Uradni list

Številka 46
Uradni list RS, št. 46/1992 z dne 28. 9. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 46/1992 z dne 28. 9. 1992

Kazalo

2153. Pravilnik o kadrovskem štipendiranju učencev in študentov za potrebe družbenih dejavnosti v občini Novo mesti, stran 2794.

Na podlagi 55. člena zakona o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti (Uradni list RS, št. 5/91 in 12/92) in 258. člena in 262. a člena statuta občine Novo mesto (Skupščinski Dolenjski list, št. 5/79 in 14/82) je Izvršni svet Skupščine občine Novo mesto na svoji seji, dne 1. 9. 1992 sprejel
PRAVILNIK
o kadrovskem štipendiranju učencev in študentov za potrebe družbenih dejavnosti v občini Novo mesto
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom se določajo merila za dodeljevanje kadrovskih štipendij učencem in študentom za potrebe družbenih dejavnosti v občini Novo mesto (v nadaljevanju: družbenih dejavnosti v občini) ter postopek za izvajanje štipendiranja.
2. člen
Sredstva za kadrovske štipendije za potrebe družbenih dejavnosti se zagotavljajo iz proračuna občine Novo mesto.
II. MERILA ZA PODELJEVANJE KADROVSKIH ŠTIPENDIJ
3. člen
Štipendije se lahko podeli učencem in študentom, ki so državljani Republike Slovenije, s stalnim prebivališčem v občini, in se obvežejo, da bodo po končanem šolanju sklenili delovno razmerje po dogovoru s štipenditorjem v občini Novo mesto.
4. člen
Pri podeljevanju štipendije se upošteva šolski uspeh in učenčeve, oziroma študentove sposobnosti za izbran izobraževalni program oziroma poklic, glede na kadrovske potrebe v zavodih na področju družbenih dejavnosti v občini.
5. člen
Višina kadrovske štipendije se določa glede na učni uspeh in kraj bivanja.
6. člen
Kadrovska štipendija obsega:
– osnovno štipendijo za učence in študente, ki se šolajo v kraju stalnega bivališča in je za učence 20%, za študente pa 35% zajamčenega osebnega dohodka po zakonu o zajamčenih osebnih dohodkih (Uradni list RS, št. 48/90 in št. 13/91) (v nadaljnjem besedilu: po zakonu), zmanjšanega za prispevke in davke od zajamčenega osebnega dohodka;
– dodatek k osnovni štipendiji za povečane stroške bivanja za čas šolanja izven kraja stalnega bivališča (staršev, skrbnikov ali zakonitih zastopnikov), ki znaša 50% zajamčenega osebnega dohodka po zakonu, zmanjšanega za prispevke in davke od zajamčenega osebnega dohodka;
– dodatek za stroške prevoza v šolo za primestni in medkrajevni promet po ceniku, vendar največ do 50% zajamčenega osebnega dohodka po zakonu, zmanjšanega za prispevke in davke od zajamčenega osebnega dohodka.
Dodatka iz druge in tretje alinee se med seboj izključujeta.
7. člen
Učenci in študenti, ki dosegajo prav dober oziroma odličen uspeh, so upravičeni do posebnega dodatka za doseženi učni uspeh.
Učencem in študentom, ki so dosegli prav dober ali odličen uspeh v preteklem šolskem letu, se izplačuje dodatek v naslednji višini:
učencem:
– za prav dober uspeh 15% od zajamčenega osebnega dohodka po zakonu, zmanjšanega za prispevke in davke od zajamčenega osebnega dohodka;
– za odličen uspeh 25% od zajamčenega osebnega dohodka po zakonu, zmanjšanega za prispevke in davke od zajamčenega osebnega dohodka.
Študentom s povprečno oceno:
                             %
    – 6,0 do 7,0             5
    – 7,0 do 7,3            10
    – 7,4 do 7,6            15
    – 7,7 do 7,8            17
    – 7,9 do 8,1            20
    – 8,2 do 8,3            23
    – 8,4 do 8,6            26
    – 8,7 do 8,9            30
    – 9,0 in več            45
od zajamčenega osebnega dohodka po zakonu, zmanjšanega za prispevke in davke od zajamčenega osebnega dohodka.
Pri študentih se uspeh določi tako, da se izračuna povprečje vseh številčno izraženih ocen, doseženih od 1. oktobra do 30. septembra v preteklem študijskem letu.
Dodatek za doseženi učni uspeh ne pripada učencem in študentom 1. letnika.
8. člen
Štipendije se izplačujejo za celo šolsko leto, razen v zaključnem letniku srednjih šol, ko se za julij in avgust ne izplačajo.
9. člen
Kadrovske štipendije se med šolskim letom valorizirajo ob spremembi višine zajamčenega osebnega dohodka. Dodatek za stroške prevoza se spremeni, če se cene prevoza povečajo za več kot 5% in se izplačuje od prvega naslednjega izplačila.
III. PODELJEVANJE ŠTIPENDIJ
10. člen
Kadrovske štipendije se podeljujejo v skladu z ugotovljenimi potrebami po strokovnih kadrih na področju družbenih dejavnosti v občini na podlagi javnega razpisa.
Vsebino razpisa za štipendije določi komisija za štipendiranje, ki jo imenuje Izvršni svet Skupščine občine Novo mesto (v nadaljnjem besedilu: komisija za štipendiranje).
Razpis obsega:
a) poklic, stopnjo strokovne izobrazbe, za katero se razpisuje štipendija;
b) število razpisanih štipendij;
c) rok, v katerem je potrebno vložiti prijavo;
d) pogoj, da bo štipendist po končanem šolanju sklenil delovno razmerje, in sicer v skladu s pogodbo o štipendiranju v zavodih na področju družbenih dejavnosti v občini.
11. člen
Prijavi na razpis je treba priložiti:
a) dokazilo o vpisu v tekoči letnik šole;
b) dokazilo o učnem uspehu zadnjega letnika predhodnega izobraževanja;
c) potrdilo o državljanstvu Republike Slovenije;
d) življenjepis.
Zahtevano dokumentacijo morajo kandidati poslati v 30 dneh po objavi razpisa.
12. člen
Kandidate izbere komisija za štipendiranje v skladu z merili in kriteriji pravilnika o štipendiranju.
Če se za posamezne razpisane poklice ne prijavi dovolj kandidatov, lahko komisija za štipendiranje glede na ugotovljene dodatne kadrovske potrebe in zagotovljena sredstva podeli štipendijo prosilcem, ki so prijavljeni za druge poklice.
13. člen
Komisija za štipendiranje mora o izbiri kandidatov za štipendije pisno obvestiti vse prosilce in jih poučiti, da imajo pravico v 15 dneh po prejemu obvestila vložiti pritožbo na Izvršni svet Skupščine občine Novo mesto.
Odločitev izvršnega sveta v zvezi z ugovorom prosilca je dokončna.
14. člen
Razpisni postopek in podelitev kadrovskih štipendij morata biti zaključena do 31. avgusta.
15. člen
Medsebojna razmerja med štipenditorjem in štipendistom se uredijo s pisno pogodbo.
Pogodbo o štipendiranju sklene s štipendistom predstojnik Sekretariata za družbene dejavnosti občine Novo mesto.
Za štipendista, ki še ni polnoleten, podpiše pogodbo tudi njegov zakoniti zastopnik ali skrbnik.
16. člen
V pogodbi se v skladu s tem pravilnikom določijo pravice in obveznosti štipendista in štipenditorja.
17. člen
Štipendija se izplačuje štipendistu mesečno za naprej, do 10. v mesecu in sicer za 12 mesecev do konca rednega šolanja.
18. člen
Štipendist je dolžan na začetku šolskega leta predložiti komi siji za štipendiranje:
– učenec – potrdilo o vpisu v naslednji razred in prepis zadnjega šolskega spričevala;
– študent – potrdilo o vpisu v naslednji letnik ter potrdilo o opravljenih izpitih preteklega študijskega leta.
19. člen
Štipendist in štipenditor se sporazumno dogovorila za opravljanje delovne prakse v zavodih oziroma ustanovah s področja družbenih dejavnosti v občini. Praksa traja praviloma 1 mesec v letu. Razporeditev štipendistov na delovno prakso opravi sekretariat za družbene dejavnosti v dogovoru z direktorji zavodov.
20. člen
Če komisija za štipendiranje ugotovi, da štipendist ne opravi šolskih obveznosti, mu izplačevanje štipendije začasno ustavi.
Komisija za štipendiranje lahko, določi štipendistu rok, v katerem mora opraviti obveznosti. Za štipendista, ki v določenem roku izpolni obveznosti, komisija za štipendiranje prekliče začasno ustavitev izplačevanja štipendije z veljavnostjo od dneva prenehanja izplačevanja. Štipendist, ki obveznosti ne izpolni, izgubi pravico do štipendije.
Štipendistu, ki mu je dovoljen ponovni vpis v letnik, se štipendijsko razmerje ne prekine, ampak se mu štipendija za ta čas ne izplačuje.
21. člen
Štipendist, ki prekine izobraževanje ali se ne zaposli v skladu s pogodbo o štipendiranju, je dolžan vrniti izplačane štipendije z obrestmi po veljavni obrestni meri za dologoročne kredite, razen v opravičenih primerih, ki jih oceni komisija za štipendiranje.
Štipendist izgubi pravico do štipendije in mora vrniti vse izplačane štipendije, če:
a) ne dokonča izobraževanja v roku, ki je po predpisih določen v vzgojnoizobraževalni organizaciji, za katero mu je bila podeljena štipendija, oziroma v podaljšanem roku, ki mu ga določi štipenditor na podlagi drugega odstavka 20. člena tega pravilnika;
b) opusti izobraževanje na srednji oziroma visoki šoli, kjer je bil vpisan ob sklenitvi pogodbe;
c) se med prejemanjem štipendije, odobrene po tem pravilniku, vključi v štipendiranje drugega štipenditorja ali če se zaposli;
d) je izključen iz srednje ali visoke šole;
e) neupravičeno odkloni opravljanje delovne prakse;
f) med izobraževanjem ali po njem sporoči štipenditorju, da ni pripravljen skleniti delovnega razmerja v zavodih na področju družbenih dejavnosti v občini;
g) po končanem izobraževanju ni pripravljen skleniti delovnega razmerja kot pripravnik v skladu s pogodbo o štipendiranju;
h) ne opravi pripravništva in strokovnega izpita;
i) po opravljenem pripravništvu in strokovnem izpitu ne želi skleniti delovnega razmerja v skladu s pogodbo o štipendiranju.
22. člen
Štipendist je dolžan povrniti sorazmeren del zneska prejete štipendije, če ostane v delovnem razmerju manj časa, kot znaša doba, za katero je prejemal štipendijo.
23. člen
Štipendist je prost vseh pogodbenih obveznosti, če;
a) mu štipenditor v 60 dneh po njegovem pisnem obvestilu, da je izobraževanje v skladu s pogodbo končal, ne omogoči opravljanja pripravništva;
b) mu štipenditor po opravljenem pripravništvu in strokovnem izpitu ne zagotovi sklenitve delovnega razmerja;
c) postane trajno nezmožen za šolanje ali za delo.
24. člen
Štipendist je izjemoma oproščen vseh pogodbenih obveznosti v naslednjih primerih:
a) zaradi težjega zdravstvenega stanja in nezmožnosti za delo (nesreče, kronična obolenja, posledice nesreče, ipd);
b) iz drugih opravičljivih razlogov.
25. člen
Komisija za štipendiranje lahko štipendistu določi obročno vračanje štipendije, če je materialno ogrožen.
26. člen
Komisija za štipendiranje mora vsak primer posebej obravnavati in se odločiti o obveznosti štipendista.
27. člen
Štipendistu, ki predčasno konča šolanje, se izplača štipendija v enkratnem znesku za čas, ko bi mu ta pripadala in v višini štipendije za mesec, v katerem je zaključil šolanje.
28. člen
Štipendist ima pravico do ugovora zoper odločitev o njegovih pravicah in dolžnostih iz štipendijskega razmerja na Izvršni svet Skupščine občine Novo mesto.
Rok ugovora je 15 dni od vročitve pismenega obvestila. Izvršni svet mora v 30 dneh sporočiti štipendistu svojo odločitev, ki je dokončna.
29. člen
Strokovno-tehnična opravila za komisijo opravlja sekretariat za družbene dejavnosti, ki je dolžan spremljati učne uspehe štipendistov, vzdrževati z njimi stalne stike in se seznanjati z morebitnimi problemi pri opravljanju njihovih študijskih obveznosti.
Sekretariat za družbene dejavnosti mora vsaj enkrat letno predložiti izvršnemu svetu skupščine občine poročilo o izpolnjevanju pogodbenih obveznosti štipendistov in o morebitni drugi problematiki v zvezi s štipendiranjem.
30. člen
V pogodbi o štipendiji mora biti določeno krajevno pristojno sodišče za reševanje sporov, ki bi nastali pri izpopolnjevanju pogodbenih obveznosti.
31. člen
Ta pravilnik začne veljati z dnevom objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 601-5/92-8
Novo mesto, dne 1. septembra 1992.
Predsednik
Izvršnega sveta
Skupščine občine Novo mesto
Boštjan Kovačič mag., l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti