Uradni list

Številka 16
Uradni list RS, št. 16/1992 z dne 31. 3. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 16/1992 z dne 31. 3. 1992

Kazalo

786. Pravilnik o uniformah Civilne zaščite Republike Slovenije, stran 1252.

Na podlagi 8. točke 37. člena zakona o obrambi in zaščiti (Uradni list RS, št. 15/91) izdaja minister za obrambo
PRAVILNIK
o uniformah Civilne zaščite Republike Slovenije
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. S tem pravilnikom se določa vrsta uniform v Civilni zaščiti Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: uniforma civilne zaščite), ureja njihovo nošenje ter nošenje oznak Civilne zaščite Republike Slovenije na njih.
2. Uniforme iz tega pravilnika so po svojih osnovnih tehnično tehnoloških značilnostih enake za vse pripadnike Civilne zaščite Republike Slovenije.
Kroji uniform so enaki za moške in ženske.
3. Uniforme iz tega pravilnika nosijo pripadniki enot in štabov Civilne zaščite Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: pripadniki civilne zaščite).
Nosijo jih lahko tudi pripadniki drugih zaščitno-reševalnih enot, kadar opravljajo naloge v okviru civilne zaščite.
II. VRSTA, OBLIKA IN KROJ UNIFORM
4. Uniforme za pripadnike civilne zaščite so:
– uniforma civilne zaščite,
– delovna obleka.
5. Uniforma civilne zaščite je izdelana iz temnomodrega blaga. Sestavljajo jo: kapa, bluza, hlače, vetrovka in polškornji.
Kapa je športnega kroja. Sešita je iz osnovnega dela, senčnika in naušnika. Osnovni del je podložen z nepremočljivo membrano.
Bluza je ohlapnega kroja. Sešita je iz dveh sprednjih in enega hrbtnega dela, oplečke za prsi in hrbet, rokavov in ovratnika. V pasu ima všito elastiko. Spredaj se zapenja s petimi stiskači ter PVC zadrgo, čez katero je našita letva. V spodnji rob bluze je vpeljana vrvica. Na prednjem delu bluze so našiti štirje žepi, dva na prsih in dva pod pasom. Žepi se zapirajo s poklopcem, ki se zapenja z dvema stiskačema. Okrog vratu je prišit ovratnik, v katerega je vložena kapuca. Rokava se končujeta z manšeto, ki se zapenja z dvema gumboma.
Hlače so ohlapne. Na straneh imajo všit notranji žep. Notranji žep je všit tudi na zadnji desni hlačnici. S strani je na vsaki strani na hlačnice nad koleni prišit po en malha žep. V spodnji rob hlačnic je vpeljana vrvica.
Vetrovka je narejena iz impregniranega zunanjega dela temnomodre barve in toplega notranjega jopiča. Zunanji del je narejen iz štirih prednjih delov, enega hrbtnega dela, rokavov, dvodelnega ovratnika in kapuce. Spredaj se po celi dolžini zapira z dvostransko deljivo zadrgo. Na sprednjem delu je šest žepov. Vetrovka je na prsih in hrbtu opremljena s svetloboodbojnim trakom. Na notranji strani je ob zadrgi, ki zapira vetrovko, še zadrga za vpenjanje toplega notranjega jopiča, ki je narejen iz poliesterskega runa.
Polškornji so črni, usnjeni in visoki z vezalkami. Pozimi je sestavni del uniforme civilne zaščite topla podobleka, ki je sive barve in sestavljena iz hlač in jopiča.
6. Delovna obleka je izdelana iz blaga oranžne barve. Sestavljena je iz kape in delovnega pajaca.
Kapa je po videzu podobna kapi uniforme civilne zaščite. Od nje se razlikuje po tem, da nima naušnika in po enostavnejši izdelavi.
Delovni pajac je izdelan iz enega dela. Na spodnji strani se odpira s PVC zadrgo, ki je skrita pod prednjo letvo in se zapira s tremi stiskači. Na prednjem delu ima nad pasom našita dva žepa in en manjši žepek. Na hlačnicah sta pod pasom ob straneh všita dva notranja žepa, nad kolenom pa malha žepa. Na prsnem delu, rokavih in hlačnicah je našit svetloboodbojni trak. V ovratnik delovnega pajaca je všita kapuca.
Pozimi je sestavni del delovne obleke topla podobleka, ki je enaka kot podobleka iz sedmega odstavka 5. točke.
III. NOŠENJE UNIFORM
7. Uniformo civilne zaščite nosijo pripadniki civilne zaščite:
– v vseh primerih, ko se enote in štabi Civilne zaščite Republike Slovenije aktivirajo za izvajanje akcij zaščite in reševanja,
– pri izvajanju vaj in drugih oblik usposabljanja,
– na pregledih in drugih svečanostih,
– v vseh drugih primerih, kadar to določi pristojni organ civilne zaščite.
8. Delovno obleko nosijo pripadniki civilne zaščite, ko opravljajo naloge zaščite in reševanja.
9. Odvisno od vremenskih pogojev in nalog, ki jih opravljajo pripadniki civilne zaščite, se lahko uniforme civilne zaščite oziroma njihovi posamezni deli nosijo v različnih kombinacijah. O tem, katere dele bodo pripadniki civilne zaščite nosili, določi vodja posamezne aktivnosti.
10. Poleg navedenih sestavnih delov uniform lahko pripadniki civilne zaščite uporabljajo še druga dodatna oblačila, kot so srajce, puloverji, rokavice, nogavice ipd.
Barva teh dodatnih oblačil se mora ujemati z barvo osnovnih oblačil.
IV. NOŠENJE OZNAK CIVILNE ZAŠČITE REPUBLIKE SLOVENIJE NA UNIFORMAH
11. Pripadniki civilne zaščite morajo nositi na svojih uniformah predpisane oznake Civilne zaščite Republike Slovenije.
12. Oznake pripadnosti Civilni zaščiti Republike Slovenije nosijo pripadniki civilne zaščite na kapi in levem rokavu uniforme civilne zaščite.
Oznaka na kapi se nosi v obliki našitka na sredini kape nad čelom.
Oznaka na rokavu se nosi na sredini zgornjega levega dela rokava uniforme civilne zaščite, tako da je njen zgornji rob našit 12 cm pod zgornjim robom rokava.
13. Oznake specialnosti se nosijo na sredini zgornjega dela desnega rokava uniforme civilne zaščite, tako da je oznaka našita 12 cm pod zgornjim robom rokava.
14. Položajne oznake se nosijo na sredini zgornjega levega žepa uniforme civilne zaščite.
15. Na vetrovki uniforme civilne zaščite se nosijo oznake pripadnosti Civilni zaščiti Republike Slovenije na desnem zgornjem žepu.
16. Na delovni obleki se oznake Civilne zaščite Republike Slovenije ne nosijo.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
17. Uniforme Civilne zaščite Republike Slovenije, dodatna oblačila in oznake, smejo proizvajati samo pooblaščena podjetja, ki zagotavljajo predpisane standarde, kijih predpiše republiška uprava za zaščito in reševanje.
S pooblaščenimi podjetji sklene Republiška uprava za zaščito in reševanje pogodbo, v kateri se natančno določijo vsi pogoji, ki jih morajo podjetja pri proizvodnji upoštevati.
Standardi za izdelavo uniform Civilne zaščite Republike Slovenije se hranijo pri Republiški upravi za zaščito in reševanje.
18. Uniforme, ki jih določa ta pravilnik, bodo uveljavljene postopno.
Do uvedbe novih uniform pripadniki civilne zaščite nosijo dosedanje uniforme.
19. Uniforme Civilne zaščite Republike Slovenije zagotavlja pripadnikom ustanovitelj enot.
20. Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 801/2026
Ljubljana, dne 19. marca 1992.
Minister za obrambo
Janez Janša I. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti