Uradni list

Številka 90
Uradni list RS, št. 90/2000 z dne 5. 10. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 90/2000 z dne 5. 10. 2000

Kazalo

3898. Pravilnik o živilih, namenjenih za uporabo v energijsko omejenih dietah za zmanjšanje telesne teže, stran 10170.

Na podlagi tretjega odstavka 12. člena zakona o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov ter snovi, ki prihajajo v stik z živili (Uradni list RS, št. 52/00), izdaja minister za zdravstvo
P R A V I L N I K
o živilih, namenjenih za uporabo v energijsko omejenih dietah za zmanjšanje telesne teže
1. člen
Ta pravilnik določa pogoje, ki jih morajo glede sestave in označevanja izpolnjevati živila za posebne prehranske namene, ki se uporabljajo v energijsko omejenih dietah za zmanjšanje telesne teže.
Živila iz prejšnjega odstavka so:
1. živila, ki se uporabljajo kot nadomestilo za vse dnevne obroke hrane;
2. živila, ki se uporabljajo kot nadomestilo za enega ali več dnevnih obrokov hrane.
2. člen
Živila iz prejšnjega člena se lahko dajo v promet, če glede sestave izpolnjujejo pogoje iz Priloge I, ki je sestavni del tega pravilnika.
3. člen
Živila iz 1. točke drugega odstavka 1. člena tega pravilnika so lahko v prometu, če so njihove posamezne komponente v istem pakiranju.
4. člen
Živila iz 1. točke drugega odstavka 1. člena tega pravilnika, ki so v prometu, morajo biti označena z oznako »nadomestilo za vse dnevne obroke hrane«.
Živila iz 2. točke drugega odstavka 1. člena tega pravilnika, ki so v prometu, morajo biti označena z oznako »nadomestilo za posamezni dnevni obrok hrane«.
5. člen
Živila iz 1. člena tega pravilnika, morajo v oznaki, poleg podatkov, ki jih določa predpis o splošnem označevanju živil, vsebovati še naslednje podatke:
1. energijska vrednost, izražena v kJ in kcal, vsebnost beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob, izražena v številčni obliki na odmerek živila, pripravljen po navodilu in priporočen za uporabo;
2. povprečna količina vitaminov in mineralov, navedenih v Tabeli I Priloge 1, izražena v številčni obliki na odmerek živila, pripravljenega po navodilu in priporočenega za uporabo, za živila iz 2. točke drugega odstavka 1. člena tega pravilnika pa tudi podatki o vitaminih in mineralih iz Tabele I Priloge 1, izraženi kot delež priporočenih dnevnih vnosov vitaminov in mineralov, navedenih v Tabeli I Priloge 1;
3. navodila za ustrezno pripravo, če so potrebna, in navedba pomembnosti upoštevanja teh navodil;
4. če dnevni vnos poliolov z živili iz drugega odstavka 1. člena tega pravilnika presega 20 g, navedba, da ima živilo lahko odvajalni učinek;
5. navedba o pomembnosti vzdrževanja primernega dnevnega vnosa tekočine;
6. za živila iz 1. točke drugega odstavka 1. člena tega pravilnika:
– navedba, da živilo dnevno zagotavlja zadostne količine vseh bistvenih hranilnih snovi,
– navedba, da se živilo ne sme uporabljati več kot tri tedne brez posvetovanja z zdravnikom;
7. za živila iz 2. točke drugega odstavka 1. člena tega pravilnika, navedba, da se živilo uporablja kot sestavni del energijsko omejene diete, ki mora biti obvezno dopolnjen tudi z uživanjem drugih živil.
6. člen
Pri oglaševanju, predstavitvah in na oznakah živil iz 1. člena tega pravilnika, je prepovedano navajati stopnjo ali količino izgube telesne teže, zmanjšanje občutka lakote ali zvišanje občutka sitosti, kot posledico njihovega uživanja.
7. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne 1. 1. 2001.
Št. 022-22/00
Ljubljana, dne 20. septembra 2000.
spec. akad. st. Andrej Bručan, dr. med. l. r.
Minister
za zdravstvo
                                                      PRILOGA I

              Hranilna vrednost živil za energijsko
                          omejene diete

Podatki o hranilni vrednosti se nanašajo na živila, pripravljena
za uporabo.

1. Energija

1.1.Energijska vrednost živil iz 1. točke drugega odstavka 1.
člena tega pravilnika, ne sme biti manjša od 3360 kJ (800 kcal)
in ne sme presegati 5040 kJ (1200 kcal) za celotni dnevni obrok
hrane.

1.2 Energijska vrednost živil iz 2. točke drugega odstavka 1.
člena tega pravilnika, ne sme biti manjša od 840 kJ (200 kcal) in
ne sme presegati 1680 kJ (400 kcal) na obrok.

2. Beljakovine

2.1 Beljakovine, ki jih vsebujejo živila iz 1. in 2. točke
drugega odstavka 1. člena tega pravilnika morajo zagotavljati
najmanj 25% in največ 50% celotne energijske vrednosti živila.
Količina beljakovin v živilih iz 1. točke drugega odstavka 1.
člena tega pravilnika, ne sme presegati 125 g.

2.2 Zahteve za beljakovine iz prejšnje točke se nanašajo na tiste
beljakovine, katerih kemijski indeks je enak referenčnim
beljakovinam, navedenim v Prilogi II, ki je sestavni del tega
pravilnika. Če je kemijski indeks nižji od 100% referenčne
beljakovine, se mora količina beljakovin ustrezno zvišati.
Kemijski indeks beljakovin ne sme biti v nobenem primeru nižji od
80% indeksa referenčnih beljakovin.

2.3 "Kemijski indeks" pomeni najnižjega od razmerij med količino
posamezne esencielne aminokisline v preizkusni beljakovini in
količino posamezne ustrezne aminokisline referenčne beljakovine.

2.4 V vseh primerih je dodatek aminokislin dovoljen le za
izboljšanje hranilne vrednosti beljakovin, in le v razmerjih, ki
so potrebna za ta namen. Uporabljajo se lahko le aminokisline v
L-obliki.

3. Maščobe

3.1 Energija vrednost, pridobljena iz maščob, ne sme presegati
30% celotne energijske vrednosti živila.

3.2 Za živila iz 1. točke drugega odstavka 1. člena tega
pravilnika vsebnost linolenske kisline (v obliki gliceridov) ne
sme biti manjša od 4,5 g.

3.3. Za živila iz 2. točke drugega odstavka 1. člena tega
pravilnika vsebnost linolenske kisline (v obliki gliceridov), ne
sme biti manjša od 1 g.

4. Vlaknine

Vsebnost vlaknin v živilih iz 2. točke drugega odstavka 1. člena
tega pravilnika ne sme biti manjša od 10 g in ne sme presegati 30
g v posameznem dnevnem obroku.

5. Vitamini in minerali

5.1 Živila iz 1. točke drugega odstavka 1. člena tega pravilnika
morajo zagotoviti najmanj 100% količin vitaminov in mineralov iz
tabele I Priloge I.

Živila iz 2. točke drugega odstavka 1. člena tega pravilnika
morajo na posamezen obrok zagotoviti najmanj 30% količin
vitaminov in mineralov iz tabele I Priloge I, in najmanj 500 mg
kalija.

Tabela I
---------------------------------------------------------------
                       Enote       Količina         Priporočeni
                                                    dnevni vnos
---------------------------------------------------------------

Vitamin A              (mg RE)       700                    800

Vitamin D              (mg)            5                      5

Vitamin E              (mg-TE)        10                     10

Vitamin C              (mg)           45                     60

Tiamin                 (mg)            1,1                  1,4

Riboflavin             (mg)            1,6                  1,6

Niacin                 (mg-NE)        18                     18

Vitamin B6             (mg)            1,5                    2

Folat                  (mg)          200                    200

Vitamin B12            (mg)            1,4                    1

Biotin                 (mg)           15                     15

Pantotenska kislina    (mg)            3                      6

Kalcij                 (mg)          700                    800

Fosfor                 (mg)          550                    800

Kalij                  (mg)         3100                      -

Železo                 (mg)           16                     14

Cink                   (mg)            9,5                   15

Baker                  (mg)            1,1                    -

Jod                    (mg)          130                    150

Selen                  (mg)           55                      -

Natrij                 (mg)          575                      -

Magnezij               (mg)          150                    300

Mangan                 (mg)            1                      -
---------------------------------------------------------------

                                                     PRILOGA II

Tabela II
Aminokislinska sestava referenčnih beljakovin1
---------------------------------------------------------------
                                             g/100 g beljakovin
---------------------------------------------------------------

Cistin + metionin                                          1,7

Histidin                                                   1,6

Izolevcin                                                  1,3

Levcin                                                     1,9

Lizin                                                      1,6

Fenilalanin + tirozin                                      1,9

Treonin                                                    0,9

Triptofan                                                  0,5

Valin                                                      1,3
---------------------------------------------------------------

1 Svetovna zdravstvena organizacija,Energy and protein
requirements. Poročilo skupnega sestanka FAO/WHO/UNU, Geneva:
Svetovna zdravstvena organizacija, 1985. (Serija strokovnih
poročil WHO, 427)