Uradni list

Številka 22
Uradni list RS, št. 22/1992 z dne 8. 5. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 22/1992 z dne 8. 5. 1992

Kazalo

1132. Odlok o ureditvi cestnega prometa v naseljih na območju občine Kranj, stran 1713.

Na podlagi 9. člena zakona o varnosti cestnega prometa (Uradni list SRS, št. 5/82, 40/84, 29/86 in Uradni list RS, št. 1/91-I), 3., 25. in 241. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/85, 47/87 in 5/90 in Uradni list RS, št. 10/91), 3. člena pravilnika o neprometnih znakih (Uradni list SRS, št. 17/82 in 22/84) in 9. člena odloka o sestavi, pristojnostih in volitvah v zbore SO Kranj (Uradni vestnik Gorenjske, št. 1/90) je Skupščina občine Kranj na 16. seji zbora združenega dela dne 31. 3. 1992, na 16. seji zbora krajevnih skupnosti dne 31. 3. 1992 in na 12. seji družbenopolitičnega zbora dne 26. 2. 1992 sprejela
ODLOK
o ureditvi cestnega prometa v naseljih na območju občine Kranj
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se za naselja na območju občine Kranj urejajo:
– omejitve in prepovedi prometa
– ustavljanje in parkiranje
– avtobusna postaja in postajališča
– neprometni znaki
– posebne storitve na prometnih površinah
– šolska prometna služba.
2. člen
Območja naselij po tem odloku so območja, označena s prometnim znakom »ime naseljenega kraja« 111-23 in 111-24.
3. člen
Javne prometne površine v naseljih so po tem odloku vse ceste, ulice in trgi, javne poti, pločniki, kolesarske steze, javni parkirni prostori izven cest ter dovozne ceste k javnim in poslovnim zgradbam ter stanovanjskim zgradbam in drugim objektom, kakor tudi prometne površine ob teh objektih, ki so v upravljanju organizacije za vzdrževanje cest, krajevne skupnosti oziroma hišnega sveta.
4. člen
Promet na javnih poteh urejajo krajevne skupnosti na način, kot je določen v odloku o gospodarjenju z ulicami, trgi in cestami in z javnimi potmi v občini Kranj (Uradni vestnik Gorenjske, št. 18/83 in 20/83) ter v skladu z drugimi predpisi s tega področja in s tem odlokom.
II. OMEJITVE IN PREPOVEDI PROMETA
1. Posebne prometne površine za pešce
5. člen
Izvršni svet Skupščine občine Kranj (v nadaljevanju: izvršni svet) z odredbo določi na območju občine Kranj in drugih naselij v občini posebne prometne površine, namenjene pešcem. To so posebej označene ceste, ulice in trgi v naseljih, na katerih je promet z vozili omejen oziroma prepovedan, pešci pa lahko uporabljajo prometno površino v celoti ali deloma.
6. člen
Promet z vozili na posebnih prometnih površinah za pešce je dovoljen samo za stanovalce, ki imajo stalno prebivališče na tem območju in za lastnike garaž na tem območju. Vožnja je dovoljena za vozila s posebno dovolilnico, ki jo izda sekretariat za urbanizem, gradbene in komunalne zadeve (v nadaljevanju: sekretariat) v soglasju s krajevno skupnostjo.
Med vožnjo na posebnih prometnih površinah za pešce mora biti dovolilnica na vidnem mestu vozila.
Dovoz in odvoz blaga z motornimi vozili na posebnih prometnih površinah za pešce je dovoljen v času in največji dovoljeni skupni teži, ki ju določi izvršni svet z odredbo.
Vozila iz prvega odstavka tega člena ne smejo parkirati na posebnih prometnih površinah za pešce, temveč le na površinah izven javnih prometnih površin: garaže, dvorišča, ali na določenih parkirnih površinah. Na površinah, rezerviranih za pešce, ni možno določiti rezervirane parkirne površine.
7. člen
Na posebnih prometnih površinah za pešce ni omejen promet za vozila organov za notranje zadeve, reševalne in zdravstvene službe, vozila komunalnih služb, gasilskih služb na intervencijski vožnji, invalidske vozičke in za vozila invalidnih oseb, ki imajo pravico uporabljati poseben znak.
Sekretariat lahko v upravičenih primerih dovoli promet z vozili na posebnih prometnih površinah za pešce tudi drugim uporabnikom.
8. člen
V vsakem primeru morajo vsa vozila na motorni pogon, ki uporabljajo posebne prometne površine za pešce, upoštevati prednost pešcev in kolesarjev.
2. Promet vozil avtošol, traktorjev, traktorjev s priklopniki, delovnih strojev in vpreg
9. člen
Promet vozil avtošol, traktorjev, traktorjev s priklopniki, delovnih strojev in vpreg je prepovedan od ponedeljka do sobote v času od 5.30 do 7.30 in od 13. do 15.30 na ulicah in cestah, ki jih določi izvršni svet z odredbo.
3. Začasna preusmeritev, omejitev ali prepoved prometa
10. člen
Če je zaradi športne ali druge prireditve na cesti ali ob cesti potrebno omejiti, preusmeriti ali prepovedati promet, sekretariat na predlog organizacije za vzdrževanje cest dovoli začasno preusmeritev, omejitev ali prepoved prometa.
Organizator prireditve je dolžan podati vlogo za omejitev, preusmeritev ali prepoved prometa najmanj 15 dni pred pričetkom prireditve s skico prometne ureditve v času zapore.
Organizator prireditve mora vsako omejitev, preusmeritev ali prepoved prometa pravočasno, najmanj 3 dni, objaviti v sredstvih javnega obveščanja. V objavi mora biti točno navedena sprememba prometnega režima s skico prometne ureditve, čas trajanja in razlog. Spremembe prometnega režima in objave bremenijo organizatorja prireditve.
III. USTAVLJANJE IN PARKIRANJE
11. člen
Na območju občine Kranj so za parkiranje vozil namenjene naslednje vrste parkirnih površin:
– javne parkirne površine
– rezervirane parkirne površine
12. člen
Javne parkirne površine so:
– vozišča cest v skladu z zakonskimi predpisi, če parkiranje ni s prometnimi znaki prepovedano,
– površine, določene s prometnimi znaki.
Za javne parkirne površine je lahko parkiranje časovno omejeno in je uvedeno plačevanje parkirnine.
Javne parkirne površine iz druge alinee prvega odstavka tega člena določi sekretariat, ki lahko začasno dovoli njihovo uporabo samo za potrebe parkiranja vozil udeležencev večjih prireditev občasnega značaja.
13. člen
Rezervirane parkirne površine so:
– površine za potrebe podjetij, drugih organizacij in skupnosti in fizičnih oseb v zvezi z njihovo dejavnostjo,
– površine za avtotaksi vozila,
– površine za parkiranje in ustavljanje vozil invalidnih oseb, ki imajo pravico uporabljati poseben znak.
Rezervirane parkirne površine iz prve alinee prvega odstavka tega člena se določijo samo za službena osebna vozila, avtobuse podjetij in drugih organizacij, skupnosti in fizičnih oseb v zvezi z njihovo dejavnostjo in v primeru, da le-te nimajo možnosti parkiranja izven javne prometne površine.
Površine iz prvega odstavka tega člena določi sekretariat z odločbo.
14. člen
Parkiranje tovornih vozil in avtobusov je na javnih prometnih površinah v Kranju dovoljeno le na parkirnih površinah, določenih za ta vozila.
Obvestilni znaki na mestnih vpadnicah obveščajo voznike o javnih parkirnih površinah za tovorna vozila in avtobuse.
15. člen
Na javnih parkirnih površinah je prepovedano parkiranje priklopnikov in polpriklopnikov, kolikor niso priključeni oziroma povezani z motornim vozilom.
16. člen
Kjer so parkirne površine označene s talnimi označbami, je parkiranje dovoljeno le znotraj označenih parkirnih površin in znotraj talnih označb.
17. člen
Voznik mora plačati parkirnino, kadar parkira vozilo na površinah, kjer je uvedeno plačevanje parkirnine.
Čas obveznega plačevanja in višine parkirnine morata biti označena ob vstopu na to površino.
18. člen
Višino parkirnine na javnem parkirišču oblikuje v skladu z 41. členom zakona o komunalnih dejavnostih in s predpisi o določanju cen izvršni svet na predlog javnega podjetja, ki se mu parkiranje plačuje.
19. člen
Organizacije, ki se jim plačuje parkirnina, določi izvršni svet.
20. člen
Pogoji in višina uporabnine za rezervirane parkirne površine se oblikujejo na predlog organizacije za vzdrževanje cest v skladu z zakonom o komunalnih dejavnostih in predpisi o določanju cen.
Uporabnine za rezervirane parkirne površine ne plačujejo invalidne osebe, katerih vozila so označena s posebnim znakom.
21. člen
Kolesa z motorjem in motorna kolesa je dovoljeno na javnih prometnih površinah puščati na za to urejenih površinah, ki jih določi sekretariat.
22. člen
Parkirne površine iz 12., 13. in 14. člena vzdržuje podjetje za vzdrževanje cest oziroma krajevna skupnost v skladu z odlokom o gospodarjenju z ulicami, trgi, cestami in javnimi potmi v občini Kranj.
IV. AVTOBUSNA POSTAJA IN POSTAJALIŠČA
23. člen
Začetna, končna in tranzitna postaja avtobusov medkrajevnega in primestnega prometa, ki vozijo v javnem linijskem cestnem prometu, je na glavni avtobusni postaji.
Vozne smeri avtobusov na glavno avtobusno postajo in z nje določi izvršni svet.
24. člen
Dovoljeni čas postanka avtobusov na glavni avtobusni postaji v prihodu in odhodu določa upravljalec glavne avtobusne postaje, vendar ta ne more biti daljši od 30 minut.
25. člen
Avtobusi medkrajevnega linijskega prometa smejo pri prihodu v Kranj oziroma pri odhodu ustavljati le na prvem oziroma na zadnjem postajališču mestnega avtobusnega prometa znotraj območja, ki ga označuje znak za naselje Kranj.
Izjeme iz prvega odstavka tega člena v upravičenih primerih dovoljuje sekretariat na pobudo uporabnikov in izvajalcev (prevoz delavcev na delo in z dela in podobno).
26. člen
Avtobusna postajališča se lahko uporabljajo tudi za postanke avtobusov, s katerimi se opravlja javni prevoz potnikov v prostem cestnem prometu in prevoz za lastne potrebe.
Izvajalci prevozov iz prvega odstavka tega člena morajo prijaviti linije in vozne rede takih prevozov pri sekretariatu, ki izda dovoljenje za postanke.
27. člen
Avtobusi mestnega prometa usklajujejo vozne rede na začetnih oziroma končnih postajah, ki so izven mesta. Na vmesnih postajališčih smejo avtobusi stati največ 3 minute.
V. NEPROMETNI ZNAKI
28. člen
V naseljih na območju občine Kranj je dovoljena postavitev neprometnih znakov tako, da ne segajo v prosti profil ceste, pločnike in kolesarske steze ter tako da ni ovirana preglednost in vidnost prometnih znakov. Dovoljena je tudi večkratna ponovitev istega neprometnega znaka. Za postavitev je treba pridobiti dovoljenje upravljalca, po predhodnem soglasju sekretariata.
VI. POSEBNE STORITVE NA PROMETNIH POVRŠINAH
1. Nakladanje in razkladanje blaga
29. člen
Nakladanje in razkladanje blaga je treba praviloma opravljati izven javnih prometnih površin. Izjemoma se lahko opravlja tudi na javnih prometnih površinah, če s tem ni oviran promet.
30. člen
Razen prepovedi in omejitev prometa na posebnih prometnih površinah za pešce lahko sekretariat določi posamezne ceste, na katerih omeji čas dostave in odvoza ter skupno težo vozil, s katerimi je dovoljena dostava in odvoz.
31. člen
Odvoz komunalnih odpadkov morajo izvajalci in uporabniki organizirati tako, da čim manj ovirajo oziroma da ne ogrožajo prometa vozil, kolesarjev in pešcev, prav tako pa morajo vozniki čim manj ovirati izvajalce komunalne službe pri opravljanju njihove dejavnosti.
2. Strojno pranje prometnih površin
32. člen
Strojno pranje prometnih površin se praviloma opravlja med 22. in 5.30 uro.
Prometne površine, kjer je strojno pranje dovoljeno podnevi, določi sekretariat, ki tudi določi čas, v katerem je te površine dovoljeno strojno prati.
33. člen
Voznik ali lastnik vozila je dolžan izvajalce zimske službe čim manj ovirati z ustavljanjem in parkiranjem vozil na cestah in ulicah, na katerih se opravlja pluženje, odstranjevanje in odvoz snega.
3. Posebna uporaba javne prometne površine
34. člen
Za postavitev prodajnih stojnic in mizic, urejanje gostinskih vrtov in podobno na javnih prometnih površinah je potrebno pridobiti dovoljenje sekretariata po predhodnem soglasju upravljalca.
4. Odstranjevanje nepravilno parkiranih vozil
35. člen
Če najde pooblaščena uradna oseba organa za notranje zadeve vozilo parkirano tako, da pomeni neposredno nevarnost ali oviro za promet, odredi, da se odstrani z javne prometne površine na stroške lastnika oziroma voznika vozila.
36. člen
Odstranitev nepravilno parkiranih vozil izvaja podjetje, ki ga določi izvršni svet na podlagi javnega razpisa.
Podjetje iz prejšnjega odstavka tega člena mora zagotoviti primeren prostor za spravljanje odstranjenih vozil in njihovo čuvanje ter javno objaviti način poslovanja oziroma delovanja.
37. člen
Višino stroškov za odstranjevanje nepravilno parkiranih vozil določi izvršni svet na predlog pooblaščene organizacije iz prejšnjega člena v skladu z zakonom o komunalnih dejavnostih in predpisih o določanju cen.
38. člen
Če voznik ali lastnik vozila, odstrani vozilo potem, ko je pooblaščena uradna oseba že pozvala pooblaščeno podjetje, da odstrani vozilo, vozilo pa se še ni pričelo odstranjevati, mora voznik ali lastnik vozila plačati dotlej nastale stroške.
Če se je vozilo že pričelo odstranjevati, vendar še ni naloženo na vlečno vozilo, mora voznik ali lastnik vozila plačati dotlej nastale stroške, vendar najmanj 50 odstotkov določene tarife.
5. Delo na javnih prometnih površinah
39. člen
Izvajalec del na javni prometni površini mora imeti za delo na njej soglasje upravljalca. Za dela, ki terjajo zaporo cestnega prometa, je potrebno pridobiti predhodno dovoljenje sekretariata po pridobljenem soglasju upravljalca ceste.
V dovoljenju se določijo rok za izvedbo del, način zavarovanja ter pogoji za varno vožnjo vozil in hojo pešcev, kot tudi, da se smejo ali morajo opravljati dela neprekinjeno ali samo v nočnem času.
40. člen
Prekopavanje cest in druga dela na cesti je dovoljeno izvesti le ob pogoju, da bo cesta po opravljenem prekopu oziroma po izvedbi drugih del vzpostavljena v prvotno stanje.
41. člen
Izvajalec mora vložiti zahtevek za izdajo dovoljenja iz 39. člena tega odloka najmanj 15 dni pred pričetkom nameravanih del.
Zahtevek mora vsebovati:
– navedbo začetka in trajanja del
– vrsto del, načrt ali skico postavitve prometne signalizacije (svetlobni in drugi prometni znaki)
– način zavarovanja
– organizacijo prometne in obvozne smeri, če zahtevajo dela začasno zaporo prometa.
V primeru nujnih neodložljivih del lahko izvajalec pristopi k delu takoj, vendar mora zadostiti vsem pogojem varnosti.
O tem mora obvestiti v najkrajšem možnem roku upravljalca ceste, postajo milice in sekretariat.
42. člen
Pred pričetkom del morata organizacija za vzdrževanje cest in izvajalec z zapisnikom ugotoviti stanje in vrsto prometne signalizacije na območju, kjer je potrebno spremeniti prometno signalizacijo.
43. člen
Delo na javni prometni površini mora biti vidno označeno in zavarovano s predpisanimi prometnimi znaki tako, da je zagotovljen varen promet.
Kadar je potrebno zaradi del zasesti pločnik, stezo ali del vozišča, tako da se postavi oder, mora izvajalec del speljati pod odrom prehod za pešce, ki mora biti zavarovan pred padanjem materiala in vode, urejen za varen prehod in ponoči razsvetljen.
Takoj ko preneha posebna uporaba javne prometne površine, mora izvajalec del odstraniti prometne znake, branike, ograje in druge ovire, ki jih je postavil zaradi izvajanja del ter javno prometno površino vzpostaviti v prvotno stanje.
VII. ŠOLSKA PROMETNA SLUŽBA
44. člen
Za večjo prometno varnost otrok lahko organizirajo šole v sodelovanju z občinskim svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu šolsko prometno službo.
Šolsko prometno službo izvajajo šolarji – prometniki, ki nadzorujejo ravnanje šolarjev – pešcev in kolesarjev v prometu ob šoli in v njeni bližini, jim po potrebi pomagajo ter jih seznanjajo s pravilnim ravnanjem v prometu. Šolar – prometnik mora opraviti poseben izpit.
VIII. KAZENSKE DOLOČBE
45. člen
Z denarno kaznijo 2.000 tolarjev se kaznuje za prekršek:
1. organizator prireditve, če zaradi športne ali druge prireditve na cesti ali ob cesti začasno preusmeri, omeji ali prepove promet brez dovoljenja sekretariata ter, če ravna v nasprotju z dovoljenjem (10. člen),
2. kdor postavi neprometni znak tako, da ovira preglednost in vidnost prometnih znakov ter brez dovoljenja upravljalca (28. člen),
3. kdor postavi prodajno stojnico ali mizico, uredi gostinski vrt in podobno na javnih prometnih površinah brez dovoljenja sekretariata (34. člen),
4. kdor izvaja dela na cesti brez soglasja upravljalca ceste ali za dela na cesti, ki terjajo zaporo cestnega prometa, ne pridobi dovoljenja sekretariata (39. člen),
5. kdor ne zavaruje delo na cesti s predpisanimi prometnimi znaki, tako da je zagotovljen varen promet (43. člen).
46. člen
Z denarno kaznijo 1.500 tolarjev se takoj na mestu kaznuje za prekršek:
1. voznik vozila, ki krši določbe o prometu na posebnih prometnih površinah za pešce (6. člen),
2. voznik vozila, ki na posebnih prometnih površinah za pešce ne upošteva prednosti pešcev, kolesarjev in koles z motorjem (8. člen),
3. Voznik traktorja in drugega vozila, ki vozi v nasprotju z 9. členom,
4. voznik tovornega vozila, ki parkira tovorno vozilo v nasprotju s 1. odstavkom 14. člena,
5. kdor na javnih parkirnih površinah parkira priklopnike in polpriklopnike, kolikor niso priključeni oziroma povezani z motornim vozilom (15. člen),
6. kdor na označenih parkirnih površinah ne parkira znotraj teh površin ter znotraj talnih označb (16. člen),
7. kdor pušča kolo z motorjem ali motorno kolo na javnih prometnih površinah v nasprotju z 21. členom,
8. voznik avtobusa, ki ravna v nasprotju s 25. in 27. členom,
9. kdor pri razkladanju in nakladanju ter prekladanju blaga ravna v nasprotju z 29. členom,
10. kdor ne upošteva omejenega časa dostave in odvoza ter skupne teže vozil (30. člen),
11. voznik vozila za odvoz komunalnih odpadkov, ki dela v nasprotju z določeno tehnologijo svoje dejavnosti in s tem ovira oziroma ogroža promet vozil, kolesarjev in pešcev ter voznik vozila, ki ovira izvajalca komunalne službe pri opravljanju njegove dejavnosti (31. člen),
12. kdor ovira izvajalce zimske službe v nasprotju s 33. členom.
47. člen
Denarne kazni za prekrške iz 46. člena izterjajo takoj na mestu prekrška uradne osebe organov za notranje zadeve.
Denarne kazni za prekrške pod točko 4., 5., 6., 7., 9. in 12. izterjajo takoj na mestu prekrška tudi komunalni redarji.
IX. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
48. člen
Izvršni svet sprejme odredbo, s katero uredi vprašanja iz 5. in 9. člena, v 10 dneh po uveljavitvi tega odloka.
49. člen
Nadzorstvo nad izvajanjem tega odloka opravljajo sekretariat, organi za notranje zadeve, cestna in prometna inšpekcija ter komunalni redarji.
50. člen
Z uveljavitvijo tega odloka in odredbe izvršnega sveta (47. člen) prenehata veljati odlok o ureditvi cestnega prometa v delu mesta Kranja (Uradni vestnik Gorenjske, št. 10/84 in 15/87) in odlok o javnem redu in miru v občini Kranj (Uradni vestnik Gorenjske, št. 11/88 in 1/89 in Uradni list RS, št. 17/91) v delu, ki govori o postopku pri odvozu nepravilno parkiranih vozil.
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 343-01/91-04
Kranj, dne 21. aprila 1992.
Predsednik
SO Kranj
Vitomir Gros, dipl. inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti