Uradni list

Številka 2
Uradni list RS, št. 2/1992 z dne 17. 1. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 2/1992 z dne 17. 1. 1992

Kazalo

99. Odlok o ureditvi cestnega prometa, stran 123.

Na podlagi 8., 9. in 163. člena zakona o varnosti cestnega prometa (Uradni list SRS, št. 5/82, 40/84, 29/86 in 1/91), 10. in 12. člena zakona o cestah (Uradni list SRS, št. 38/81, 7/86 in 37/87), 3. člena pravilnika o neprometnih znakih (Uradni list RS, št. 17/82 in 22/84), 54. in 84b. člena statuta mesta Ljubljane (Uradni list SRS, št. 13/86 in Uradni list RS, št. 21/91) je Skupščina mesta Ljubljane na 16. skupni seji dne 19. 12. 1991 sprejela
ODLOK
o ureditvi cestnega prometa
I. UVODNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok urejuje cestni promet na območju ljubljanskih občin.
2. člen
Posamezni izrazi, uporabljeni v tem odloku imajo tale pomen:
1. »posebne prometne površine namenjene pešcem« so posebej označene ceste, ulice in trgi v naseljih, na katerih je promet z motornimi vozili omejen, promet s kolesi in kolesi z motorjem prepovedan, pešci pa lahko uporabljajo celotno prometno površino;
2. »posebne prometne površine namenjene pešcem in kolesarjem« so posebej označene ceste, ulice in trgi v naseljih, na katerih je promet z motornimi vozili omejen, promet s kolesi z motorjem prepovedan, pešci in kolesarji pa lahko uporabljajo celotno ali posebej določen del prometne površine;
3. »druge javne prometne površine« so pločniki, ploščadi, podhodi, nadhodi, steze in poti v parkih, parkirne površine in podobno.
II. OMEJITVE IN PREPOVEDI PROMETA
1. Posebne prometne površine namenjene pešcem ter posebne prometne površine namenjene pešcem in kolesarjem.
3. člen
Posebne prometne površine namenjene pešcem ter posebne prometne površine namenjene pešcem in kolesarjem (v nadaljevanju: posebne prometne površine) določi Izvršni svet Skupščine mesta Ljubljane.
Na posebnih prometnih površinah namenjenih pešcem je prepovedan promet za kolesa in kolesa z motorjem.
Na posebnih prometnih površinah namenjenih pešcem in kolesarjem je prepovedan promet za kolesa z motorjem.
4. člen
Promet z vozili na posebnih prometnih površinah je dovoljen za vozila last stanovalcev, ki imajo stalno prebivališče na tem območju s posebnim dovoljenjem mestnega upravnega organa pristojnega za promet (v nadaljevanju: pristojni organ), v katerem se določijo pogoji.
Promet z vozili na posebnih prometnih površinah je dovoljen tudi za vozila podjetij, zavodov ter drugih organizacij, nosilcev samostojnega dela in civilnopravnih oseb (v nadaljevanju: uporabniki), ki imajo parkirni prostor na območju posebnih prometnih površin s posebnim dovoljenjem pristojnega organa, v katerem se določijo pogoji.
Parkiranje in ustavljanje na posebnih prometnih površinah je prepovedano razen v primerih iz 5. člena tega odloka.
Uporabnik iz prvega odstavka tega člena, ki nima parkirnega prostora na območju posebnih prometnih površin, sklene s pristojnim organom pogodbo o plačilu parkirnine na parkirnih površinah iz osme alinee prvega odstavka 16. člena. Višino parkirnine iz tega člena določi pristojni organ.
5. člen
Dovoz, odvoz in ustavljanje za potrebe dostave oseb in stvari z vozili na posebne prometne površine ter promet z vozili komunalnih služb je dovoljen v času od 20.30 do 9.30 ure (v nadaljevanju: dostavni čas).
Promet izven dostavnega časa lahko dovoli pristojni organ, ki v posebnem dovoljenju določi pogoje.
Pristojni organ sklene z uporabnikom iz drugega odstavka tega člena pogodbo o plačilu prevoznine. Višino prevoznine iz tega člena določi pristojni organ.
Zaradi razkladanja in nakladanja stvari ne sme biti oviran promet.
6. člen
Na posebnih prometnih površinah promet ni omejen za vozila organov za notranje zadeve, prve pomoči in gasilskih služb na nujni vožnji ter za vozila komunalnih služb, PTT služb, Elektro Ljubljana, Plinarna Ljubljana ob nujnih intervencijah in vozila zdravstvenih organizacij, s katerimi se opravijo obiski bolnikov ali nudi prva pomoč ponesrečencem ter vozila, ki jih vozijo invalidni vozniki in so označena s posebnim znakom.
2. Tovorna motorna vozila, vlačilci, traktorji in delovni stroji
7. člen
Na območju med Trgom Osvobodilne fronte – Resljevo cesto – Kopitarjevo ulico – Krekovim trgom -grajskim predorom – Karlovško cesto – Zoisovo cesto -Aškerčevo cesto – Trgom mladinskih delovnih brigad -Tivolsko cesto (v nadaljnjem besedilu: ožje središče mesta) je prepovedan promet tovornih motornih vozil, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 ton.
Omejitve iz prejšnjega odstavka tega člena ne veljajo za vozila organov za notranje zadeve, komunalnih in gasilskih služb, ki opravljajo delo znotraj ožjega središča mesta.
Pristojni organ lahko dovoli promet na območju iz prvega odstavka tega člena ostalim tovornim motornim vozilom, katerih masa presega 3,5 ton ter v dovoljenju določi pogoje.
Pristojni organ sklene z uporabnikom iz tretjega odstavka tega člena pogodbo o plačilu prevoznine. Višino prevoznine iz tega člena določi pristojni organ.
8. člen
Na Dunajski, Celovški, Tržaški, Dolenjski, Šmartinski in Zaloški cesti ter na cestah, ki oklepajo ožje središče mesta, je v času od 6. do 8. in od 14. do 16. ure prepovedan promet vlačilcem železniških vagonov in delovnim strojem.
V ožjem središču mesta je v času od 6. do 8. ure in od 14. do 16. ure prepovedan promet traktorjem.
Omejitev iz prejšnjega odstavka tega člena ne velja na delovne stroje v primeru intervencij.
3. Učenje vožnje z motornimi vozili
9. člen
Na območju ožjega središča mesta je prepovedano učenje z vozili na motorni pogon in opravljanje vozniškega izpita.
4. Začasna omejitev, preusmeritev ali prepoved prometa
10. člen
Za športne in druge prireditve na ali ob: cesti (razen na magistralni in regionalni cesti), posebni prometni površini ali drugi javni prometni površini, zaradi katere je potrebno omejiti, preusmeriti oziroma prepovedati promet, izda na predlog organizatorja prireditve ali na predlog upravljalca ceste, posebne prometne površine ali druge javne prometne površine (v nadaljevanju: upravljalec prometne površine) pristojni organ dovoljenje za začasno omejitev, preusmeritev oziroma prepoved prometa.
Organizator prireditve ali upravljalec prometne površine sta dolžna v primeru prireditve iz prvega odstavka tega člena podati vlogo za omejitev, preusmeritev oziroma prepoved prometa 20 dni pred pričetkom prireditve in predložiti prometno tehnično dokumentacijo, ki jo je izdelalo za to dejavnost registrirano podjetje ali druga pravna oseba in skico začasne prometne ureditve z besedilom za objavo v sredstvih javnega obveščanja, ki vsebuje čas trajanja in razlog spremenjene prometne ureditve (v nadaljevanju: skica).
Če vlogo poda organizator prireditve mora priložiti soglasje upravljalca prometne površine.
11. člen
Skico potrdi pristojni organ. Organizator prireditve objavi skico na lastne stroške v sredstvih javnega obveščanja.
12. člen
Pristojni organ sam ali na predlog upravljalca prometne površine oziroma izvajalca rekonstrukcijskih ali obnovitvenih del odredi splošno prepoved promet ali prepoved prometa za posamezne vrste vozil na vsej, na delu ali na posameznih odsekih ceste (razen magistralne in regionalne ceste), posebne prometne površine ali druge javne prometne površine (v nadaljevanju tega člena: prometna površina) na območju ljubljanskih občin:
– če je prometna površina ali objekt na njej v takem stanju, da promet ni mogoč ali je mogoč samo promet za posamezne vrste vozil ali
– če bi promet posameznih vrst vozil škodoval prometni površini ali objektom na njej ter drugim javnim interesom ali
– če se rekonstrukcija, obnovitvena in redna vzdrževalna dela na prometni površini ne dajo izvesti, ne da bi se ustavil promet ali
– če to terjajo drugi utemeljeni razlogi, ki se nanašajo na varnost prometa.
Splošna prepoved mesta na prometnih površinah iz prvega odstavka tega člena sme biti samo začasna, prepoved prometa za posamezne vrste vozil pa je lahko začasna ali trajna.
III. PARKIRANJE IN USTAVLJANJE
13. člen
Ustavljanje in parkiranje na pločniku oziroma na stezi za pešce, razen če je to dovoljeno s prometnim znakom, ter na kolesarskih stezah in pasovih je prepovedano.
14. člen
Na območju ljubljanskih občin so za parkiranje motornih vozil namenjene tudi naslednje vrste parkirnih površin:
– javne parkirne površine in
– rezervirane parkirne površine.
15. člen
Javne parkirne površine so:
– površine določene s prometnimi znaki, kot parkirni prostor,
– površine, kjer je parkiranje časovno omejeno in
– površine, kjer se plačuje parkirnina.
16. člen
Rezervirane parkirne površine so za:
– potrebe uporabnikov iz drugega odstavka 4. člena tega odloka,
– sejem motornih vozil,
– hrambo in varovanje poškodovanih vozil,
– tovorna motorna vozila, ki prevažajo nevarne snovi,
– turistične avtobuse,
– parkiranje vozil, ki so označena s posebnim znakom za invalide,
– taxi vozila in
– vozila stanovalcev, ki imajo stalno bivališče na območju posebnih prometnih površin.
17. člen
Parkirne površine iz 15. in 16. člena tega odloka določi pristojni organ z odločbo.
18. člen
Parkiranje tovornih motornih vozil in avtobusov je dovoljeno le na javnih parkirnih površinah, določenih za tovornjake in avtobuse.
Obvestilni znaki na mestni obvozni cesti in na mestnih vpadnicah opozarjajo voznike na javne parkirne površine, določene za tovornjake in avtobuse.
Pristojni organ lahko dovoli ter določi pogoje za parkiranje tovornjakov in avtobusov na javnih prometnih površinah izven lokacij iz prvega odstavka tega člena uporabnikom iz drugega odstavka 4. člena tega odloka.
19. člen
Voznik motornega vozila mora pri parkiranju vozila na javnih parkirnih površinah upoštevati talne obeležbe, s katerimi je označeno parkiranje.
Na javnih parkirnih površinah iz druge alinee 15. člena tega odloka mora uvoznik vozila označiti čas parkiranja oziroma ustavljanja z javno parkirno uro, ki stoji ob robu parkirnega prostora oziroma s svojo parkirno uro v vozilu.
Za parkiranje motornih vozil na javnih parkirnih površinah, kjer je parkiranje časovno omejeno in urejeno z javnimi parkirnimi urami ter iz tretje alinee 15. člena tega odloka, mora voznik plačati parkirnino.
Čas parkiranja in parkirnina sta označeni na dopolnilni tabli prometnega znaka oziroma na javni parkirni uri.
20. člen
Višino najemnine za rezervirane parkirne površine določi Izvršni svet Skupščine mesta Ljubljane.
Višino parkirnine iz tretjega odstavka 19. člena tega odloka določi Izvršni svet Skupščine mesta Ljubljane.
21. člen
Uporabnik rezerviranih parkirnih površin iz prve, pete in osme alinee prvega odstavka 16. člena sklene s pristojnim organom pogodbo o plačilu najemnine.
22. člen
Na javnih parkirnih površinah, kjer je parkiranje ali ustavljanje omejeno na določen čas in morajo vozniki označiti čas parkiranja oziroma ustavljanja s svojo parkirno uro, so lahko vozila last stanovalcev, ki imajo stalno prebivališče na območju, ki ga določi Izvršni svet Skupščine mesta Ljubljane, parkirana časovno neomejeno z dovoljenjem pristojnega organa.
Uporabnik iz prvega odstavka tega člena sklene s pristojnim organom pogodbo o plačilu parkirnine. Višino parkirnine iz tega člena določi pristojni organ.
IV. AVTOBUSNA POSTAJALIŠČA
23. člen
Avtobusna postajališča za vstopanje in izstopanje potnikov na cesti zunaj naselja ter na delu magistralne ceste v naselju morajo biti izven vozišča ter izpolnjevati tehnične normative in minimalne pogoje, ki so določeni s pravilnikom republiškega upravnega organa pristojnega za promet.
24. člen
Po presoji okoliščin, pomembnih za varnost prometa, lahko pristojni organ v soglasju z upravljalcem ceste ali druge javne prometne površine izda dovoljenje za ureditev avtobusnega postajališča na vozišču. Svoje dovoljenje lahko prekliče, če ugotovi, da je tako postajališče postalo nevarno oziroma so nastali pogoji za izgradnjo postajališča izven vozišča ali da zanj ni več potrebe.
25. člen
Vozne smeri avtobusov na Avtobusno postajo Ljubljana in z nje določi Izvršni svet Skupščine mesta Ljubljane in so za prevoznika in samostojnega avtoprevoznika obvezne.
Avtobusna postaja Ljubljana je dolžna o voznih smereh avtobusov na Avtobusno postajo Ljubljana in iz nje, obvestiti prevoznike in samostojne avtoprevoznike, ki opravljajo javni prevoz.
26. člen
Avtobusna postajališča javnega prevoza v mestnem cestnem prometu lahko uporabljajo z dovoljenjem pristojnega organa prevozniki in samostojni avtoprevozniki, ki opravljajo posebni javni redni prevoz.
Pristojni organ sklene z uporabnikom iz prvega odstavka tega člena pogodbo o plačilu uporabnine avtobusnih postajališč. Višino uporabnine iz tega člena določi pristojni organ.
V. PASOVI ZA VOZILA JAVNEGA PREVOZA
27. člen
Po pasovih za vozila javnega prevoza v mestnem cestnem prometu (posebni rumeni prometni pasovi), ki jih določi Izvršni svet Skupščine mesta Ljubljane, smejo voziti avtobusi, vozila organov za notranje zadeve, reševalna vozila, gasilska vozila, taxi vozila, vozila PTT služb, vozila za nujne intervencije komunalnih služb, Elektro Ljubljana in Plinarna Ljubljana.
VI. PARKIRANJE KOLES IN KOLES Z MOTORJEM
28. člen
Kolesa in kolesa z motorjem je dovoljeno parkirati le na prostorih opremljenih s stojali ali tako, da ne ovirajo prometa.
VII. OMEJITEV HITROSTI VOŽNJE
29. člen
Izvršni svet Skupščine mesta Ljubljane lahko sam ali na predlog izvršnega sveta občinske skupščine omeji hitrost na posameznih območjih mesta na manj kot 60 km na uro. Izvršni svet Skupščine mesta Ljubljane sme dovoliti s prometnim znakom vožnjo tudi z večjo hitrostjo od 60 km na uro na cesti na posameznih območjih mesta, če njeni prometno-tehnični elementi to dopuščajo.
VIII. NEPROMETNI ZNAKI IN TRANSPARENTI
30. člen
V naseljih je dovoljena postavitev neprometnih znakov in transparentov na in nad: cesto (razen na magistralni, na regionalni ali na lokalni cesti), posebno prometno površino in drugo javno prometno površino na primer na pločniku, bankini, 4,5 m nad najvišjo točko vozišča, bližje kot 150 m pred prometnim znakom ter v križiščih izven preglednega trikotnika s tem, da je dovoljena tudi večkratna ponovitev istega neprometnega znaka ali transparenta z dovoljenjem pristojnega organa.
Predlagatelj mora vlogi priložiti mnenje mestnega upravnega organa pristojnega za urbanizem in varstvo okolja glede lokacije, oblike in vsebine neprometnega znaka ali transparenta.
Pristojni organ sklene z uporabnikom iz prvega odstavka tega člena pogodbo o plačilu uporabnine. Višino uporabnine iz tega člena določi pristojni organ.
Če pristojni organ mestne uprave za inšpekcijske službe za ceste ugotovi, da so na ali nad cesto (razen na magistralni, na regionalni in na lokalni cesti), posebno prometno površino ali drugo javno prometno površino postavljeni neprometni transparenti brez dovoljenja ali v nasprotju z dovoljenjem pristojnega organa, odredi takojšnjo odstranitev na stroške kršilca.
IX. POSEBNE PROMETNE STORITVE
1. Dovoz in odvoz stvari
31. člen
Pogoje za dovoz in odvoz stvari v ožjem središču mesta določi Izvršni svet Skupščine mesta Ljubljane.
Na cestah, kjer so zaznamovani pasovi za vozila javnega prevoza v mestnem cestnem prometu (posebni rumeni prometni pasovi), na kolesarskih stezah ali pasovih in kjer je prepovedano ustavljanje in parkiranje, je dovoljeno ustavljanje za dovoz in odvoz stvari v času od 20.30 do 5.30 ure.
Zaradi nakladanja in razkladanja stvari ne sme biti oviran promet.
2. Čiščenje cest, posebnih prometnih površin in drugih javnih prometnih površin
32. člen
Čiščenje in pranje cest, posebnih prometnih površin in drugih javnih prometnih površin ter odvoz komunalnih in drugih odpadkov iz ožjega središča mesta, je dovoljen v času od 22. do 5. ure. Pristojni organ lahko dovoli opravljanje teh del izven tega časa.
Pred začetkom del iz prejšnjega odstavka tega člena ter opravil zimske službe, lahko izvajalec postavi prometne znake za prepoved parkiranja na odsekih, na katerih bo izvajal ta dela in opravila.
3. Posebna uporaba cest, posebnih prometnih površin in drugih javnih prometnih površin
33. člen
Ceste (razen magistralnih, regionalnih in lokalnih cest), posebne prometne površine in druge javne prometne površine se lahko z dovoljenjem pristojnega organa uporablja za postavljanje kioskov, prodajnih stojnic, gostinskih vrtov, telefonskih govorilnic, uličnih avtomatov, panojev, gradbišč in začasnih deponij materiala in podobno.
Predlagatelj mora vlogi priložiti soglasje mestnega upravnega organa pristojnega za urbanizem in varstvo okolja.
Pristojni organ sklene z uporabnikom iz prvega odstavka tega člena pogodbo o plačilu uporabnine. Višino uporabnine iz tega člena določi pristojni organ.
Če pristojni organ mestne uprave za inšpekcijske službe za ceste ugotovi, da se uporablja cesta (razen magistralne, regionalne in lokalne ceste), posebna prometna površina ali druga javna prometna površina za postavljanje kioskov, prodajnih stojnic, gostinskih vrtov, telefonskih govorilnic, uličnih avtomatov, panojev, gradbišč in začasnih deponij materiala ali podobno brez dovoljenja ali v nasprotju z dovoljenjem pristojnega organa, odredi takojšnjo odstranitev na stroške kršilca.
4. Odstranjevanje nepravilno parkiranih vozil
34. člen
Če najde pooblaščena uradna oseba organa za notranje zadeve vozilo parkirano tako, da pomeni to neposredno nevarnost ali oviro za promet, odredi, da se vozilo odstrani s ceste, posebne prometne površine, druge javne prometne površine, površin iz prve, pete, šeste, sedme in osme alinee prvega odstavka 16. člena tega odloka na stroške lastnika oziroma imetnika pravice uporabe vozila.
35. člen
Če je za varnost športne ali druge prireditve na cesti, posebni prometni površini ali na drugi javni prometni površini, potrebno s prireditvenega prostora odstraniti parkirana vozila, se to opravi na stroške organizatorja prireditve.
36. člen
Odstranitev parkiranih vozil iz 34. in 35. člena tega odloka opravi od Izvršnega sveta Skupščine mesta Ljubljane pooblaščeno podjetje ali druga pravna ali fizična oseba, ki je registrirana za tako dejavnost ter zagotavlja primeren prostor za parkiranje in čuvanje odstranjenih vozil.
37. člen
Ceno za odvoz nepravilno parkiranih vozil določi pooblaščena pravna ali fizična oseba iz 36. člena tega odloka po predhodnem soglasju Izvršnega sveta Skupščine mesta Ljubljane.
38. člen
Če voznik, lastnik ali imetnik pravice uporabe vozila, odstrani vozilo po tem, ko je pooblaščena uradna oseba že pozvala pooblaščeno podjetje ali drugo pravno ali fizično osebo iz 36. člena tega odloka, da odstrani vozilo, mora voznik, lastnik ali imetnik pravice uporabe vozila, plačati 50% določene višine stroškov odvoza. Šteje se, da vozilo ni odstranjeno, dokler vlečno vozilo ni odpeljalo.
X. MESTNI SVET ZA PREVENTIVO IN VZGOJO V CESTNEM PROMETU
39. člen
Mestni svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu (v nadaljevanju besedilu: mestni svet) skrbi za uveljavljanje družbene samozaščite na področju preventive in vzgoje v cestnem prometu na območju ljubljanskih občin ter opravlja zlasti naslednje naloge:
– koordinira delo občinskih svetov, avto šol in avto moto društev ter ostalih članic sveta na področju varnosti cestnega prometa v zvezi s preventivo in vzgojo,
– proučuje in obravnava problematiko na področju varnosti cestnega prometa v zvezi s preventivo in vzgojo,
– nudi strokovno pomoč občinskim svetom pri izvajanju vzgoje in preventivne dejavnosti,
– izdaja in razširja prometno vzgojne publikacije ter razvija in pospešuje varnost cestnega prometa s sredstvi javnega obveščanja ter
– predlaga organom in organizacijam, ki se ukvarjajo z vprašanji cestnega prometa ukrepe za izboljšanje varnosti.
40. člen
Predsednika in člane mestnega sveta imenuje Izvršni svet Skupščine mesta Ljubljane. Člani mestnega sveta so organi in organizacije, katerih dejavnost je pomembna za preventivno in vzgojno delovanje v cestnem prometu ter druge zainteresirane organizacije in strokovnjaki s področja cestnega prometa.
Mandatna doba predsednika in predstavnikov organov in organizacij, ki so člani mestnega sveta traja 4 leta. Po preteku te dobe so lahko ponovno imenovani.
41. člen
Delovanje mestnega sveta se predpiše s poslovnikom o delu mestnega sveta, ki ga sprejme mestni svet.
Administrativno tehnično delo mestnega sveta opravlja pristojni organ.
42. člen
Sredstva za izvajanje nalog mestnega sveta določi Skupščina mesta Ljubljane v vsakoletnem proračunu, na podlagi programa za delo mestnega sveta.
XI. ORGAN ZA NADZOR NAD PARKIRANIMI VOZILI
43. člen
Nadzor nad ustavljenimi in parkiranimi vozili v naseljih na:
– pločnikih in stezah za pešce,
– kolesarskih stezah in pasovih,
– posebnih prometnih površinah,
– drugih javnih prometnih površinah
– javnih parkirnih površinah, kjer je parkiranje omejeno na določen čas s parkirno uro v vozilu,
– javnih parkirnih površinah, kjer je parkiranje urejeno z javnimi parkirnimi urami, ki stojijo ob robu parkirnega prostora,
– javnih parkirnih površinah, kjer se plačuje parkirnina in
nadzor nad parkiranimi tovornimi vozili in avtobusi, ki parkirajo, v nasprotju s prvim in tretjim odstavkom 18. člena tega odloka.
izvajajo tudi nadzorniki pristojnega mestnega upravnega organa za nadzor nad parkiranimi vozili (v nadaljevanju: nadzorniki).
44. člen
Nadzorniki imajo za opravljanje službenih nalog posebne pravice in dolžnosti. Pravila za opravljanje službenih nalog predpiše predstojnik organa za nadzor nad parkiranimi vozili.
Nadzorniki imajo posebno službeno izkaznico. Obrazec izkaznice predpiše predstojnik organa za nadzor nad parkiranimi vozili.
Nadzorniki morajo pri opravljanju službenih nalog nositi uniformo, ki jo določi Izvršni svet Skupščine mesta Ljubljane.
45. člen
Nadzorniki imajo naslednje dolžnosti in pravice:
– pobirajo parkirnino na javnih parkirnih površinah, kjer se plačuje parkirnina,
– ugotavljajo spoštovanje določil odloka, ki so v pristojnosti mestnega organa za nadzor nad parkiranimi vozili,
– izrekajo mandatne kazni in jih izterjajo takoj na kraju samem,
– nameščajo obvestila o prekršku za plačilo mandatne kazni na vozila,
– predlagajo uvedbo postopka zaradi prekrška,
– se legitimirajo v primeru zahteve osebe, ki jo želijo legitimirati in
– legitimirajo osebe v zvezi z opravljanjem dolžnosti.
XII. NADZOR NAD IZVAJANJEM ODLOKA
46. člen
Nadzor nad izvajanjem odloka na cestah (razen na magistralnih in na regionalnih cestah), posebnih prometnih površinah in drugih javnih prometnih površinah opravlja pristojni mestni inšpekcijski organ za ceste, ki pri izvajanju nadzora smiselno uporablja na posebnih prometnih površinah in drugih javnih prometnih površinah določbe zakona o cestah.
Nadzor nad izvajanjem tega odloka izvajajo organi za notranje zadeve v skladu s svojimi pooblastili, na javnih prometnih površinah določenih s tem odlokom pa tudi nadzorniki pristojnega mestnega organa za nadzor nad parkiranimi vozili v skladu s pooblastili, določenimi s tem odlokom.
XIII. MLADI PROMETNIKI
47. člen
Za večjo prometno varnost otrok lahko organizirajo šole v sodelovanju z občinskimi sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu službo mladih prometnikov.
Službo mladih prometnikov izvajajo mladi prometniki, ki nadzorujejo promet učencev pešcev in učencev kolesarjev ob prihodu in odhodu iz šole, jim po potrebi pomagajo ter jih seznanijo z nalogami pravilnega ravnanja v prometu. Mladi prometniki morajo pri opravljanju službe mladih prometnikov nositi modro kapo in ovratno ruto rumenooranžne barve, bele prometne narokavnike in prometni loparček, v dežju in ob zmanjšani vidljivosti pa kapo in palerino rumenooranžne barve ali druga oblačila s svetlobnimi odsevnimi znaki, tako da so dobro vidni.
XIV. KAZENSKE DOLOČBE
48. člen
Z denarno kaznijo 100 tolarjev se kaznuje za prekršek posameznik:
1. ki parkira kolo v nasprotju z določbo 28. člena;
2. ki vozi kolo po posebnih površinah namenjenih pešcem (3. člen).
49. člen
Z denarno kaznijo 250 tolarjev se kaznuje za prekršek posameznik, ki ravna v nasprotju z drugim in tretjim odstavkom 19. člena.
50. člen
Z denarno kaznijo 500 tolarjev se kaznuje za prekršek posameznik:
1. ki parkira kolo z motorjem v nasprotju z določbo 28. člena;
2. ki vozi kolo z motorjem po posebnih prometnih površinah (3. člen).
51. člen
Z denarno kaznijo 750 tolarjev se kaznuje za prekršek posameznik:
1. ki parkira vozilo v nasprotju s prvim odstavkom 19. člena;
2. ki vozi ali ustavi motorno vozilo v nasprotju s 4. členom;
3. ki ustavi ali parkira vozilo v nasprotju s 13. členom;
4. ki parkira motorno vozilo v nasprotju s 4. členom.
52. člen
Z denarno kaznijo 1.500 tolarjev se kaznuje za prekršek posameznik:
1. ki ravna v nasprotju z 8. členom;
2. ki poučuje ali dovoli opravljati vozniški izpit v nasprotju z 9. členom;
3. ki parkira tovorno motorno vozilo ali avtobus v nasprotju s prvim in tretjim odstavkom 18. členom;
4. ki ravna v nasprotju s 25. členom in
5. ki ustavi ali parkira zaradi dovoza ali odvoza stvari v nasprotju z 31. členom.
53. člen
Denarne kazni iz 48.,- 49., 50., 51. in 52. člena izterjajo takoj na kraju samem organi za notranje zadeve, denarne kazni iz 1. točke 48. člena, 49. člena, 1. točke 50. člena, 1., 3. in 4. točke 51. člena ter 3. in 5. točke 52. člena lahko izterjajo tudi nadzorniki.
54. člen
Z denarno kaznijo najmanj 1.750 tolarjev se kaznuje posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim delom iz 2. in 4. točke 51. člena ter 1., 3. in 5. točke 52. člena.
55. člen
Z denarno kaznijo najmanj 2.000 tolarjev se kaznuje pravna oseba če:
1. ravna v nasprotju z določbami 4. člena,
2. opravlja promet vlačilcev, železniških vagonov, traktorjev in delovnih strojev v nasprotju z določbo 8. člena,
3. ne obvesti prevoznikov in samostojnih avtoprevoznikov, ki opravljajo javni prevoz o voznih smereh na Avtobusno postajo Ljubljana in z nje (25. člen),
4. opravlja javni prevoz v nasprotju s 25. členom,
5. uporabljajo avtobusna postajališča javnega prevoza v mestnem cestnem prometu v nasprotju s 26. členom,
6. ustavlja ali parkira zaradi dovoza ali odvoza stvari v nasprotju z določbo 31. člena,
7. čisti in pere ceste, posebne prometne površine in druge javne prometne površine ali odvaža komunalne in druge odpadke v nasprotju z določbo 32. člena.
Z denarno kaznijo najmanj 1.000 tolarjev se kaznuje za prekršek tudi odgovorna oseba pravne osebe, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
Z denarno kaznijo najmanj 1.750 tolarjev se kaznuje posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim delom iz 1., 2., 4., 5., 6. in 7. točke prvega odstavka tega člena.
56. člen
Z denarno kaznijo najmanj 5.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba ali posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti:
1. ki postavlja na ali nad: cesto (razen na magistralni, na regionalni ali na lokalni cesti), posebno prometno površino ali drugo javno prometno površino neprometne znake ali transparente brez dovoljenja ali v nasprotju z dovoljenjem pristojnega organa kot to določa 30. člen tega odloka,
2. ki uporablja cesto (razen magistralne, regionalne in lokalne ceste), posebno prometno površino ali drugo javno prometno površino za postavljanje kioskov, prodajnih stojnic, gostinskih vrtov, telefonskih govorilnic, uličnih avtomatov, gradbišč in začasnih deponij materiala in podobno brez dovoljenja ali v nasprotju z dovoljenjem pristojnega organa kot to določa 33. člen tega odloka,
3. ki v ožjem središču mesta opravlja promet tovornih motornih vozil v nasprotju s 7. členom.
Z denarno kaznijo najmanj 2.000 tolarjev se kaznuje posameznik, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
XV. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
57. člen
Do imenovanja pristojnega mestnega organa za nadzor nad parkiranimi vozili opravlja naloge določene s tem odlokom javno podjetje Parkirišča.
Do imenovanja pristojnega mestnega organa za nadzor nad parkiranimi vozili veljajo pravila za opravljanje službenih nalog nadzornikov in obrazec službene izkaznice iz 44. člena tega odloka, ki jih predpiše predstojnik pristojnega organa.
58. člen
Uporabniki že postavljenih neprometnih znakov in transparentov na in nad: cesto (razen na magistralni, na regionalni ali na lokalni cesti), posebno prometno površino in drugo javno prometno površino v naseljih so dolžni pridobiti dovoljenje pristojnega organa iz 30. člena tega odloka v roku dveh mesecev do uveljavitve tega odloka.
59. člen
Z dnem, ko začne veljati ta odlok, preneha veljati odlok o ureditvi cestnega prometa na območju ljubljanskih občin (Uradni list SRS, št. 11/85, 45/86 in 23/88).
60. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 34-1/91
Ljubljana, dne 19. decembra 1991.
Predsednik
Skupščine mesta Ljubljana
Jože Strgar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti