Uradni list

Številka 11
Uradni list RS, št. 11/1992 z dne 6. 3. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 11/1992 z dne 6. 3. 1992

Kazalo

603. Odlok o tržnem redu, stran 717.

Na podlagi 8. člena odloka o sestavi in pristojnostih zborov Skupščine občine Novo mesto (Skupščinski Dolenjski list, št. 21/89 in 6/90), 35. člena zakona o blagovnem prometu (Uradni list SRS, št. 21/77 in 29/86) in 25. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/85, 47/87, 5/90 in RS, št. 10/91) je Skupščina občine Novo mesto na seji zborov dne 20. 2. 1992 sprejela
ODLOK
o tržnem redu
1. člen
S tem odlokom se določa tržni red pri prodaji blaga na drobno v Novem mestu.
2. člen
V Novem mestu posluje trg na Prešernovem trgu na pokritem in nepokritem delu s poslovnim časom najmanj, med 6. in 20. uro.
Poslovni čas zaprtih prodajnih prostorov, (kioski, zidani objekti) se določa upoštevajoč določila odloka o poslovnem času.
3. člen
Ne glede na določila prejšnjih členov pa se lahko manjši trgi uredijo tudi na drugih krajih v Novem mestu in naseljih na območju občine Novo mesto, če so podani, pogoji glede tehnične opremljenosti, higiene in varstva pri delu. Določbe tega odloka veljajo v celoti tudi za te trge.
4. člen
Upravljalec trga iz 1. odstavka 2. člena in 3. člena tega odloka je pravna ali fizična oseba (v nadaljevanju: upravljalec), ki ima naslednje pravice in obveznosti:
– organizira in vodi poslovanje trga;
– razporeja in oddaja prodajna mesta ter pobira pristojbino;
– ureja in redno vzdržuje komunalne in vse druge naprave, ki jih ima v upravljanju;
– skrbi za lep videz trga, uporabnost in snago trga, kar zagotavlja s temeljitim pometanjem celotne površine trga ter občasnim, najmanj enkrat tedenskim pranjem tal, razen v zimskem času, če je nevarnost zmrzali;
– skrbi za odstranjevanje snega s trga;
– poleg drugih pristojnih organov skrbi za javni red in mir ter korektne odnose med uporabniki trga;
– s pomočjo pristojnih organov izloča iz prodaje blago, katerega prodaja je na trgu prepovedana.
5. člen
Postava blaga na trg in odvoz blaga s trga ne sme ovirati mestnega oziroma cestnega prometa. Parkiranje vozil na trgu ni dovoljeno.
6. člen
Na trgu lahko prodajajo: 1. kmetijska proizvodna podjetja in zadruge svoje pridelke in pridelke kooperantov;
2. trgovska podjetja kmetijske pridelke in ostale prehrambene artikle v okviru registriranega predmeta poslovanja;
3. zasebni pridelovalci kmetijskih pridelkov lastne pridelke osebno ali preko svojih družinskih članov oziroma pri njih zaposlenih delavcev;
4. zasebni proizvajalci izdelke domače obrti osebno ali preko svojih družinskih članov oziroma pri njih zaposlenih delavcev;
5. samostojni obrtniki in samostojni prodajalci blago in izdelke, v skladu z določili obrtnega zakona in tega odloka;
6. nabiralci polžev, žab, zdravilnih zelišč in gozdnih sadežev ter nabiralci in gojitelji cvetja osebno ali preko svojih družinskih članov samo blago, ki so ga nabrali ali vzgojili sami;
7. rejci perutnine, kuncev in drugih malih živali osebno ali preko svojih družinskih članov le lastne proizvode;
8. ribiške družine in druge organizacije oziroma podjetja, ki gojijo ribe za trg v ribnikih ali ribogojnicah, kakor tudi morske ribe in morske sadeže.
7. člen
Na trgu je dovoljeno prodajati vse vrste kmetijskih pridelkov, gozdne sadeže, zdravilna zelišča, sadike, cvetje, perutnino, kunce, ribe, žabe, polže in morske sadeže, obrtne izdelke ter izdelke domače obrti.
Pristojni občinski upravni organi pa lahko samostojnemu proizvajalcu kmetijskih pridelkov ali gojitelju cvetja dovoli prodajo izven tržnih prostorov na območju občine Novo mesto, ob predhodno pridobljenem soglasju lastnika prostora, kjer naj bi prodaja potekala.
8. člen
Prodajni pogoji za promet blaga iz prejšnjega člena tega odloka so enaki za vse prodajalce na trgu.
9. člen
Zasebni proizvajalci kmetijskih pridelkov, cvetja in izdelkov domače obrti morajo imeti za prodajo blaga na trgu potrdilo o lastni proizvodnji blaga, ki ga prodajajo.
10. člen
Na prodajnih mizah in v zaprtih prodajnih prostorih pokritega dela trga je dovoljeno prodajati le kmetijske pridelke, sadje, živila živalskega izvora, gozdne sadeže in zdravilna zelišča, vse ostalo blago pa na stojnicah nepokritega dela trga.
Prodaja kmetijskih izdelkov za ozimnico v jesenskem času in sadik v pomladanskem času je dovoljena samo na točno določenem mestu trga, ki ga za ta namen posebej določi upravljalec trga.
Prodaja blaga s tal ni dovoljena. Prav tako ni dovoljeno blago za prodajo zlagati neposredno na tla.
11. člen
Prodajalci so dolžni zaradi varstva živil pred onesnaženjem prodajne mize prekrivati s primernimi nepoškodovanimi in čistimi PVC pregrinjali.
12. člen
Prodajalci mleka in mlečnih izdelkov morajo poleg belih halj, predpasnikov in pokrival, nositi tudi bele narokavnike.
13. člen
Živali, navedene v 7. točki 6. člena tega odloka, je dovoljeno prodajati samo v kletkah ali košarah.
14. člen
Prodajalci so dolžni prodajna mesta označiti s firmo, če je prodajalec samostojni obrtnik, pa z imenom in priimkom ter točnim naslovom, razstavljeno blago, namenjeno prodaji, pa vidno označiti s prodajnimi cenami.
Prodajalci zdravilnih zelišč in užitnih gob morajo blago označiti z domačim imenom.
15. člen
Zvišanje cen blaga med poslovnim časom trga posameznega dne je prepovedano.
Blago, ki se ne prodaja na kose, temveč se tehta ali meri, so prodajalci dolžni tehtati ali meriti v enotah in z merili, ki so predpisana in običajna za tehtanje ali merjenje določene vrste blaga.
Merila morajo ustrezati predpisanim tehničnim pogojem, biti morajo pregledana in po predpisih ožigosana.
16. člen
Na trgu je prepovedano prodajati oporečna živila in izdelke ter živila, ki niso v primernih posodah, ki bi jih varovala pred onesnaženjem in drugimi Škodljivimi vplivi.
Na trgu se lahko prodaja blago slabše kvalitete, toda mora biti kot tako tudi označeno.
17. člen
Prodajalci so dolžni vzdrževati red in snago na svojih prodajnih mestih.
Drobne odpadke, papirno in kartonsko embalažo morajo prodajalci odložiti v za to namenjen kontejner, leseno embalažo pa so dolžni odpeljati s seboj.
18. člen
Prodajalci morajo skrbeti za osebno higieno in izgled, tako da so čisti, primerno negovani in oblečeni, da niso vinjeni, preglasni in nedostojnega vedenja.
19. člen
Za uporabo prodajnega mesta plača prodajalec takoj, ko prodajno mesto zasede, tržnemu inkasantu pristojbino po cenah, ki jih po predhodnem soglasju Izvršnega sveta občine Novo mesto določa upravljalec trga.
Prodajalec pa pristojbine ne plača, če je na temelju najemne pogodbe z upravljalcem trga vzel prodajno mesto v najem.
Prodajalec tedaj plača najemnino, določeno z najemno pogodbo. Osnova za določitev višine najemnine je višina pristojbine za uporabo posameznega prodajnega mesta.
20. člen
Za izvajanje tržnega reda skrbi upravljalec trga s svojimi delavci ob sodelovanju in pomoči pristojnih inšpekcijskih služb, ki neposredno nadzorujejo prodajo na trgu in drugih, pristojnih organov.
Delavci upravljalca, med katere sodi tudi tržni inkasant iz 1. odstavka 19. člena tega odloka, so dolžni takoj obvestiti pristojne organe, če na trgu opazijo osebe neprimernega in nemoralnega vedenja, klateže, opazijo tatvine, izzivanje, ogrožanje varnosti, kakor tudi osebe, pri katerih je zaznati utemeljen sum nalezljive bolezni.
21. člen
Pristojni inšpektor lahko posameznemu prodajalcu prepove prodajo blaga na trgu, če blago po veljavnih predpisih ni primerno za promet, če ni označeno kot zahtevajo predpisi, če način prodaje ni v skladu z določili tega odloka, če je v prodaji blago, katerega skladno s tem odlokom ni dovoljeno prodajati, ali če blago zasebnega proizvajalca iz 9. člena tega odloka ni iz njegove lastne proizvodnje.
22. člen
Z denarno kaznijo od 1.000 do 30.000 SLT se za prekršek kaznuje upravljalec trga, ki ravna v nasprotju z določili 4. člena, 2. odstavka 10. člena ter v nasprotju z določili 20. in 25. člena tega odloka.
Z denarno kaznijo od 1.000 do 5.000 SLT pa se kaznuje tudi odgovorna oseba upravljalca trga, ki stori prekršek naveden v 1. odstavku tega člena.
23. člen
Z denarno kaznijo od 1.000 do 30.000 SLT se za prekršek kaznuje podjetje ali druga pravna oseba iz tega odloka ali samostojni obrtnik:
1. če ravna v nasprotju z določili 5. člena tega odloka;
2. če prodaje blaga ne opravlja skladno z določili 6., 7., 9. in 10. člena tega odloka;
3. če prodajne mize ne pokrije s primernim PVC pregrinjalom in istočasno na istem prodajnem mestu prodaja neistovrstno blago (11. člen);
4. če nima prodajnega mesta in blaga označenega skladno z določili 1. in 2. odstavka 14. člena tega odloka;
5. če opravlja promet blaga v nasprotju z določili 12., 13., 15. in 16. člena tega odloka;
6. če ne vzdržuje reda in snage na prodajnem mestu in ravna v nasprotju z določili 17. in 18. člena tega odloka;
7. če se izmika plačilu pristojbine oziroma le-te ne plača takoj, ko zasede prodajno mesto (1. odstavek 19. člena).
Z denarno kaznijo od 1.000 do 5.000 SLT pa se za prekršek iz 1. do 7. točke prvega odstavka tega člena kaznuje tudi odgovorna oseba podjetja ali druge, v tem odloku navedene pravne osebe in posameznike.
24. člen
Pristojni inšpektor pa je pooblaščen, da lahko od oseb iz 2. odstavka 23. člena tega odloka, ki storijo prekrške iz 1. do 7. točke prvega odstavka 23. člena tega odloka, izterja denarno kazen takoj na mestu v višini največ 2.500 SLT.
25. člen
Upravljalec trga je dolžan najkasneje v roku enega meseca od uveljavitve tega odloka uskladiti poslovni čas trga z določili tega odloka, določiti višino pristojbine za uporabo prodajnih mest ter jo predložiti Izvršnemu svetu Skupščine občine Novo mesto.
26. člen
Z dnem, ko začne veljati ta odlok, preneha veljati odlok o ureditvi trga in prometa blaga na drobno v Novem mestu (Skupščinski Dolenjski list, št. 20/76 in 9/88).
27. člen
Ta odlok prične veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 330-02/66
Novo mesto, dne 20. februarja 1992.
Predsednik
Skupščine občine Novo mesto
Marjan Dvornik l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti