Uradni list

Številka 47
Uradni list RS, št. 47/1992 z dne 30. 9. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 47/1992 z dne 30. 9. 1992

Kazalo

2201. Uredba o prostih carinskih prodajalnah za imetnike diplomatskih oziroma konzularnih izkaznic Republike Slovenije, stran 2814.

Na podlagi 271. člena zakona o sistemu državne uprave, in o Izvršnem svetu Skupščine SR Slovenije ter o republiških upravnih organih (Uradni list SRS, št. 24/79, 12/82, 39/85. 37/87 in 18/88) ter na podlagi drugega odstavka 4. člena ustavnega zakona za izvedbo temeljne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I) v zvezi z 51. členom zakona o zunanjetrgovinskem poslovanju (Uradni list SFRJ, št. 63/89) izdaja Vlada Republike Slovenije
UREDBO
o prostih carinskih prodajalnah za imetnike diplomatskih oziroma konzularnih izkaznic Republike Slovenije
1. člen
Ta uredba določa pogoje za odpiranje prostih carinskih prodajaln za imetnike diplomatskih oziroma konzularnih izkaznic Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: diplomatskih prodajaln) in način poslovanja teh prodajaln.
2. člen
V diplomatski prodajalni se lahko prodaja domače in tuje blago brez plačila carine in drugih uvoznih dajatev ter brez plačila prometnega davka.
Blago iz prejšnjega odstavka se lahko prodaja le subjektom, ki so v skladu s 25. in 26. členom carinskega zakona (Uradni list SFRJ, št. 34/90) oproščeni plačila carine in drugih uvoznih dajatev ter v skladu s 6. točko prvega odstavka 18. člena zakona o prometnem davku (Uradni list RS, št. 4/92) oproščeni plačila prometnega davka od prometa proizvodov.
Mednarodne organizacije, diplomatska in konzularna predstavništva lahko za svoje službene potrebe kupujejo v diplomatski prodajalni ob predložitvi franšize, ki jo izda Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije, drugi subjekti iz prejšnjega odstavka pa ob predložitvi diplomatske oziroma konzularne izkaznice.
Ne glede na prejšnji odstavek morajo imetniki konzularne izkaznice – častni konzuli ob nakupu predložiti franšizo, ki jo izda Ministrstvo za zunanje zadeve.
Diplomatski in konzularni predstavniki, ki so na uradnem obisku v Republiki Sloveniji, lahko kupujejo v diplomatski prodajalni ob predložitvi diplomatskega potnega lista in franšize, ki jo izda Ministrstvo za zunanje zadeve.
3. člen
Račun, ki ga izstavi diplomatska trgovina kupcu ob vsakem nakupu, mora vsebovati: številko diplomatske oziroma konzularne izkaznice oziroma številko drugega dokumenta, na podlagi katerega je bil nakup opravljen (npr. št. potnega lista in franšize), ime in priimek oziroma naziv (če gre za predstavništvo) kupca, vrsto, količino ter ceno blaga, ki je bilo kupljeno, skupen znesek, datum ter podpis prodajalca in kupca.
Računu je treba priložiti franšizo Ministrstva za zunanje zadeve, če je ta izdana v skladu s tretjim, četrtim ali petim odstavkom prejšnjega člena.
4. člen
Za blago, ki se prodaja v diplomatskih prodajalnah, ne veljajo omejitve, določene v odloku o določitvi blaga, ki se ne sme prodajati iz brezcarinske prodajalne (Uradni list SFRJ, št. 11/90).
5. člen
Poleg tehničnih pogojev, ki so določeni z zakonom o trgovini (Uradni list SFRJ, št. 46/90) za odprtje prodajalne na drobno, mora diplomatska prodajalna izpolnjevati še posebne pogoje, ki se določijo s pogodbo iz 8. člena te uredbe.
Glede tehničnih pogojev za izvajanje carinskega nadzorstva nad blagom, ki se prodaja v diplomatskih prodajalnah, se uporabljajo določbe carinskega zakona in pravilnika o prostih carinskih prodajalnah in oskrbi prevoznih sredstev v mednarodnem prometu (Uradni list SFRJ, št. 48/86, 74/89 in 85/90).
6. člen
Število diplomatskih prodajaln je omejeno. Njihovo število določi minister za zunanje zadeve glede na potrebe diplomatskih in konzularnih predstavništev, odprtih v Republiki Sloveniji.
7. člen
Diplomatsko prodajalno lahko odpre podjetje ali zasebnik na podlagi izbora na javnem natečaju; ki ga razpiše minister za zunanje zadeve.
Razpis javnega natečaja se objavi v javnih glasilih in Uradnem listu Republike Slovenije.
8. člen
Ponudbe, prispele na natečaj, pregleda posebna komisija, ki jo imenuje minister za zunanje zadeve, sestavljena pa je iz predstavnikov Ministrstva za zunanje zadeve, Ministrstva za finance, Republiške carinske uprave in Gospodarske zbornice Slovenije, ki istočasno izbere tudi najboljšega ponudnika.
Pri izboru mora komisija iz prejšnjega odstavka upoštevati predvsem:
1. ugled podjetja oziroma zasebnika doma in v tujini in njegovo dosedanje poslovanje,
2. možnosti podjetja oziroma zasebnika, da zagotovi ustrezno ponudbo kvalitetnega blaga,
3. predlagano lokacijo diplomatske prodajalne,
4. predlagan način nadzora za preprečitev prodaje blaga nepooblaščenim osebam,
5. kadrovske zmožnosti podjetja.
Minister za zunanje zadeve po končanem natečaju obvesti o izboru vsa sodelujoča podjetja oziroma zasebnike, z najboljšim ponudnikom pa sklene pogodbo, s katero se natančneje določijo posebni pogoji, ki jih mora izpolnjevati diplomatska prodajalna, v kakšnem roku mora diplomatska prodajalna začeti s poslovanjem ter natančnejši pogoji in način odstopa od pogodbe v času njene veljavnosti.
Pogodba iz prejšnjega odstavka se sklene za dobo petih let in se avtomatično podaljšuje, če je nobena od pogodbenih strank ne odpove v odpovednem roku, ki je z njo določen.
9. člen
Minister za zunanje zadeve lahko kadarkoli odstopi od pogodbe iz tretjega odstavka prejšnjega člena predvsem iz naslednjih razlogov:
1. če diplomatska prodajalna oziroma imetnik ne izpolnjuje več predpisanih pogojev,
2. če diplomatska prodajalna oziroma imetnik ne pošilja Ministrstvu za zunanje zadeve podatkov na način, in v rokih, ki so določeni s pogodbo,
3. če diplomatska prodajalna oziroma imetnik ne izpolnjuje obveznosti do pristojne carinarnice,
4. če diplomatska prodajalna oziroma imetnik v nasprotju s to uredbo in pogodbo iz 8. člena prodaja oziroma omogoči prodajo blaga nepooblaščenim osebam,
5. v drugih primerih, kadar poslovanje diplomatske prodajalne oziroma ravnanje imetnika ogroža ugled Republike Slovenije.
10. člen
Diplomatska prodajalna posluje v skladu s predpisi, ki urejajo poslovanje prostih carinskih prodajaln, če ni s to uredbo predpisano drugače.
Pristojna carinarnica opravlja carinsko nadzorstvo nad blagom v diplomatski prodajalni v skladu s predpisi, ki se uporabljajo za proste carinske prodajalne.
11. člen
Diplomatska prodajalna pošilja Ministrstvu za zunanje zadeve podatke o prodanem blagu in kupcih blaga na način in po postopku, ki ga določa pogodba iz 8. člena te uredbe.
12. člen
Ta uredba začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 330-03/92-14/1-8
Ljubljana, dne 24. septembra 1992.
Vlada Republike Slovenije
Predsednik
dr. Janez Drnovšek l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti