Uradni list

Številka 39
Uradni list RS, št. 39/1992 z dne 7. 8. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 39/1992 z dne 7. 8. 1992

Kazalo

1959. Odlok o komunalnih taksah v občini Celje, stran 2484.

Skupščina občine Celje je na podlagi 1. in 4. člena zakona o komunalnih taksah (Uradni list SRS, št. 29/65, 12/69, 7/70 in 7/72) ter v skladu s 4. členom odloka o sestavi in pristojnosti zborov Skupščine občine Celje in izvolitvi funkcionarjev občinske skupščine (Uradni list Republike Slovenije, št. 13/90) na skupni seji zborov občinske skupščine dne 20. 7. 1992 sprejela
ODLOK
o komunalnih taksah v občini Celje
1. člen
V občini Celje se predpisujejo komunalne takse za uporabo naslednjih taksnih predmetov in storitev:
1. za igralna sredstva v javnih lokalih
2. za reklamne napise, objave in oglase, ki so postavljeni, pritrjeni ali drugače označeni na javnih mestih in za
3. uporabo javnih površin.
Komunalne takse se plačujejo po tarifi komunalnih taks, ki je sestavni del tega odloka.
2. člen
Taksne obveznosti se določajo v točkah, če ni s tem odlokom drugače določeno.
Vrednost točke znaša od 1. 1. 1992 dalje 1 SIT. Nadaljno revalorizacijo vrednosti točke določa izvršni svet občine.
Pri odmeri takse se vzame kot osnova za izračun takse vrednost točke, na dan nastanka taksne obveznosti oziroma pri taksah, ki so določene z letno tarifo, vrednost točke na dan zapadlosti plačila takse.
Ne glede na določbo prejšnjega odstavka se pri izračunu komunalnih taks, ki jih zavezanec ni plačal vnaprej, uporabi vrednost točke, ki velja v času izdaje odmerne odločbe.
3. člen
Taksni zavezanec je fizična ali pravna oseba, ki ima od uporabe taksnih predmetov in storitev koristi. V taksni tarifi je določeno, v katerih primerih je obračun, pobiranje in odvod obrane takse dolžna zagotoviti fizična ali pravna oseba, ki ni taksni zavezanec.
4. člen
Postavitev in vzdrževanje reklamnih objektov kakor nameščanje reklam, plakatov in transparentov, ureja poseben odlok.
5. člen
Lokacije za uporabo javnih površin ter posamezne maksimalne površine se določijo skladno s posebnim elaboratom, ki ga potrdijo pristojni organi in organizacije v občini.
Pri komisijski določitvi maksimalne kapacitete lokala se smiselno določi tudi maksimalna kapaciteta gostinskega vrta.
Oprema, katera se postavlja na javne površine mora biti skladna s pogoji urbanističnih izvedbenih dokumentov.
6. člen
Če ni v taksni tarifi drugače predpisano, nastane taksna, obveznost z dnem namestitve taksnega predmeta oziroma z dnem pričetka uporabe, preneha pa s potekom meseca, v katerem je zavezanec obvestil Republiško upravo za javne prihodke, izpostavo v Celju o odstranitvi taksnega predmeta oziroma o prenehanju javne uporabe.
Dejstvo, da zavezanec taksnega predmeta začasno ni mogel uporabljati, ne vpliva na taksno obveznost.
Prijava mora vsebovati vse podatke, ki so potrebni za določitev višine komunalne takse.
7. člen
Zavezanec je dolžan prijaviti nastanek davčne obveznosti Republiški upravi za javne prihodke, izpostavi Celje v petnajstih dneh, če ni v taksni tarifi drugače predpisano.
8. člen
Komunalne takse plačujejo zavezanci v gotovini vnaprej, če ni v tem odloku drugače določeno.
Takse, za katere je v taksni tarifi določena letna tarifa, plačujejo zavezanci polletno naprej in zapadejo v plačilo 1. januarja in 1. julija, plačane pa morajo biti v tridesetih dneh po zapadlosti.
Če taksni zavezanec ne plača takse vnaprej, se mu predpiše plačilo takse s posebno odločbo, s katero se naloži taksnemu zavezancu, da mora v petnajstih dneh od prejema odločbe plačati dolžno takso in 50% pribitka nanjo, kot kazensko takso. Če taksni zavezanec v tem roku ne plača takse, se obe taksi prisilno izterjata.
9. člen
Prisilna izterjava komunalnih taks se opravi po določbah zakona o davkih občanov, če je taksni zavezanec fizična oseba ter po predpisih, ki veljajo za prisilno izterjavo neporavnanih obveznosti pravnih oseb, če je taksni zavezanec pravna oseba.
Pravica do izterjave komunalne takse zastara v dveh letih po preteku leta, v katerem bi morala biti taksa plačana.
Pravica do povrnitve takse zastara v dveh letih po preteku leta, v katerem je bila taksa plačana.
10. člen
Preprečitev uporabe ali prisilno odstranitev taksnih predmetov lahko v primeru neprijavitve taksnega predmeta ali pa zaradi neplačevanja komunalne takse, odredi občinska straža oziroma pristojni občinski upravni organ na stroške taksnega zavezanca.
11. člen
Komunalne takse obračunava Republiška uprava za javne prihodke, izpostava Celje, razen taks iz 3. točke 1. člena odloka, katere obračunava občinski sekretariat za urejanje prostora in varstvo okolja, ki tudi izda ustrezno odločbo.
V upravnem postopku izdaje odločbe upošteva upravni organ mnenje ustreznih upravnih organov in organizacij v občini.
Podatke za obračun komunalnih taks pridobi davčni organ na podlagi taksnih zavezancev in od pristojnega občinskega upravnega organa.
12. člen
Nadzor nad izvajanjem določb tega odloka vrši občinska straža.
13. člen
Z denarno kaznijo od 20.000 do 50.000 SIT se kaznuje za prekršek pravna ali fizična oseba, če v določenem roku ne prijavi taksnega predmeta ali storitve, za katerega je predpisano plačilo komunalne takse.
Z denarno kaznijo 5.000 do 10.000 SIT se kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
14. člen
Kolikor se taksni predmet ali storitev uporablja nad obsegom, kot je določeno v izdani odločbi, plačuje taksni zavezanec za prekoračitev desetkratno tarifo.
15. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka se preneha uporabljati odlok o komunalnih taksah v občini Celje (Uradni list SRS, št. 10/84, 40/89 in 2/90) in njegove dopolnitve (Uradni list RS, št. 20/91 in 31/91).
16. člen
Ta odlok začne veljati 15. dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
TARIFA KOMUNALNIH TAKS
Tarifna številka 1
Za uporabo igralnih sredstev v javnih lokalih ali na javnih mestih se letno odmeri 10.000 točk po komadu. Pojasnilo:
a) Za igralna sredstva se štejejo biljardi, elektronska in video igralna sredstva, namizni nogomet, košarka itd., ne glede na vrsto lokala in način plačevanja uporabe teh naprav.
b) Taksa se ne plača za uporabo šaha, domine in igralnih kart.
c) Javni lokali so poslovni prostori (gostilne, restavracije, menze itd.), kot tudi k temu prostoru pripadajoči vrtovi, terase in drugi prostori, v katerih se zadržujejo gosti. Javni lokali so tudi društveni prostori, ki so namenjeni za sestajanje društvenih članov zaradi zabave oziroma razvedrila.
d) Za uporabo igralnih sredstev v društvenih prostorih brez pridobitvene dejavnosti se plača polovica predpisane takse.
e) Taksni zavezanci so organizacije, društva in zasebniki, ki imajo v ali v okviru svojega lokala igralno sredstvo, čeprav niso lastniki le-tega.
Tarifna številka 2
Za reklamne napise, objave in oglase, ki so postavljeni, pritrjeni ali drugače označeni na javnih mestih, se letno odmeri:
1. Če so trajnega značaja, glede na velikost, tehnološko zasnovo in lokacijo v točkah:
                                        Vrsta reklame
                                   svetleči       nesvetleči
- do 2 m2        območje I.           3.000            2.000
                 območje II.          2.000            1.000
                 območje III.         1.000              500
- od 2 do 5 m2   območje I.           4.000            3.000
                 območje II.          3.000            2.000
                 območje III.         2.000            1.000
- nad 5 m2       območje I.           6.000            4.000
                 območje II.          5.000            3.000
                 območje III.         4.000            2.000
Za reklame, objave in oglase za lokale, kjer ni dovoljeno kajenje (kar mora biti na reklami, napisu ali objavi navedeno), se komunalna taksa ne zaračunava.
2. Za plakate in reklame od vsakega izobešenega izvoda 10 točk.
3. Za panoje in transparente glede na lokacijo v točkah:
območje I.         6.000
območje II.        5.000
območje III.       4.000
4. Za JUMBO panoje ne glede na lokacijo, za vsak pano 20.000 točk.
Plačila takse za plakate so oproščene politične organizacije, dobrodelna društva in humanitarne organizacije v zvezi z opravljanjem njihovih dejavnosti in akcij.
Pojasnilo:
a) Takse iz te tarifne postavke se ne plačujejo za napise firm, ki so po zakonu ali odloku občinske skupščine obvezni. V primeru, da je na zgradbi več označb firme, se takse ne plača od ene označbe, nadaljnje označbe pa se štejejo kot reklamni napis.
b) Takse po tej tarifni postavki so oproščeni reklamni napisi v zaprtih prostorih, ki se nanašajo na blago, ki ga v teh prostorih prodajajo (izložbe).
c) Taksni zavezanci – organizacije, društva ali posamezniki, morajo taksne predmete iz te tarifne postavke prijaviti občinski upravi za družbene prihodke pet dni pred namestitvijo taksnega predmeta, takso pa morajo plačati v petnajstih dneh po prijavi. Če zavezanci takse v tem roku ne poravnajo, postopa davčni organ v skladu s 7. členom tega odloka.
d) Površino taksnega predmeta izračunamo tako, da okoli, njega zarišemo pravokotnik, ki zajema vse dele predmeta.
Tarifna številka 3
1. Za uporabo javnih površin pred poslovnimi prostori za opravljanje gostinsko turistične dejavnosti, se za vsak zasedeni m2 glede na območje odmeri dnevno:
območje I.         10 točk
območje II.         5 točk
2. Za uporabo javnih površin za opravljanje gostinsko turistične dejavnosti kot samostojni gostinski vrtovi, se za vsak zasedeni m2 glede na območje, odmeri dnevno:
območje I.        20 točk
območje II.       10 točk
3. Za uporabo javnih površin za prirejanje zabavnih prireditev, razstav in sejmov za gospodarske namene, se za vsak zasedeni m2 glede na območje odmeri dnevno:
območje I.        15 točk
območje II.        5 točk
4. Za uporabo javnih površin za začasne namene, po dejavnostih in območjih, se odmeri za vsak m2 zasedene javne površine skupno s funkcionalnim zemljiščem, odmeri dnevno:
Kioski
                                            točk
a) prodaja pijač, hrane,
sadja in zelenjave            območje I.      50
                              območje II.     35
                              območje III.    20
b) prodaja cvetja, časopisov,
spominkov in knjig            območje I.      25
                              območje II.     10
                              območje III.     5
c) prodaja obrtnih izdelkov   območje I.      30
 
                              območje II.     20
                              območje III.    10
Stojnice
a) prodaja pijač, hrane, sadja
in zelenjave                  območje I.      25
                              območje II.     15
                              območje III.    10
b) prodaja cvetja, časopisov,
spominkov in knjig            območje I.      15
 
                              območje II.     10
                              območje III.     5
c) prodaja obrtnih izdelkov   območje I.      20
 
                              območje II.     15
                              območje III.    10
Gradbišča in prekopi
Za vsak zasedeni m2 zaščitene javne površine se dnevno odmeri 10 točk.
Pojasnilo:
Zasedena funkcionalna javna površina, ki je osnova za plačilo komunalne takse se izračuna tako, da se za kioske in za posamezne stojnice dejanska dolžina in širina taksnega, predmeta poveča za najmanj 1 m, nato se izračuna skupen tloris, ki predstavlja funkcionalno zasedeno javno površino.
Za vse ostale zasedene javne površine (zabavne prireditve, razstave, sejmi, gostinski vrtovi, prekopi in gradbišča) pa se določi funkcionalna zasedena javna površina z zaokrožitvijo vse zasedene in uporabljane javne površine.
Za tarife komunalnih taks so opredeljena naslednja območja:
I. – območje starega mestnega jedra (KS Center),
II. – območje obrobja mesta ter Dobrna, Vojnik in Štore (območje je identično z območji, opredeljenimi v odloku o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča) in
III. – ostala območja
Taksni zavezanec je fizična ali pravna oseba, ki je zaprosila ter dobila dovoljenje ustreznega upravnega organa občine za uporabo javne površine.
Št. 01200-5/92
Celje, dne 20. julija 1992.
Predsednik
Skupščine občine Celje
Anton Rojec, dipl. jur. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti