Uradni list

Številka 21
Uradni list RS, št. 21/2020 z dne 13. 3. 2020
Uradni list

Uradni list RS, št. 21/2020 z dne 13. 3. 2020

Kazalo

541. Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o ureditvenem načrtu Nuklearne elektrarne Krško, stran 1482.

  
Na podlagi četrtega odstavka 115. člena in druge alineje četrtega odstavka 289. člena v povezavi s prvim odstavkom 119. člena in tretjim odstavkom 268. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 61/17), 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – ZLS-UPB2, 27/08 – odločba US RS, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 76/16 – odločba US RS, 11/18 – ZSPDSLS-1 in 30/18) ter 16. in 79. člena Statuta Občine Krško (Uradni list RS, št. 13/16 – uradno prečiščeno besedilo, 79/16 in 26/19) je Občinski svet Občine Krško, na 12. seji, dne 5. 3. 2020, sprejel
O D L O K 
o spremembah in dopolnitvah Odloka o ureditvenem načrtu Nuklearne elektrarne Krško 
1. člen 
V Odloku o ureditvenem načrtu Nuklearne elektrarne Krško (Uradni list SRS, št. 48/87 in Uradni list RS, št. 59/97) se, za območje predmetnih sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta, grafične priloge iz drugega odstavka 2. člena dopolnijo z naslednjimi:
»– Izsek iz grafičnega dela občinskega prostorskega načrta s prikazom lege prostorske ureditve na širšem območju 
M 1:5000
– Območje sprememb in dopolnitev z obstoječim parcelnim stanjem 
M 1:1000
– Prikaz vplivov in povezav s sosednjimi območji
M 1:5000
– Ureditvena situacija 
M 1:1000
– Prikaz ureditev glede poteka omrežij in priključevanje objektov na infrastrukturo 
M 1:1000
– Prikaz ureditev, potrebnih za obrambo ter varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, vključno z varstvom pred požarom
M 1:1000
– Načrt parcelacije
M 1:2500«. 
2. člen 
V 3. členu se za prvim odstavkom doda nov drugi odstavek, ki se glasi:
»Območje sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta, ki je razvidno iz grafičnih prilog, zajema zemljišča s parcelnimi številkami: 1197/44 – del, 1197/397, 1197/399 – del, 1204/192 – del, 1204/206 – del, 1246/6 – del, 1246/2 – del in 1249/1 – del.«.
Dosedanji drugi odstavek postane tretji odstavek.
3. člen 
V 7., 8., 10. in 12. členu se besedilo »remontni kompleks« v vseh sklonih nadomesti z besedilom »območje za nadgradnjo varnosti« v ustreznem sklonu.
4. člen 
V 10. členu se peti odstavek spremeni tako, da se glasi:
»Ureditev območja za nadgradnjo varnosti
Na tem območju so dovoljeni posegi, namenjeni izboljšanju stanja in povečanju varnosti obratovanja NE Krško, ki pa ne spreminjajo generalnih zasnov ureditev v UN. Med take posege sodi tudi Suho skladišče izrabljenega goriva.
Suho skladišče izrabljenega goriva:
1. Suho skladišče izrabljenega goriva se umesti z namenom posodobitve tehnologije začasnega skladiščenja izrabljenega goriva in predstavlja funkcionalno zapolnitev znotraj obstoječega kompleksa Nuklearne elektrarne Krško.
2. Vrsta objekta: Gradbeno inženirski objekt, Elektrarne in drugi energetski objekti.
3. Lega objekta: objekt se locira ob obstoječi transportni poti znotraj kompleksa Nuklearne elektrarne Krško, kot nadaljevanje niza obstoječe zgradbe za dekontaminacijo in utrjene varnostne zgradbe 1.
4. Tlorisna zasnova: v osnovi pravokotne oblike, dopustni so manjši izzidki pravokotnih oblik. Tlorisna površina objekta na stiku z zemljiščem je do 3.500 m2.
5. Višina in etažnost: pritličen objekt, višine do 21 m.
6. Oblikovanje: usklajeno z obstoječimi objekti v Nuklearni elektrarni Krško, barve fasade se prilagodijo celostni podobi Nuklearne elektrarne Krško.
7. Streha: simetrična dvokapnica, naklona do 6°, skrita za fasadno atiko; smer slemena vzporedno z daljšo stranico objekta, kritina iz pločevine.
8. Okolica objekta: južno od objekta je predvidena ureditev dostopne ploščadi, tlorisne površine do 1.200 m2, ki je skupna tudi za zgradbo za dekontaminacijo.
9. Priključitev na infrastrukturo: objekt se priključuje na interno infrastrukturo NEK, ki jo je dopustno rekonstruirati. Dostop do suhega skladišča se zagotavlja preko obstoječe transportne poti znotraj ograje kompleksa Nuklearne elektrarne Krško. Objekt se priključuje na sistem lastne rabe elektrike; elektro priključek je predviden na zemljišču s parcelno številko 1197/44, k.o. Leskovec. Padavinska voda s strešin ter delovne površine, ki se uporablja v času betoniranja plašča zabojnika, se ob upoštevanju veljavnih predpisov, odvaja v obstoječe interno omrežje padavinskih voda. Priključek na obstoječo interno padavinsko kanalizacijo je načrtovan na zemljišču s parcelno številko 1197/44, k.o. Leskovec.
Oskrba objekta s pitno vodo ni potrebna. Na območju objekta ne bodo nastajale komunalne odpadne vode. Informacijski sistemi objekta se priključujejo na obstoječe centrale v Nuklearni elektrarni Krško.
10. Rešitve in ukrepi za obrambo ter varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, vključno z varstvom pred požarom.
Pri graditvi suhega skladišča se upošteva:
– projektni pospešek tal 0.78 g,
– vpliv močnega vetra,
– močnejše nalive. Za ta namen je pod dostopno ploščadjo zgrajen zadrževalnik vode, ki preprečuje preobremenitev obstoječega kanalizacijskega sistema. Prav tako so na strehi predvideni prelivi, ki v primeru izjemnih nalivov omogočajo preliv padavinske vode,
– varnost pred ekstremnimi poplavami (PMF) do kote 157.53 m n. v. Tesnost objekta pred poplavami se zagotavlja z obodnimi AB stenami, vdor vode skozi vrata pa je preprečen z demontažnimi poplavnimi barierami,
– obremenitev snega,
– udarce strel; objekt je iz jekla in armiranega betona. Ozemljitev objekta se projektira na udarce strel,
– ekstremne temperature okolice,
– možnost eksplozije. Objekt suhega skladišča se gradi z masivnimi armirano betonskimi stenami in jekleno konstrukcijo, ki bi npr. v primeru naleta letala znatno zmanjšala kinetično energijo letala. Poleg tega visoka mehanska trdnost in velika masa skladiščnega plašča iz jekla in betona ščiti večnamenski vsebnik (MPC) z vstavljenim izrabljenim gorivom proti končnemu udarcu in možni eksploziji.
Pri graditvi se upošteva tudi kombinacije zunanjih in notranjih vplivov potres-poplava in potres-požar. Sistem suhega skladiščenja se projektira na visoke potresne obremenitve, kot tudi na poplavo.
Požarno varnostni ukrepi:
– morebitno širjenje požara na sosednje objekte in zemljišča se preprečuje z uporabo požarno odpornih materialov,
– evakuacijska izhoda iz objekta se zagotavljata na severozahodni in jugozahodni strani objekta,
– voda za gašenje se zagotavlja preko obstoječega hidrantnega omrežja in lastnega črpališča Nuklearne elektrarne Krško,
– dostop z gasilnim vozilom je možen z vzhodne in južne strani objekta preko obstoječih intervencijskih poti znotraj kompleksa Nuklearne elektrarne Krško. Delovna površina za gasilce je zagotovljena na dovozni cesti na vzhodni strani.
Nevarne snovi na gradbišču (gorivo za dizelske motorje, mazivo, barve, ipd.) se uporabljajo na območju površin, ki jih pokriva lovilec olj, da se prepreči morebitno razlitje v okolje.
11. Spremljanje stanja
Nadaljuje se z izvajanjem meritev hitrosti doze ionizirajočega sevanja s pasivnimi OSL dozimetri na mestih na ograji NEK po programu NEK. Izvedejo se dodatne meritve za opredelitev ničelnega stanja. Namestijo se dodatni dozimetri v območju suhega skladišča po programu, ki ga potrdi Uprava RS za jedrsko varnost.«.
5. člen 
V 14.b členu se v zadnjem odstavku črta besedilo »nekateri manjši«.
6. člen 
Za 14.b členom se doda nov 14.c člen, ki se glasi:
»Pri pripravi dokumentacije za pridobitev mnenj in gradbenega dovoljenja so dopustna odstopanja od funkcionalnih, oblikovalskih in tehničnih rešitev, določenih z ureditvenim načrtom, če se pri podrobnejšem proučevanju geoloških, geomehanskih, hidroloških in drugih razmer pridobijo tehnične rešitve, ki so primernejše s tehničnega, oblikovalskega, okoljevarstvenega ali varnostnega vidika, upoštevajo zadnje stanje tehnike in omogočajo racionalnejšo rabo prostora.
Odstopanja od funkcionalnih, tehničnih ali oblikovalskih rešitev, določenih v ureditvenem načrtu, ne smejo poslabšati razmer na območju ureditvenega načrta, ne smejo negativno vplivati na sosednja območja in ne smejo biti v nasprotju z javnimi koristmi. Z dopustnimi odstopanji morajo soglašati pristojni mnenjedajalci, v katerih pristojnosti posegajo ta odstopanja, in Občina Krško.«.
7. člen 
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 3505-8/2019-O502
Krško, dne 5. marca 2020
Župan 
Občine Krško 
mag. Miran Stanko 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti