Uradni list

Številka 2
Uradni list RS, št. 2/1992 z dne 17. 1. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 2/1992 z dne 17. 1. 1992

Kazalo

148. Odlok o poslovnem času, stran 192.

Skupščina občine Žalec je na podlagi 44. člena zakona o delovnih razmerjih (Uradni list RS, št. 14/90, 5/91), 15. člena zakona o blagovnem prometu (Uradni list SRS, št. 21/77, 29/86), 5. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/85, 47/87, 5/90 in RS, št. 10/91) in 141. člena statuta občine Žalec (Uradni list SRS, št. 46/86, 40/87 ter Uradni list RS, št. 5/91-I) je na skupnem zasedanju zbora krajevnih skupnosti in zbora združenega dela dne 19. decembra 1991 in na seji družbenopolitičnega zbora dne 23. decembra 1991 sprejela
ODLOK
o poslovnem času
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok določa okvirno razporeditev, začetek in konec poslovnega časa za podjetja, ki opravljajo promet blaga na drobno, obrtne in gostinske storitve, ter druge storitve v bankah, poštah, zavarovalnicah in turističnih poslovalnicah, zdravstvenih domovih ter obratovalnicah samostojnih obrtnikov, ki opravljajo obrtne in gostinske storitve ali opravljajo prodajo na drobno na območju občine Žalec.
Podjetja in samostojni obrtniki pri določitvi poslovnega časa v svojih poslovnih enotah v okviru določil tega odloka upoštevajo potrebe potrošnikov in turizma v skladu z načeli drobnega gospodarstva in predpisi o javnem redu in miru.
2. člen
Zaradi krajevnih interesov lahko z dovoljenjem pristojnega občinskega upravnega organa prodajalne oziroma poslovalnice poslujejo v tednu tudi v daljšem poslovnem času kot ga določa ta odlok. V teh primerih lahko prodajalne oziroma poslovalnice preostale dneve poslujejo s skrajšanim poslovnim časom ali določijo dela prost dan.
3. člen
Občinski upravni organ lahko v upravičenih primerih dovoli, da se posamezna prodajalna ali poslovalnica začasno zapre ali posluje s skrajšanim poslovnim časom.
Začasna prekinitev obratovanja zaradi kolektivnega dopusta ne sme biti daljša kot 30 dni.
Prodajalna ali poslovalnica mora občinskemu upravnemu organu priglasiti vsako koriščenje dopusta ali zaprtje prodajalne oziroma poslovalnice.
V času kolektivnih dopustov morajo biti v prodajalni oziroma poslovalnici opravljena vsa tekoča vzdrževalna dela.
Prodajalna oziroma poslovalnica mora na vidnem mestu ob vhodu, vsaj tri dni prej obvestiti občane, koliko časa ta enota ne bo poslovala.
4. člen
V času rednih popisov blaga (inventura) so lahko prodajalne oziroma poslovalnice zaprte tudi brez posebnega dovoljenja, morajo pa obvestiti o tem potrošnike najmanj dva dni pred popisom. Obvestiti morajo tudi pristojni občinski upravni organ, ta pa lahko spremeni datum popisa, če to narekuje javna korist.
5. člen
Razpored poslovnega časa mora biti objavljen na vidnem mestu ob vhodu v vsako prodajalno oziroma poslovalnico.
6. člen
Podjetja in samostojni obrtniki navedeni v 1. členu tega odloka morajo poslovni čas prodajaln oziroma poslovalnic priglasiti pristojnemu občinskemu upravnemu organu.
7. člen
Posamezni izrazi, uporabljeni v tem odloku imajo naslednji pomen: »Prodajalne« so po tem odloku poslovni prostori, ki prodajajo:
– živila, tekstilno, tehnično in drugo industrijsko blago,
– reprodukcijski material,
– tobak in tobačne izdelke, poštne in druge taksne vrednotnice (trafike),
– nafto in naftne derivate (bencinski servisi),
– kurivo in gradbeni material,
– knjige, papir, šolske in pisarniške potrebščine (knjigarne),
– cvetje (cvetličarne),
– blagovna živilskih trgih.
»Poslovalnice« so vsi prodajni prostori ter obratovalnice in gostinski obrati, kakor tudi poslovni prostori bank, pošt, zavarovalnic in turističnih poslovalnic in zdravstvenih domov, ki so namenjene poslovanju s strankami.
II. POSLOVNI ČAS
1. Trgovina
8. člen
Trgovine določijo poslovni čas vse delovne dneve v tednu med 6. in 22. uro, vendar najmanj 7 ur dnevno.
9. člen
Ob sobotah morajo biti trgovine odprte vsaj štiri ure. Trgovine so lahko odprte tudi ob nedeljah in praznikih in so dolžne posebej obvestiti potrošnike o poslovnem času.
10. člen
Če je 31. decembra delovni dan, lahko prodajalne prenehajo poslovati ob 15. uri.
11. člen
Prodajalne nafte in naftnih derivatov (bencinski servisi) določijo začetek poslovnega časa med 6. in 8. uro, konec poslovnega časa pa med 20. in 24. uro.
Vsak dan tudi ob nedeljah in praznikih morata biti odprti vsaj dve prodajalni na območju občine od 6. do 20. ure. V času turistične sezone pa mora biti vsaj ena od obeh prodajaln odprta od 00. do 24. ure.
12. člen
Prodajalne plina določijo poslovni čas v skladu z 8. členom tega odloka s tem, da konec poslovnega časa ne sme biti pred 16. uro.
13. člen
Prodaja živil, sadja in drugih proizvodov na tržnicah, tržnih prostorih izven tržnice ter sejemskih mestih je dovoljena v času:
– ob delovnikih med 6. in 19. uro
– ob sobotah med 6. in 13. uro
– ob nedeljah med 6. in 9. uro.
V soglasju z upravljalcem tržnice, tržnih prostorov izven tržnice ter sejemskih mest in pristojnim občinskim upravnim organom se lahko prilagodi poslovni čas tržnim razmeram.
14. člen
Podjetja in samostojni obrtniki lahko v soglasju s pristojnim občinskim upravnim organom prilagodijo poslovni čas tržnim razmeram.
15. člen
Za poslovanje v daljšem oziroma krajšem poslovnem času, kot je določeno v členih od 8. do 13. tega odloka, si mora prodajalna pridobiti dovoljenje pristojnega občinskega upravnega organa.
2. Gostinstvo
16. člen
Gostinski obrati določijo poslovni čas:
– hotelske restavracije začetek med 6. in 12. uro, konec med 22. in 24. uro, ob sobotah in nedeljah najkasneje ob 2. uri;
– restavracije začetek med 6. in 12. uro, konec med 21. in 24. uro;
– gostilne in bistroji začetek med 6. in 11. uro, konec med 21. in 24. uro;
– okrepčevalnice začetek med 5. in 9. uro, konec med 20. in 22. uro;
– bifeji začetek med 6. in 9. uro, konec med 21. in 23. uro;
– slaščičarne začetek med 5. in 9. uro, konec med 21. in 23. uro;
– hoteli in druge gostinske enote, ki nudijo prenočišča morajo biti odprti od 00. do 24. ure;
– nočni bari in drugi nočni lokali poslujejo med 20. in 3. uro;
– gostinski lokali v okviru trgovin imajo lahko poslovni čas enak kot je v trgovinah.
17. člen
Ob raznih plesnih prireditvah so gostinski obrati lahko odprti dalj časa, vendar največ do 3. ure.
Ob dnevih pred prazniki oziroma na praznik, na pustno soboto in nedeljo ter pustni torek, ob raznih turističnih prireditvah so lahko gostinski obrati odprti vso noč.
Gostinski obrati lahko po rednem delovnem času poslujejo časovno neomejeno za zaključene družbe (poroke, obletnice, itd.), zagotoviti pa morajo izpolnitev določil odloka o javnem redu in miru.
V upravičenih primerih lahko gostinski obrati poslujejo v krajšem poslovnem času, kot je določeno v 16. členu tega odloka.
18. člen
Gostinski obrat je lahko zaprt en dan v tednu. Pri določanju prostega dne morajo gostinski obrati upoštevati obseg poslovanja ter krajevne in turistične potrebe. Gostinski obrat, ki posluje sedem, dni v tednu, lahko obratuje dva dni s skrajšanim poslovnim časom.
19. člen
Za poslovanje, kot je določeno v 17. in 18. členu tega odloka si mora gostinski obrat pridobiti dovoljenje pristojnega občinskega upravnega organa.
20. člen
Zaradi turistične ponudbe in potreb občanov gostinski obrati v času od 1. julija od 31. avgusta ne smejo biti zaprti zaradi adaptacije, ali kolektivnih dopustov. V izjemnih primerih lahko pristojen občinski upravni organ dovoli tudi v tem času začasno prekinitev obratovanja.
21. člen
Gostinski obrati, ki imajo obrtno dovoljenje za poslovanje samo za določene dni v tednu in gostinski obrati v manjših naseljih lahko poslujejo krajši čas kot je navedeno v 16. členu tega odloka, pridobiti pa si morajo dovoljenje pristojnega občinskega upravnega organa.
22. člen
Pri določanju dejanskega poslovnega časa je potrebno upoštevati turistične potrebe, potrebe občanov, lokacije, kakor tudi življenjske in druge razmere v kraju oziroma okolico, kjer je posamezni gostinski obrat.
3. Obrt
23. člen
Podjetja in obratovalnice samostojnih obrtnikov, ki poslujejo neposredno s strankami in nudijo storitve občanom imajo lahko:
– neprekinjen dopoldanski poslovni čas, ki se začne med 6. in 8. uro, konča pa med 14. in 16. uro vse dni v tednu razen sobote, ko se lahko konča ob 12. uri,
– deljen poslovni čas, ki se začne dopoldne med 6. in 8. uro in popoldne med 14. in 16. uro, konec poslovnega časa pa dopoldne med 12. in 14. uro in popoldan med 17. in 19. uro, oziroma ob sobotah med 12. in 14. uro,
– celodnevnem neprekinjenem poslovnem času začetek poslovnega časa med 5. in 7. uro, konec poslovnega časa med 17. in 19. uro, ob sobotah pa med 12. in 14. uro.
24. člen
Zaradi zadovoljitve potreb potrošnikov so dolžna podjetja in obratovalnice samostojnih obrtnikov, ki opravljajo storitve občanom in poslujejo v neprekinjenem dopoldanskem poslovnem času, poslovati dva dni v tednu med 16. in 18. uro.
V tem času morajo podjetja in obrtne delavnice zagotoviti tudi storitve na domu za popravilo radijskih, televizijskih ter vseh gospodinjskih aparatov.
Podjetja so dolžna organizirati neprekinjeno intervencijsko službo za okvare na električnem, plinskem in vodovodnem omrežju, ter na plinskih, vodovodnih in električnih instalacijah v stanovanjih.
25. člen
Pri določanju dejanskega poslovnega časa je potrebno upoštevati potrebe občanov, lokacije ter življenjske in druge razmere v kraju oziroma okolici, kjer je posamezna obratovalnica.
4. Banke in pošte
26. člen
Banke in pošte poslujejo:
– s celodnevnim neprekinjenim poslovnim časom od 7. ure do 18. ure, ob sobotah od 7. ure do 12. ure.
– z deljenim poslovnim časom določijo začetek med 7. in 9. uro, konec med 11. in 12. uro ter popoldne začetek med 12. in 13. uro, konec pa med 18. in 20. uro;
5. Zavarovalnice in turistične poslovalnice
27. člen
Zavarovalnice in turistične poslovalnice lahko poslujejo s takšnim poslovnim časom kot je določeno v 8. členu tega odloka, morajo pa biti odprte vsak delovni dan najmanj 5 ur.
6. Zdravstveni domovi
28. člen
Zdravstveni domovi določijo poslovni čas najmanj med 8. in 19. uro, razen ob sobotah, ko poslujejo najmanj med 8. in 13. uro.
III. KAZENSKE DOLOČBE
29. člen
1. a) Pravno osebo, ki se ne ravna po tem odloku se kaznuje z denarno kaznijo najmanj 5.000 SLT;
b) Odgovorno osebo pravne osebe pa za tak prekršek z denarno kaznijo najmanj 3.000 SLT.
2. a) Samostojni obrtnik, ki ne poskrbi, da bi se pri izvajanju njegove dejavnosti ravnalo po tem odloku, se kaznuje z denarno kaznijo najmanj 5.000 SLT;
b) odgovorna oseba pri zasebnem obrtniku, ki samostojno vodi obratovanje v obrtnikovi odsotnosti se kaznuje z denarno kaznijo najmanj 3.000 SLT, če se ne ravna po tem odloku.
IV. NADZOR
30. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravlja tržna inšpekcija in organi milice, kadar je kršen javni red in mir.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
31. člen
Podjetja in samostojni obrtniki so dolžni uskladiti poslovni čas s tem odlokom najkasneje v treh mesecih od dneva njegove uveljavitve.
32. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati odlok o poslovnem času (Uradni list SRS, št. 15/87).
33. člen
Odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 152-004/91-03
Žalec, dne 23. decembra 1991.
Predsednik
Skupščine občine Žalec
Milan Dobnik, prof. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti