Uradni list

Številka 12
Uradni list RS, št. 12/1991 z dne 6. 9. 1991
Uradni list

Uradni list RS, št. 12/1991 z dne 6. 9. 1991

Kazalo

469. Deklaracija Skupščine Republike Slovenije o vojni v Republiki Hrvaški, stran 425.

DEKLARACIJA
SKUPŠČINE REPUBLIKE SLOVENIJE O VOJNI V REPUBLIKI HRVAŠKI
Skupščina Republike Slovenije je na skupni seji vseh zborov 28. avgusta 1991 obravnavala vse bolj nevarno stopnjevanje vojne v Republiki Hrvaški in na podlagi 253. člena poslovnika Skupščine Republike Slovenije sprejela naslednjo
DEKLARACIJO
1. Skupščina Republike Slovenije z ogorčenjem in zgroženostjo ob vse hujših napadih na civilno prebivalstvo hrvaških mest in vasi obsoja neprikrito sodelovanje enot Jugoslovanske armade z oboroženimi skupinami srbske manjšine v Republiki Hrvaški in njeno podporo terorističnim in četniškim enotam iz Republike Srbije. Jugoslovanska armada napada civilno prebivalstvo, enote hrvaške policije in Narodne garde z vsemi razpoložljivimi sredstvi in v ta namen uporablja ne le enote, ki so bile doslej stacionirane na ozemlju Hrvaške, temveč tudi enote iz drugih delov Jugoslavije, zlasti enote, popolnjene z dodatno mobiliziranimi rezervisti srbske narodnosti. Vsa ta dejstva pričajo, da Jugoslovanska armada deluje na ozemlju Republike Hrvaške kot agresor in očitno sodeluje pri okupaciji velikega dela ozemlja Republike Hrvaške, ki se ga želi polastiti Srbija. Tako Jugoslovanska armada poskuša ponovno vzpostaviti unitaristično, totalitarno komunistično jugoslovansko državo ali vsaj omogočiti nastanek tako imenovane Velike Srbije z zasedbo ozemelj, na katerih živijo drugi narodi.
2. Vojna na Hrvaškem je usodnega pomena tako za prihodnost Slovenije kot za utrjevanje mladih demokracij v vsej nekdanji Vzhodni Evropi. Zato bo Slovenija Hrvaški ponudila konkretno humanitarno in zdravstveno pomoč, zaščito zlasti civilnih žrtev te umazane vojne in materialno pomoč. Slovenija se bo vključila v informiranje mednarodne javnosti, spodbujala bo institucije civilne družbe, ki lahko prispevajo k zaustavitvi agresije (npr. organizacijo staršev vojakov v JA itd.) ter si prizadevala po svojih močeh prispevati k ponovni vzpostavitvi porušenega zaupanja med prebivalstvom različnih narodnosti na Hrvaškem.
3. Skupščina Republike Slovenije poziva parlamente in vlade vseh evropskih in drugih demokratičnih držav naj storijo vse, da se agresija na Hrvaškem konča in s tem omogočijo, da Republika Hrvaška na demokratičen način uresniči pravico hrvaškega naroda do samoodločbe in hkrati zagotovi mednarodno uveljavljene pravice manjšin v Republiki Hrvaški.
Skupščina Republike Slovenije ugotavlja, da po agresiji Jugoslovanske armade na Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško, Jugoslavije ni več mogoče obnoviti niti kot enotne države, niti kot realsocialistične federacije. Treba pa je preprečiti, da bi z nasilno zasedbo ozemelj drugih republik nastala nacionalistična velikosrbska državna tvorba. Vse, ki so odgovorni za nasilje, Skupščina Republike Slovenije opozarja, da Slovenija ne bo nikdar priznala sprememb meja med republikami dosedanje SFRJ, ki bi nastale na nasilen način ali bi bile izsiljene na nedemokratičen način.
4. Skupščina Republike Slovenije poziva parlamente in vlade evropskih in drugih držav, da čim prej priznajo Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško, kot suvereni in neodvisni državi, s polno mednarodnopravno subjektiviteto in tudi tako prispevajo k pospešenemu urejanju odnosov med narodi na ozemlju bivše Jugoslavije in s tem tudi k miru na tem ozemlju.
5. Skupščina Republike Slovenije naslavlja to deklaracijo na parlamente vseh držav članic KVSE in na skupščine vseh republik dosedanje Jugoslavije.
Št. 000-01/90-5/59
Ljubljana, dne 28. avgusta 1991.
Skupščina
Republike Slovenije
Podpredsednik
Vitodrag Pukl l r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti