Uradni list

Številka 9
Uradni list RS, št. 9/2020 z dne 14. 2. 2020
Uradni list

Uradni list RS, št. 9/2020 z dne 14. 2. 2020

Kazalo

257. Odlok o ureditvi javne službe zagotavljanja zavetišča za zapuščene živali na območju Mestne občine Kranj, stran 839.

  
Na podlagi 22. člena Statuta Mestne občine Kranj uradno prečiščeno besedilo 2 (Uradni list RS, št. 37/19 – UPB2) in 27. člena Zakona o zaščiti živali (Uradni list RS, št. 38/13 – uradno prečiščeno besedilo in 21/18 – ZNOrg) je Mestni svet Mestne občine Kranj na 13. seji dne 29. 1. 2020 sprejel
O D L O K 
o ureditvi javne službe zagotavljanja zavetišča za zapuščene živali na območju Mestne občine Kranj 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
S tem odlokom se za območje mestne občine Kranj (v nadaljevanju: občina) ureja obvezna lokalna javna služba zagotavljanja zavetišča za zapuščene živali (v nadaljevanju: javna služba).
S tem odlokom se določi predmet, območje in način opravljanja javne službe, pogoji opravljanja javne službe, pričetek, čas trajanja in prenehanje koncesijskega razmerja, viri in način financiranja javne službe, postopek imenovanja predstavnika občine v svet zavetišča ter nadzor nad izvajanjem javne službe.
II. PREDMET JAVNE SLUŽBE 
2. člen 
Dejavnost, ki je predmet javne službe, v skladu z zakonom, ki ureja zaščito živali, obsega:
– sprejem prijav o zapuščenih živalih,
– zagotavljanje potrebne veterinarske pomoči zapuščenim živalim,
– zagotavljanje ulova, prevoza, namestitve in oskrbe zapuščenih živali v zavetišču,
– skrb za iskanje skrbnikov teh živali oziroma prodajo ali oddajo živali novim lastnikom,
– zagotavljanje označevanja in registracije zapuščenih živali v skladu s predpisi,
– druge naloge, določene z Zakonom o zaščiti živali ter Pravilnikom o pogojih za zavetišča za zapuščene živali.
III. OBMOČJE IZVAJANJA JAVNE SLUŽBE 
3. člen
Območje izvajanja javne službe iz prvega člena tega odloka obsega območje Mestne občine Kranj.
IV. NAČIN OPRAVLJANJA JAVNE SLUŽBE 
4. člen 
Za izvajanje javne službe se podeli koncesija.
Koncesija se s tem odlokom skladno s predpisi, ki urejajo postopek podelitve koncesije, za obdobje, določeno v drugem odstavku tega člena, neposredno podeli javnemu zavodu Živalski vrt Ljubljana, ki ima na podlagi Odloka o ustanovitvi javnega zavoda Živalski vrt Ljubljana (Uradni list RS, št. 48/03, 17/05 in 64/16, v nadaljevanju: Odlok) v zvezi z opravljanjem nalog zavetišča za zapuščene živali na območju Mestne občine Ljubljana, organizirano notranjo organizacijsko enoto javnega zavoda Zavetišče za živali Ljubljana, ki javno službo opravlja na sedežu notranje organizacijske enote Gmajnice 30, Ljubljana.
Občina in koncesionar v zvezi z opravljanjem javne službe skleneta koncesijsko pogodbo za obdobje 5 let, s katero podrobneje uredita izvajanje koncesioniranega razmerja.
Koncesionar pridobi pravice in obveznosti iz koncesijskega razmerja s sklenitvijo koncesijske pogodbe.
V. POGOJI OPRAVLJANJA JAVNE SLUŽBE 
5. člen 
Javno službo mora koncesionar opravljati skladno z zakonom, ki ureja zaščito živali, pravilnikom, ki ureja pogoje za zavetišče za zapuščene živali ter drugimi veljavnimi predpisi.
6. člen 
Koncesionar je dolžan izvajati javno službo nepretrgoma.
7. člen 
Koncesionar je dolžan v okviru javne službe izjemoma opravljati dodatna dela oziroma naloge, ki s koncesijsko pogodbo niso predvidena, če je zagotovitev takšnih del oziroma nalog nujno potrebna za izvajanje javne službe. Koncesionar je za opravljanje takšnih del oziroma nalog upravičen do nadomestila.
Obseg, čas trajanja, višina nadomestila ter druga vprašanja v zvezi z izvajanjem dodatnih del oziroma nalog, se določijo z aneksom h koncesijski pogodbi.
8. člen 
Koncesionar je dolžan voditi knjigovodstvo za dejavnost, ki je predmet te javne službe, ločeno od knjigovodstva za svojo drugo dejavnost.
9. člen 
Koncesionar mora skladno z veljavnimi predpisi, skrbno, natančno in ažurno voditi predpisane evidence, ki jih je dolžan kadarkoli dati na vpogled občini.
10. člen 
Koncesionar občini najmanj dvakrat letno poroča o izvajanju javne službe, kadarkoli na zahtevo občine pa je dolžan predložiti tudi vmesna poročila.
11. člen 
Koncesionar je neposredno odgovoren za kakršnokoli škodo, ki so jo pri opravljanju ali v zvezi z opravljanjem javne službe povzročili fizičnim in pravnim osebam pri njem zaposleni ali njegovi podizvajalci. Odgovornost koncesionarja je podana tudi v primeru stavke pri njem zaposlenih ljudi.
Koncesionar mora biti zavarovan proti odgovornosti za škodo, ki jo lahko povzroči zaradi napak pri izvajanju javne službe in tudi za škodo, nastalo zaradi višje sile.
12. člen 
Koncesionar ne sme prenesti koncesije na drugo pravno ali fizično osebo, lahko pa za posamezne storitve v okviru izvajanja javne službe sklepa pogodbe s podizvajalci, ki jih izbere skladno s predpisi, ki urejajo javna naročila, in ki navedene storitve izvajajo v njegovem imenu in za njegov račun.
VI. PRIČETEK, ČAS TRAJANJA IN PRENEHANJE KONCESIJSKEGA RAZMERJA 
13. člen 
Občina in koncesionar v zvezi z opravljanjem javne službe skleneta koncesijsko pogodbo, s katero podrobneje uredita izvajanje koncesioniranega razmerja, naloge in dejavnosti koncesionarja ter medsebojne pravice in obveznosti.
Koncesionar pridobi pravice in obveznosti iz koncesijskega razmerja s pričetkom veljavnosti koncesijske pogodbe.
14. člen 
Koncesionar pridobi na podlagi koncesijske pogodbe na celotnem območju občine izključno pravico opravljati javno službo ter dolžnost zagotavljati kontinuirano izvajanje in kvalitetno opravljanje javne službe skladno s predpisi in v javnem interesu.
15. člen 
Koncesijsko razmerje preneha:
– s pretekom časa, za katerega je bilo sklenjeno,
– s sporazumom občine in koncesionarja,
– z odstopom,
– z odvzemom.
16. člen 
Občina in koncesionar lahko s pisnim sporazumom razveljavita koncesijsko razmerje. V tem primeru mora dosedanji koncesionar izvajati javno službo, dokler občina njenega izvajanja ne zagotovi na drug način v skladu s predpisi.
17. člen 
Koncesionar lahko samo zaradi izjemnih, nepredvidljivih okoliščin, ko iz utemeljenih razlogov ne more več izvajati javne službe, odstopi od koncesijske pogodbe, pri čemer odstop od pogodbe prične učinkovati po preteku šestmesečnega roka po prejemu izjave koncesionarja o odstopu od pogodbe pri občini.
18. člen 
Občina v primeru, če koncesionar ne opravlja javne službe v skladu s predpisi, tem odlokom, ali če krši določbe koncesijske pogodbe, odstopi od te pogodbe.
VII. VIRI IN NAČIN FINANCIRANJA JAVNE SLUŽBE 
19. člen 
Javna služba, ki jo izvaja koncesionar, se financira iz:
– proračuna občine,
– plačila stroškov v zvezi z zapuščenimi živalmi,
– drugih virov.
20. člen 
Pri izračunu sredstev, ki se zagotovijo v občinskem proračunu za izvajanje javne službe, se upošteva naslednje:
– podatke pooblaščenih veterinarskih organizacij o številu registriranih psov v občini,
– kriterije, ki jih določajo pravni predpisi glede zagotavljanja števila mest v zavetišču na določeno število registriranih psov v občini,
– uradni cenik Ministrstva RS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Veterinarske zbornice Slovenije, ki vsebuje postavke »oskrbni dan za psa«, »oskrbni dan za mačka« ter »režijsko uro veterinarskega pomočnika«,
– stroške veterinarskih ukrepov,
– stroške najema potrebnih mest v zavetišču.
21. člen 
Oblikovanje in kalkulativni elementi cene celotne oskrbe zapuščene živali ter obseg in način financiranja javne službe se podrobneje določi s koncesijsko pogodbo.
VIII. SVET ZAVETIŠČA TER IMENOVANJE PREDSTAVNIKA OBČINE V SVET ZAVETIŠČA 
22. člen 
Svet zavetišča je ustanovljen in deluje v skladu z določbami Pravilnika o pogojih za zavetišča za zapuščene živali (Uradni list RS, št. 45/00 in 78/04) ter Odloka, in ga sestavljajo:
– predstavnik občine oziroma predstavniki lokalnih skupnosti, katerih območje s svojim delovanjem pokriva zavetišče,
– predstavnik Veterinarske uprave RS, ki ga določi predstojnik uprave,
– predstavnik društva za zaščito živali, ki deluje na območju, kjer je zavetišče,
– predstavnik koncesionarja, razen če je koncesionar društvo za zaščito živali.
Člani sveta zavetišča so v skladu z določbami Odloka imenovani za mandatno dobo 5 let.
23. člen 
Predstavnika občine v svet zavetišča imenuje župan Mestne občine Kranj.
24. člen 
Predstavnik občine v svetu zavetišča je dolžan občini poročati o sklepih sej sveta zavetišča.
25. člen 
Svet zavetišča v skladu s predpisi opravlja naslednje naloge:
– nadzoruje delo zavetišča,
– določa višino prispevkov, ki jih plačujejo skrbniki v zvezi z zapuščenimi živalmi,
– skrbi za promocijo zavetišča in za pridobivanje sponzorskih sredstev.
IX. NADZOR NAD IZVAJANJEM JAVNE SLUŽBE 
26. člen
Občina ima pravico izvajati nadzor nad opravljanjem javne službe. Nadzor opravlja pristojna notranja organizacijska enota mestne uprave občine. Koncesionar mora kadarkoli med delovnim časom posredovati informacije o poslovanju in omogočiti pooblaščeni osebi za nadzor vpogled v poslovne knjige in evidence v zvezi z izvajanjem javne službe.
Podrobneje se nadzor uredi s koncesijsko pogodbo.
X. KONČNA DOLOČBA 
27. člen 
Ta Odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 344-1/2020-1-(46/04)
Kranj, dne 29. januarja 2020
Župan 
Mestne občine Kranj 
Matjaž Rakovec 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti