Uradni list

Številka 17
Uradni list RS, št. 17/1992 z dne 3. 4. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 17/1992 z dne 3. 4. 1992

Kazalo

824. Odlok o prostorskih ureditvenih pogojih za območje vrtnarije in stanovanjsko območje "Na Špici" v Medlogu, stran 1378.

Skupščina občine Celje je na podlagi 39. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85 in 29/86, Uradni list RS, št. 26/90) in 4. člena odloka o sestavi in pristojnostih zborov Skupščine občine Celje in izvolitvi funkcionarjev občinske skupščine (Uradni list RS, št. 13/90 in 13/91) na skupnem zasedanju zbora združenega dela, zbora krajevnih skupnosti in družbenopolitičnega zbora dne 17. 3. 1992 sprejela
ODLOK
o prostorskih ureditvenih pogojih za območje vrtnarije in stanovanjsko območje »Na špici« v Medlogu
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se ob upoštevanju usmeritev dolgoročnega plana občine Celje in v skladu z določbami srednjeročnega, plana občine Celje sprejmejo prostorski ureditveni pogoji za območje vrtnarije in stanovanjsko območje »Na špici« v Medlogu (v nadaljevanju: prostorski ureditveni pogoji). Prostorske ureditvene pogoje je izdelal Razvojni center – Planiranje d. o. o. iz Celja za ureditveno območje vrtnarije pod št. proj. 078/91, za stanovanjsko ureditveno območje pa pod št. proj. 033/91 v oktobru 1991.
2. člen
Prostorski ureditveni pogoji vsebujejo tekstualne opise in grafične prikaze, ki se nanašajo na mejo območij ter na lego, potek, namensko rabo in zmogljivosti ter velikosti in oblikovanje objektov, naprav in ureditev. Tekstualni del obsega opis in utemeljitev pogojev in omejitev posegov v prostor ter soglasja pristojnih organov, organizacij in skupnosti, kartografski del pa ustrezne grafične prikaze v merilu 1:5000 in območja zazidanih stavbnih zemljišč v katastrskem merilu 1:1000.
Strokovne osnove za vodnogospodarsko urejanje in izvajanje protipoplavnih ukrepov sta vodnogospodarski del projektov št. 76/84 in 44/90, ki ju je izdelalo Podjetje za urejanje voda NIVO iz Celja in sta sestavni del tega odloka.
II. OBSEG OBMOČJA
3. člen
Območje prostorskih ureditvenih pogojev je na severu omejeno z južnim robom Ljubljanske ceste, na vzhodu z desnim bregom Ložnice, na jugu z levim bregom Savinje in na zahodu z obst. industrijsko cono za proizvodnjo gradbenega materiala, ki se ureja z zazidalnim načrtom Ingrad – IGM v Medlogu (Uradni list SRS, št. 3/87).
Površina ureditvenega območja iz prejšnjega odstavka je 30,24 ha.
4. člen
Opis meje ureditvenega območja iz prejšnjega člena po parcelnem stanju je podan v 2. poglavju tekstualnega dela projektov iz 1. člena tega odloka in je njegov sestavni del.
III. FUNKCIJE OBMOČJA S POGOJI ZA IZRABO, KRAJINSKO, URBANISTIČNO IN ARHITEKTONSKO OBLIKOVANJE TER KOMUNALNO UREJANJE
5. člen
Prostorski ureditveni pogoji podajajo možne ureditve s prikazi meril in pogojev na posameznih prostorsko zaokroženih celotah za naslednje posege v prostor:
– Na območju vrtnarstva:
Vsi obstoječi objekti se ohranijo, možne so spremembe namembnosti in nadomestna gradnja za ustrezne namene razvoja vrtnarstva. Vsa kmetijska zemljišča so nezazidljiva in se lahko uporabljajo le za ustrezno kmetijsko dejavnost, na njih pa je možna gradnja novih toplih gred in steklenjakov.
– Na območju kmetijskopredelovalne in skladiščne dejavnosti: Vsi obstoječi objekti se ohranijo, možna so spremembe namembnosti in nadomestna gradnja za ustrezne kmetijsko razvojne namene.
– Na območju srednje vrtnarske, kmetijske in gospodinjske šole: obstoječi objekti se ohranijo, možna je gradnja funkcionalnih prizidkov. Obstoječa kmetijska in parkovna zemljišča ostanejo nezazidljiva.
– Na območju poslovnih in gospodarskih objektov in stanovanjske hiše Kragolnik:
Območje predstavlja v celoti trajnovarovano kmetijsko zemljišče in se razen ureditvenega območja z opredeljenimi poslovnimi in gospodarskimi objekti za izvajanje kmetijske in proizvodnozlatarske dejavnosti ter s stanovanjsko hišo lahko uporablja le za osnovno kmetijsko proizvodnjo. Ureditveno območje ima površino 4592 m2 in ga sestavljajo parc. št. 1890. 1891/1.2,3 in 4. 1893 in 1894 k. o. Medlog.
– Na stanovanjskem območju ob Kettejevi, Markovi in Nazorjevi ulici:
Znotraj opredeljenih stavbnih zemljišč so dovoljene adaptacije, prizidave in nadzidave ter spremembe namembnosti za takšne dejavnosti, ki predstavljajo obogatitev kvalitete bivanja prebivalcev s tega območja in če se v predhodnem lokacijskem postopku pridobi pozitivno stališče za področje vodnega gospodarstva pristojnega upravnega organa. Dovoljena je tudi gradnja športnorekreacijskih površin in spremljajočih funkcionalnih objektov. Na območju se dolgoročno ohranijo vsi obstoječi stanovanjski in pomožni objekti ter na parc. št. 1847 k. o. Medlog vrt kot spomenik oblikovane narave.
– Na območjih ob rečnih bregovih:
Na levem bregu Savinje in desnem bregu Ložnice so dovoljeni vsi gradbeni posegi za zaščito pred visokimi vodami in ostalega vodnogospodarskega urejanja. Na vrhu protipoplavnih nasipov se uredi sprehajališče, ob njem pa za turističnorekreacijske in športne namene ustrezne objekte in naprave.
6. člen
Na vseh območjih iz prejšnjega člena je dovoljena gradnja komunalnih in energetskih objektov in naprav ter infrastrukturnih zvez. V sklopu obstoječih prometnih površin so dovoljene ustrezne rekonstrukcije.
Gradnja novih objektov, spremembe namembnosti in zapolnilne gradnje so dopustne, če niso v nasprotju z določili iz prejšnjega člena in na zemljiščih, kjer je možno zagotoviti vsaj minimalno komunalno oskrbo ter varnost pred poplavami. -Minimalna komunalna oskrba obsega oskrbo s pitno vodo, odvajanje odpadnih voda, oskrbo z električno energijo, ustrezni hišni cestni priključek ter odvoz smeti, za spremembo namembnosti pa tudi zagotovitev namembnosti primerno velikega parkirišča in za napajanje.
Vse objekte, ki so priključeni na javno vodovodno omrežje, je potrebno priključiti na javno kanalizacijo.
7. člen
Horizontalni gabariti zapolnilne gradnje morajo biti prilagojeni obstoječim gradbenim linijam, višinski gabariti praviloma ne smejo presegati višin sosednjih objektov. Tlorisne dimenzije nadomestnih individualnih objektov so praviloma dopustne v okviru velikosti do 10 x 8m, etažnost pa v okviru: pritličje, nadstropje in podstrešje. Tlorisne dimenzije prizidkov so dopustne v okviru velikosti do 30% tlorisne površine obstoječega objekta. Strehe predvidenih nadomestnih gradenj morajo biti dvokapnice z naklonom 25 do 33 stopinj z. ustrezno kritino. Strehe predvidenih prizidkov se morajo prilagoditi obstoječemu objektu z enakim naklonom in kritino, dopustne so tudi ravne strehe v primeru izvedbe terase. Fasade predvidenih nadomestnih objektov, morajo biti ometi v svetli barvi z dopustno uporabo kamnitih oblog v pritličnem delu. Fasade prizidkov morajo biti identične obstoječemu objektu. Odmiki predvidenih nadomestnih gradenj in prizidkov od mej funkcionalnega zemljišča morajo biti minimalno 3 m, na ulični strani pa morajo slediti obstoječi gradbeni liniji. Spremembe namembnosti v poslovno dejavnost so dopustne le, če takšna dejavnost ne bo ogrožena z visokimi vodami, adaptacije, gradnje prizidkov in nadomestne gradnje pa v slučaju da se bivalni oziroma naseljeni prostori locirajo v nadstropju oziroma na ustrezni višini nad koto, kot je opredeljena v projektih iz 2. odstavka 2. člena tega odloka. Za vse posege v prostor na območjih iz 5. člena tega odloka je potrebno predhodno pridobiti pozitivno mnenje za področje vodnega gospodarstva pristojnega upravnega organa.
Pred pričetkom gradnje na območju iz 4. alinee 5. člena tega odloka oziroma pred izvedbo lokacijskega postopka je potrebno pripraviti ustrezen tehnološko-prostorski projekt za kmetijsko in proizvodnozlatarsko dejavnost ter nanj pridobiti mnenja pristojnih služb s področja varstva okolja.
Za ureditev športno rekreacijskih objektov in naprav ob rečnem bregu je potrebno pripraviti ustrezno tehnično dokumentacijo ter obvezno pridobiti vodnogospodarsko soglasje. Pri urejanju obvodnih površin v smislu hortikulturnega urejanja peš poti je potrebno oblikovanje prilagoditi že izvedenim obvodnim površinam ob Savinji ter pridobiti vodnogospodarsko soglasje.
8. člen
Komunalne in energetske ureditve morajo biti izvedene na način, ki zagotavlja varstvo okolja, predvsem za zaščito podtalnice in na način, ki ustreza pogojem obrambe in zaščite.
Obvezno je varovanje vseh koridorjev za izvedbo komunalne infrastrukture. Posebej je upoštevati varovalni pas ob cevovodu Φ 400 in rezervatu za potek vzporednega cevovoda vodovoda, elektroenergetske prostozračne vode 10/20 kV DV z varovalnim pasom 2 x 14 m in traso predvidenega vodovoda iz smeri Savinjske doline.
9. člen
Pogoji vodnogospodarskega urejanja:
Urejanje levega brega Savinje nad izlivom Ložnice in desnega brega Ložnice do Butejevega mostu ter celotno vodnogospodarsko urejanje območja iz 3. člena se mora striktno izvajati v skladu s projektoma iz 2. odstavka 2. člena tega odloka, ker je to območje še vedno potencialno poplavno in varno le pred 10 do največ 20 letnimi vodami, dokler ne bodo dokončani vsi protipoplavni ukrepi nad mestom Celje. S temi prostorskimi ureditvenimi pogoji pa so ne glede na prejšnje določbe dovoljeni vsi takšni posegi v prostor, s katerimi se zagotavlja večja varnost pred visokimi vodami.
Ureditve ob Savinji in Ložnici oziroma utrditve brežin so dopustne predvsem z naravnimi materiali, vidni beton praviloma ni dopusten. Za vse posege ob vodotokih je potrebno predhodno pridobiti mnenje za področje vodnega gospodarstva pristojnega upravnega organa.
IV. DRUGI POMEMBNI POGOJI
10. člen
– Na območju urejanja je potrebno upoštevati strogo arheološko zaščito in pri vseh posegih v prostor izvajati sondažne izkope oziroma je potrebno v celoti upoštevati tisti del odloka o razglasitvi kulturnih in zgodovinskih spomenikov na območju občine Celje (Uradni list SRS, št. 28/86), ki se nanaša na območje urejanja zazidalnega načrta. Zato je potrebno pri izvajanju kakršnihkoli posegov v prostor stalno sodelovati s pristojno varstveno službo.
– Parc. št. 1847, ki se uvršča med značilne primerke zasebnih zbirateljskih vrtov z drevninami in trajnicami, svobodno razporejenimi po vrsti trat, se zavaruje na podlagi zakona o naravni in kulturni dediščini (Uradni list SRS, št. 1/81), ker ima lastnosti naravne dediščine v smislu 2. odstavka 2. člena prej navedenega zakona kot objekt oblikovane naravne dediščine. Ta vrt ni možno pozidati z nobenimi dodatnimi objekti, možno pa ga je preoblikovati po predhodnem detajlnem načrtu ureditve, ki pa mora pridobiti predhodno soglasje pristojne varstvene službe.
11. člen
Pogoji varovanja okolja:
Vsi posegi v prostor morajo biti izvedeni tako, da z njimi ne bodo prekoračene z zakoni in predpisi dovoljene emisije škodljivih snovi v zrak, vodotoke, tla in podtalnico.
Pri opravljanju dejavnosti, kjer je pričakovati povečane emisije hrupa v okolje, je potrebno že v fazi priprav na investicijo, pri projektiranju in gradnji upoštevati predpise in normative, ki urejajo varstvo pred hrupom.
Odpadne vode z vseh utrjenih cestnih in ostalih javnih in funkcionalnih prometnih površin je potrebno voditi preko lovilcev olj in maščob in preko usedalnikov v vodotok.
Gnojenje kmetijskih površin se mora izvajati v skladu z republiško uredbo o ugotavljanju onesnaženosti kmetijskih zemljišč in gozda (Uradni list RS, št. 6/90). Če ob uporabi gnojil prihaja do smradu, je povzročitelj dolžan opraviti takojšnje zavarovanje in podvzeti druge primerne ukrepe.
12. člen
Pogoji komunalnega urejanja:
– Kanalizacija:
Na območju se uredi ločeni kanalizacijski sistem, priključen na rajonski zbiralnik RZ – 1. Na sotočju Ložnice s Savinjo se zgradi razbremenilnik. Pri zasnovi se mora upoštevati možna visoka stanja podtalnice.
– Vodovod: Upoštevati je potrebno 5 metrski varovalni pas in zaščitne pogoje ob magistralnem vodovodu Φ 400, ki poteka na južni strani Ljubljanske ceste. Obstoječe vodovodno omrežje je potrebno ob Ložnici navezati na magistralni vodovod in ga iz sedanjega vejičastega sistema spremeniti v prstanast ter urediti hidrantno požarno omrežje.
– Elektrika:
Ohrani se transformatorska postaja Kettejeva in se uredi ustrezno nizkonapetostno omrežje.
– PTT omrežje:
Obstoječe prostozračno omrežje se nadomesti z novim, ki bo izvedeno z zemeljskimi kabli in razvodišči.
– Ogrevanje:
Celotno območje iz 3. člena tega odloka se plinificira. Do izvedbe plinifikacije se uporabljajo goriva, ki vsebujejo do največ T procent žvepla. Tekoča goriva morajo biti skladiščena v skladu s predpisi in pravilnikom o spravljanju in hrambi kurilnega olja.
– Odpadki:
Območje je vključeno v redni odvoz, stanovanjski objekti zbirajo gospodinjske odpadke v 90 litrskih tipskih posodah, na ostalih območjih so predvidene skupne lokacije s 700 litrskimi zabojniki, do katerih mora biti zagotovljen dovoz smetarskih avtomobilov.
13. člen
Investitorji in izvajalci posegov v prostor na območju teh prostorskih ureditvenih pogojev morajo upoštevati določila tega odloka in v najkrajšem možnem času odpraviti vse morebitne negativne posledice, ki bi nastale zaradi njihovih investitorskih namer.
V. KONČNE DOLOČBE
14. člen
Lokacijsko dovoljenje ni potrebno za adaptacije, s katerimi se bistveno ne spreminja zunanjost, zmogljivost in namen obstoječih stanovanjskih objektov in za gradnjo pomožnih objektov, če se nahajajo v sklopu pripadajočih funkcionalnih zemljišč in če se za takšne vrste posegov predhodno pridobi pozitivno mnenje za področje vodnega gospodarstva pristojnega upravnega organa.
15. člen
Prostorski ureditveni pogoji so vsem zainteresiranim stalno na vpogled pri pristojnem upravnem organu za urejanje prostora in varstvo okolja.
16. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravljajo pristojne inšpekcijske službe.
17. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 350-1/87, 350-27/88
Celje, dne 17. marca 1992.
Predsednik
Skupščine občine Celje
Anton Rojec, dipl. jur. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti