Uradni list

Številka 15
Uradni list RS, št. 15/1991 z dne 30. 9. 1991
Uradni list

Uradni list RS, št. 15/1991 z dne 30. 9. 1991

Kazalo

564. Odlok o varstvu gozdov in naravnega okolja pred požari, stran 529.

Skupščina občine Šentjur pri Celju je na podlagi 17.b člena zakona o varstvu pred požarom (Uradni list SRS, št. 2/76 in 15/84), 60. člena zakona o gozdovih (Ut^dni list SRS, št. 18/85), pravilnika o varstvu gozdov in gozdnih zemljišč pred požarom (Uradni list SRS, št. 36/66), 3. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/85, 47/87, 5/90, 10/ 91) in 6. člena odloka o pristojnostih, delu in volitvah v Skupščino občino Šentjur pri Celju (Uradni list SRS, št. 1/91 in RS, št. 29/90), na seji vseh zborov, dne 18. septembra 1991 sprejela
ODLOK
o varstvu gozdov in naravnega okolja pred požari
1. člen
Določbe tega odloka se nanašajo na varstvo pred požari gozdov, travnikov in drugih naravnih površin.
2. člen
Prepovedano je sežigati travo, grmovje in drugo podrast 50m od območja, kjer lahko ogenj ogrozi gozd, naselja ali objekte, dim pa varnost prometa.
Ni dovoljeno kuriti ob močnem vetru in, ko je razglašena povečana požarna nevarnost.
Sežiganje v območjih določenih v prvem odstavku tega člena je možno v primerih kultiviranja kmetijskih površin pod naslednjimi pogoji, da odgovorna oseba:
– izvede vse potrebne varnostne ukrepe
– da pridobi soglasje najbližje gasilske enote
– da krije vse stroške zavarovanja.
3. člen
Prepovedano je zažiganje grmišč, trav, živih meja, trstičja in drugih površin, ki so s predpisi določena za zavetje divjadi in ptic.
4. člen
Spomladansko obdobje, do ozelenelosti, ko se tla in stara podrast osuši in drugo daljša obdobja brez padavin, so obdobja povečane požarne nevarnosti.
Povečano požarno nevarnost razglasi za krajevno običajen način in preko sredstev javnega obveščanja Občinski štab za civilno zaščito po predlogu ali predhodnem mnenju pristojne gozdne organizacije in Občinske gasilske zveze.
V času razglašene povečane požarne nevarnosti, se poostreno izvajajo predpisani protipožarni ukrepi.
5. člen
Gozdna organizacija s posebnim aktom podrobneje ureja varstvo gozdov pred požarom. S tem aktom se določi način njihovega varovanja, označevanje in način intervencije v primeru požara, z njim pa mora seznaniti OŠ CZ, OGZ in Gasilske enote na ogroženem področju.
6. člen
V požarno ogroženih gozdovih so v času povečane. požarne nevarnosti prepovedani taborjenje, kampiranje ter vse druge dejavnosti, ki lahko povzročijo požar.
7. člen
Fizične in pravne osebe, ki pri svojem delu v varnostnem pasu ali v obdobju požarne nevarnosti uporabljajo odprti plamen morajo upoštevati določbe 2. člena tega odloka in poleg tega tudi pridobiti soglasje Sekretariata za LO, NZ in skupne zadeve ter požarne inšpekcije.
8. člen
Z denarno kaznijo do 30.000 din se kaznuje pravna oseba ali posameznik, ki s samostojnim opravljanjem dejavnosti krši določbe 2., 6. in 7. člena odloka.
Z denarno kaznijo do 5.000 din se kaznuje za kršitev določb iz prvega odstavka tega člena tudi odgovorna oseba pravne osebe.
Z denarno kaznijo do 21500 din se kaznuje posameznik za prekrške po 2., 5. in 6. členu tega odloka.
9. člen
Nadzor nad izvajanjem določb tega odloka izvajajo organi za notranje zadeve, požarna, gozdarska ter kmetijska in komunalna inšpekcija.
10. člen
Ta odlok začne veljati takoj po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 008-6/91-I
Šentjur pri Celju, dne 18. septembra 1991.
Predsednik
Skupščine občine Šentjur pri Celju
Jurij Malovrh, prom. inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti