Uradni list

Številka 40
Uradni list RS, št. 40/1992 z dne 14. 8. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 40/1992 z dne 14. 8. 1992

Kazalo

2012. Sklep o merilih, pogojih in postopku za dodeljevanje sredstev za pospeševanje razvoja in ustanavljanje enot malega gospodarstva, stran 2568.

Na podlagi 6. člena zakona o razvoju malega gospodarstva (Uradni list RS, št. 18/91-I) in petega odstavka 271. člena zakona o sistemu državne uprave in o Izvršnem svetu Skupščine Republike Slovenije ter o republiških upravnih organih (Uradni list SRS, št. 24/79, 12/82, 39/85, 37/87 in 18/88) je Vlada Republike Slovenije na 16. seji 5. avgusta 1992 sprejela
SKLEP
o merilih, pogojih in postopku za dodeljevanje sredstev za pospeševanje razvoja in ustanavljanje enot malega gospodarstva
I. SPLOŠNI POGOJI
1. člen
Ta sklep določa merila, pogoje in postopek za dodeljevanje sredstev za pospeševanje razvoja in ustanavljanje enot malega gospodarstva (v nadaljevanju: sredstva za razvoj).
2. člen
Sredstva za razvoj lahko pridobijo enote malega gospodarstva (v nadaljevanju: prosilec) v skladu z 2. členom zakona o razvoju malega gospodarstva (v nadaljevanju: zakon).
3. člen
Prosilec lahko pridobi sredstva za razvoj le v eni od oblik, določenih v 5. členu zakona.
Sredstva za razvoj se namenijo za isti projekt oziroma program le enkrat.
4. člen
Program, s katerim prosilec kandidira za sredstva za razvoj, mora izpolnjevati vsaj enega od ekonomskih pogojev oziroma drugih ciljev pospeševanja razvoja malega gospodarstva, določenih v 4. členu zakona.
5. člen
Program mora izpolnjevati naslednje pogoje:
– interna finančna stopnja donosnosti mora biti enaka oziroma večja od individualne diskontne stopnje, določene kot ponderirano poprečje realnih obrestnih mer za vse vire financiranja projekta, pri čemer je treba vsak vir vrednotiti vsaj z 8% obrestno mero.
– neto sedanja vrednost iz finančno-tržne ocene mora biti pozitivna ob uporabljeni najmanj 12% individualni diskontni stopnji,
– program mora izkazovati likvidnost za celotno ekonomsko dobo in zaprto finančno konstrukcijo med uresničevanjem programa po cenah v konvertibilni valuti.
– doba vračanja naložbe ne sme biti daljša od ekonomske dobe programa in ne sme biti daljša od 5 let.
6. člen
Sredstva za razvoj lahko pridobi prosilec, ki ima med viri financiranja zagotovljenih najmanj 20% lastnih sredstev.
Za naložbo v novo enoto malega gospodarstva lahko pridobi prosilec sredstva največ do 50% predračunske vrednosti investicije.
Za naložbo v širitev dejavnosti lahko pridobi prosilec sredstva za razvoj največ do 30% predračunske vrednosti investicije.
7. člen
Sredstva za razvoj bodo uporabljena predvsem za naslednje dejavnosti:
– proizvodnjo,
– obrt in osebne storitve.
– gostinstvo in turizem.
II. POSOJILA
8. člen
Prosilec lahko vloži zahtevek za posojilo v primerih, ko znaša višina predračunske vrednosti investicije največ 200.000 ECU v tolarski protivrednosti.
9. člen
Za pridobitev sredstev v obliki posojila mora prosilec izdelati investicijski program v skladu z metodologijo priprave in preverjanja manjših investicijskih programov z določili 12. člena skupne metodologije za ocenjevanje družbene in ekonomske upravičenosti investicij in investiranja v SFRJ (Uradni list SFRJ, št. 50/87).
10. člen
Sredstva za razvoj v obliki posojila lahko pridobi kdor ima med viri financiranja zagotovljenih poleg v prvem odstavku 6. člena tega odloka določenih sredstev še najmanj 20% posojila poslovne banke ali druge finančne organizacije.
III. VLAGANJA
11. člen
Sklad Republike Slovenije za razvoj malega gospodarstva (v nadaljevanju: sklad) lahko vlaga svoja sredstva v program podjetja ali obratovalnice, katerega predračunska vrednost ni večja od 200.000 ECU v tolarski protivrednosti, oziroma v izgradnjo poslovne infrastrukture (pospeševalni center – valilnica, tehnološki park, obrtna, podjetniška, prosta cona).
– Medsebojne pravice in obveznosti se uredijo s pogodbo o vlaganju.
Prosilec, v katerega vlaga sklad sredstva po prvem odstavku tega člena, ne more pridobiti drugih sredstev za razvoj.
Prosilec ne more pridobiti sredstev za razvoj, če posluje ali bo posloval znotraj poslovne infrastrukture, ki je pridobila sredstva po prvem odstavku tega člena.
Za program izgradnje poslovne infrastrukture ne veljajo določila 5. člena tega odloka.
IV. JAMSTVA
12. člen
Prosilec lahko zaprosi za jamstvo do 75% vrednosti bančnega posojila.
Predračunska vrednost teh naložb ne sme presegati 1 milijon ECU v tolarski protivrednosti.
Prednost pri dodeljevanju jamstev imajo programi, ki izpolnjujejo vse v tem sklepu navedene pogoje in ne morejo pridobiti oziroma težje pridobijo jamstvo poslovnih bank in drugih finančnih organizacij.
V. SUBVENCIONIRANJE OBRESTI
13. člen
Prosilec lahko vloži zahtevek za subvencioniranje realne obrestne mere (r), če znaša višina predračunske vrednosti investicije največ 200.000 ECU v tolarski protivrednosti.
14. člen
Sklad subvencionira realno obrestno mero (r) bančnega posojila v višini 7 odstotnih točk, vendar ne več od polovice višine realne obrestne mere (r) bančnega posojila.
15. člen
Sklad, banka in prosilec sklenejo pogodbo, v kateri se določi, da prosilec najprej poravna vse svoje obveznosti, glavnico in obresti banki, ki ga je kreditirala, potem pa se na zahtevo banke povrne prosilcu subvencionirani del obresti.
VI. PREMIJE
16. člen
Ministrstvo za malo gospodarstvo organizira tečaj za posamezne akcije za pospeševanje razvoja malega gospodarstva.
Namene, pogoje, cilje in roke natečaja, višino premije ter druge aktivnosti določi Ministrstvo za malo gospodarstvo in to objavi v javnih občilih.
Pogoji za pridobitev premije, ki jo dodeljuje sklad, je dokazilo o že končani investicijski naložbi v skladu z določili drugega odstavka tega člena.
VII. POSTOPEK
17. člen
Sredstva za razvoj dodeljuje sklad na podlagi javnega razpisa, ki ga objavi Ministrstvo za malo gospodarstvo.
18. člen
Prosilec v vlogi, naslovljeni na sklad, navede obliko sredstev za razvoj iz 5. člena zakona. Prosilec mora poleg vloge priložiti naslednjo dokumentacijo:
– izpolnjen obrazec iz 19. člena tega odloka.
– strokovno mnenje banke.
– dokazilo o poravnanih davkih in prispevkih. Prosilec, ki vloži zahtevek za subvencioniranje obresti ali jamstvo, mora poleg v prvem odstavku tega člena navedene dokumentacije predložiti še sklep oziroma pogodbo z banko ali drugo finančno institucijo o odobritvi posojila.
Prosilec, ki vloži zahtevek za posojila ali vlaganja, mora, poleg v prvem odstavku tega člena navedene dokumentacije predložiti tudi investicijski program.
Prosilec, ki vloži zahtevek za premijo mora poleg vloge predložiti še dokazilo o dokončni investiciji.
19. člen
Obrazec določi Ministrstvo za malo gospodarstvo in ga objavi v Uradnem listu hkrati s sklepom. Prosilec mora izpolniti obrazec in odgovarja za verodostojnost podatkov.
20. člen
Pred dodelitvijo sredstev za razvojni sklad pridobi mnenje medresorske komisije, sestavljene iz predstavnikov: Ministrstva za malo gospodarstvo, Ministrstva za planiranje, Ministrstva za energetiko, Ministrstva za industrijo in gradbeništvo, Ministrstva za trgovino, Ministrstva za turizem in gostinstvo, Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstva za promet in zveze, Ministrstva za varstvo okolja in urejanje prostora, Ministrstva za znanost in tehnologijo, Ministrstva za delo in ustrezne zbornice.
VIII. KONČNE DOLOČBE
21. člen
Na zahtevo Ministrstva za malo gospodarstvo sklad pripravi poročilo in analize v zvezi z dodeljevanjem sredstev za razvoj oziroma v zvezi s prispelimi vlogami.
22. člen
Prejemnik sredstev za razvoj mora na zahtevo sklada takoj v celoti vrniti še dolgovana sredstva v skladu s sklenjeno pogodbo v primerih nenamenske porabe, ali če po prvem letu redne dejavnosti ekonomski učinki ne dosegajo načrtovanih v investicijskem programu največ za 15%.
23. člen
Z dnem uveljavitve tega sklepa preneha veljati sklep o merilih in pogojih za dodeljevanje sredstev za pospeševanje razvoja in ustanavljanje enot malega gospodarstva (Uradni list RS, št. 20/91).
24. člen
Ta sklep začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 313-01/90-6/11-8
Ljubljana, dne 5. avgusta 1992.
Vlada Republike Slovenije
Podpredsednik
dr. Jože Pučnik l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti