Uradni list

Številka 31
Uradni list RS, št. 31/1991 z dne 20. 12. 1991
Uradni list

Uradni list RS, št. 31/1991 z dne 20. 12. 1991

Kazalo

1300. Sklep o uvedbi samoprispevka na območju Krajevne skupnosti Pristava, stran 1310.

Na podlagi 3. člena zakona o samoprispevku (Uradni list SRS, št. 35/85), 12. člena zakona o referendumu in drugih oblikah osebnega izjavljanja (Uradni list SRS, št. 23/77 in 18/88) sklepa o razpisu referenduma za uvedbo samoprispevka v Krajevni skupnosti Pristava, izida referenduma in določil statuta Krajevne skupnosti Pristava je svet KS Pristava na seji dne 10. 12. 1991 sprejel
SKLEP
o uvedbi samoprispevka na območju Krajevne skupnosti Pristava
1. člen
Na območju Krajevne skupnosti Pristava se v skladu z odločitvijo krajanov na referendumu dne 8. 12. 1991 uvede samoprispevek za obdobje petih let in sicer od 1. 1. 1992 do 31. 12. 1996.
2. člen
Sredstva, zbrana s samoprispevkom, se bodo v celoti uporabljala za financiranje programa krajevne skupnosti, ki vsebuje: pričetek izgradnje večnamenske dvorane v Pristavi, razširitev telefonskega omrežja, gradnja pločnika v Pristavi, asfaltiranje cest, gramoziranje cest, gradnja mostu na pristavškem polju, dokončna ureditev pokopališča, komunalna ureditev kanalizacij.
Krajevna skupnost lahko, po predhodni odločitvi sveta krajevne skupnosti sodeluje pri sofinanciranju skupnega programa družbenih dejavnosti na območju občine Šmarje pri Jelšah in sicer dograditev šolskih objektov do višine 10% vrednosti krajevnega samoprispevka.
3. člen
Vrednost programa krajevne skupnosti znaša 15,000.000 SLT. S samoprispevkom se bo zbralo 3,000.000 SLT ali 20% vrednosti programa krajevne skupnosti.
Sredstva samoprispevka zbrana po realizaciji programa tega samoprispevka se bodo uporabila v skladu s programom oziroma letnimi plani krajevne skupnosti. O uporabi več zbranih sredstev samoprispevka odloča svet krajevne skupnosti.
4. člen
Zavezanci plačila samoprispevka so krajani, ki imajo stalno bivališče na območju krajevne skupnosti in sicer:
1. vsi zaposleni krajani po stopnji 2,0% od bruto osebnih dohodkov, nadomestil ter plačil po pogodbah o delu, zmanjšan za davke in prispevke iz naslova teh prejemkov;
2. upokojenci po stopnji 1,0% od vseh pokojnin, ki so osnova za davek od osebnih prejemkov, zmanjšanih za davke in prispevke;
3. zavezanci, ki samostojno opravljajo gospodarsko ali poklicno dejavnost po stopnji 2,0% od bruto osnove za obračun prispevkov za socialno varnost;
4. zavezanci, katerim se davek odmerja od popoldanske obrti po stopnji 2% od davčne osnove – dobička, zmanjšane za odmerjene davke;
5. zavezanci, ki dosegajo dohodke za priložnostno opravljanje storitev po stopnji 2% od davčne osnove, zmanjšane za odmerjene davke;
6. lastniki zemljišč po stopnji 6% od katastrskega dohodka gozdnih in negozdnih površin;
7. krajani, ki so na začasnem delu v tujini in imajo stalno bivališče na območju krajevne skupnosti v pavšalnem znesku 200 DEM letno.
Krajani, ki imajo dohodke iz dveh ali več virov navedenih v prejšnjem odstavku, plačujejo samoprispevek iz vsakega dohodka posebej.
5. člen
Samoprispevek se ne plačuje od prejemkov iz socialnovarstvene pomoči, od priznavalnin, od invalidnin in od drugih prejemkov po predpisih o vojaških invalidih in civilnih invalidih vojne, od denarnega nadomestila za telesno okvaro, od dodatka za pomoč in postrežbo, od pokojnine, ki ne presega zneska najnižje pokojnine za polno pokojninsko dobo, od starostne pokojnine, priznane po starostnem zavarovanju kmetov, od štipendij učencev in študentov ter od nagrad, ki jih prijemajo študenti in učenci na proizvodnem delu oziroma na delovni praksi.
Samoprispevek se ne plačuje od osebnega dohodka delavcev in drugih občanov, ki ne presega zneska osebnega dohodka, ki zagotavlja materialno in socialno varnost delavca, določenega z zakonom. Znesek obračunanega osebnega dohodka delavcev in drugih delovnih ljudi ne sme biti večji od razlike med priznano pokojnino in pokojnino, ki ne presega najnižje pokojnine za polno pokojninsko dobo oziroma med akontacijo osebnega dohodka, ki zagotavlja materialno in socialno varnost delavca, določenega z zakonom.
6. člen
Samoprispevek, ki se plačuje od osebnih dohodkov, nadomestil in pokojnin, obračunava in odteguje izplačevalec OD oziroma nadomestil ter pokojnin. S samoprispevkov od drugih dohodkov obračunava in odteguje občinska Uprava za družbene prihodke.
Plačilo obveznosti iz 7. točke 4. člena zapade v tekočem letu in sicer:
– 50% do 31. maja
– 50% do 30. septembra.
7. člen
Zavezanci samoprispevka so dolžni poravnati zapadle obveznosti iz samoprispevka v določenem roku, sicer se obveznosti izterjajo po predpisih, ki veljajo za izterjavo davkov.
8. člen
Samoprispevek se nakazuje na posebni račun Krajevne skupnosti Pristava št. 50730-645-63022 na naslov krajevni samoprispevek KS Pristava.
9. člen
Krajanom je zagotovljen neposredni in trajni nadzor nad zbiranjem in uporabo sredstev, zbranih s samoprispevkom.
Svet krajevne skupnosti je odgovoren za zbiranje in namensko uporabo sredstev ter je dolžan o zbranih in porabljenih sredstvih letno poročati.
10. člen
Pravilnost obračunavanja in odvajanja samoprispevka kontrolira SDK in občinska uprava za družbene prihodke.
11. člen
Ta sklep se objavi na krajevno običajen način in v Uradnem listu RS, ter začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. Uporablja se od. 1. 1. 1992.
Predsednik
Sveta KS Pristava
Srečko Gobec l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti