Uradni list

Številka 10
Uradni list RS, št. 10/1992 z dne 28. 2. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 10/1992 z dne 28. 2. 1992

Kazalo

546. Odredba o preventivnih cepljenjih, diagnostičnih in drugih preiskavah živali na območju občine Žalec v letu 1992, stran 658.

Izvršni svet Skupščine občine Žalec je na podlagi 2. odstavka 2. člena odredbe o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1992 (Uradni list RS, št. 33/91) ter 202. člena statuta občine Žalec (Uradni list RS, št. 46786,40/87 in 5/91-I) na seji dne 11. februarja 1992 sprejel
ODREDBO
o preventivnih cepljenjih, diagnostičnih in drugih preiskavah živali na območju občine Žalec v letu 1992
1. člen
Da se preprečijo in odkrijejo v tej odredbi navedene živalske kužne bolezni mora Zavod za živinorejo in veterinarstvo Celje PE Žalec (v nadaljnjem besedilu: ZŽV Celje in PE Žalec) opraviti v letu 1992 ukrepe zaradi odkrivanja in preprečevanja kužnih bolezni.
Imetniki živali so dolžni izvajati ukrepe iz te odredbe.
2. člen
ZŽV Celje PE Žalec je dolžna pred vsakim začetkom izvajanja ukrepov iz te odredbe o tem obvestiti občinski upravni organ pristojen za veterinarsko inšpekcijo. O opravljenem delu morajo poročati na predpisanih obrazcih.
3. člen
Preventivne vakcinacije se morajo opraviti tolikokrat, kolikorkrat je potrebno, da so živali stalno zaščitene.
Kontrolo imunosti opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani po programu, ki ga določi z obveznim navodilom Republiška veterinarska uprava.
4. člen
ZŽV Celje PE Žalec, ki opravlja preventivne vakcinacije ali diagnostične preiskave, mora voditi evidenco o datumu vakcinacije oziroma preiskave, o imenu in bivališču imetnika živali, o opisu živali, o proizvajalcu cepiva, o serijski in kontrolni številki cepiva ter rezultatu vakcinacije in preiskave.
ZŽV Celje PE Žalec mora spremljati zdravstveno stanje živali po uporabi biološkega preparata in obveščati upravni organ, pristojen za veterinarsko inšpekcijo, o vseh nezaželenih stranskih pojavih in o pojavih, ki kažejo na eventualno nezanesljivo imunost.
5. člen
Splošna vakcinacija psov proti steklini mora biti opravljena od 1. 2. 1992 do 15. 4. 1992. Vakcinacijo opravi ZŽV Celje PE Žalec. Vakcinacijo mladih psov proti steklini se mora opraviti takoj, ko dopolnijo štiri mesece starosti.
Vakcinirati proti steklini je potrebno tudi vse domače živali, ki se bodo v letu 1992 pasle.
Stroški te vakcinacije bremenijo lastnika.
Peroralno vakcinacijo lisic proti steklini opravijo ZŽV Celje Veterinarska postaja Žalec in lovske organizacije v roku, ki ga določi Republiška veterinarska uprava, z odobreno vakcino.
6. člen
Proti atipični kokošji kugi je treba vakcinirati kokoši, piščance, brojlerje in japonske prepelice:
– v rejah japonskih prepelic,
– v perutninskih obratih kmetijskih organizacij,
– v naseljih, kjer so perutninski obrati kmetijskih organizacij ali večje reje individualnih proizvajalcev,
– v obratih rejcev, kjer pomeni reja perutnine pomembnejšo gospodarsko dejavnost,
– v naseljih: Založa, Liboje, Pernovo, Griže, Zg. Poje, Šešče in Gomilsko, kjer je bila ugotovljena atipična kokošja kuga.
Vakcinacijo iz prejšnjega odstavka se opravi z živo ali mrtvo vakcino po programu imunoprofilakse (obvezno strokovno navodilo Republiške veterinarske uprave št. 322/A-026/82 z dne 11. marca 1982). Vakcinacijo po tem členu opravi ZŽV Celje PE Žalec. Vakcinacija se opravi na način, ki ga za posamezno vakcino določi proizvajalec.
7. člen
Proti Marekovi bolezni, infekcioznemu bronhitisu in Gumboro bolezni je treba vakcinirati proizvodno jato na stroške lastnika teh živali. Cepljenje opravi ZŽV Celje PE Žalec.
Pri pojavu Marekove bolezni se mora prve primere bolezni potrditi s histološko preiskavo. Preiskave opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
8. člen
Proti prašičji kugi je treba preventivno vakcinirati prašiče v gospodarstvih, ki imajo deset in več plemenskih svinj oziroma najmanj 50 pitancev.
Na stroške lastnika prašičev je treba vakcinirati vse prašiče, ki se hranijo s pomijami iz gostinskih obratov, obratov družbene prehrane in drugih javnih lokalov.
Cepljenje proti svinjski kugi se opravi s sevom K-lapiniziranega virusa. Cepljenje opravi ZŽV Celje PE Žalec.
9. člen
Tuberkulinizirati je treba:
– 50% vseh krav in brejih telic na območju občine (IX. splošna tuberkulinizacija),
– osnovno govejo čredo SOZD Hmezad DO Kmetijstvo Žalec TOZD Petrovče – delovna enota Govedoreja,
– vse plemenske merjasce in svinje plemenke v organiziranih rejah,
– kokoši v tistih naseljih, kjer bo ugotovljena kokošja tuberkuloza, in na vseh dvoriščih, ki neposredno mejijo na okuženo dvorišče.
Tuberkulinizacijo opravi ZŽV Celje PE Žalec.
10. člen
Na brucelozo je treba preiskati enkrat letno:
– osnovno govejo čredo Hmezad DO Kmetijstvo TOZD Petrovče in krave v hlevih individualnih proizvajalcev z mlečno prstanastim preizkusom, v primeru sumljive ali pozitivne reakcije je potrebno odvzeti živalim kri za pregled,
– bike v naravnem pripustu in
– 20% plemenskih živali v osnovni goveji čredi last Hmezad Kmetijstvo Žalec enota Govedoreja s serološko preiskavo krvi po programu, ki ga določi občinski veterinarski inšpektor,
– 2 krat letno je potrebno klinično preiskati plemenske ovne na Brucella ovis in odvzeti kri za serološko preiskavo.
Klinični pregled, odvzem vzorcev krvi in mleka opravi ZŽV – Veterinarska postaja Žalec. Mlečno prstanasto preiskavo opravi ZŽV Celje, serološke preiskave pa opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
11. člen
Na mehurčasti izpuščaj (IBR/IPV), vibriozo, leptospirozo, trihomoniazo in levkozo je treba enkrat letno preiskati bike v prirodnem pripustu in enkrat letno bakteriološko pregledati seme na onesnaženost z ubikvitarnimi bakterijami in opraviti koprološko preiskavo. Ravno tako je treba preiskati na IBR-IPV reje bikovskih mater sivorjave pasme. Vzorce vzame ZŽV PE Žalec. Preiskave opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
12. člen
Na govejo levkozo in leptospirozo je treba pregledati 20% vseh še nepregledanih plemenskih živali v osnovni čredi last Hmezad Kmetijstvo Žalec TOZD Petrovče, delovna enota Govedoreja. Vzorce krvi odvzame ZŽV Celje, PE Žalec po programu, ki ga določi občinska veterinarska inšpekcija. Laboratorijske preiskave krvi opravi VTOZD za veterinarstvo v Ljubljani. Na leptospirozo je treba preiskati tudi 20% vzorcev krvi plemenskih prašičev po programu veterinarske inšpekcije.
13. člen
Na vrtoglavost postrvi je treba v ribogojnicah pregledati enkrat letno postrvske vrste rib, ki se vlagajo, prodajajo ali prevažajo. Vzorci mladic morajo biti poslani v preiskavo od junija do 31. decembra 1992, vzorci tržnih rib pa, ko to odredi občinski upravni organ, pristojen za veterinarsko inšpekcijo.
Na virusno hemoragično septikemijo postrvi je treba preiskati plemenske jate postrvskih rib do 15. februarja 1992.
Na spomladansko viremijo, eritrodermatitis in vnetja ribjega mehurja pri krapih je treba do 15. maja 1992 preiskati krape iz registriranih rej, ki se vlagajo, prodajajo ali prevažajo, mladice krapov pa je treba preiskati do konca leta 1992.
Vzorce rib za preiskavo po tem členu vzame ZŽV Celje PE Žalec in jih dostavijo Veterinarski fakulteti v Ljubljani, ko to odredi veterinarski inšpektor.
14. člen
Proti hemoragični bolezni zajcev in kuncev je potrebno v letu 1992 cepiti vse plemenske zajce in kunce. Cepljenje opravi z ustrezno vakcino ZŽV Celje – veterinarska postaja Žalec. Lastniki morajo do 30. 4. 1992 prijaviti svoje plemenske živali pri Veterinarski postaji Žalec. Stroški cepljenja bremenijo lastnika.
15. člen
Ta odredba začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 323-006/92-07/124
Žalec, dne 11. februarja 1992.
Predsednik
Izvršnega sveta
Skupščine občine Žalec
Boris Krajnc, dipl. ek. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti