Uradni list

Številka 10
Uradni list RS, št. 10/1991 z dne 26. 8. 1991
Uradni list

Uradni list RS, št. 10/1991 z dne 26. 8. 1991

Kazalo

451. Tarifa o odvetniških storitvah, stran 402.

Na podlagi drugega odstavka 15. člena zakona o pravni pomoči (Uradni list SRS, št. 23/79) sprejmejo po 11. alinei 43. člena statuta Odvetniške zbornice Slovenije območni zbori odvetnikov Odvetniške zbornice Slovenije: Celje, Koper, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica in Novo mesto
TARIFO
o odvetniških storitvah
A. SPLOŠNI DEL
1. člen
Ta tarifa določa način vrednotenja in obračunavanja odvetniških storitev in povračilo izdatkov za uporabnika pravne pomoči (dalje: stranko) v zvezi z nudenjem pravne pomoči.
Stroški zastopanja
2. člen
Odvetniška storitev so vsa opravila, ki jih odvetnik opravi za stranko zaradi nudenja pravne pomoči v njeni zadevi na podlagi pooblastilnega razmerja ali po uradni dolžnosti.
Stroški zastopanja (v nadaljnjem besedilu: stroški) so skupna cena odvetniških storitev in izdatkov, ki jih ima odvetnik v zvezi z nudenjem pravne pomoči.
3. člen
Vrednost zahtevka oziroma predmeta, razponi in cena odvetniške storitve so v tej tarifi določeni s številom točk.
Cena odvetniške storitve se ugotovi tako, da se vsota točk za vsa posamezna opravila pomnoži z vrednostjo točke.
Stranka je dolžna plačati odvetniku storitev po tarifi, veljavni v času, ko je odvetnik delo opravil, pri čemer se upošteva vrednost točke, veljavne v času plačila.
Izjemoma pa je stranka dolžna odvetniku plačati storitev po tarifi, ki je veljala ob uvedbi postopka, če se med postopkom ni spreminjala vrednost obravnavanega predmeta in bi se zaradi spremembe razponov vrednosti obravnavanega predmeta sicer znižalo število točk za posamezna opravila.
Elementi tarife
4. člen
Storitve po tej tarifi se vrednotijo po naslednjih elementih:
– čas, ki je potreben za opravilo,
– odgovornost za opravilo oziroma celotno storitev in stopnja strokovne zahtevnosti,
– dejanska vrednost obravnavanega predmeta,
– posebno strokovno znanje, tako s področja drugih strok oziroma izvenpravnih dejavnosti, kot tudi znanje in proučevanje tujega prava in prava drugih (republik in avtonomnih pokrajin) ter znanje in uporaba drugega jezika,
– specialistično znanje.
5. člen
Po elementih porabljenega časa se vrednotijo predvsem naslednja opravila:
– posveti s stranko in za stranko ter konference,
– prisotnost na narokih,
– pregledovanja spisov in dokumentacije,
– zbiranje listninskih in drugih podatkov za sestavo vlog,
– čakanje na obravnavo, med posvetovanjem in podobno,
– zamuda med potovanjem.
6. člen
Za posebno strokovno znanje z izvenpravnih področij in za uporabo tujega jezika (nejugoslovanskih narodov) se tarifne postavke zvišajo za 100%.
Za uporabo prava drugih republik ali avtonomnih pokrajin v SFRJ ter jezika drugih jugoslovanskih narodov se tarifne postavke zvišajo za 30%.
Za uporabo specialističnega znanja s pravnih področij se tarifne postavke zvišajo za 50%.
7. člen
Vrednost točke znaša ob sprejemu te tarife 16 din.
Vrednost točke se spreminja glede na rast cen življenjskih potrebščin na območju Republike Slovenije, ki jo ugotavlja Zavod Republike Slovenije za statistiko v poročilih, objavljenih v Uradnem listu Republike Slovenije in rast osebnih dohodkov sodnikov.
V skladu s prejšnjim odstavkom ugotovi predsedstvo Odvetniške zbornice Slovenije spremembo vrednosti točke, vendarle šele, če znaša rast cen življenjskih potrebščin in rast osebnih dohodkov sodnikov od zadnje spremembe več kot 10%.
Ugotovljena vrednost točke se zaokroži tako, da se končni znesek do 50 par zaokroži na 0 par, znesek od 51 par do 99 par pa na 1 dinar.
K sklepu iz tretjega odstavka tega člena daje soglasje Izvršni svet Skupščine Republike Slovenije.
Nova vrednost točke velja naslednji dan po objavi sklepa v Uradnem listu Republike Slovenije
Dogovori s stranko
8. člen
Odvetnik se sme dogovoriti s stranko za plačilo storitev in opravil v pavšalnem znesku. Dogovor ne sme biti v nasprotju z načeli te tarife, sklenjen pa mora biti v pisni obliki.
Uporaba tuje tarife
9. člen
Tujim fizičnim in pravnim osebam ter osebam, ki imajo sedež ali bivališče v tujini, sme odvetnik obračunati stroške po tej tarifi ali po predpisih in tarifah, ki veljajo na območju države, v kateri ima stranka svoj sedež ali bivališče, ali v kateri odvetnik stranko zastopa oziroma zanjo deluje; lahko pa sklene s tujo osebo tudi pisni dogovor o višini in načinu plačila storitve oziroma opravila.
Za pravno pomoč, ki jo odvetnik nudi domači stranki v tujini, ima pravico zahtevati plačilo storitve oziroma opravil ter povrnitev izdatkov po tej tarifi, ki velja v državi, v kateri je zastopal stranko, kar velja tudi za primer, da je stranko zastopal oziroma zanjo deloval le pisno.
Tuja tarifa se v primerih iz prejšnjih odstavkov uporabi le za obračun stroškov med odvetnikom in stranko, ne pa tudi za odmero stroškov, ki jih je po odmeri sodišča ali drugega organa dolžna povrniti nasprotna stranka.
Zastopanje več oseb
10. člen
Za zastopanje ali zagovarjanje več strank v istem kazenskem postopku, postopku zaradi gospodarskega prestopka, postopku zaradi prekrška, disciplinskem postopku in podobnih postopkih pripada odvetniku za vsako nadaljnjo stranko 50% povišek na skupno ceno storitve.
Za zagovarjanje istega obdolženca v postopkih iz prejšnjega odstavka se zviša skupna cena storitve za vsako nadaljnjo obravnavano kaznivo dejanje, gospodarski prestopek ali prekršek za 25%, vendar največ za 100%.
11. člen
Za zastopanje več strank, ki uveljavljajo pravico iz iste dejanske in pravne podlage v pravdnih in nepravdnih zadevah ter v postopkih pred sodišči združenega dela, se skupna cena opravil zviša za 10% za vsako nadaljnjo stranko, vendar največ do 100%.
12. člen
Opravila, ki jih je dolžan odvetnik opraviti ob dela prostih dnevih (prazniki, sobote in nedelje) na zahtevo stranke ali organa, ki vodi postopek, se obračunavajo s 100% poviškom.
Opravila, ki jih je dolžan odvetnik opraviti za stranko v nočnem času med 23. in 6. uro zjutraj, se obračunavajo s 100% poviškom.
Plačilo za porabljeni čas
13. člen
Za porabljeni čas med zastopanjem na narokih, ogledih in podobno, pripada odvetniku poleg plačila za zastopanje po posameznih tarifnih številkah za vsake nadaljnje pol ure prisotnosti še po 10 točk.
Za čakanje na obravnavo ali drugo opravilo, ki ga izvaja pristojni organ z zamudo, za čakanje med posvetovanjem sodišča in podobno pripada odvetniku za vsake začete pol ure čakanja po 10 točk. Če traja čakanje skupaj z narokom do pol ure, pripada odvetniku samo plačilo za udeležbo na naroku.
Za odsotnost iz pisarne v času potovanja za stranko pripada odvetniku za vsake začete pol ure 10 točk. V čas odsotnosti iz pisarne se ne šteje čas, ko odvetnik zastopa ali obrani stranko na naroku, oziroma ko dela za stranko med potovanjem druga zaračunana opravila.
Potni stroški
14. člen
Odvetnik ima pravico do povračila izdatkov za prevozne stroške, do dnevnice in izdatkov za prenočevanje, če so ti izdatki v zvezi z delom, ki ga opravi za stranko.
Odvetnik ima pravico do povračila izdatkov za prevoz in sicer na vlakih za vozovnico I. razreda, na ladjah za vozovnico I. razreda, za vozovnico na letalu in za spalni voz v vlaku oziroma za kabino na ladji, če opravi potovanje ponoči.
Odvetnik ima pravico do plačila kilometrine za uporabo osebnega avta, če potuje na razdalji do 400 km v eno smer. Odvetnik se lahko s stranko dogovori za uporabo osebnega avtomobila tudi na daljši razdalji.
Dnevnica za odsotnost iz kraja odvetnikove pisarne znaša:
– za čas od 6 do 3 ur 15 točk
– za čas od 8 do 12 ur 20 točk
– za čas nad 12 ur 40 točk.
Kilometrina za uporabo osebnega avta znaša 30% cene za en liter 98 oktanskega bencina v času, ko stranka plača storitev.
Izdatki za stranko
15. člen
Stranka je dolžna povrniti odvetniku izdatke, ki jih je zanjo založil.
Stranka je dolžna povrniti odvetniku tudi izdatke za ptt storitve, za obrazce, za bančne storitve, za fotokopiranje spisov ter dokumentacijske in podobne izdatke. Te izdatke lahko odvetnik obračuna v dejanski višini ali v višini 2% od skupne cene storitve; v zadevah, v katerih nagrada presega 1.000 točk, pa v višini 1% od skupne cene storitve.
Odmera stroškov
16. člen
Kadar sodišče ali drugi organi odločajo o povrnitvi stroškov zastopanja upoštevajo vrednost točke po tarifi, veljavni na dan odmere, število točk pa po tarifi, veljavni v času izvršenega opravila; v primerih iz četrtega odstavka 4. člena te tarife pa po tarifi, ki je veljala ob uvedbi postopka.
Sodišče odloča o povrnitvi stroškov zastopanja po četrtem odstavku 4. člena te tarife na podlagi izrecnega predloga odvetnika.
Pojasnila o uporabi tarife
17. člen
Predsedstvo Odvetniške zbornice Slovenije daje pojasnila in obvezne razlage o uporabi te tarife.
18. člen
Ta tarifa prične veljati 30. dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
B. TARIFA
Posamezne storitve pravne pomoči se točkujejo po naslednjih tarifnih postavkah:
I. POSTOPEK PRED USTAVNIM SODIŠČEM
Tar. št. 1
1. Vloge, s katerimi se začne postopek pred ustavnim sodiščem ter vse druge obrazložene vloge v postopku pred ustavnim sodiščem – 180 točk.
2. Zastopanje na vsaki obravnavi – 75% postavke pod 1. točko.
II. POSTOPEK PRED SODIŠČI ZDRUŽENEGA DELA IN DRUGIMI SAMOUPRAVNIMI SODIŠČI
Tar. št. 2
1. Vloge v postopkih za presojo zakonitosti odločb, izdanih v disciplinskih in podobnih postopkih ter odgovori na te vloge:
a) glede ukrepa prenehanja delovnega razmerja ali članstva v društvu – 100 točk
in po tar. št. 14/1 za dajatveni zahtevek,
b) glede ostalih disciplinskih ukrepov – 40 točk.
2. Obrazložene vloge med postopkom – 75% postavk pod 1. točko.
3. Zastopanje na obravnavah – 50% postavk pod 1. točko.
4. Pravna sredstva proti odločbam – po 1. točki.
5. Druge vloge – 10 točk.
Tar. št. 3
1. Vloge, s katerimi se začne pred samoupravnimi sodišči postopek o varstvu pravic delavca v podjetju ali pri drugi pravni ali fizični osebi (razen vlog za denarne terjatve) in odgovori na te vloge – 40 točk.
2. Obrazložene vloge med postopkom – 75% postavk pod 1. točko.
3. Zastopanje na obravnavah – 50% postavk pod 1. točko.
4. Pravna sredstva proti odločbam – po 1. točki.
5. Druge vloge – 10 točk.
Tar. št. 4
1. Vloge, na podlagi katerih se začne postopek pri notranji arbitraži in odgovori na te vloge, če gre za denarne zahtevke – po tar. št. 14/1, za druge zahtevke pa 100 točk.
2. Obrazložene vloge med postopkom – 75% postavk pod 1. točko.
3. Zastopanje na obravnavah – 75% postavk pod 1. točko.
4. Pravna sredstva proti odločbam – po 1. točki. 5. Druge vloge – 10 točk.
Tar. št. 5
1. Vloge, s katerimi se začne postopek v statusnih zadevah in odgovori na te vloge – 160 točk.
2. Obrazložene vloge med postopkom – 75% postavk pod 1. točko.
3. Zastopanje na obravnavah – 75% postavk pod 1. točko.
4. Pravna sredstva proti odločbam – po 1. točki.
5. Druge vloge – 10 točk.
III. DISCIPLINSKI POSTOPEK
Tar. št. 6
1. Zagovarjanje obdolženca ali zastopanje predlagatelja na narokih v postopku:
a) zaradi hujše kršitve, za katero je možno izreči disciplinski ukrep prenehanja delovnega razmerja – 60 točk.
b) zaradi drugih kršitev delovnih dolžnosti – 40 točk.
2. Obrazložene vloge med postopkom – po 1. točki.
3. Pravna sredstva proti odločbam – po 1. točki.
4. Druge vloge – 10 točk.
IV. POSTOPKI ZARADI DENARNIH ZAHTEVKOV PRED SODIŠČI ZDRUŽENEGA DELA
Tar. št. 7
1. Vloge, na podlagi katerih se začne obravnavanje zahtevka za denarno terjatev pred sodiščem združenega dela in drugimi samoupravnimi sodišču, ter odgovori na te vloge – po tar. št. 14/1.
2. Obrazložene vloge med postopkom – 75% postavk pod 1. točko.
3. Zastopanje na obravnavah – 50% postavk pod 1. točko.
4. Pravna sredstva proti odločbam – po 1. točki.
5. Druge vloge – 10 točk.
V. KAZENSKI POSTOPEK
Tar. št. 8
Sestavljanje vlog
1. Zasebne tožbe in obrazložene kazenske ovadbe – 50 točk.
2. Obtožni predlogi oškodovanca kot tožilca – 70 točk.
3. Obtožnice oškodovanca kot tožilca – 100 točk.
4. Ugovori zoper obtožnice – 70 točk.
5. Zasebne tožbe zaradi kaznivih dejanj, storjenih s sredstvom javnega obveščanja ali na javnem shodu – 100 točk.
6. Obrazloženi dokazni predlogi – 50 točk.
7. Predlogi za odlog nastopa kazni ali za pogojni odpust – 50 točk.
8. Predlogi za rehabilitacijo – 70 točk.
9. Prošnje za pomilostitev in zahteve za izredno omilitev kazni – 70 točk.
10. Vloge z obrazloženim odškodninskim zahtevkom – 50% postavk po tar. št. 14/1, vendar največ 120 točk.
11. Vloge, ki vsebujejo pisni zagovor – po tar. št. 10.
12. Ostale obrazložene vloge – 50 točk.
13. Druge vloge – 30 točk.
Tar. št. 9
Zagovor in zastopanje v predhodnem postopku
1. Zagovarjanje obdolženca, zastopanje oškodovanca kot tožilca ali zasebnega tožilca:
a) zaradi kaznivega dejanja, za katerega je z zakonom določena kot glavna kazen denarna kazen ali zapor do enega leta – 60 točk
b) zaradi kaznivega dejanja, za katerega je z zakonom določena kazen nad eno do pet let zapora – 100 točk
c) zaradi kaznivega dejanja, za katerega je z zakonom določena kazen nad pet do deset let zapora – 120 točk
č) zaradi kaznivega dejanja, za katerega je z zakonom določena kazen nad deset let zapora -160 točk
d) zaradi kaznivega dejanja, za katerega je možno izreči kazen dvajsetih let zapora – 200 točk.
2. Zastopanje oškodovanca – 50% nagrade iz 1. točke.
Tar. št. 10
Zagovor in zastopanje na glavni obravnavi
1. Zagovarjanje obdolženca ali zastopanje zasebnega tožilca po zasebni tožbi pred sodnikom posameznikom – 60 točk.
2. Zagovarjanje obdolženca ali zastopanje oškodovanca kot tožilca pred sodnikom posameznikom – 80 točk.
3. zagovarjanje obdolženca ali zastopanje oškodovanca kot tožilca pred senatom po obtožnem predlogu ali po zasebni tožbi po zakonu o javnem obveščanju – 120 točk.
4. Zagovarjanje obdolženca ali zastopanje oškodovanca kot tožilca pred senatom sodišča po obtožnici – 150 točk
5. Zagovarjanje obdolženca ali zastopanje oškodovanca kot tožilca pred senatom peterice sodišča – 200 točk
6. Zagovarjanje obdolženca ali zastopanje oškodovanca kot tožilca pred senatom peterice sodišča zaradi kaznivega dejanja, zaradi katerega je možno izreči kazen dvajsetih let zapora – 300 točk
7. Zagovarjanje obdolženca, zastopanje zasebnega tožilca ali oškodovanca kot tožilca na seji pritožbenega senata pred višjim sodiščem, vrhovnim sodiščem – 50% postavk od 1. do 6. točke
8. Zagovarjanje obdolženca, zastopanje oškodovanca kot tožilca ali zasebnega tožilca na obravnavi pred sodiščem druge stopnje po 1. do 5. točki.
9. Kadar traja glavna obravnava neprekinjeno dalj kot en dan, pripada odvetniku nagrada po 1. do 8. točki te tar. št. tudi za vsak nadaljnji dan obravnave.
Če se zaradi preložitve glavna obravnava prične znova, pripada odvetniku nagrada po 1. do 8. točki te tar. št. tudi za novo obravnavo.
10. V primeru, da je po vložitvi obtožnice, obtožnega predloga ali zasebne tožbe prišlo na obravnavi še pred izvajanjem dokazov do ustavitve postopka ali do preložitve glavne obravnave, pripada odvetniku 25% nagrade po tej tar. št.
11. Za sodelovanje pri ogledih in rekonstrukcijah ter drugih sodnih dejanjih, ki jih sodišče izvaja izven zgradbe sodišča, pripada odvetniku nagrada po 1. do 9. točki te tar. št.
12. Zastopanje oškodovanca pred rednim ali vojaškim sodiščem – 50% postavk iz te tar. št.
Tar. št. 11
Pravna sredstva
1. Pritožbe zoper meritorne odločbe in odgovori na pritožbe – po tar. št. 10
2. Pritožbe oškodovanca in pritožbe zoper odločbe v postopku – 50% postavk po tar. št. 10
3. Pobude za zahtevo za varstvo zakonitosti in zahteve za izredni preizkus pravnomočnih sodb ter odgovori na predloge – po tar. št. 10, zvišano za 50%
4. Predlogi za obnovo postopka, odgovori na predloge in pritožbe zoper odločbe v tem postopku – po tar. št. 10, zvišano za 50%.
Tar. št. 12
Zagovarjanje pravne osebe ali odgovorne osebe v zadevah zaradi gospodarskih prestopkov – 120 točk.
Tar. št. 13
Zagovarjanje mladoletnikov
1. Zagovarjanje mladoletnikov v pripravljalnem postopku zaradi kaznivega dejanja za katero je z zakonom določena kazen zapora do osmih let – 40 točk.
2. Zagovarjanje mladoletnika v pripravljalnem postopku zaradi kaznivega dejanja, za katero je z zakonom določena kazen nad osem let zapora ali hujša kazen – 60 točk.
3. Zagovarjanje mladoletnika na glavni obravnavi ali seji senata zaradi kaznivega dejanja, za katerega je z zakonom določena kazen zapora do osem let – 80 točk
4. Zagovarjanje mladoletnika na glavni obravnavi ali seji senata zaradi kaznivega dejanja, za katerega je z zakonom določena kazen nad osem let zapora ali hujša kazen – 100 točk
5. Pritožbe zoper meritorne odločbe in odgovori na pritožbe – po točki 3 in 4 te tar. št.
6. Izredna pravna sredstva – po točki 3 in 4 te tar. št., zvišano za 50%.
VI. PRAVDNI POSTOPEK
Tar. št. 14
Sestavljanje vlog
1. Tožbe – od vrednosti spornega predmeta v točkah
------------------------------------------------------------------------------
           nad                        do                         znaša nagrada
------------------------------------------------------------------------------
                                 50 točk                               20 točk
       50 točk                  100 točk                               40 točk
      100 točk                  250 točk                               60 točk
      250 točk                  500 točk                               80 točk
      500 točk                  750 točk                              100 točk
      750 točk                1.000 točk                              120 točk
    1.000 točk                2.000 točk                              160 točk
    2.000 točk                3.000 točk                              200 točk
    3.000 točk                5.000 točk                              240 točk
    5.000 točk                7.500 točk                              280 točk
    7.500 točk               10.000 točk                              320 točk
    10.000 točk znaša nagrada za vsakih začetih dodatnih 5.000 točk vrednosti
spornega predmeta še 40 točk vendar največ 1.000 točk.
------------------------------------------------------------------------------
2. Tožbe v drugih zadevah:
a) spori zaradi motenja posesti – 60 točk
b) spori o osebnih in stvarnih služnostih – 60 točk
c) spori iz stanovanjskih razmerij, odpovedi poslovnih prostorov, izpraznitve stanovanjskih in poslovnih prostorov – od vrednosti enoletne najemnine, stanarine ali zakupnine – po 1. točki te tar. št., vendar ne manj kot 60 točk
č) spori zaradi ugotovitve ali izpodbijanja očetovstva – 60 točk
d) spori zaradi razveze, razveljavitve ter obstoja oziroma neobstoja zakonske zveze – 60 točk
e) spori iz avtorskega prava, industrijske lastnine, nelojalne konkurence in podobni spori – če so ocenljivi, po točki te tar. št., če pa niso ocenljivi – 150 točk
f) spori pred mednarodno arbitražo, zunanjetrgovinska arbitražo ali arbitražo z mednarodnim elementom – po 1. točki te tar. št., če pa niso ocenljivi – 300 točk
g) spori za zakonito preživljanje tudi kadar se obravnavajo skupaj s spori iz točke č) in d) – 60 točk
h) mandatne tožbe na podlagi faktur ali izpiskov iz poslovnih knjig, če izda sodišče plačilni nalog – 50% postavk iz 1. točke te tar. št., vendar ne manj kot 20 točk in ne več kot 60 točk.
Tar. št. 15
1. Obrazloženi odgovori na tožbe in prve obrazložene pripravljalne vloge ter obrazloženi ugovori po tar. št. 14
2. Druge obrazložene vloge med postopkom – 75% postavk po tar. št. 14
3. Druge vloge – 10 točk
Tar. št. 16
Zastopanje
1. Za vsak posamezni narok, na katerem se je obravnavala glavna stvar ali so se sprejemali dokazi ali sklenila sodna poravnava – 50% postavke pod tar. št. 14, vendar ne manj kot 20 točk
2. Za vsak posamezni narok, na katerem so se obravnavala samo procesna vprašanja, ali na katerem je pred obravnavanjem glavne stvari postopek končan z umikom tožbe ali pripoznavo ali se narok ni opravil, ker je bil preložen – 25% postavk pod tar. št. 14, vendar ne manj kot 10 točk
3. Za zastopanje na obravnavi, na ogledu ali pri delu izvedenca izven zgradbe sodišča – 75% postavk pod tar. št. 14.
Tar. št. 17
Pravna sredstva
1. Redna pravna sredstva in odgovori na ta pravna sredstva – po tar. št. 14
2. Redna pravna sredstva v postopku zoper sklep -50% postavk po tar. št. 14, vendar ne manj kot 20 točk
3. Izredna pravna sredstva in odgovori na ta pravna sredstva – po tar. št. 14, zvišano za 25%.
VIL NEPRAVDNI POSTOPEK
Tar. št. 18
Zapuščinski postopek, postopek za razdružitev in razdelitev solastnine, postopek za določanje odškodnine in zakupnine in v postopku vračanja nezakonito odvzetega premoženja
1. Vloge:
a) s katerimi se uvede postopek in obrazložene vloge med postopkom ter odgovori na te vloge – 50% postavk po tar. št. 14/1
b) druge vloge – 10 točk
2. Zastopanje:
a) na vsakem posameznem naroku – 50% postavk pod tar. št. 14/1
b) pri ogledu in delu izvedenca izven sodišča – 75% postavk po tar. št. 14/1
3. Pravna sredstva:
a) proti meritornim odločbam – po tar. št. 14/1
b) proti sklepom v postopku – 50% postavk pod tar. št. 14/1, vendar ne več kot 40 točk
c) izredna pravna sredstva proti meritornim odločbam in odgovori na ta pravna sredstva – po tar. št. 14/1, zvišano za 25%.
Tar. št. 19
Postopek za sodno ureditev meje in določitev imetnika stanovanjske pravice
1. Vloge:
a) s katerimi se uvede postopek in odgovori na te vloge – 60 točk
b) obrazložene vloge med postopkom – 45 točk
c) druge vloge – 10 točk
2. Zastopanje:
a) na vsakem posameznem naroku – 30 točk
b) pri ogledu in delu izvedenca izven sodišča – 40 točk
3. Pravna sredstva:
a) proti meritornim odločbam – 60 točk
b) proti drugim sklepom – 30 točk
c) izredna pravna sredstva proti meritornim odločbam in odgovori na ta pravna sredstva – 80 točk
Tar. št. 20
Postopek za odvzem opravilne sposobnosti, za razglasitev za mrtvega in dokazovanje smrti
1. Vloge:
a) s katerimi se uvede postopek za odvzem opravilne sposobnosti in odgovori na te vloge – 30 točk
b) s katerimi se uvede postopek za razglasitev za mrtvega in dokazovanje smrti – 20 točk
c) obrazložene vloge med postopkom – 15 točk č) druge vloge – 10 točk
2. Zastopanje:
a) na vsakem posameznem naroku za odvzem opravilne sposobnosti – 20 točk
b) na vsakem posameznem naroku v postopku za razglasitev mrtvega in za dokazovanje smrti – 20 točk
c) pri ogledu in delu izvedenca izven sodišča – 30 točk
3. Pravna sredstva:
a) proti meritornim odločbam – 40 točk
b) proti drugim sklepom – 20 točk
c) izredna pravna sredstva proti meritornim odločbam – 40 točk
Tar. št. 21
Postopek za amortizacijo listki in protestiranje menic
1. Vloge:
a) na podlagi katerih se začne amortizacijski postopek
– pri vrednosti listine do 250 točk – nagrada 20 točk
– pri vrednosti listine nad 250 točk – nagrada 40 točk
b) obrazložene vloge med postopkom – 20 točk
c) druge vloge – 10 točk
2. Vloge za protestiranje menice – 25% postavk pod tar. št. 14/1, vendar ne manj kot 20 točk in ne več kot 60 točk
3. Pravna sredstva:
a) proti meritornim odločbam – po 1. in 2. točki
b) proti drugim sklepom – 50% nagrade iz točke l/a in 2. točke te tar. št.
Tar. št. 22
Postopek za zamenjavo stanovanja, dovolitev nujne poti, ustanavljanje služnosti in drugi nepravdni postopki (ki so zajeti v tar. št. 18 do 21)
1. Vloge:
a) s katerimi se uvede postopek, in odgovori na te vloge – 60 točk
b) obrazložene vloge med postopkom – 30 točk
c) druge vloge – 10 točk
2. Zastopanje:
a) na vsakem posameznem naroku – 20 točk
b) na obravnavi ali ogledu in delu izvedenca izven sodišča – 30 točk
3. Pravna sredstva:
a) proti meritornim odločbam – 40 točk
b) proti drugim sklepom – 20 točk
c) izredna pravna sredstva proti meritornim odločbam in odgovori na ta pravna sredstva – 50 točk
VIII. IZVRŠILNI POSTOPEK
Tar. št. 23
1. Predlogi, s katerimi se uvaja izvršilni postopek, predlogi za izdajo začasne odredbe in ugovori zoper le-te – 50% postavk iz tar. št. 14. vendar ne manj kot 20 točk in ne več kot 100 točk
2. Sestava predloga dražbenih pogojev – po tar. št. 14
3. Redna in izredna pravna sredstva (razen ugovorov) ter odgovori na ta pravna sredstva po tar. št. 14, vendar ne manj kot 20 točk
4. Druge obrazložene vloge – 25% postavk po tar. št. 14, vendar ne manj kot 20 točk
5. Zastopanje na vsakem posameznem naroku – 50% postavk po tar. št. 14, vendar ne več kot 100 točk
IX. UPRAVNI POSTOPEK
Tar. št. 24
1. Vloge, s katerimi se uvaja upravni postopek, in odgovori na te vloge:
a) v ocenljivih zadevah – po tar. št. 14/1
b) v neocenljivih zadevah – 40 točk
c) v enostavnih zadevah – 20 točk
2. Obrazložene vloge med postopkom – 75% postavk pod 1. točko
3. Druge vloge – 10 točk
4. Zastopanje na vsakem posameznem naroku -50% postavk pod 1. točko
5. Pravna sredstva – po 1. točki
6. Izredna pravna sredstva – po 1. točki, povečano za 25%.
X. POSTOPKI PRED KONTROLNIMI IN INŠPEKCIJSKIMI ORGANI
Tar. št. 25
1. Pripombe na zapisnik o opravljenem pregledu in druge obrazložene vloge pred izdajo odločbe kontrolnega organa:
a) v ocenljivih zadevah – po tar. št. 14/1
b) v neocenljivih zadevah – 40 točk
c) druge vloge – 10 točk
2. Zastopanje na naroku pred temi organi – 50% postavk pod 1. točko
3. V primeru, da se obravnava več med seboj različnih zadev, se postavke pod 1., 2. in 3. točko zvišajo za 50% za vsako dodatno obravnavano zadevo, vendar ne več kot za 100%.
XI. UPRAVNI IN RAČUNSKO UPRAVNI SPORI
Tar. št. 26
1. Tožbe in vloge, na podlagi katerih se začne postopek, in odgovori:
a) v ocenljivih zadevah – po tar. št. 14/1, zvišano za 25%
b) v neocenljivih zadevah
– v upravnih sporih – 100 točk
– v računsko upravnih sporih – 150 točk
2. Obrazložene vloge med postopkom – 75% postavk pod 1. točko
3. Druge vloge – 25% postavk pod 1. točko, vendar ne manj kot 10 točk
4. Za zastopanje na obravnavah – 50% postavk pod 1. točko
5. Pravna sredstva – po 1. točki.
XII. POSTOPEK ZA REGISTRACIJO
Tar. št. 27
1. Vloge za vpis ustanovitve in konstituiranja podjetij v sodni register – 200 točk
2. Vloge za vpis sprememb v sodni register – 50 točk 3. Druge obrazložene vloge – 50% postavk pod 1. in 2. točko
4. Pravna sredstva – po točki 1. in 2.
XIII. PRIPRAVA SPLOŠNIH AKTOV
Tar. št. 28
1. Priprava ustanovitvenih pogodb in drugih sporazumov v zvezi z ustanavljanjem podjetij ter njihovimi statusnimi spremembami – glede na zahtevnost – od 100 točk do 700 točk
2. Priprava drugih splošnih aktov podjetij in drugih pravnih oseb – glede na zahtevnost – od 100 točk do 300 točk
XIV. POSTOPEK O PRISILNI PORAVNAVI, STEČAJNI IN LIKVIDACIJSKI POSTOPEK
Tar. št. 29
1. Sestava predlogov za sklenitev prisilne poravnave ter za uvedbo stečaja po tar. št. 14/1 ob upoštevanju vrednosti oziroma zneska, za katerega je dolžnik prezadolžen.
2. Obrazložene vloge med postopkom – 50% postavk pod točko 1.
3. Priglasitev upniških terjatev in druge vloge po tar. št. 14, vendar ne manj kot 20 točk in ne več kot 100 točk
4. Zastopanje na narokih 50% postavk pod točko 1 oziroma pod točko. 3.
5. Pravna sredstva: Po 1. točki
XV. SESTAVLJANJE LISTIN
Tar. št. 30
1. Pogodbe o prenosu lastninske pravice na premičninah in o drugih stvarnih pravicah na nepremičninah– po tar. št. 14/1, vendar najmanj 100 točk
2. Enostavne pogodbe iz 1. točke, pogodbe o odtujitvi ali zamenjavi premičnin ter pogodbe o prenosu obveznosti ali terjatev in posojilne pogodbe 50% postavk po tar. št. 14/1, vendar najmanj 50 točk
3. Pogodbe o razdružitvi oziroma razdelitvi solastnih nepremičnin, menjalne pogodbe za nepremičnine, pogodbe o dosmrtnem preživljanju, pogodbe o razdelitvi premoženja med dediči ter izročilne in podobne pogodbe – po 1. točki, zvišano za 25%.
4. Zakupne pogodbe, najemne pogodbe, stanovanjske pogodbe in podstanovanjske pogodbe – od vrednosti zakupnine, najemnine, stanarine oziroma podstanarine za dogovorjeno dobo, vendar pri zakupih in najemnih pogodbah največ za tri leta, pri stanovanjskih in podstanovanjskih pogodbah pa največ za eno leto – po tar. št. 14/1, vendar največ 300 točk
5. Enostranske izjave (vknjižbena dovoljenja, izbrisana dovoljenja, dovoljenja za bremen prosti odpis in pod.) – 25% postavk pod 1. točko, vendar ne manj kot 50 točk
6. Listine v neocenljivih zadevah:
a) v enostavnih zadevah – 30 točk
b) v zahtevnejših zadevah do 90 točk
7. Izjave poslednje volje:
a) enostavne – 50 točk
b) zapletene – 100 točk
8. Listine, ki so sestavljene na obrazci – 25% postavk po tar. št. 14/1, vendar največ 100 točk
9. Izvensodne poravnave – po tar. št. 14.
Tar. št. 31
1. Gospodarske pogodbe:
a) v enostavnih zadevah – po tar. št. 14, vendar ne manj kot 80 točk
b) v zahtevnejših zadevah – po tar. št. 14,. zvišano za 50%, vendar ne manj kot 150 točk
2. Gospodarske pogodbe, pri katerih vrednost ni Ugotovljiva – 200 točk
3. Gospodarske pogodbe z inozemskimi pogodbeniki – po tar. št. 14/1, zvišano za 100%, vendar ne manj kot 300 točk.
XVI. ZEMLJIŠKOKNJIŽNI POSTOPEK
Tar. št. 32
1. Zemljiškoknjižni predlogi, na podlagi katerih se odloča o prenosu ali pridobitvi stvarnih pravic – 50% postavk po tar. št. 30/1, vendar ne manj kot 50 točk
2. Zemljiškoknjižni predlogi na podlagi katerih se odloča o izbrisu stvarnih pravic – 25% postavk po tar. št. 14/1, vendar ne manj kot 20 točk
3. Naroki v zemljiškoknjižnem postopku po 1. točki
4. Pravna sredstva proti zemljiškoknjižnim sklepom – po 1. točki
XVII. POSTOPKI ZARADI PREKRŠKOV
Tar. št. 33
1. Predlogi, s katerimi se uvede postopek, odgovori na te predloge ter druge obrazložene vloge:
a) v enostavnih zadevah – 40 točk
b) v zahtevnejših zadevah – 80 točk
c) v ocenljivih zadevah carinskih in deviznih prekrškov – po tar. št. 14/1, vendar najmanj 80 točk
č) v neocenljivih zadevah carinskih in deviznih prekrškov – 80 točk
2. Zagovarjanje obdolženca in oškodovanca na narokih in obravnavah – 50% postavk iz 1. točke
3. Redna pravna sredstva – po 1. točki
4. Izredna pravna sredstva – po 1. točki, zvišano za 50%.
VIII. UVELJAVLJANJE ODŠKODNINSKIH IN DRUGIH ZAHTEVKOV
Tar. št. 34
1. Zahtevki in druge obrazložene vloge, na podlagi katerih poteka postopek za določitev odškodnine ali priznanje drugega zahtevka pri zavarovalnicah, podjetjih in drugih pravnih ali fizičnih osebah, odgovori na take vloge in pravna sredstva (ugovori oziroma pritožbe na pritožbene komisije in podobno) – po tar. št. 14/1
2. Obravnavanje pred navedenimi pravnimi osebami in njihovimi organi, potrebno za reševanje zahtevka -50% postavk po tar. št. 14/1
3. Sklenitev izvensodne poravnave – po tar. št. 14/1
XIX. NASVETI, MNENJA IN UDELEŽBA NA KONFERENCAH, PREGLEDI SPISOV IN LISTIN
Tar. št. 35
Če opravila iz te tar. št. niso zajeta v opravilih iz drugih tar. št., ker gre za posebno opravilo, pripada odvetniku:
1. Za posvete in ustne pravne informacije – za vsake začete pol ure – 20 točk
2. Za pisne pravne nasvete in pravna mnenja – za vsake začete pol ure 20 točk, vendar najmanj 40 točk
3. Za udeležbo na konferencah in sestankih – za vsake začete po ure – 20 točk
4. Za preglede spisov, listin in druge dokumentacije – za vsake začete pol ure – 10 točk
5. Za obrazložene dopise zlasti tudi opomine nasprotni stranki (kolikor ne gre za zahtevke iz tar. št. 34/1) za vsake začete pol ure – 10 točk
6. Za krajše dopise – 5 točk
8. Za pribavo zemljiškoknjižnega izpiska, izpiska iz registra podjetij in drugih izpiskov – za vsak izpisek – 5 točk
9. Za izpolnjevanje formularjev za stranko – za vsake začete po ure – 10 točk
10. Za razna druga opravila za stranko (npr. nakazila izvedenin, sodnih taks in podobno) – za vsake začete pol ure dela – 10 točk
XX. VREDNOTENJE PRAVNIH OPRAVIL, KI NISO PREDVIDENA V TARIFI
Tar. št. 36
1. Opravila, ki so odvisna zgolj od porabljenega časa in v tarifi niso posebej predvidena, se vrednotijo za vsake začete pol ure dela po – 10 točk.
2. Opravila, ki niso opisana v tej tarifi, se vrednotijo s primerjavo podobnih opravil, ki so ovrednotena v tej tarifi. Pri vrednotenju takih opravil se upoštevajo tarifne postavke za podobna opravila in porabljeni čas ter ostali elementi splošnega dela tarife.
3. V neocenljivih zadevah, ki niso predvidene s to tarifo in se vrednosti obravnavanega predmeta ne da ugotoviti s primerjavo po prejšnji točki, ima odvetnik pravico do plačila za vsako posamezno opravilo (vloge in zastopanje na narokih ter pravna sredstva ipd.) po 40 točk.
Št. 453/91
Ljubljana, dne 23. julija 1991.
Za Območni zbor odvetnikov
Celje Jože
Jarh, l. r.
 
Za Območni zbor odvetnikov
Koper
Metod Tavčar, l. r.
 
Za Območni zbor odvetnikov
Gorenjske
Duša Trobec-Bučan, l. r.
 
Za Območni zbor odvetnikov
Ljubljana
Andrej Razdrih, l. r.
 
Za Območni zbor odvetnikov
Maribor
Nikolaj Grgurevič, l. r.
 
Za Območni zbor odvetnikov
Pomurja
Danilo Hari, l. r.
 
Za Območni zbor odvetnikov
Nova Gorica
Nada Bolcar, l. r.
 
Za Območni zbor odvetnikov
Novo mesto
Tone Škerlj, l. r.
Izvršni svet Skupščine Republike Slovenije je s sklepom z dne 8. avgusta 1991, št. 040-01/90-1/3-8, dal na podlagi drugega odstavka 15. člena zakona o pravni pomoči soglasje k tarifi o odvetniških storitvah.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti