Uradni list

Številka 16
Uradni list RS, št. 16/1992 z dne 31. 3. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 16/1992 z dne 31. 3. 1992

Kazalo

789. Natečaj za pridobitev sredstev za spodbujanje razvoja demografsko ogroženih območij v Republiki Sloveniji za leto 1992, stran 1254.

Na podlagi 9. in 12. člena zakona o spodbujanju razvoja demografsko ogroženih območij v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 48/90 in 12/92) objavljam
NATEČAJ
za pridobitev sredstev za spodbujanje razvoja demografsko ogroženih območij v Republiki Sloveniji za leto 1992
I
(1) Sredstva za spodbujanje razvoja demografsko ogroženih območij v Republiki Sloveniji se bodo dodeljevala za namene:
1. sofinanciranja izdelave inicialnih razvojnih načrtov in refundiranja dela stroškov izdelave projektne dokumentacije (prvi odstavek 9. člena zakona o spodbujanju razvoja demografsko ogroženih območij v Republiki Sloveniji – v nadaljnjem besedilu: zakon);
2. sofinanciranja gradnje objektov lokalne gospodarske infrastrukture (10. člen zakona);
3. spodbujanja razvoja družinskih kmetij in dopolnilnih dejavnosti na kmetijah (prvi odstavek 11. člena zakona);
4. spodbujanja razvoja malega gospodarstva na področju proizvodnje in storitev do 5 zaposlenih (prvi odstavek 11. člena zakona);
5. spodbujanja naložb v druge proizvodne in storitvene objekte in opremo v gospodarstvu zaradi razširitve obstoječe ali uvajanja nove proizvodnje ali storitvene dejavnosti (drugi in tretji odstavek 11. člena zakona).
(2) Pravico kandidiranja za sredstva iz tega natečaja imajo fizične in pravne osebe za naložbe na območjih, kot jih določa odlok o območjih, ki se štejejo za demografsko ogrožena območja v obdobju 1991-1993 (Uradni list RS, št. 6/91, 5/91-I in 6/92), pri čemer morajo imeti za ta območja sprejet razvojni program (16. člen zakona).
(3) Na natečaj se lahko prijavijo interesenti z neodobrenimi popolnimi zahtevki iz natečaja za leto 1991, kakor tudi z novimi zahtevki.
(4) Kot ponovno kandidaturo bo ministrstvo štelo popolne vloge, ki so bile vložene v letu 1991, pa niso bile ugodno rešene.
(5) Investitorji, ki so jim bila sredstva v letu 1991 že odobrena, ne morejo sodelovati pri tem natečaju z istimi projekti ne glede na to, ali so dodeljena sredstva izkoristili ali ne.
(6) Vloge investitorjev, ki so vložili popolne zahtevke v okviru natečaja za leto 1991, pa pri kandidiranju na ta natečaj razširjajo svoje namere iz investicijskega programa (npr. dopolnjevanje programa, širitev programa), seštejejo kot nove vloge.
II
(1) Za vlaganje in odobravanje zahtevkov iz prejšnje točke veljajo naslednji splošni,pogoji:
a) pri ponovnem kandidiranju z zahtevki iz natečaja za leto 1991:
– zahtevki se renomirajo glede na realno vrednost naložbe na dan objave natečaja. Ministrstvo za planiranje bo preverjalo renominacijo glede na stopnjo inflacije oziroma glede na indeks cen v gradbeništvu v preteklem obdobju;
– že vložena dokumentacija k zahtevkom za leto 1991 velja tudi za natečaj v letu 1992; vloge se le dopolnijo v smislu novih zahtevkov iz točke III. (2. odstavek, 3., 5. in 6. alinea in 4. odstavek, 2. in 3. alinea), IV. (2. odstavek 4. in 5. alinea), VI. (drugi odstavek, 4. alinea) in VII. (2. odstavek 4. in 5. alinea);
b) pri novih zahtevkih veljajo pogoji tega natečaja.
(2) Podatki o investiciji, na katero se nanaša zahtevek, tako za renomirane zahtevke iz leta 1991 kot za nove zahtevke, se vpišejo na ustrezni obrazec, ki je sestavni del tega natečaja. Za vse zahtevke s področja lokalne gospodarske infrastrukture navedejo občinski izvršni sveti tudi njihovo prioriteto.
(3) Zahtevke je treba vložiti pri Ministrstvu za planiranje, Ljubljana, Gregorčičeva 25, najkasneje v enem mesecu od dneva objave tega natečaja v Uradnem listu Republike Slovenije. Upoštevali se bodo zahtevki, ki se nanašajo na območja, opredeljena v odloku o območjih, ki se štejejo za demografsko ogrožena območja v Republiki Sloveniji v obdobju 1991-1993 (Uradni list Republike Slovenije, št. 6/91, 5/91-I in 6/92).
4) Zahtevke bo v skladu z zakonom obravnavalo Ministrstvo za planiranje v sodelovanju z drugimi republiškimi upravnimi organi, ki z materialnimi sredstvi tudi spodbujajo razvoj na posameznih gospodarskih področjih ter občinami, ki vključujejo posamezno demografsko ogroženo območje. Na tej podlagi bo ministrstvo izdalo sklepe o izboru zahtevkov, ki bodo upravičeni do sredstev iz proračuna Republike Slovenije za leto 1992 pod pogoji iz zakona.
(5) Naložbe v desetkilometrskem pasu ob mejah Republike Slovenije bo Ministrstvo za planiranje posebej obravnavalo z Ministrstvom za notranje zadeve.
(6) Ministrstvo bo pri odobravanju zahtevkov upoštevalo obseg razpoložljivih sredstev za te namene v proračunu Republike Slovenije za leto 1992 in pomen posamezne naložbe za razvoj demografsko ogroženih območij glede na njihove razvojne programe.
III
Sofinanciranje izdelave inicialnih razvojnih načrtov in refundiranje dela stroškov izdelave projektne dokumentacije
(1) Zahtevek vloži pravna ali fizična oseba.
a)
(2) Zahtevku za sofinanciranje izdelave inicialnih razvojnih načrtov je treba priložiti:
– dispozicijo za izdelavo inicialnega razvojnega načrta z obrazložitvijo;
– navedbo strokovnega izdelovalca načrta;
– čas dokončanja načrta;
– stroške izdelave načrta;
– dokazilo o zagotovljenih (ostalih) dodatnih sredstvih (pogodba ali sklep o odobritvi takih sredstev);
– sklenjeno pogodbo z izdelovalcem načrta, razen, če je udeleženec natečaja, registriran za pripravo takih načrtov (priloži dokazilo o registraciji svoje firme).
(3) Upoštevali se bodo zahtevki, ki se nanašajo na načrte, s katerimi se predhodno preverjata realnost in upravičenost nameravanih investicijskih odločitev in ki obravnavajo zlasti:
– aktiviranje lastnih surovinskih in drugih reprodukcijskih osnov;
– možnosti odpiranja novih delovnih mest;
– ekološke vidike.
b)
(4) Zahtevku za delno refundiranje stroškov izdelave projektne dokumentacije (po zakonu o graditvi objektov) je treba priložiti:
– dokazilo o začetku gradbenih del investicije, ki ga izda pristojni občinski upravni organ;
– pogodbo z izdelovalcem projektne dokumentacije;
– dokazilo o celotnem plačilu projektne dokumentacije.
(5) Upoštevali se bodo zahtevki, ki se nanašajo na projektno dokumentacijo za graditev, širitev in modernizacijo gospodarskih objektov po zakonu o graditvi objektov, razen investicijskih programov in idejnih načrtov.
c)
Vlagatelj zahtevka za sofinanciranje izdelave inicialnih razvojnih načrtov oziroma za refundiranje dela stroškov izdelave projektne dokumentacije pridobi nepovratna sredstva v višini največ do 50%, stroškov načrta oziroma projektne dokumentacije odvisno od višine razpoložljivih sredstev v proračunu Republike Slovenije za leto 1992 in pod pogojem, da investicija ni oziroma ni bila financirana iz sredstev za spodbujanje razvoja demografsko ogroženih območij ali drugih virov republiškega proračuna.
IV
Sofinanciranje gradnje objektov lokalne gospodarske infrastrukture
(1) Zahtevek vloži samo občina.
(2) Zahtevek mora vsebovati:
– ime in naslov investitorja;
– lokacijo naložbe z navedbo šifre in imena občine, krajevne skupnosti in naselja;
– investicijski program;
– finančno konstrukcijo z dokumentiranimi viri financiranja in s časovno dinamiko (n.pr. sredstva samoprispevka, odobren finančni kredit, sredstva krajanov, sredstva proračuna občine, sredstva podjetij, ki sodelujejo pri investiciji itd.);
– izjavo izvršnega sveta občinske skupščine o skladnosti naložbe z razvojnim programom demografsko ogroženega območja občine;
– lokacijsko dovoljenje oziroma odločbo o priglasitvi, če gre za naložbo, za katero je po zakonu treba pridobiti enega navedenih dokumentov.
(3) Upoštevali se bodo zahtevki na področju lokalnega cestnega omrežja, lokalne telefonije, lokalne elektrodistribucijske mreže ter lokalne vodooskrbe, in sicer:
– na področju lokalnega cestnega omrežja: novogradnja ali rekonstrukcija lokalnih cest in rekonstrukcija tistih krajevnih prometnic, ki jih je po rekonstrukciji možno uvrstiti med lokalne ceste na podlagi osnov in meril za razvrstitev cest in drugih prometnih površin med lokalne ceste (Uradni list SRS, št. 22/83 in 32/88) in ob upoštevanju metodologije uporabe kriterijev za razvrščanje javnih cest v SR Sloveniji za potrebe planiranja in vzdrževanja, ki jo je sprejela Skupščina SIS za ceste SRS 17. 1. 1989;
– na področju lokalne telefonije:
krajevno telefonsko omrežje od vozliščnih oziroma končnih telefonskih central;
končne telefonske centrale in njihove povezave do vozliščnih telefonskih central;
lokalni del vozliščne telefonske centrale.
– na področju lokalne elektrodistribucijske mreže:
transformatorske postaje, potrebne za transformacijo srednje napetosti na nizko napetost;
srednje napetostni daljnovodi do transformatorske postaje, če z rekonstrukcijo obstoječe transformatorske postaje ni možno zagotoviti kvalitetne preskrbe uporabnikov z električno energijo;
nizkonapetostno omrežje (do uporabnika brez hišnih priključkov);
– na področju lokalne vodooskrbe: individualna oskrba z vodo posameznega porabnika
iz lastnega vodnega vira (vključno: zajetje, cevovod in morebitno čiščenje);
vodovodni sistem za eno ali več naselij ali skupin posameznih porabnikov (vključno: zajetje, cevovod, sekundarno razvodno omrežje do hišnega priključka);
– kanalizacijsko omrežje, kadar je le-to potrebno zaradi zaščite vodnih virov oziroma drugih ekoloških zahtev.
(4) Občina lahko pridobi sredstva iz proračuna Republike Slovenije v višini do 30% predračunske vrednosti investicije oziroma do 50%, če je lokacija naložbe v desetkilometrskem pasu ob mejah Republike Slovenije. Sredstva so nepovratna. Višina odobrenih sredstev bo odvisna od razpoložljivih sredstev v proračunu Republike Slovenije za leto 1992.
(5) Pred črpanjem sredstev za odobrene zahtevke mora občina predložiti Ministrstvu za planiranje dve bianco menici z menično izjavo kot garancijo za dokončanje naložbe ter izjavo, da bo zagotovila lastna sredstva za dokončanje naložbe, če bodo stroški presegli predračunsko vrednost investicije.
V
Spodbujanje razvoja družinskih kmetij in dopolnilnih dejavnosti na kmetijah
(1) Zahtevek vloži kmet, ki mu je kmetijstvo glavna dejavnost.
(2) Zahtevek mora vsebovati:
– ime in naslov investitorja z enotno matično številko investitorja (EMŠO); številko žiro računa oziroma hranilne knjižice z navedbo hranilno kreditne službe preko katere posluje;
– lokacijo naložbe z navedbo šifre in imena občine, krajevne skupnosti in naselja ter šifro dejavnosti;
– investicijski program, pripravljen po kriterijih iz navodila za uveljavljanje finančnih intervencij za ohranjanje in razvoj kmetijstva in proizvodnjo hrane, ki ga je objavil Republiški sekretariat za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (Uradni list RS, št. 21/91);
– mnenje pristojnega območnega kmetijskega svetovalca v soglasju z vodjem območne svetovalne službe;
– lokacijsko dovoljenje oziroma odločbo o priglasitvi, če gre za naložbo, za katero je po zakonu treba pridobiti enega navedenih dokumentov.
(3) Sredstva se namenjajo za:
– novogradnje in prenove hlevov ter drugih gospodarskih objektov na kmetijah in za potrebno opremo ter nakup plemenske živine;
– naprave trajnih nasadov ob pogoju, da se uporablja priznani selekcionirani sadilni material;
– nakup kmetijske in gozdarske mehanizacije za uporabo v hribovitih predelih;
– spodbujanje razvoja dopolnilnih dejavnosti na kmetijah (n. pr. kmečki turizem, domača obrt, predelava ipd., razen malih HE).
(4) Vlagatelj zahtevka lahko pridobi sredstva iz proračuna Republike Slovenije skupaj največ do 30% predračunske vrednosti naložbe oziroma do 50%, če je lokacija naložbe v desetkilometrskem pasu ob mejah Republike Slovenije.
5) Sredstva bodo upravičencem odobrena kot dolgoročno posojilo.
(6) Pogoji dolgoročnega posojila so: doba vračanja 10 let ob dvoletnem moratoriju in obrestni meri 2%, s tem, da se vrednost glavnice veže na vsakokratni tečaj tolarja v odnosu na DEM.
(7) Višina odobrenih sredstev bo odvisna od obsega razpoložljivih sredstev iz proračuna Republike Slovenije za leto 1992.
VI
Spodbujanje razvoja malega gospodarstva na področju proizvodnje in storitev do 5 zaposlenih in družinskih kmetij, ki so registrirane kot podjetja (do 5 zaposlenih)
(1) Zahtevek vloži investitor, ne glede na sektor lastništva.
(2) Zahtevek mora vsebovati:
– firmo in sedež oziroma ime in naslov investitorja z matično številko in številko žiro računa;
– lokacijo naložbe z navedbo šifre in imena občine, krajevne skupnosti in naselja ter šifro dejavnosti;
– investicijski program, izdelan smiselno po metodologiji, objavljeni v Priročniku za izdelavo investicijskega programa (Inštitut za ekonomiko investicij, Ljubljanska banka d.d., Ljubljana 1991);
– finančno konstrukcijo z dokumentiranimi viri financiranja (že sklenjene pogodbe z drugimi, če so taki viri predvideni) in časovno dinamiko financiranja;
– mnenje poslovne banke o gospodarski upravičenosti naložbe;
– lokacijsko dovoljenje oziroma odločbo o priglasitvi, če gre za naložbo, za katero je po zakonu treba pridobiti enega navedenih dokumentov.
(3) Sredstva se namenjajo za vlaganja v drobno gospodarstvo na področju proizvodnje in storitev do 5 zaposlenih in v družinske kmetije, ki so registrirane kot podjetja. Izgradnja malih HE se ne sofinancira iz teh sredstev.
(4) Vlagatelj zahtevka lahko pridobi sredstva iz proračuna Republike Slovenije skupaj največ do 30% predračunske vrednosti naložbe oziroma do 50%, če je lokacija naložbe v desetkilometrskem pasu ob mejah Republike Slovenije.
(5) Sredstva bodo upravičencem odobrena kot dolgoročno posojilo.
(6) Pogoji dolgoročnega posojila so: doba vračanja 10 let ob dvoletnem moratoriju in obrestni meri 2%, s tem, da se vrednost glavnice veže na vsakokratni tečaj tolarja v odnosu na DEM.
(7) Višina odobrenih sredstev bo odvisna od obsega razpoložljivih sredstev iz proračuna Republike Slovenije za leto 1992.
VII
Spodbujanje naložb v druge proizvodne in storitvene objekte in opremo v gospodarstvu
(1) Zahtevek vloži investitor ne glede na sektor lastništva.
(2) Zahtevek mora vsebovati:
– firmo in sedež oziroma ime in naslov investitorja z matično številko in številko žiro računa;
– lokacijo naložbe z navedbo šifre in imena občine, krajevne skupnosti in naselja ter šifro dejavnosti;
– investicijski program, izdelan po metodologiji, objavljeni v Priročniku za izdelavo investicijskega programa (Inštitut za ekonomiko investicij, Ljubljanska banka d.d., Ljubljana 1991);
– finančno konstrukcijo z dokumentiranimi viri financiranja (že sklenjene pogodbe z drugimi partnerji, če so taki viri predvideni) in časovno dinamiko financiranja;
– sklep organa upravljanja o zagotovljenih lastnih virih za naložbo;
– mnenje poslovne banke o gospodarski upravičenosti naložbe;
– lokacijsko dovoljenje oziroma odločbo o priglasitvi, če gre za naložbo, za katero je treba pridobiti enega navedenih dokumentov.
(3) Sredstva se namenjajo za vlaganje v proizvodne in storitvene objekte in opremo v gospodarstvu zaradi razširitve obstoječe ali uvajanja nove proizvodnje ali storitvene dejavnosti s posebnim poudarkom na odpiranju novih delovnih mest.
(4) Vlagatelj zahtevka lahko pridobi sredstva iz proračuna Republike Slovenije za leto 1992 do največ 30% predračunske vrednosti investicije v obliki dolgoročnega posojila z možnostjo pretvorbe v trajno naložbo Republike Slovenije, če investitor izda Republiki Sloveniji vrednostni papir.
VIII
(1) Odobrena sredstva bo investitor lahko črpal le na podlagi ustrezne dokumentacije v skladu z zakonom o financiranju javne porabe (Uradni list RS, št. 48/90 in 34/91). Pri dinamiki koriščenja odobrenih sredstev iz proračuna Republike Slovenije za namene iz točke IV., V., VI. in VII. bo upoštevana specifičnost naložbe, dinamika realizacije naložbe in dinamika koriščenja sredstev iz drugih virov, in sicer v obsegu, ki ga bo dovoljeval priliv sredstev v proračun Republike Slovenije.
IX
(1) Ministrstvo za planiranje bo spremljalo porabo dodeljenih sredstev iz natečaja. Investitorji so dolžni ministrstvu omogočiti nadzor nad porabo sredstev tako, da bo vsak čas možna kontrola realizacije investicije ter vpogled v poslovne knjige in listine, ki se nanašajo na porabo dodeljenih sredstev.
X
(1) Če se ugotovi, da se dodeljena sredstva niso porabila za namen, za katerega so bila dodeljena ali so se sredstva kakorkoli odtujila, si Ministrstvo za planiranje pridržuje pravico takoj razdreti pogodbo in zahtevati od investitorja, da vsa nenamensko porabljena sredstva vrne v enkratnem znesku. Investitor vrne sredstva v realni višini (preračunana v DEM) s pripadajočimi realnimi obrestmi na trgu denarja.
XI
(1) Udeleženci, katerim bodo sredstva dodeljena na osnovi točk V., VI. in VII. tega natečaja, bodo sklenili kreditno pogodbo o črpanju sredstev s specializirano finančno organizacijo. Za zavarovanje vračila kredita določi pogoje izbrana finančna organizacija, koristnik kredita pa nosi stroške zavarovanja kredita in manipulativne stroške.
Minister za planiranje
Igor Umek l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti