Uradni list

Številka 113
Uradni list RS, št. 113/2022 z dne 30. 8. 2022
Uradni list

Uradni list RS, št. 113/2022 z dne 30. 8. 2022

Kazalo

2725. Pravilnik o licenciranju vojaškega letalsko tehničnega osebja, stran 8157.

  
Na podlagi šestega odstavka 67. člena Zakona o letalstvu (Uradni list RS, št. 81/10 – uradno prečiščeno besedilo, 46/16 in 47/19) minister za obrambo v soglasju z ministrom za infrastrukturo izdaja
P R A V I L N I K 
o licenciranju vojaškega letalsko tehničnega osebja 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(vsebina in uporaba) 
(1) Ta pravilnik ureja pogoje in postopke za pridobitev vojaškega izkaza letalsko tehničnega osebja (v nadaljnjem besedilu: vojaški izkaz), pripadajočih kategorij, ratingov in pooblastil, vrste in nosilce usposabljanj ter opravljanje izpitov za pridobitev vojaškega izkaza, pogoje za podaljšanje vojaškega izkaza, zdravniško spričevalo in druge pogoje, ki jih mora izpolnjevati vojaško letalsko tehnično osebje.
(2) Glede na stopnjo in smer izobrazbe se vojaško letalsko tehnično osebje deli na:
– letalske inženirje in
– letalske tehnike.
(3) Vojaško letalsko tehnično osebje se glede na smer izobrazbe deli na:
– vojaško letalsko tehnično osebje, ki izvaja dela na konstrukciji, motorju ali mehanskih sistemih zrakoplova in opremi zrakoplova;
– vojaško letalsko tehnično osebje, ki izvaja dela na sistemih avionike zrakoplova, kot so instrumenti, pitot-statična oprema, navigacijska oprema in komunikacijska oprema, ali na električni opremi oziroma sistemih zrakoplova.
(4) Za vprašanja ureditve splošnih pogojev, načinov in postopkov licenciranja in usposabljanja se uporablja pravilnik, ki ureja licenciranje vojaškega letalskega in drugega strokovnega osebja vojaškega letalstva.
(5) Za vprašanja ureditve zdravstvene sposobnosti se uporabljajo predpisi, ki urejajo zdravstveno sposobnost letalskega in drugega strokovnega osebja.
2. člen 
(pomen izrazov) 
Izrazi, uporabljeni v tem pravilniku, pomenijo enako kot izrazi, določeni v pravilniku, ki ureja licenciranje vojaškega letalskega in drugega strokovnega osebja vojaškega letalstva, v zakonu, ki ureja letalstvo, podzakonskih predpisih in drugih predpisih ter aktih, ki veljajo oziroma se uporabljajo v Republiki Sloveniji za vojaško letalstvo.
3. člen 
(osnovni pogoji za vojaško letalsko tehnično osebje) 
Kandidat za vojaško letalsko tehnično osebje mora poleg pogojev, določenih s pravilnikom, ki ureja licenciranje vojaškega letalskega in drugega strokovnega osebja vojaškega letalstva, izpolnjevati naslednje pogoje o izobrazbi tehniške smeri:
– vojaški letalski tehnik: najmanj izobrazba, pridobljena po izobraževalnih programih za pridobitev srednje izobrazbe, ki je po zakonu, ki ureja slovensko ogrodje kvalifikacij, uvrščena v 5. raven slovenskega ogrodja kvalifikacij, smeri strojništva, elektrotehnike ali kombinacije obeh,
– vojaški letalski inženir: najmanj izobrazba, pridobljena po študijskem programu prve stopnje, oziroma izobrazba, ki ustreza ravni izobrazbe, pridobljene po študijskih programih prve stopnje, in je v skladu z zakonom, ki ureja slovensko ogrodje kvalifikacij, uvrščena na 7. raven slovenskega ogrodja kvalifikacij, tehniške smeri strojništva, elektrotehnike ali kombinacije obeh.
4. člen 
(pogoji za opravljanje del) 
(1) V procesu vzdrževanja in uporabe zrakoplova lahko samostojno opravlja dela vojaško letalsko tehnično osebje, ki ima veljaven vojaški izkaz z vpisano ustrezno kategorijo, interno pooblastilo in veljavno zdravniško spričevalo.
(2) Za samostojno izvajanje vzdrževalnih del na tipu zrakoplova ali motorja mora imeti vojaško letalsko tehnično osebje opravljeno teoretično in praktično usposabljanje pri nosilcu tipskega certifikata ali ustrezni pooblaščeni organizaciji.
(3) V skladu s predpisi, ki veljajo oziroma se uporabljajo v Republiki Sloveniji na področju letalstva, mora vojaško letalsko tehnično osebje za samostojno izvedbo del izkazovati tudi ustrezne delovne izkušnje.
(4) Osebje, ki ne izpolnjuje pogojev iz tega člena, lahko opravlja dela le pod nadzorom ustrezno usposobljenega vojaškega letalsko tehničnega osebja.
II. KATEGORIJE, RATINGI IN POOBLASTILA 
5. člen 
(kategorije) 
(1) Kategorija, vpisana v vojaški izkaz, opredeljuje nivo zahtevnosti del, za katere je imetnik vojaškega izkaza usposobljen. Izdaja vojaškega izkaza brez vpisane kategorije ni mogoča.
(2) Ustrezna kategorija se vpiše v vojaški izkaz glede na:
– vrsto izobrazbe;
– ustrezen program osnovnega šolanja iz 9. člena tega pravilnika v skladu s predpisi, ki veljajo oziroma se uporabljajo v Republiki Sloveniji za letalstvo;
– praktično usposabljanje vojaškega letalsko tehničnega osebja na delovnem mestu, ki je izvedeno v skladu s predpisi, ki veljajo oziroma se uporabljajo v Republiki Sloveniji na področju letalstva.
(3) Glede na stopnje strokovne vojaško letalsko tehnične usposobljenosti ločimo naslednje kategorije vojaške letalsko tehnične usposobljenosti:
– kategorija A,
– kategorija B1,
– kategorija B2,
– kategorija C.
(4) Kategorija A vojaškemu letalsko tehničnemu osebju dovoljuje:
– izvajanje linijskega vzdrževanja;
– izvajanje enostavnih vzdrževalnih del v skladu z odobrenimi programi vzdrževanja zrakoplovov;
– izdajo potrdila o sprostitvi v uporabo po manjšem načrtovanem linijskem vzdrževanju in odpravljanju manjših napak. Potrdilo o sprostitvi v uporabo se lahko izda samo za delo, ki ga je imetnik vojaškega izkaza osebno opravil;
– izvedbo pregledov zrakoplovov pred letenjem, med njim in po njem.
(5) Kategorija B1 vojaškemu letalsko tehničnemu osebju dovoljuje:
– izvedbo vzdrževalnih del na strukturi zrakoplova in na pogonskih, mehanskih in električnih sistemih ter na letalskih elektronskih sistemih, za katere so potrebni le preprosti preizkusi za izkazovanje njihove sposobnosti, ne pa tudi odpravljanje napak;
– sprostitev zrakoplova v uporabo po izvedbi linijskega vzdrževanja zrakoplova;
– pridobljena kategorija B1 vključuje vse privilegije kategorije A.
(6) Kategorija B2 vojaškemu letalsko tehničnemu osebju dovoljuje:
– izvedbo vzdrževalnih del na elektronskih in električnih sistemih in na elektronskih in električnih sistemih znotraj pogonskih in mehanskih sistemov, za katere so potrebni le preprosti preizkusi za izkazovanje njihove sposobnosti;
– sprostitev zrakoplova v uporabo po izvedenih vzdrževalnih delih iz prejšnje alineje v linijskem vzdrževanju;
– izdajo potrdila o sprostitvi v uporabo po manjšem načrtovanem linijskem vzdrževanju in odpravljanju manjših napak. Potrdilo o sprostitvi v uporabo se lahko izda samo za delo, ki ga je imetnik vojaškega izkaza osebno opravil;
– pridobljena kategorija B2 ne vključuje privilegijev kategorije A – osebje s pridobljeno kategorijo B2 mora pred izvedbo pregledov zrakoplovov pred letenjem, med njim in po njem opraviti ustrezno specialistično usposabljanje.
(7) Kategorija C vojaškemu letalsko tehničnemu osebju dovoljuje:
– načrtovanje in pripravo tehnične dokumentacije vzdrževanja zrakoplovov;
– izdajo certifikata sprostitve v uporabo zrakoplova po izvedenem baznem vzdrževanju, pri čemer mora imeti osebje v vojaškem izkazu vpisan tudi tip zrakoplova;
– izdelavo programov vzdrževanja posameznega tipa zrakoplova, pri čemer mora imeti osebje v vojaškem izkazu vpisan tudi tip zrakoplova.
(8) Za samostojno izvajanje vzdrževalnih del na posameznem tipu zrakoplova mora imetnik vojaškega izkaza poleg ustrezne kategorije iz tega člena imeti vpisan tudi rating zrakoplova v skladu s 6. členom ali posebno pooblastilo skladno s 7. členom tega pravilnika. Za vzdrževalna dela, ki so skupna za več tipov zrakoplovov, lahko vpis ratinga zrakoplova nadomesti tudi interno pooblastilo iz 8. člena tega pravilnika.
(9) Imetnik vojaškega izkaza lahko ob že vpisani kategoriji pridobi tudi novo kategorijo, če izpolnjuje pogoje, določene s predpisi, ki veljajo oziroma se uporabljajo v Republiki Sloveniji za letalstvo, in pridobi ustrezne delovne izkušnje.
6. člen 
(ratingi) 
(1) Rating, vpisan v vojaški izkaz, opredeljuje tip zrakoplova z motorjem, na katerem lahko vojaško letalsko tehnično osebje samostojno izvaja vzdrževalna dela glede na pridobljeno kategorijo.
(2) Ustrezen rating se vpiše v vojaški izkaz na podlagi potrdila o opravljenem usposabljanju pri proizvajalcu zrakoplova in motorja, organizaciji, ki jo pooblasti proizvajalec, ali organizaciji, ki jo potrdi Vojaški letalski organ (v nadaljnjem besedilu: VLO).
(3) Ne glede na prejšnji odstavek VLO določi, v katerih primerih mora posameznik izkazovati tudi praktične izkušnje za vpis ratinga zrakoplova.
(4) V predelu vojaškega izkaza, namenjenem za evidentiranje ratinga zrakoplova, se poleg tipa vpiše tudi podatek o kategoriji iz prejšnjega člena. Če posameznik izpolnjuje pogoje različnih kategorij, se navedene kategorije v vojaškem izkazu označijo tudi v predelu, kjer je naveden posamezen tip zrakoplova.
7. člen 
(pooblastila) 
(1) Pooblastilo, vpisano v vojaški izkaz, opredeljuje dodatno usposobljenost vojaškega letalsko tehničnega osebja za opravljanje specifičnih vzdrževalnih del in vzdrževanja vojaških letalskih sistemov.
(2) Pooblastilo se vpiše v vojaški izkaz na podlagi potrdila o opravljenem usposabljanju pri certificiranem ali pooblaščenem izvajalcu usposabljanja.
(3) Pooblastila zajemajo zlasti:
– preiskave z neporušno metodo materiala (NDT), ki opredeljuje tudi stopnjo usposobljenosti v skladu z veljavnimi predpisi;
– oborožitvene sisteme (ARM), ki opredeljuje tudi tip zrakoplova, na katerega se pooblastilo ARM nanaša.
(4) Če je imetnik vojaškega izkaza usposobljen le za del posameznega pooblastila iz prejšnjega odstavka, se to evidentira v omejitvah v vojaškem izkazu.
(5) Pooblastilo se vpisuje v vojaški izkaz pri vseh kategorijah iz 5. člena tega pravilnika. Podrobnejši obseg pooblastila se določi z internim pooblastilom iz 8. člena tega pravilnika.
8. člen 
(interno pooblastilo) 
(1) Interno pooblastilo je listina, s katero se vojaško letalsko tehnično osebje podrobneje pooblašča za izvedbo del, povezanih z vzdrževanjem zrakoplovov Slovenske vojske (v nadaljnjem besedilu: SV).
(2) Pogoje in pristojnosti za izdajo, podaljšanje, obnovo, omejitev in odvzem internega pooblastila vojaškega letalsko tehničnega osebja, ki opravlja dela v vojaških enotah, opredeljujejo organizacijski priročniki vojaških letalsko tehničnih enot.
(3) Interna pooblastila izdajajo nadzorniki kakovosti v letalskih enotah SV v skladu z internimi dokumenti za vzdrževanje zrakoplovov SV na podlagi izvedenih strokovnih usposabljanj.
(4) Ob odvzemu ali omejitvi internega pooblastila posamezniku iz razlogov, ki posegajo v vojaški izkaz in vpisane kategorije, ratinge ali pooblastila, mora enota o tem obvestiti VLO.
III. ŠOLANJE IN USPOSABLJANJE ZA PRIDOBITEV VOJAŠKEGA IZKAZA 
9. člen 
(namen in vrste šolanj ter usposabljanj) 
(1) Namen šolanja in usposabljanja vojaškega letalsko tehničnega osebja je pridobiti ustrezno strokovno raven znanja, povezanega z izvajanjem vzdrževalnih del na zrakoplovih SV.
(2) Osnovno šolanje in praktično usposabljanje vojaškega letalsko tehničnega osebja je osnovni pogoj za pridobitev vojaškega izkaza z vpisano ustrezno kategorijo.
(3) Praktično usposabljanje vojaškega letalsko tehničnega osebja se izvaja v vojaški letalsko tehnični enoti, odgovorni za bazno vzdrževanje zrakoplovov SV, ali v certificirani oziroma pooblaščeni vzdrževalni organizaciji.
IV. PRIDOBITEV VOJAŠKEGA IZKAZA 
10. člen 
(vloga in dokazila) 
(1) Vojaška oseba, ki je uspešno opravila šolanja in usposabljanja iz prejšnjega člena, vloži v VLO vlogo za izdajo vojaškega izkaza v skladu s pravilnikom, ki ureja licenciranje vojaškega letalskega in drugega strokovnega osebja vojaškega letalstva.
(2) K vlogi za izdajo vojaškega izkaza mora vojaška oseba ob izpolnjevanju zahtev iz pravilnika, ki ureja licenciranje vojaškega letalskega in drugega strokovnega osebja, priložiti kopijo veljavne licence za vzdrževanje zrakoplovov, ki jo je izdala Javna agencija za civilno letalstvo.
11. člen 
(izpit za pridobitev vojaškega izkaza) 
(1) Kandidat za pridobitev vojaškega izkaza opravi izpit pred izpitno komisijo v skladu s pravilnikom, ki ureja licenciranje vojaškega letalskega in drugega strokovnega osebja vojaškega letalstva. Kandidat izpit opravi iz poznavanja predpisov s področja vojaškega letalstva in standardov ter internih splošnih pravnih aktov s področja vzdrževanja zrakoplovov.
(2) Pogoj za uspešno opravljen izpit je doseženih najmanj 80 odstotkov pravilnih odgovorov pri pisnem delu in uspešno opravljen ustni zagovor.
V. VOJAŠKI IZKAZ 
12. člen 
(vsebina vojaškega izkaza) 
Izkaz vojaške letalsko tehnične usposobljenosti je listina, ki jo izda VLO na obrazcu, ki je kot Priloga 1 sestavni del tega pravilnika. Izkaz vojaške letalsko tehnične usposobljenosti vsebuje:
1. splošne podatke imetnika izkaza (ime in priimek, leto rojstva, stalno prebivališče);
2. podatki o izdajalcu izkaza in datum izdaje izkaza;
3. datum veljavnosti vojaškega izkaza;
4. vrsto izkaza (letalski inženir ali letalski tehnik);
5. kategorijo izkaza (A, B1, B2, C);
6. rating (tip) zrakoplova SV;
7. posebna pooblastila (ARM, NDT);
8. morebitne omejitve.
13. člen 
(veljavnost vojaškega izkaza) 
(1) VLO izda vojaški izkaz za obdobje petih let.
(2) Vpis dodatnih kategorij, tipov ali pooblastil in izbris omejitev nista časovno omejena.
14. člen 
(vpis dodatne kategorije, ratinga ali pooblastila v vojaški izkaz) 
(1) Imetnik vojaškega izkaza vloži pisno vlogo za vpis dodatne kategorije, ratinga ali pooblastila v vojaški izkaz v skladu s pravilnikom, ki ureja licenciranje vojaškega letalskega in drugega strokovnega osebja vojaškega letalstva.
(2) Vloga za vpis dodatne kategorije mora vsebovati naslednje priloge:
– kopijo veljavnega zdravniškega spričevala;
– potrdilo o opravljenem osnovnem šolanju;
– dokazilo o ustreznih praktičnih izkušnjah, ki ga verificira oseba, pooblaščena za kontrolo kakovosti vojaške enote.
(3) Vloga za vpis dodatnega ratinga mora vsebovati naslednje priloge:
– kopijo veljavnega zdravniškega spričevala;
– dokazilo o izvedenem usposabljanju za vpis ratinga zrakoplova;
– dokazilo o praktičnih izkušnjah iz vzdrževanja zrakoplova v skladu s tretjim odstavkom 6. člena tega pravilnika. Ustreznost dokazila potrdi oseba, pooblaščena za kontrolo kakovosti vojaške enote.
(4) Vloga za vpis dodatnega pooblastila ali izbris omejitev mora vsebovati naslednji prilogi:
– kopijo veljavnega zdravniškega spričevala;
– potrdilo o opravljenem usposabljanju za vpis pooblastila ali izbris omejitev.
15. člen 
(podaljšanje veljavnosti vojaškega izkaza) 
(1) K vlogi za podaljšanje vojaškega izkaza mora imetnik vojaškega izkaza poleg izpolnjevanja pogojev iz pravilnika, ki ureja licenciranje vojaškega letalskega in drugega strokovnega osebja vojaškega letalstva, priložiti izjavo nadzornika kakovosti, s katero ta potrjuje, da je imetnik vojaškega izkaza v obdobju od zadnjega podaljšanja ali izdaje samostojno opravljal vzdrževalna dela v obsegu, ki ustrezajo posamezni kategoriji s pripadajočimi ratingi in pooblastili.
(2) Ne glede na prejšnji odstavek izjava nadzornika kakovosti ni potrebna za imetnika vojaškega izkaza, ki opravlja dela in naloge zunaj letalskih in letalsko tehničnih enot na formacijski dolžnosti letalskega tehnika ali letalskega inženirja. V tem primeru se vojaški izkaz podaljšuje na podlagi potrdila o opravljenem delu na področju vzdrževanja zrakoplovov v vojaški enoti imetnika.
(3) Če vloga ni bila oddana pravočasno, vendar ne pozneje kot 30 dni od poteka veljavnosti vojaškega izkaza, mora imetnik vojaškega izkaza v vlogi za podaljšanje navesti razlog za zamudo z obrazložitvijo.
(4) Če je bila vloga za podaljšanje vojaškega izkaza oddana po 30 dneh od poteka veljavnosti vojaškega izkaza in ne več kot eno leto po izteku veljavnosti vojaškega izkaza, mora imetnik vojaškega izkaza za obnovitev uspešno opraviti izpit iz 11. člena tega pravilnika.
(5) Če je bila vloga za podaljšanje vojaškega izkaza oddana več kot eno leto od poteka veljavnosti vojaškega izkaza, mora imetnik vojaškega izkaza izpolniti pogoje glede praktičnih izkušenj, ki veljajo za pridobitev vojaškega izkaza v skladu s tretjo alinejo drugega odstavka 5. člena tega pravilnika, in uspešno opraviti izpit iz 11. člena tega pravilnika.
16. člen 
(obnova veljavnosti vojaškega izkaza) 
(1) Ob začasnem odvzemu vojaškega izkaza mora vojaška oseba za obnovo veljavnosti vojaškega izkaza uspešno opraviti izpit v skladu z 11. členom tega pravilnika.
(2) Za obnovo veljavnosti vojaškega izkaza vojaška oseba vloži vlogo v skladu z 10. členom tega pravilnika. K vlogi morajo biti priložena dokazila, s katerimi vojaška enota, kamor je razporejena vojaška oseba, dokazuje, da ni več razlogov za začasni odvzem vojaškega izkaza ali njegovo omejitev. Priloženo mora biti tudi ustrezno veljavno zdravniško spričevalo.
(3) Na podlagi vloge VLO izda sklep, s katerim imenuje izpitno komisijo.
(4) Po uspešno opravljenem izpitu VLO izda sklep iz sedmega odstavka 15. člena Pravilnika o licenciranju vojaškega letalskega in drugega strokovnega osebja vojaškega letalstva (Uradni list RS, št. 113/22).
17. člen 
(obnova veljavnosti kategorije, ratinga ali pooblastila iz vojaškega izkaza) 
(1) Če se imetniku vojaškega izkaza začasno odvzamejo kategorija, rating ali pooblastilo, mora vložiti vlogo za obnovo veljavnosti odvzete kategorije, ratinga ali pooblastila iz vojaškega izkaza.
(2) K vlogi morajo biti priložena dokazila, s katerimi vojaška enota, kamor je razporejen imetnik vojaškega izkaza, dokazuje, da ni več razlogov za začasni odvzem kategorije, ratinga ali pooblastila. Priloženo mora biti tudi ustrezno veljavno zdravniško spričevalo.
VI. PREHODNA IN KONČNI DOLOČBI 
18. člen 
(veljavnost vojaških izkazov) 
Vojaški izkazi, izdani pred uveljavitvijo tega pravilnika, veljajo do poteka njihove veljavnosti, vendar največ dve leti od uveljavitve tega pravilnika.
19. člen 
(prenehanje veljavnosti) 
Z dnem uveljavitve tega pravilnika prenehata veljati tretji in četrti odstavek 51. člena Pravilnika o registraciji, označevanju, plovnosti ter listinah in knjigah vojaških zrakoplovov (Uradni list RS, št. 42/16).
20. člen 
(začetek veljavnost) 
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 0070-34/2021-16
Ljubljana, dne 22. avgusta 2022
EVA 2021-1911-0020
Marjan Šarec 
minister 
za obrambo 
Soglašam! 
Mag. Bojan Kumer 
minister 
za infrastrukturo 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti