Uradni list

Številka 83
Uradni list RS, št. 83/2011 z dne 21. 10. 2011
Uradni list

Uradni list RS, št. 83/2011 z dne 21. 10. 2011

Kazalo

3520. Pravilnik o spremljevalcih pri prevozu skupin otrok, stran 10782.

Na podlagi petega odstavka 11. člena Zakona o pravilih cestnega prometa (Uradni list RS, št. 109/10) minister za šolstvo in šport, v soglasju z ministrom za promet, izdaja
P R A V I L N I K
o spremljevalcih pri prevozu skupin otrok
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
Ta pravilnik določa za varnost pomembne okoliščine pri prevozu skupin otrok, število spremljevalcev glede na število otrok v vozilu in njihove naloge pri spremljanju skupine otrok in pogoje, ki jih morajo izpolnjevati.
II. SPREMLJEVALEC
2. člen
Spremljevalca, ki spremlja skupino otrok med prevozom, mora zagotoviti organizator prevoza. Spremljevalec je lahko le oseba, ki je dopolnila 21 let starosti, vendar hkrati ne more biti voznik, ki prevaža skupino otrok.
3. člen
Pri prevozu skupine otrok mora biti v vozilu ves čas najmanj en spremljevalec na 15 otrok.
4. člen
Spremljevalec skrbi za varnost otrok pri vstopanju v vozilo in izstopanju iz njega. Spremljevalec skupaj z voznikom določi mesto vstopanja in izstopanja, ki je glede na prometno infrastrukturo varno in primerno. Če je vozilo, v katerega vstopajo ali iz njega izstopajo otroci, ustavljeno na vozišču, mora spremljevalec zagotoviti, da otroci nekontrolirano ne hodijo po vozišču.
5. člen
Spremljevalec skrbi za red v vozilu med prevozom. Spremljevalec mora pred začetkom vožnje zagotoviti, da vsi otroci sedijo na sedežih in so ves čas vožnje ustrezno pripeti z vgrajenimi varnostnimi pasovi. Kadar sta v vozilu dva spremljevalca, morata biti razporejena med otroki (spredaj in zadaj), če je v vozilu več spremljevalcev, morajo biti razporejeni med otroki (spredaj, na sredini in zadaj).
III. KONČNI DOLOČBI
6. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika se preneha uporabljati Pravilnik o pedagoških spremljevalcih pri prevozu skupin otrok (Uradni list RS, št. 42/09 in 109/10 – ZPrCP).
7. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 0070-26/2011
Ljubljana, dne 26. septembra 2011
EVA 2011-3311-0043
dr. Igor Lukšič l.r.
Minister
za šolstvo in šport
 
Soglašam!
 
dr. Patrick Vlačič l.r.
Minister
za promet

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti