Uradni list

Številka 2
Uradni list RS, št. 2/1992 z dne 17. 1. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 2/1992 z dne 17. 1. 1992

Kazalo

107. Spremembe in dopolnitve dolgoročnega plana občine Kočevje 1986-2000, dopolnjen 1991, stran 136.

Na podlagi 15. in 19. člena statuta občine Kočevje (Uradni list RS, št. 18/91), 3. člena zakona o urejanju prostora Uradni list SRS, št. 18/84, 15/89), 2. in 5. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86 in 26/90) ter navodila o vsebini in metodologiji izdelave strokovnih podlag in prostorskih sestavin planskih aktov občine (Uradni list SRS, št. 20/85) je Skupščina občine Kočevje na zasedanju vseh treh zborov dne 23. 12. 1991 sprejela
SPREMEMBE IN DOPOLNITVE DOLGOROČNEGA PLANA
občine Kočevje 1986-2000, dopolnjen 1991
SPREMEMBE IN DOPOLNITVE
3. DRUŽBENOEKONOMSKI RAZVOJ IN RAZVOJNE NALOGE
 
3.03 Kmetijstvo
Besedilo tretjega stavka prvega odstavka se spremeni in se glasi:
– Ker razpolaga občina Kočevje s 762,81 na kvalitetnih kmetijskih zemljišč (I. in II. kategorija), je na njih potrebno intenzivirati proizvodnjo, ob dolgoročnem intenziviranju kmetijske proizvodnje tudi na ostalih zemljiščih že organizirane proizvodnje.
V drugem odstavku se doda besedilo:
– Pospešeno izvajanje agrarnih operacij.
V četrtem odstavku se doda besedilo:
– Vse živinorejske proizvodne programe bomo prilagodili številu pitancev, ki jih določeno okolje prenese.
3.10 Gospodarska infrastruktura
1. Energetika
Zadnji odstavek se zaključi z besedilom:
– Zato predvidevamo nadaljnjo gradnjo malih hidroelektrarn na Čabranki, pritokih Kolpe, Kolpi in ostalih vodotokih.
Odpadeta zadnja dva stavka v četrtem odstavku poglavja 1. Energetika.
4. Cestna infrastruktura
Tretji odstavek se spremeni in se glasi:
– Poleg teh usmeritev pa bomo posvetili večjo pozornost vzdrževanju cest, izvajanju ojačitev na že moderniziranih cestah in izvajali rekonstrukcije mostov. Določili bomo najprimernejšo traso obvozne ceste ter pripravili dokumentacijo.
5. Komunalno gospodarstvo
Spremeni se zadnji stavek drugega odstavka.
– Zgradili bomo novo deponijo komunalnih odpadkov, ki bo krila potrebe občine Kočevje in delno občine Ribnica. Ureditve in sanacije pokopališč bodo nemoteno vklopljene v izgled Krajine.
Črta se zadnji stavek šestega odstavka, doda se novo besedilo:
– Velikega pomena za občino Kočevje je zbiralnik Prigorica v občini Ribnica. Večjo spremembo bo povzročila tudi ureditev jezov na reki Kolpi.
5.1. Zasnova poselitve in organizacija dejavnosti v prostoru
Strategija razvoja poselitve in organizacije dejavnosti v prostoru
Spremeni se tretji stavek v tretjem odstavku in se glasi:
Gospodarski razvoj bomo zagotovili s povezovanjem v širši družbeni skupnosti ter z intenziviranjem drobnega gospodarstva.
Spremeni se prvi stavek petega odstavka in se glasi:
Poleg občinskega središča bomo predvsem krepili lokalna središča, ki morajo biti dobro dostopna svojim gravitacijskim zaledjem in imeti urejeno ustrezno dnevno oskrbo.
Spremembe v strukturi površin v obdobju 1986-2000.
Legenda – spremeni se vsebina stolpcev »Plan 2000« in »Sprememba rabe 1986-2000«
Tabela: Povečanje površin ureditvenih območij naselij po krajevnih skupnostih
Tabela: Povečanje površin ureditvenih območij naselij po planskih conah
5.2. Zasnova namenske rabe prostora
5.2.1. Kmetijska zemljišča Spremeni se tretji odstavek:
V prvo območje kmetijskih zemljišč se uvrščajo zemljišča I. in II. kategorije, zemljišča, ki jih je na podlagi naravnih danosti možno usposobiti s prostorsko ureditvenimi operacijami (A, K, N, O) za intenzivno kmetijsko proizvodnjo, zemljišča, ki so oblikovana v komplekse ter zemljišča, primerna za trajne nasade.
5.2.2. Gozdna zemljišča
Drugi odstavek se dopolni z besedilom:
Območja varovalnih gozdov so zavarovana ter obvezno izhodišče RS.
Naziv točke 5.2.3. Vodno gospodarstvo se spremeni in se glasi:
5.2.3. Območja varstva vodnih virov
Prvi odstavek se nadomesti z novim tekstom:
V zvezi z varovanjem vodnih virov in voda, bomo dosledno spoštovali določbe odloka o varstvenih pasovih vodnih virov in ukrepih za zavarovanje voda (Uradni list SRS, št. 40/89); dopolnjevali ga bomo z novimi izsledki in predvideli ukrepe za zavarovanje manjših vodnih virov, studencev in izvirov, ki so evidentirani kot pomembni.
Črta se besedilo v oklepaju in nadomesti z novim. (Avtor: Geološki zavod Ljubljana TOZD GGG -Sektor za geotehniko in hidrogeologijo).
Naziv točke 5.2.4. Poselitev se spremeni in se glasi:
5.2.4. Stavbna zemljišča
Ureditvena območja naselij in stavbna zemljišča razpršene gradnje
Spremenita se zadnji in predzadnji stavek drugega odstavka ter se glasita:
Tako bomo ureditvena območja pomembnejših in manjših lokalnih središč razširili na 2. Kmetijsko območje kmetijskih zemljišč. Le v izjemnih primerih bomo posegli na 1. Območje kmetijskih zemljišč (infrastruktura).
Na novo se izpiše tretji odstavek:
S preobrazbo manjvrednih gozdnih in travnatih površin bomo na lokacijah Mestni log in Dolga vas pridobili 27,68 ha stavbnih zemljišč, s čimer se izognemo posegu na 1. Območju kmetijskih zemljišč ter povečamo možnost občanom da ostanejo v matični občini.
5.2.5. Gospodarska infrastruktura
Spremeni se drugi stavek prvega odstavka.
S pretehtano izbiro trase obvoznice se bomo izognili prometnim šokom v mestnem jedru. Trasa obvoznice se bo izbirala na podlagi kriterijev:
– cesta naj razbremeni mesto in stanovanjske predele tovornega prometa
– cesta naj v največji možni meri obide stanovanjske dele v območju urbanistične zasnove mesta Kočevje in naselja Livold
– čim manj posegov na prvo območje kmetijskih zemljišč
– primerna oddaljenost od stanovanjskih objektov
– okolica ceste mora biti urejena v skladu s krajino.
Spremeni se drugi odstavek in se glasi:
Na področju energetike bomo z vzporednim 20 kV daljnovodom od RTP Kočevje do meje z občino Novo mesto posegli v gozdne površine. Vidnejši poseg v naravno okolje bodo pomenile tudi novogradnje malih hidroelektrarn na Kolpi.
Spremeni in dopolni se tretji odstavek.
Zgradili bomo novo odlagališče odpadkov, tehnično izvedeno po znanih in uveljavljenih normativih razvitih zahodnih držav.
5.4. Varstvo naravne in kulturne dediščine
Na območju občine Kočevje je zavarovanih pet kulturnih spomenikov:
– umetnostno zgodovinski »Park na trati s p.c. sv. Rešnjega telesa« (Uradni list SRS, št. 14/88)
– zgodovinski spomenik – Šeškov dom v Kočevju (Uradni list SRS, št. 20/88)
– urbanistični spomenik – Kostel z bližnjo okolico (Uradni list SRS, št. 40/89)
– kulturni spomenik – p.c. sv. Egidija, Ribjek pri Osilnici (Uradni list RS, št. 10/91, marec 1991)
– kulturni spomenik – p.c. sv. Marije Magdalene v Klinji vasi (Uradni list RS, št. 3/91, julij 1991)
Do leta 2000 bomo zavarovali naslednje spomenike naravne dediščine:
Bilpa, NS; Črna jama, NS; Jama v Šahnu, NS; koblarska jama, NS; Kofel pri Mahovniku, NS; Ledena jama na Stojni, NS; Pekel pri Vrbovcu, NS; Povirje Kotnice, NS; Pragozd Krokar, NR; Pragozd Strmec, NR; Prelesnikova koliševka, NS; Rajhenavski Rog – pragozd, NR; Rinža, NS; Struge (++), NS; Šibje, KP; Tišenpoljski slap, NS; Veliki Zjut, NS, Vodna jama pri Klinji vasi, NS; Zgornja Kolpa (++), RP; Želenjske jame, NS;
Ohranili bomo prostorske značilnosti in kvalitete obstoječih naselij. V vseh posegih bomo sledili osnovnim urbanistično arhitektonskim vzorcem posameznih naselij.
Ruralna naselja, kjer je velika težnja po novogradnjah, bomo detajlneje obdelali kot krajinotvorni element in kot samo urbano tkivo ter upoštevali naravne in ustvarjene danosti v prostoru.
Izdelali bomo konkretne konservatorske programe za posamezne objekte in območja kulturne in naravne dediščine.
Do zavarovanja ali izdelave detajlnejšega programa za posege v območja naravne in kulturne dediščine bomo varovali vse okoliše s prvobitno naravo, primerno reševali regulacije vodotokov, preprečevali bomo vizualno degradacijske posege ter iskali pozitivne rešitve (ekonomsko, funkcionalno, ekološko in estetsko). Interdisciplinarni pristop bo preprečil morebitne enostranske odločitve, odklanjal negativne ekološke vplive v širšem prostoru in zagotavljal splošno korist posega.
5.5. Urbanistična zasnova mesta Kočevje
5.5.1. – dosedanji tekst pod to točko se menja z novim tekstom
Skupni interesi in cilji dolgoročnega razvoja na obravnavanem območju in merila za doseganje teh ciljev
– Interesi in cilji – mesto Kočevje ostaja še naprej glavno središče občine Kočevje. Kot tako bo pri svojem razvoju upoštevalo interese in cilje, ki bodo imeli funkcijo za celotno občino.
Vse odločitve in posegi bodo ocenjeni glede na možne vplive na vrednote splošnega družbenega interesa in na optimalno podreditev ekološkim in krajinskim možnostim.
– Urbanistični koncept bo poleg možnosti širitve stavbnih zemljišč zagotovil tudi urejanje površine za šport in rekreacijo.
Uredili bomo prometni režim, povečali kapacitete komunalnega omrežja ter s prostorskimi izvedbenimi akti določili merila in pogoje za skladno rast urbanega tkiva ter kvalitetno prenovo obstoječih objektov.
– Merila za doseganje teh ciljev – uredili in izpopolnili bomo sistem financiranja infrastrukture in objektov družbenega standarda; pravočasno pridobivali in urejali stavbna zemljišča in skrbeli za ustrezno urbanistično dokumentacijo.
5.5.2. Novo besedilo
Usmeritve za razvoj dejavnosti v prostoru
– Kočevje ostaja in se še dodatno razvija kot upravno, oskrbno in zaposlitveno središče občine, kjer se bodo izpolnjevale potrebe po pretežnem delu stanovanjskih, oskrbnostoritvenih, proizvodnih in družbenih dejavnosti.
– Uvajali bomo organizirano in usmerjeno stanovanjsko gradnjo. Prostor bo kvalitetno komunalno opremljen, estetsko skladen in racionalno izrabljen.
– Predvidevamo koncentracijo različnih interesov za oživitev in ojačitev dosedanje industrijske proizvodnje. V vseh primerih bomo upoštevali skupne interese ter s selekcijo določili najprimernejši način gospodarjenja, tako v družbenem kot v privatnem sektorju.
– Kapacitete obstoječih oskrbnih in storitvenih dejavnosti so temeljile na zadovoljevanju potreb občine. V sistemu podpiranja tržnih meril bomo te dejavnosti usmerili tudi v širši prostor s konkurenčno ponudbo.
– Predvidevamo površine za izgradnjo novih stanovanjskih kapacitet.
– Do leta 2000 imamo v območju urbanistične zasnove mesta Kočevje prostorske možnosti za gradnjo 703 družbenih stanovanj in 300 stanovanjskih hiš.
– Za potrebe širitev posameznih dejavnosti... tekst odpade
– Za ureditev mesta Kočevje bo potrebno zapolniti vrzeli v infrastrukturni opremljenosti – promet, energetika, vodovod, kanalizacija, poštno in telekomunikacijsko omrežje.
5.5.3. besedilo pod to točko se nadomesti z novim besedilom
Podrobnejša zasnova dolgoročnega razvoja na ureditvenem, območju naselja: Zasnova organizacije dejavnosti
– Jedro mesta Kočevje bomo še dodatno opremili z vsemi družbenimi dejavnostmi in ustvarili kvalitetno poslovno središče občine. Oskrbne in storitvene dejavnosti bomo vključili v širitvena območja ter s tem v novih predelih obogatili utrip dneva – nastajanje trgov in ulic kot osnovnih elementov mesta.
– Individualna stanovanjska gradnja se priključuje že obstoječim jedrom pozidave enakega tipa.
– Industrijsko območje je omejeno na več lokacij ter ima do leta 2000 dovolj možnosti za širitev, ob smotrni izrabi obstoječih objektov in prostora, ki je namenjen za širitev.
– Mala industrija in obrtna dejavnost se bosta pospešeno razvijali. Želeno je, da se drobna mirna obrt umakne v predele individualne stanovanjske gradnje.
– Urbanistična zasnova mesta Kočevje obsega velike rekreacijske potenciale, ki jih bomo primerno uredili. Posebni problem je stihijsko in nepovezano urejena okolica jezera, kjer predvidevamo sanacijo obrežnih zemljišč in ureditev zelenih površin – sklenjen krog okoli jezera.
Zasnova namenske rabe prostora na ureditvenem območju naselja
a) Zasnova razporeditve stanovanj
V kartnem gradivu urbanistične zasnove mesta Kočevje so opredeljene površine obstoječe stanovanjske gradnje in predvidene stanovanjske gradnje. Z večanjem kapacitet bomo nadaljevali v treh oblikah.
– Družbena stanovanjska gradnja – Trata II in del Mestnega loga
– Strnjena in individualna stanovanjska gradnja -Mestni log, Dolga vas, Trata II, posamezne proste površine v mestu.
Z večanjem oddaljenosti od centra mesta se manjša gostota poselitve. Ostale mestne predele bomo zapolnjevali s plombnimi pozidavami, izboljševali obstoječi stanovanjski potencial z rekonstrukcijami, sanacijami in revitalizacijami.
b) Razporeditev družbenih, oskrbnih in storitvenih dejavnosti: z izboljšanjem prostorskih kapacitet in boljšo kvaliteto storitev bomo ojačali mestno jedro glede vseh treh vrst dejavnosti. Oskrbne in storitvene dejavnosti bomo vpeljali tudi v širši mestni prostor glede na potrebe in možnosti.
c) Proizvodne dejavnosti
Območja industrije so komunalno ugodno opremljena ter lahko prenesejo nove investicijske načrte glede tehnologije in novih kapacitet.
Načrtovane širitve bodo upoštevale vse vidike možnih negativnih vplivov in posledic na okolje, tako mesta kot občine.
d) Infrastrukturni objekti in naprave
Mesto Kočevje ima dovolj energetskih kapacitet. Potrebna bo povezava do novih potrošnikov.
Vsa nova naselitvena jedra bodo imela zgrajeno kanalizacijsko omrežje, ki bo navezano na razširjeno čistilno napravo.
Cestno omrežje mesta Kočevje ni prilagojeno sodobnemu tranzitnemu prometu. Določili bomo traso in izpeljali izdelavo projekta za obvoznico ter jo vključili v prostor mesta kot čim manj moteč element. Ob izdelavi projekta same trase bomo načrtovali tudi vse spremljajoče dejavnosti, ki sodijo v obcestni prostor in proste zelene površine, ki bodo mejile na obvoznico. Z načrtnimi ukrepi bomo zagotovili minimalne negativne vplive na prebivalce mesta (hrup, neprimerna križanja, vizualna emisija).
e) Proste in zelene površine – za zadnjim odstavkom nadaljujemo z novim tekstom
V novi poselitvi bomo s tipom parcelacije in urejanjem prometnih površin ohranjali posamezna območja gozdnih površin – ohranitev elementov tipične krajine, kar bo spodbuda za stanovalce, da bodo ureditev javnih površin kontinuirano nadaljevali v vrtovih ter jih nadgrajevali s kultivacijo zemljišča.
5.5.4. Opredelitve za uresničevanje urbanistične zasnove
V družbenem planu se bodo izdelale programske zasnove za izdelavo izvedbenih načrtov za vsa območja kompleksnejše gradnje in območja prenove. Opredelitve območij ter vrste načinov urejanja so prikazani v kartografskem gradivu.
– Temeljne usmeritve za varovanje naravne in kulturne dediščine ter krajinskih vrednot:
Objekti in območja kulturne dediščine se morajo vzdrževati in urejati na osnovi smernic spomeniško varstvene službe. Vsi posegi, ki imajo lahko kakršenkoli vpliv na ambientalno kvaliteto območja spomenika, jo morajo upoštevati in izboljšati.
– Vse ambientalno značilne zelene površine se morajo varovati in dopolnjevati z novo primerno zasaditvijo. Za vse zelene površine velja, da morajo ohranjati ali dobiti osnovne elemente parkovnih ali rekreacijskih površin, kot so: komunikacijska povezava z mestnim jedrom ter sprehajalne ali kolesarske poti s počivališči.
Urejanje centra mesta Kočevje mora upoštevati značilnosti posameznih enot območja ter temu primerno predvideti način prenove in dopolnilne gradnje.
Glede na frekventnost območja, možnost dostopa in opremljenost objekta, bomo načrtovali razporeditev oskrbne, družbene in storitvene dejavnosti.
– Usmeritve za arhitekturno oblikovanje naselja: Vsi posegi v center naselja naj izboljšajo vsebinske in ambientalno estetske kvalitete trgovin in ulic ter s tem ustvarijo kvaliteten bivalni prostor.
Novi stanovanjski predeli morajo poleg kvalitetne prometne rešitve vsrkati tudi del mestotvornih dejavnosti, kar mora biti prostorsko in oblikovalsko čitljivo.
Načini gradbenega poseganja morajo stremeti za čim skladnejšim izgledom mesta – barve, materiali, osnovni gabariti, orientacija, tip gradnje. Poudarjena mora biti simbolnost in semantična čitljivost prostora in objekta, kar naj se doseže z variacijami na osnovne značilnosti okoliške istovrstne gradnje ali z novim oblikovalskim pristopom, vendar mora biti rezultat kvalitetna izboljšava obstoječega stanja.
 
6. OBVEZNA IZHODIŠČA REPUBLIKE IN OBČINE
Prvi stavek prvega odstavka se spremeni tako, da se na novo glasi:
Vsi nosilci planiranja in občina Kočevje so pri pripravi in sprejemanju svojih družbenih aktov dolžni upoštevati naslednja obvezna izhodišča:
6.1. Obvezna izhodišča, ki jih za območje občine Kočevje določa dolgoročni plan Republike Slovenije za obdobje od leta 1986 do leta 2000, dopolnjen 1991
– 1. območje kmetijskih zemljišč
– varovalni gozd
– pomembnejši izviri
• Gotnica
• Studenec pri Kostelu
• Bilpa Mirtovički potok
• Izvir Čabranke
• Zajetje pri Ribjeku
• Studenec Šumetac
• Studenec Belca
• Studenec v vasi G. Žaga
• Obrh Rinže
• Studenec pod steno
• Zajetje Obrh
– Skupna ČN od 10 – 100 T.
Do leta 2000 bodo kot naravna dediščina predlagali za razglasitev:
– regijski park Zgornja Kolpa
– krajinski park Šibje
– pomembni kulturni spomeniki zavarovan – Šeškov dom v Kočevju
Do leta 2000 bodo kot kulturni spomeniki razglašeni:
Kočevski Rog
• Hrib pri Koprivniku
• Partizanski Rog – Židen
• Partizanski Rog – Kraljevi kamen – Bunker
• Partizanski Rog – območje
• Rajhenav
• Stari Log – spomenik
• Staro Brezje – stavba rajonskega odbora
• Bobovec – bolnica
Kočevski Rog – spomenik
Tisovec – spomenik
– magistralna cesta 6 Kočevje-Brod na Kolpi
– regionalna cesta 326 Kočevje-Dvor
• 364 Bosljiva loka-Osilnica
• 334 Livold-Brezovica
• 373 Hrib-Trava (Čabar)
– stranska proga – Grosuplje-Kočevje
– DV 110 kV – Grosuplje-Kočevje
– KV 110 kV – Kočevje-Novo mesto (Bršljin)
– RTP 110/20 kV – RTP Kočevje
– magistralni plinovod – Tranzit (Koper – RH)
 
7. URESNIČEVANJE DOLGOROČNEGA PLANA
7.1.1. Merila, načela in pogoji za urejanje posameznih območij
Spremeni se druga alinea prvega odstavka in se glasi:
– Razvoj obstoječih primarnih dejavnosti in medsebojnega sodelovanja na način, ki pozitivno vpliva na ekološko sliko prostora.
7.1.4. Program dodatnih raziskav, analiz in študij, ki so potrebne za dopolnjevanje, uresničevanje in sprejemanje dolgoročnega plana ter za dokončno odločanje o urejanju prostora v postopku priprave srednjeročnega družbenega plana občine Kočevje:
Na koncu se doda alinea s tekstom:
– Izdelava strokovnih podlag za 12 pomembnejših izvirov, ki jih za občino Kočevje določa dolgoročni plan Republike Slovenije za obdobje od leta 1986 do leta 2000, dopolnjen 1991
 
8. ORGANIZACIJSKE NALOGE
Zaradi nekaterih nerazrešenih navzkrižnih interesov bo potrebno izdelati organizacijske naloge na naslednjih področjih:
– določitev lokacije odlagališča komunalnih odpadkov
– določitev trase ceste, ki se bo izognila stanovanjskim predelom v območju urbanistične zasnove mesta Kočevje in Livolda
– presojo primernosti izrabe nekaterih območij za stanovanjsko gradnjo z vidika naravnih danosti (močvirja, bajerji)
 
9. KARTOGRAFSKI DEL
V kartografskem delu sprememb in dopolnitev dolgoročnega plana občine Kočevje 1986-2000, dopolnjen 1991 (prostorske sestavine), so v merilu 1:25000 predstavljena tematska področja, ki se nanašajo na celoten prostor občine in urbanistična zasnova mesta Kočevje v merilu 1:5000.
Prostorske sestavine predstavlja tudi kartografska dokumentacija v merilu 1:5000 za celotno območje občine.
Kartografski del sprememb in dopolnitev dolgoročnega plana občine Kočevje 1986-2000, dopolnjen 1991 je na vpogled na oddelku za gospodarstvo občine Kočevje.
Št. 352-1/90-3/1
Kočevje, dne 24. decembra 1991.
Predsednik
Skupščine občine Kočevje
dr. Mihael Petrovič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti