Uradni list

Številka 2
Uradni list RS, št. 2/1992 z dne 17. 1. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 2/1992 z dne 17. 1. 1992

Kazalo

94. Odredba o priznanjih, stran 105.

Na podlagi 37. člena zakona o obrambi in zaščiti (Uradni list RS, št. 15/91) in 14. člena odloka o oznakah v Teritorialni obrambi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 21/91) izdaja minister za obrambo
ODREDBO
o priznanjih
VRSTE PRIZNANJ
1. člen
Za zasluge in hrabrost v vojni ter za dosežene uspehe pri razvoju in krepitvi obrambe Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije podeljuje naslednja priznanja:
– častni vojni znak Teritorialne obrambe Republike Slovenije;
– priznanje generala Maistra;
– priznanje za hrabrost;
– priznanje za ranjence;
– plaketo za sodelovanje.
ČASTNI VOJNI ZNAK TERITORIALNE OBRAMBE REPUBLIKE SLOVENIJE
2. člen
Častni vojni znak Teritorialne obrambe Republike Slovenije je najvišje priznanje za izjemno hrabrost v vojni in za izkazano posebno požrtvovalnost v vojni in miru.
Znak je oblikovan kot znak Teritorialne obrambe Republike Slovenije, ki ga obkroža zelen venec lipovih listov. V ozadju sta dva prekrižana meča, ki imata vidna ročaja in vrh rezila. Sredi znaka Teritorialne obrambe Republike Slovenije je modro polje z napisom SLOVENIJA, pod njim na rdečem polju pa letnica na katero se podelitev nanaša. Na zadnji strani znaka sta vgravirana ime in priimek nosilca.
Častni vojni znak Teritorialne obrambe Republike Slovenije se nosi na desni strani prsi nad zgornjim žepom bluze ali srajce.
Častni vojni znak Teritorialne obrambe Republike Slovenije podeljuje minister za obrambo ali načelnik Republiškega štaba za teritorialno obrambo.
Priznanje generala Maistra
3. člen
Priznanje generala Maistra se podeljuje častnikom za uspešno poveljevanje štabom in enotam v vojni in miru ter drugim delavcem Ministrstva za obrambo za posebne zasluge pri nastanku, razvoju in krepitvi Teritorialne obrambe Republike Slovenije.
Priznanje ima tri stopnje. Podeljuje pa se tudi kot zlati in srebrni znak generala Maistra.
4. člen
Priznanje generala Maistra prve stopnje se lahko podeli posameznikom na višjih poveljniških dolžnostih v Teritorialni obrambi Republike Slovenije.
Priznanje generala Maistra druge stopnje se lahko podeli posameznikom na dolžnostih v Teritorialni obrambi Republike Slovenije, za katere se zahteva čin majorja ali višji ter delavcem Ministrstva za obrambo na najodgovornejših dolžnostih.
Priznanje generala Maistra tretje stopnje se lahko podeli častnikom in podčastnikom ter drugim delavcem Ministrstva za obrambo, ki bistveno prispevajo k razvoju in krepitvi teritorialne obrambe.
Zlati znak generala Maistra se lahko podeli častnikom in podčastnikom teritorialne obrambe za zasluge v miru in vojni.
Srebrni znak generala Maistra se lahko podeli pripadnikom teritorialne obrambe ne glede na dolžnost ali čin za zasluge v vojni in miru.
5. člen
Priznanje generala Maistra prve, druge in tretje stopnje je oblikovano kot okrogla medalja z likom generala Maistra in napisom GENERAL MAISTER. Medaljo obkroža venec lipovih listov. Za njim sta vidna ročaja in del rezila dveh prekrižanih mečev. Nad medaljo je majhen venec z obročem za trak. Trak je belo – modro – rdeče barve. Na zadnji strani priznanja sta vgravirana ime in priimek nosilca priznanja in letnica, na katero se priznanje nanaša. Pri priznanju prve stopnje je lik generala Maistra zlate barve, druge stopnje srebrne in tretje stopnje bronaste barve.
Znak generala Maistra je oblikovan kot okrogla medalja z likom generala Maistra in napisom GENERAL MAISTER, na zadnji strani sta vgravirana ime in priimek nosilca in letnica, na katero se podelitev nanaša. Visi na belo – modrem – rdečem traku.
Priznanje generala Maistra se nosi na levi strani prsi nad zgornjim žepom srajce ali bluze.
6. člen
Priznanje generala Maistra prve, druge in tretje stopnje podeljuje minister za obrambo. Priznanje druge in tretje stopnje podeljuje tudi načelnik Republiškega štaba za teritorialno obrambo. Zlati znak podeljuje načelnik Republiškega štaba za teritorialno obrambo na predlog poveljnika teritorialne obrambe pokrajine, srebrnega pa na predlog poveljnika teritorialne obrambe območja oziroma poveljnikov brigad.
Priznanje za hrabrost
7. člen
Priznanje za hrabrost se podeljuje pripadnikom teritorialne obrambe in drugim posameznikom, ki so pokazali veliko hrabrost v boju ali so opravili izjemno hrabro dejanje v miru.
Priznanje je oblikovano kot okrogla medalja z napisom ZA HRABROST, pod njim sta puška in lipova vejica. Na zadnji strani sta vgravirana ime in priimek nosilca ter letnica, na katero se podelitev nanaša. Priznanje visi na belo – modrem – rdečem traku.
Priznanje se nosi na levi strani prsi nad zgornjim žepom bluze ali srajce. Priznanje za hrabrost se nosi za priznanje generala Maistra.
Priznanje za hrabrost podeljuje načelnik Republiškega štaba za teritorialno obrambo.
Priznanje za ranjence
8. člen
Priznanje za ranjence dobijo pripadniki teritorialne obrambe, ki so bili ranjeni v boju.
Priznanje je okrogle oblike. Na njem je stilizirano rdeče sonce, na zadnji strani sta vgravirana ime in priimek ter datum, ko je bil nosilec priznanja ranjen.
Priznanje visi na rdečem traku. Nosi se na levi strani prsi za priznanjem za hrabrost.
Priznanje podeljuje minister za obrambo in poveljnik Republiškega štaba za teritorialno obrambo.
Priznanje za sodelovanje
9. člen
Priznanje za sodelovanje z Ministrstvom za obrambo, štabi, poveljstvi in enotami teritorialne obrambe ter upravnimi organi za obrambo se podeljuje podjetjem, zavodom, drugim organizacijam in organom ter posameznikom za zasluge in dosežene uspehe pri razvoju obrambe.
Priznanje se podeljuje kot velika plaketa, plaketa in listina.
Velika plaketa se lahko podeli posameznikom le izjemoma.
Velika plaketa je oblikovana kot pokončen pravokotnik. Na njem je pritrjen znak Teritorialne obrambe Republike Slovenije, ki ga obkroža zlat lipov venec. Pod njim je napis ZA SODELOVANJE. Pod napisom je ime dobitnika priznanja in letnica podelitve. Plaketa je enake oblike in manjša.
10. člen
Veliko plaketo, plaketo in listino za sodelovanje podeljuje minister za obrambo. Plaketo in listino za sodelovanje podeljujejo tudi načelnik Republiškega štaba za teritorialno obrambo, predstojniki uprav Ministrstva za obrambo in organov v sestavi.
Listino za sodelovanje podeljujejo tudi poveljniki teritorialne obrambe pokrajin in območij, predstojniki pokrajinskih uprav za obrambo, vodje učnih centrov in poveljniki brigad.
KONČNE DOLOČBE
11. člen
Priznanje Ministrstva za obrambo, določena s to odredbo, se praviloma podeljujejo 27. junija in 20. novembra ob dnevu ustanovitve Teritorialne obrambe Republike Slovenije ter ob drugih ustreznih priložnostih.
Minister za obrambo določi število priznanj, ki se podelijo v posameznem letu.
12. člen
Ta odredba začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 801/2934
Ljubljana, dne 23. decembra 1991.
Minister za obrambo
Janez Janša l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti