Uradni list

Številka 11
Uradni list RS, št. 11/1992 z dne 6. 3. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 11/1992 z dne 6. 3. 1992

Kazalo

602. Odlok o poslovnem času, stran 714.

Na podlagi 8. člena odloka o sestavi in pristojnostih zborov skupščine občine Novo mesto (Skupščinski Dolenjski list, št. 21/89 in 6/90), 44. člena zakona o delovnih razmerjih (Uradni list RS, št. 14/90, 5/91), 15. člena zakona o blagovnem prometu (Uradni list SRS, št. 21/77, 29/86), 25. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/85, 47/87, 5/90 in RS, št, 10/91) in 5. člena zakona o prekrških zoper javni red in mir (Uradni list SRS, št. 16/74, 42/86) je Skupščina občine Novo mesto na sejah zborov dne 20. 2. 1992 sprejela
ODLOK
o poslovnem času
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se določa razporeditev, začetek in konec poslovnega časa za podjetja, ki opravljajo promet blaga na drobno, gostinske in obrtne storitve, turistične poslovalnice, lekarne, banke in pošte (v nadaljevanju: podjetja) ter obratovalnice samostojnih obrtnikov, ki opravljajo prodajo blaga na drobno, gostinske in obrtne storitve ter turistično dejavnost (v nadaljevanju: samostojni obrtniki), na območju občine Novo mesto.
Podjetja in samostojni obrtniki določijo svoj poslovni čas v okviru določil tega odloka ob upoštevanju potreb potrošnikov, turizma, načela dobrega gospodarjenja in v skladu s predpisi o javnem redu in miru.
Podjetja in samostojni obrtniki, ki v okviru svoje dejavnosti prodajajo in točijo tudi alkoholne pijače, pa morajo upoštevati tudi določila odloka o prepovedi točenja in pitja alkoholnih pijač do določene ure v dnevu na območju občine Novo mesto, kolikor določijo začetek svojega poslovnega časa pred 8. uro zjutraj.
2. člen
Podjetja in samostojni obrtniki morajo razpored poslovnega časa, prekinitve poslovanja zaradi adaptacij, letnega dopusta, kolektivnega dopusta, kakor tudi v drugih primerih, priglasiti pristojnemu občinskemu upravnemu organu praviloma 15. dni pred predvidenimi spremembami, če ni s tem odlokom drugače določeno, razen v primerih višje sile.
Pristojni občinski upravni organ zaradi interesov občanov in drugih utemeljenih razlogov po potrebi usklajuje poslovni čas, proste dneve in koriščenje letnega dopusta.
3. člen
Zaradi krajevnih poslovnih in turističnih interesov lahko podjetja in samostojni obrtniki poslujejo vse dni v tednu s podaljšanim poslovnim časom, o čemer morajo pridobiti dovoljenje pristojnega občinskega upravnega organa.
Poslovni čas pa se lahko z dovoljenjem pristojnega občinskega upravnega organa ustrezno podaljša tudi ob raznih prireditvah.
4. člen
Pristojni občinski upravni organ lahko dovoli, da podjetje ali samostojni obrtnik iz opravičljivih razlogov posluje določen čas s skrajšanim poslovnim časom ali poslovni prostor celo zapre.
Dovoljenje iz prejšnjega odstavka tega člena ni potrebno, kadar je poslovni prostor zaprt zaradi popisa blaga ali kadar je v njem zaposlen samo en delavec, pa zaradi tega njegove odsotnosti oziroma zadržanosti ni mogoče nadomestiti z drugim delavcem. Poslovanje s skrajšanim poslovnim časom ali zaprtje poslovnega prostora je potrebno v takšnih primerih le priglasiti pristojnemu občinskemu upravnemu organu in upravi inšpekcijskih služb.
Zaprtje poslovnega prostora iz 1. in 2. odstavka tega člena ne sme trajati več kot 3 dni.
5. člen
Zaradi nemotene preskrbe občanov in turistične ponudbe posluje ob sobotah in praznikih v Novem mestu, Dolenjskih Toplicah, Straži, Šentjerneju, Šmarjeških Toplicah in Žužemberku, ob nedeljah pa v Novem mestu, najmanj ena dežurna trgovina z živili.
Dežurni poslovni čas trgovin z živili se po potrebi lahko določi tudi v drugih krajih, ki niso navedeni v prejšnjem odstavku tega člena.
Podjetja in samostojni obrtniki, skladno z interesi potrošnikov v krajih iz 1. in 2. odstavka tega člena, sporazumno določijo dežurne trgovine z živili in čas dežurstva, o čemer obvestijo pristojni občinski upravni organ vsaj pet dni pred iztekom tekočega meseca za naslednji mesec, širšo javnost pa s tedensko objavo v sredstvih javnega obveščanja.
6. člen
Podjetja in samostojni obrtniki, ki poslujejo tudi ob sobotah popoldne, nedeljah in praznikih, imajo lahko z dovoljenjem pristojnega občinskega upravnega organa skrajšan poslovni čas med tednom ali med tednom dela prost dan.
7. člen
Podjetja in samostojni obrtniki so dolžni na vidnem mestu ob vhodu v poslovni prostor objaviti:
– razpored poslovnega časa med tednom z navedbo prostih dni in ur;
– prekinitve poslovanja;
– morebitno poslovanje s skrajšanim poslovnim časom;
– morebitno zaprtje poslovnega prostora.
Trgovine z živili morajo na način iz prejšnjega odstavka tega člena objaviti tudi mesečni pregled dežurnega poslovnega časa z razporeditvijo dežurnih trgovin z živili.
Primere iz 2., 3. in 4. alinee 1. odstavka tega člena je potrebno objaviti najmanj 8 dni pred nastopom posameznega primera, razen v primeru višje sile, ko mora biti obvestilo takojšnje.
II. POSLOVNI ČAS
1. Trgovina
8. člen
Trgovine določijo poslovni čas:
– z enoizmenskim neprekinjenim poslovnim časom,
– z deljenim delovnim časom,
– z neprekinjenim celodnevnim poslovnim časom.
9. člen
Poslovni čas trgovin z enoizmenskim neprekinjenim poslovnim časom je najmanj 7 ur dnevno. Med tednom določijo konec poslovnega časa po 16. uri, ob sobotah pa po 13. uri.
Poslovni čas trgovin z deljenim poslovnim časom je najmanj 7 ur dnevno. Začetek poslovnega časa v dopoldanskem času določijo med 7. in 9. uro, v popoldanskem času pa med 15. in 17. uro, medtem ko konec poslovnega časa v dopoldanskem času določijo med 12. in 13. uro, v popoldanskem času pa med 19. in 20. uro. Ob sobotah določijo konec poslovnega časa po 13. uri.
Trgovine z neprekinjenim celodnevnim poslovnim časom določijo začetek poslovnega časa med 7. in 8. uro, trgovine z živili pa med 6. in 7. uro, konec poslovnega časa po 19. uri, ob sobotah pa po 13. uri.
Dežurne trgovine z živili določijo ob sobotah konec poslovnega časa po 19. uri v Novem mestu, v ostalih krajih iz 1. odstavka 5. člena pa po 16. uri, medtem ko ob nedeljah posluje dežurna trgovina z živili najmanj 3 ure, med 8. in 12. uro, kakor tudi med prazniki, ko poslujejo najmanj med 8. in 12. uro.
Ne glede na določila prejšnjih odstavkov tega člena poslujejo trgovine z živili zadnji delovni dan v koledarskem letu najmanj do 16. ure, ostale trgovine pa najmanj do 15. ure.
10. člen
Trgovine z naftnimi derivati določijo svoj poslovni čas prosto, s tem da mora biti v Novem mestu vse dni v tednu in ob praznikih najmanj ena trgovina, ki določi svoj poslovni čas med 6. in 20. uro v zimskem, med 6. in 21. uro pa v letnem času.
Bencinska servisa na avtomobilski cesti Ljubljana -Zagreb na Otočcu poslujeta skladno z določili tega odloka s tem, da en servis posluje vse dneve v tednu in praznike od 0. do 24. ure.
11. člen
Tržnica posluje v skladu s poslovnim časom, ki ga določa odlok o tržnem redu.
Podjetja in samostojni obrtniki, ki opravljajo prodajo blaga na tržnici v zidanih ali nezidanih objektih (kioskih), določijo začetek poslovnega časa med 7. in 8. uro, konec pa po 16. uri, razen ob sobotah, ko določijo konec poslovnega časa po 13. uri.
12. člen
Trgovine s tobakom in tobačnimi izdelki, časopisi in revijami, poštnimi in taksnimi vrednotnicami določijo začetek poslovnega časa med 6. in 7. uro, konec pa po 14. uri, s tem, da mora v centru Novega mesta najmanj ena trgovina poslovati najmanj do 19. ure. Ob sobotah se konec poslovnega časa določi po 13. uri.
Na frekventnih mestih (avtobusna postaja, bolnica) se začetek poslovnega časa določi med 5. in 6. uro, konec pa po 19. uri vse dni v tednu, razen ob nedeljah in praznikih, ko se uvedejo dežurstva tako, da posluje vsaj ena trgovina najmanj med 8. in 16. uro.
2. Lekarna
13. člen
Lekarna v Novem mestu (razen LE Ločna), posluje vse delovne dni v tednu z neprekinjenim celodnevnim poslovnim časom, pri čemer začetek poslovnega časa določi med 7. in 8. uro, konec pa med 19. in 21. uro, razen ob sobotah, ko določi konec poslovnega časa po 13. uri.
Izven rednega poslovnega časa, določenega v prejšnjem odstavku tega člena, pa mora lekarna zagotoviti tudi stalno dežurno službo.
Druge lekarniške enote izven Novega mesta morajo svoj poslovni čas prilagoditi delovnemu času zdravstvenih postaj in obratnih ambulant.
Zadnji dan v koledarskem letu pa lekarne poslujejo najmanj do 12. ure.
3. Banke in pošte
14. člen
Banke in pošte poslujejo vse delovne dni v tednu, začetek poslovnega časa določijo med 7. uro in 10. uro, konec pa med 14. in 20. uro, razen ob sobotah, ko ga določijo po 12. uri.
Ne glede na določilo prejšnjega odstavka tega člena poslujejo ob sobotah tiste poštne enote, ki so določene s sporazumom PTT enot.
Ne glede na določilo 1. odstavka tega člena poslujejo banke in pošte zadnji dan v koledarskem letu najmanj do 12. ure.
15. člen
V Novem mestu posluje ob nedeljah in praznikih dežurna pošta od 9. do 11. ure.
4. Turistične poslovalnice
16. člen
Turistične poslovalnice poslujejo vse delovne dni v tednu, s pričetkom med 7. in 8. uro in koncem po 16. uri, razen ob sobotah, ko končajo po 12. uri.
5. Muzeji in galerije
17. člen
Dolenjski muzej Novo mesto je odprt vse dni v tednu razen ponedeljka, od 10. do 17. ure, ob nedeljah in praznikih pa od 9. do 12. ure.
6. Avtotaksi služba
18. člen
Avtotaksi služba posluje neprekinjeno podnevi od 5. do 22. ure, ponoči pa od 22. do 5. ure.
7. Gostinstvo
19. člen
Podjetja in samostojni obrtniki, ki opravljajo gostinsko dejavnost, določijo začetek in konec poslovnega časa v odvisnosti od vrste gostinskega obrata in sicer:
– hotelske restavracije: začetek med 6. in 7. uro, konec ob 24. uri, iz petka na soboto in iz sobote na nedeljo pa ob 2. uri;
– kavarne: začetek med 6. in 8. uro, konec med 22. in 23. uro;
– gostilne in restavracije i začetek med 7. in 10. uro, konec med 22. in 23. uro, iz petka na soboto in iz sobote na nedeljo pa najkasneje ob 24. uri;
– samopostrežne restavracije: začetek med 7. in 8. uro, konec med 20. in 21. uro;
– okrepčevalnice in bifeji: začetek med 6. in 8. uro, konec med 21. in 22. uro;
– bifeji v sklopu trgovin lahko poslujejo s poslovnim časom, ki je določen za trgovino;
– pizzerije: začetek med 7. in 8. uro, konec med 21. in 23. uro;
– slaščičarne: začetek med 7. in 8. uro, konec med 19. in 21. uro;
– nočni bari, diskoteke in drugi nočni lokali: med 21. in 4. uro.
20. člen
Ob prireditvah, praznikih ali zaradi turističnih in drugih potreb, lahko na podlagi dovoljenja občinskega upravnega organa, pristojnega za notranje zadeve, gostinski obrati poslujejo tudi z daljšim poslovnim časom, kot je določeno v 19. členu tega odloka.
8. Obrt
21. člen
Podjetja in samostojni obrtniki, ki opravljajo obrtne storitve, poslujejo:
– z neprekinjenim dopoldanskim poslovnim časom, najmanj 7 ur dnevno s tem, da med tednom določijo konec poslovnega časa po 15. uri, ob sobotah pa po 12. uri;
– z deljenim poslovnim časom, najmanj 7 ur dnevno s tem, da določijo začetek poslovnega časa v dopoldanske času med 6. in 9. uro, v popoldanskem pa med 15. in 17. uro, konec poslovnega časa pa v dopoldanskem času med 11. in 13. uro, v popoldanskem času pa po 19. uri, ob sobotah pa konec poslovnega časa določijo po 12. uri;
– z neprekinjenim celodnevnim poslovnim časom, ko začetek poslovnega časa določijo med 6. in 8. uro, konec pa po 19. uri, medtem ko ob sobotah po 12. uri.
22. člen
Zaradi zagotovitve najnujnejših potreb za odpravo in preprečitev škode kot tudi zaradi turističnih potreb mora ob sobotah, nedeljah in praznikih od 7. do 19. ure na območju skupnosti krajevnih skupnosti Novo mesto poslovati najmanj ena servisna delavnica naslednje dejavnosti:
– elektroinstalacije,
– vodovodne instalacije,
– plinske instalacije,
– mehanična delavnica oziroma servis za popravilo osebnih vozil.
Podjetja, registrirana za vlečno službo, morajo zagotoviti neprekinjeno vlečno službo za odstranjevanje poškodovanih ali okvarjenih vozil.
Razporeditev dežurnih servisnih delavnic iz 1. odstavka tega člena določijo sporazumno samostojni obrtniki, podjetja, obrtna zbornica in Gospodarska zbornica Slovenije – območna enota Novo mesto ter o tem obvestijo pristojni občinski upravni organ.
III. KAZENSKE DOLOČBE
23. člen
Z denarno kaznijo 30.000 SLT se kaznuje za prekršek podjetje ali samostojni obrtnik zaradi ravnanja v nasprotju z določili 7. člena.
Z denarno kaznijo 2.500 SLT pa se za prekršek iz prejšnjega odstavka tega člena kaznuje tudi odgovorna oseba v podjetju in odgovorna oseba pri samostojnem obrtniku, ki samostojno vodi poslovanje v odsotnosti obrtnika. Denarno kazen izterja takoj na kraju tržni inšpektor.
24. člen
Z denarno kaznijo od 1.000 do 30.000 SLT se kaznuje za prekršek podjetje ali samostojni obrtnik, ki:
1. ne priglasi poslovnega časa skladno z določili 1. odstavka 2. člena
2. posluje v nasprotju z določili 3. člena;
3. posluje s skrajšanim poslovnim časom ali zapre poslovni prostor v nasprotju z določili 4. člena;
4. skrajša poslovni čas med tednom ali določi med tednom dela prost dan v nasprotju z določilom 6. člena;
5. posluje v gostinskem obratu ob prireditvah, praznikih ali zaradi turističnih in drugih potreb z daljšim poslovnim časom kot je določen v 19. členu tega odloka, ne da bi za to pridobil dovoljenje skladno z določili 20. člena;
6. ne ravna v skladu s 1. odstavkom 26. člena tega odloka.
Z denarno kaznijo od 1.000 do 5.000 SLT se za prekršek iz 1. do 6. točke 1. odstavka tega člena kaznuje tudi odgovorna oseba v podjetju in odgovorna oseba pri samostojnem obrtniku, ki samostojno vodi poslovanje v odsotnosti obrtnika.
25. člen
Z denarno kaznijo 1.000 do 30.000 SLT se kaznuje za prekršek podjetja ali samostojni obrtnik, ki:
1. v trgovini posluje v nasprotju z določili 5., 9., 10., 11. in 12. člena;
2. v lekarnah posluje v nasprotju z določili 13. člena;
3. v bankah in poštah posluje v nasprotju z določili 14. in 15. člena;
4. v turističnih poslovalnicah posluje v nasprotju z določili 16. člena;
5. v muzejih in galerijah posluje v nasprotju z določili 17. člena;
6. v avtotaksi službi posluje v nasprotju z določili 18. člena;
7. v gostinstvu posluje v nasprotju z določili 19. člena;
8. v obrti posluje v nasprotju z določili 21. in 22.
Z denarno kaznijo od 1.000 do 5.000 SLT se za prekršek iz 1. do 8. točke 1. odstavka tega člena kaznuje tudi odgovorna oseba v podjetju in odgovorna oseba pri samostojnem obrtniku, ki samostojno vodi poslovanje v odsotnosti obrtnika.
IV. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
26. člen
Podjetja in samostojni obrtniki so dolžni uskladiti svoj poslovni čas skladno z določili tega odloka najkasneje v treh mesecih od njegove uveljavitve.
Podjetja, samostojni obrtniki ter druge institucije, ki so skladno s tem odlokom dolžne sporazumno določiti dežurno poslovanje, morajo to storiti oziroma dosedanji dežurni poslovni čas uskladiti z določili tega odloka najkasneje v treh mesecih od njegove uveljavitve, sicer bo po preteku tega roka to storil pristojni upravni organ občine Novo mesto.
27. člen
Nadzor nad izvrševanjem tega odloka opravlja tržna inšpekcija Uprave inšpekcijskih služb Novo mesto.
28. člen
Ko začne veljati ta odlok, preneha veljati odlok o poslovnem času, objavljen v Skupščinskem Dolenjskem listu št. 14/88 in 15/88.
29. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 14-01/80
Novo mesto, dne 20. februarja 1992.
Predsednik
Skupščine občine Novo mesto
Marjan Dvornik l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti