačilni nalog vsebuje v pravnem pouku tudi opozorilo, da naj lastnik vozila v primeru, če on ni storilec prekrška, v svojem pravočasnem ugovoru navede dejanskega storilca prekrška.
9. člen
Če storilec prekrška ne plača izrečene kazni v roku. ki je naveden na plačilnem nalogu, niti ne vloži pravočasnega ugovora zoper plačilni nalog, pošlje Oddelek mestnega redarstva plačilni nalog v izterjavo organu pristojnemu za izterjavo davkov, po prebivališču storilca prekrška.
4. Predlog za uvedbo postopka o prekršku
10. člen
Če storilec prekrška vloži ugovor zoper plačilni nalog, sestavi mestni redar predlog za uvedbo postopka o prekršku, ki ga Oddelek mestnega redarstva skupaj s plačilnim nalogom in ugovorom pošlje pristojnemu organu za vodenje postopka o prekršku. Ugovor zoper plačilni nalog se poda ustno na zapisnik pri Oddelku mestnega redarstva ali pisno priporočeno po pošti na isti organ.
11. člen
Pritožbo zoper odločbo o prekršku lahko vloži tudi mestni redar kot predlagatelj postopka o prekršku v 8 dneh od vročitve odločbe.
5. Legitimiranje
12. člen
Pri opravljanju uradnih nalog ima mestni redar pravico legitimirati storilca prekrška nepravilno parkiranega vozila.
Legitimiranje je ugotavljanje istovetnosti z osebno izkaznico; v primeru, da storilec prekrška po prejšnjem odstavku nima pri sebi osebne izkaznice, dokazuje istovetnost tudi z drugo listino, na kateri je fotografija imetnika s potrebnimi podatki in jo je izdal pristojni organ.
13. člen
Če storilec prekrška po odloku o ureditvi cestnega prometa v zvezi z ustavljanjem ali parkiranjem zahteva, da se mestni redar legitimira, potem ta vozniku pokaže uradno izkaznico, tako da storilec prekrška lahko prebere naziv organa, ki je izkaznico izdal, pečat in podpis pristojnega organa ter vidi fotografijo ter prebere ime in priimek mestnega redarja.
IV. KONČNA DOLOČBA
14. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 1024/92
Ljubljana, dne 18. novembra 1992.
Sekretar Mestnega sekretariata
za komunalno gospodarstvo,
promet in zveze
Damijan Dolinar, ek. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti