Uradni list

Številka 87
Uradni list RS, št. 87/2015 z dne 13. 11. 2015
Uradni list

Uradni list RS, št. 87/2015 z dne 13. 11. 2015

Kazalo

Ob-3394/15, Stran 2001
Na podlagi Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo (Uradni list RS, št. 77/07 – uradno prečiščeno besedilo, 65/07 – odl. US, 56/08, 4/10, 20/11, 100/11 – odl. US in 111/13) ter v skladu s Pravilnikom o izvedbi javnega poziva in javnega razpisa za izbiro kulturnih programov in kulturnih projektov (Uradni list RS, št. 43/10) in Pravilnikom o strokovnih komisijah (Uradni list RS, št. 38/12 in 90/12) Mestna občina Ljubljana, Mestni trg 1, Ljubljana (v nadaljevanju: MOL) objavlja
javni razpis 
za izbor javnih kulturnih programov, ki jih bo v obdobju od 2016 do 2019 sofinancirala Mestna občina Ljubljana
1. Predmet razpisa in razpisna področja
Predmet razpisa je sofinanciranje javnih kulturnih programov (v nadaljevanju: programov), ki jih bodo izvajalci realizirali v obdobju od 2016 do 2019.
Razpis se nanaša na sofinanciranje programov v obdobju od 2016 do 2019 na naslednjih področjih:
A. uprizoritvene umetnosti,
B. glasbene umetnosti,
C. vizualne umetnosti,
D. intermedijske umetnosti,
E. literarni festival,
F. podporni kulturni programi,
G. kulturno – umetnostna vzgoja.
2. Opredelitev razpisnih področij
2.1. Področje A. uprizoritvene umetnosti obsega pripravo in izvedbo kulturnih programov na področju gledališča in plesa. Gledališko področje zajema vse zvrsti t.i. »odrskih umetnosti«, in sicer od dramskega in postdramskega lutkovnega, eksperimentalnega, glasbeno-gledališkega in fizičnega gledališča ter performansa, prek ambientalnega do pouličnega gledališča. Programski sklop »produkcija« zajema programske enote, ki bodo premierno izvedene v obdobju od 2016 do 2019. Programski sklop »postprodukcija« zajema programske enote, ki so primerne za ponovno izvedbo v obdobju od 2016 do 2019, in sicer zaradi svoje kakovosti, odziva publike, predstavitve kulturne produkcije MOL ipd. Programski sklop »festival« zajema pripravo in izvedbo festivala v obdobju od 2016 do 2019. Programski sklop »mednarodno sodelovanje« zajema tako gostovanja tujih gledaliških oziroma plesnih skupin v Ljubljani, kakor tudi predstavitev Ljubljanskih izvajalcev v tujini.
2.2. Področje B. glasbene umetnosti zajema pripravo in izvedbo posameznih koncertov, koncertnih ciklov in festivalov. Koncertni cikel mora obsegati najmanj 5 koncertov, festival pa najmanj 7 glasbenih dogodkov v strnjenem časovnem obdobju. Programski sklop »mednarodni dogodek/promocija« zajema gostovanja, turneje in izmenjave v mednarodnem kulturnem prostoru ter organizacijo gostovanj kakovostnih tujih izvajalcev v MOL. Programska sklopa izdaja revije in izdaja nosilca zvoka zajemata pripravo in izdajo posameznih edicij.
2.3. Področje C. vizualne umetnosti zajema tako tradicionalne zvrsti, kot so slikarstvo, risba, grafika, ilustracija, strip, kiparstvo, arhitektura, oblikovanje, kot tudi sodobnejše načine izražanja: plastično, prostorsko in svetlobno oblikovanje, fotografijo, video, instalacije, ulično (vizualno) umetnost, performans, dogodek in druge sodobne ustvarjalne prakse 21. stoletja, ki se povezujejo z drugimi področji umetnosti, z znanostjo, ekologijo in podobno. Področje vizualnih umetnosti ne zajema oblikovanja spletnih strani, avdiovizualnih del, medijskih izdelkov z namenom trženja, komercialnih prireditev, tiskanja knjig in podeljevanja nagrad. Programski sklop »produkcija« zajema samostojne in skupinske vizualne projekte. Programski sklop »mednarodno sodelovanje« zajema gostovanja tujih umetnikov v Ljubljani in Ljubljanskih v tujini.
2.4. Področje D. intermedijske umetnosti temelji na spajanju različnih novomedijskih praks in zajema poudarjeno uporabo novih tehnologij znotraj umetniških projektov. Področja, ki jih štejemo med intermedijske umetnosti: spletna umetnost, navidezna resničnost, multimedijski performans, interaktivna instalacija, robotska umetnost, kibernetska umetnost, digitalno arhiviranje in biotehnologija. Gre za projekte, ki na umetniški način uporabljajo in predstavljajo procese, produkte in vplive tehnologij, znanosti ter socialnih praks, pri čemer sodobne tehnologije uporabljajo na reflektiven, ustvarjalen in raziskovalen način. Programski sklop »produkcija« zajema programske enote, ki bodo premierno izvedene v obdobju od 2016 do 2019. Programski sklop »postprodukcija« zajema programske enote, ki so primerne za ponovno izvedbo v obdobju od 2016 do 2019, in sicer zaradi svoje kakovosti, odziva občinstva, ali predstavitve kulturne produkcije mesta Ljubljana doma in v tujini. Programski sklop »mednarodno sodelovanje« zajema tako gostovanja tujih intermedijskih umetnikov v Ljubljani, kakor tudi predstavitev tovrstnih Ljubljanskih umetnikov v tujini.
2.5. Področje E. literarni festival se nanaša na izvedbo literarne prireditve z mednarodnim značajem, ki je usmerjena v promoviranje in srečevanje literatur svetovnih celin in soočanje različnih sodobnih književnih zvrsti. Literarni festival zajema srečanja z najmanj desetimi uveljavljenimi knjižnimi avtorji, od katerih jih je vsaj polovica iz tujine, izdajo njihovih del po dostopnih cenah (največ 10,00 EUR) v času festivala, promocijo literature in branja, spodbujanje medkulturnega dialoga, spoznavanje sodobne ustvarjalnosti književnih ustvarjalcev različnih kulturnih okolij ter večanje dostopnosti knjige.
2.6. Področje F. podporni kulturni programi se nanaša na različne aktivnosti informativnega, izobraževalnega, teoretskega in kritiško-refleksivnega značaja, ki so neposredno vezane na izvedbo kulturnega programa. Na to področje se lahko prijavijo predlagatelji programov, ki delujejo predvsem kot podpora drugim izvajalcem kulturnih programov in projektov na enem izmed naslednjih štirih področij: uprizoritvene umetnosti, glasbene umetnosti, vizualne umetnosti in intermedijske umetnosti. To področje zajema aktivnosti, kot so na primer: posredovanje informacij o kulturnem življenju na omenjenih področjih, arhiviranje in dokumentiranje, organizacija seminarjev, celostnih in kontinuiranih izobraževalnih programov, delavnic, predavanj, posvetov, raziskovalni in založniški projekti ter različne oblike predstavljanja kulturne produkcije. Do javne podpore so upravičeni tisti izvajalci podpornih programov, ki s svojo kontinuirano dejavnostjo informativnega, izobraževalnega, teoretskega in/ali kritiško-refleksivnega značaja pomembno prispevajo k raznolikosti in intenziteti kulturnega življenja na območju MOL. Prednostno bodo sofinancirani tisti izvajalci kulturnih programov, ki bodo nudili celostno in dolgoročno sistemsko podporo čim večjemu številu akterjev znotraj več umetniških področij, tako da bodo področja interdiscipinarno povezovali in znotraj njih razvijali raznolik podporni program. Predlagatelji programov se lahko prijavljajo na to področje izključno kot na osnovno področje. Na to razpisno področje se ni mogoče prijaviti kot na drugo področje.
2.7. Področje G. kulturno-umetnostna vzgoja obsega izvajanje programov kulturno – umetnostne vzgoje za otroke in mlade do 19. leta na vseh področjih umetnosti z namenom povečanja dostopnosti do kakovostnih in raznolikih kulturnih vsebin s poudarkom na povezovanju vzgojno – izobraževanih in kulturnih ustanov. Dejavnosti na področju kulturno – umetnostne vzgoje zajemajo spremljevalne aktivnosti umetniških dogodkov (delavnice, vodstva, pogovori,…), ki udeležencem omogočajo spoznavanje umetnosti in umetnikov, podoživljanje umetniške izkušnje ter spodbujajo ustvarjalnost skozi aktivno udeležbo. Na področje kulturno – umetnostne vzgoje se je možno prijaviti samo kot na drugo razpisno področje.
3. Cilji razpisa
MOL bo programe na vseh razpisnih področjih v obdobju od 2016 do 2019 podpiral v skladu z naslednjimi dolgoročnimi cilji razvoja kulture v MOL:
– spodbujanje ustvarjalnosti na vseh področjih kulturnih dejavnosti na območju MOL z namenom, da se kulturna ponudba v MOL razvija po kriterijih vrhunskosti in raznovrstnosti,
– zagotavljanje večje dostopnosti javnih kulturnih dobrin in storitev za vse prebivalce in obiskovalce MOL,
– povečanje raznolikosti kulturnih dogodkov na območju MOL,
– zagotavljanje pogojev, da se bodo nevladne organizacije in druge ustanove ter posamezniki, ki delujejo na področju kulture, razvijali ter prispevali k večji kakovosti kulturne ponudbe v MOL,
– podpora uveljavljenim nevladnim kulturnim organizacijam, ki imajo sedež in ki delujejo na območju MOL,
– podpiranje kakovostnih programov, ki so pomembni za splošni kulturni razvoj MOL in promocijo v tujini,
– povečanje števila mladih umetnikov v izvedbi javnih kulturnih programov z namenom pridobivanja izkušenj in uveljavitve na ustvarjalnem področju,
– spodbujanje sodelovanja med različnimi deležniki,
– povečanje projektov kulturno-umetnostne vzgoje z namenom vzgoje in pridobivanja občinstva.
4. Pomen izrazov in upravičenost stroškov
Nepridobitne zasebne kulturne organizacije so pravne osebe, ki so ustanovljene kot društvo, zasebni zavod, ustanova ali druga nepridobitna organizacija zasebnega prava in so skladno s svojimi ustanovitvenimi akti registrirane za izvajanje kulturnih dejavnosti.
Na področju E. literarni festival lahko kandidirajo tudi gospodarske organizacije.
Program je po vsebini, zasnovi in obsegu zaključena celota programskih enot, ki jo bodo prijavitelji v javnem interesu izvedli v obdobju od 2016 do 2019, in sicer v skladu s prijavljenim terminskim planom.
Programska enota je posamična kulturna aktivnost na razpisnih področjih, ki je predstavljena javnosti kot zaključena samostojna celota: gledališka predstava, koncert, razstava, delavnica, vodstvo, pogovori ipd.
Prijavitelj lahko prijavi program le na enem razpisnem področju kot osnovnem programskem področju. Poleg osnovnega programskega področja lahko prijavitelj v razpisnem obrazcu navede tudi druga programska področja, ki sodijo v okvir drugih razpisnih področij, razen na področju F. Področje G je možno prijaviti samo kot drugo programsko področje. Osnovno programsko področje je tisto razpisno področje, ki po mnenju prijavitelja v največji meri opredeljuje kulturno dejavnost, ki jo izvaja, in sicer po obsegu in vrsti dejavnosti.
Prijavitelj programa je odgovorni izvajalec programa. Izbrani izvajalec programa bo v pogodbi naveden kot pogodbena stranka.
5. Programski sklopi
Razpisno področje A. uprizoritvene umetnosti vsebuje naslednje programske sklope:
– produkcija,
– postprodukcija,
– koprodukcija,
– festival,
– mednarodno sodelovanje.
Razpisno področje B. glasbene umetnosti vsebuje naslednje programske sklope:
– glasbeni koncert/ dogodek,
– glasbeni festival,
– koncertni cikel,
– mednarodni dogodek/ promocija,
– izdaja revije,
– izdaja nosilca zvoka.
Razpisno področje C. vizualne umetnosti vsebuje naslednje programske sklope:
– produkcija,
– kopordukcija,
– festival,
– mednarodno sodelovanje,
– umetnostni sejem.
Razpisno področje D. intermedijske umetnosti vsebuje naslednje programske sklope:
– produkcija v Sloveniji,
– koprodukcija v Sloveniji
– postprodukcija v Sloveniji,
– mednarodno sodelovanje.
Razpisno področje E. literarni festival vsebuje naslednje programske sklope:
– srečanja s knjižnimi avtorji,
– izdaja literarnih del gostujočih avtorjev,
– strokovni program,
– spodbujanje bralne kulture.
Razpisno področje F. podporni kulturni programi vsebuje naslednje programske sklope:
– spletna vsebina,
– izobraževanje, delavnica, seminar,
– založništvo (v tiskani in/ali e-obliki),
– dokumentiranje in arhiviranje,
– mednarodno sodelovanje.
Razpisno področje G. kulturno-umetnostna vzgoja vsebuje naslednje programske sklope:
– uprizoritvene umetnosti,
– glasbene umetnosti,
– vizualne umetnosti,
– intermedijske umetnosti.
6. Splošni pogoji za sodelovanje na razpisu
Upravičenci do sredstev
Na razpis se lahko kot prijavitelji programov prijavijo le nepridobitne zasebne kulturne organizacije, razen na področju E. literarni festival, kjer se lahko prijavijo tudi gospodarske organizacije (upravičene osebe), ki izpolnjuje naslednje splošne pogoje:
– da bo prijavitelj izvedel prijavljeni program v obdobju od 2016 do 2019 (obvezna priloga Obrazec 2),
– da je registriran za opravljanje kulturne dejavnosti za razpisno področje, na katerega se prijavlja in da ima sedež na območju MOL (obvezna priloga Obrazec 2), da je v zadnjih treh letih uspešno izvedel program oziroma projekte, ki jih je strokovna javnost pozitivno ocenila (obvezno dokazilo – izbor največ treh medijskih objav (kritike, recenzije), iz katerih sta razvidni prepoznavnost in uveljavljenost prijavitelja v strokovni javnosti v obdobju 2012–2014 (brez najav in vabil). Za izbor ostalih medijskih objav – kritik, recenzij (brez najav in vabil) navedite povezave na spletne strani.
– da bo zagotovil prostorske pogoje za pripravo in izvedbo predlaganega programa (obvezna priloga Obrazec 2),
– da zaprošeni znesek sofinanciranja za program ne presega 70 % celotne predvidene vrednosti prijavljenega programa na osnovnem področju in hkrati ne presega:
– 200.000 EUR na področju A. uprizoritvene umetnosti,
– 100.000 EUR na področju B. glasbene umetnosti,
– 100.000 EUR na področju C. vizualne umetnosti,
– 50.000 EUR na področju D. intermedijske umetnosti,
– 50.000 EUR na področju E. literarni festival,
– 50.000 EUR na področju F. podporni kulturni programi (obvezna priloga Obrazec 2),
– da bo v primeru doseženega dogovora z MOL brezplačno izvedel ponovitev izbrane programske enote na eni izmed javnih prireditev MOL, pri čemer bo MOL kril morebitne dodatne materialne stroške, ki bi pri tem nastali (obvezna priloga Obrazec 2),
– da ima delujočo spletno stran, ki vsebuje najmanj osnovne podatke o izvajalcu programa in njegovih tekočih programskih aktivnostih (obvezna priloga Obrazec 2),
– da je izpolnil vse svoje pogodbene obveznosti do MOL (obvezna priloga Obrazec 2),
– da dovoli objavo osebnih podatkov z namenom objave rezultatov razpisa na spletni strani MOL, skladno z Zakonom o dostopu do informacij javnega značaja in Zakona o varstvu osebnih podatkov (obvezna priloga Obrazec 2).
7. Posebni pogoji za sodelovanje na razpisu
7.1. Upravičenci do sredstev
Na razpis se lahko, kot prijavitelji programov, prijavijo le nepridobitne zasebne kulturne organizacije (upravičene osebe), ki izpolnjuje naslednje posebne pogoje:
1) na področju A. uprizoritvene umetnosti se lahko prijavijo le prijavitelji programov, ki so v obdobju od 2012 do 2014 izvedli najmanj:
– 6 programskih enot v okviru programskega sklopa produkcija in/ali izvedba večjega festivala v obdobju od 2012 do 2014;
2) na področju B. glasbene umetnosti se lahko prijavijo le prijavitelji programov, ki so v obdobju od 2012 do 2014 izvedli najmanj:
– 10 programskih enot v okviru programskih sklopov organizacija koncertov, koncertnih ciklov in festivalov, programskega sklopa mednarodno sodelovanje in kulturno-umetnostna vzgoja;
3) na področju C. vizualne umetnosti se lahko prijavijo le prijavitelji programov, ki so v obdobju od 2012 do 2014 izvedli najmanj:
– 12 programskih enot v okviru programskih sklopov produkcija, mednarodno sodelovanje in kulturno-umetnostna vzgoja;
4) na področju D. intermedijske umetnosti se lahko prijavijo le prijavitelji programov, ki so v obdobju od 2012 do 2014 izvedli najmanj:
– 9 programskih enot v okviru programskih sklopov produkcija, postprodukcija in mednarodno sodelovanje;
5) na področju E. literarni festival se lahko prijavijo le prijavitelji programov, ki so v obdobju od 2012 do 2014:
– letno v Ljubljani izvedli literarni festival z mednarodno udeležbo, ki je obsegal najmanj deset festivalskih dogodkov; da prijavljajo literarni festival z najmanj desetimi gostujočimi avtorji letno (od tega vsaj polovico tujimi) in izdajo vsaj petih knjig gostujočih avtorjev;
6) na področju F. podporni programi se lahko prijavijo le prijavitelji programov, ki so v obdobju od 2012 do 2014:
– na svoji spletni strani omogočali uporabnikom dostop do informacij na enem izmed razpisnih področij (uprizoritvene, glasbene, vizualne ali intermedijske umetnosti) in hkrati izvedli najmanj 5 dogodkov v obliki izobraževanj, delavnic, seminarjev, posvetov ali predavanj;
7) na področju G. kulturno–umetnostna vzgoja se lahko prijavijo le prijavitelji programov, ki so v obdobju od 2012 do 2014 izvedli najmanj:
– 5 programskih enot kulturno–umetnostne vzgoje na enem izmed področij umetnosti.
7.2. Če strokovna komisija na osnovnem področju program oceni z manj kot 81 točkami, bo vloga za osnovno in druga področja zavrnjena, razen največ dveh vlog (programskih enot) na posameznem področju po prijaviteljevi izbiri, ki bodo preusmerjene na Javni razpis za izbor kulturnih projektov, ki jih bo v letu 2016 sofinanciral MOL.
7.3. Za sofinanciranje programa ne morejo kandidirati tisti prijavitelji, ki imajo omejitve poslovanja na podlagi Zakona o in integriteti in preprečevanju korupcije (uradno prečiščeno besedilo) /ZIntPK-UPB2 (Uradni list RS, št. 69/11).
7.4. Izpolnjevanje razpisnih pogojev:
MOL lahko v primeru naknadne ugotovitve o neizpolnjevanju pogojev in po že izdani dokončni odločbi o izboru programa spremeni odločitev in s prijaviteljem ne sklene pogodbe. Prav tako lahko v primeru naknadne ugotovitve o neizpolnjevanju pogodbenih obveznosti (nerealizacija programa) v tekočem pogodbenem letu razveže že sklenjeno pogodbo, v primeru že izplačanih sredstev pa zahteva povračilo sredstev z zakonitimi zamudnimi obrestmi od dneva prejetja sredstev do dneva vračila.
Prijavitelj, s katerim bo sklenjena pogodba o sofinanciranju programa v obdobju od 2016 do 2019, bo lahko predlagal spremembo pogodbe le zaradi naslednjih spremenjenih okoliščin na svoji strani:
– sprememba roka izvedbe posameznih programskih enot (v primeru, da bo naknadno ugotovil, da ne bo mogel izvesti programske enote v pogodbeno določenem roku, lahko predlaga drug termin izvedbe v letu 2016, vendar mora to predlagati najpozneje do 15. septembra 2016),
– sprememba naslova programske enote je možna v primeru, ko prijavitelj na podlagi utemeljenih razlogov spremeni delovni naslov programske enote, kot ga je prijavil na javni razpis, pod pogojem, da vsebina izbrane programske enote ostane enaka, vendar najpozneje do 15. septembra 2016),
– sprememba prizorišča izvedbe posamezne programske enote (v primeru, da bo naknadno ugotovil, da ne more izvesti programske enote v pogodbeno določenem prizorišču MOL, lahko predlaga drugo prizorišče MOL v letu 2016, vendar najpozneje do 15. septembra 2016).
8. Splošni razpisni kriteriji
8.1. Kakovost in uspešnost realizacije programa oziroma projektov prijavitelja v obdobju od 2012 do 2014 (najvišje možno število dodeljenih točk je 20):
1.
ocena kakovosti in uspešnosti izvedbe programa v obdobju od 2012 do 2014 (prepoznavnost in uveljavljenost prijavitelja, odmevnost, število nagrad ipd.)
do 12 točk
2.
pomembnost programa za kulturno ponudbo MOL in doseženo število ciljnega občinstva
do 8 točk
8.2. Kakovost in izvedljivost programa prijavitelja v obdobju od 2016 do 2019 (najvišje možno število dodeljenih točk je 65):
3.
vsebinska zaokroženost programa v smiselno celoto, iz katere je razviden temeljni koncept
do 15 točk
4.
utemeljenost strateškega načrta (aktualnost in izvirnost)
do 12 točk
5.
reference avtorjev programskih enot
do 10 točk
6.
finančna konstrukcija: 
– realno finančno ovrednoten program glede na vsebino in obseg 
– stopnja finančne soudeleženosti izvajalca z lastnimi ali pridobljenimi sredstvi
do 10 točk (6+4)
7.
dostopnost programa obiskovalcem: 
– večjemu številu obiskovalcev 
– cenovna dostopnost programa
do 5 točk
(3+2)
8.
sodelovanje z drugimi kulturnimi organizacijami in posamezniki (javni zavodi, kulturna društva, zasebni kulturni zavodi in samostojni ustvarjalci na področju kulture) pri pripravi in izvedbi programa, bodisi v obliki koprodukcije ali v drugih oblikah produkcijskega sodelovanja
do 5 točk
9.
vključevanje mladih umetnikov v izvedbo kulturnega programa izvajalca1
do 4 točke
10.
izvedba predlaganega programskega sklopa v daljšem časovnem obdobju (skozi leto) ali festivala z vsaj sedmimi (7) programskimi enotami
do 4 točke
1 Sodelujoči umetniki do 29 let, razen na področju vizualnih in intermedijskih umetnosti do 35 let.
9. Posebni razpisni kriteriji
Posebni razpisni kriteriji za programe (najvišje možno število dodeljenih točk je 15):
9.1. Na področju A. uprizoritvene umetnosti:
1.p
vključujejo večje število izvajalcev (igralcev, plesalcev ipd.) posameznih programskih enot
do 5 točk
2.p
načrtujejo večje število programskih enot v mednarodnih koprodukcijah in/ali gostijo tuje referenčne izvajalce
do 5 točk
3.p
načrtujejo gostovanja na referenčnih prizoriščih doma in po svetu
do 5 točk
9.2. Na področju B. glasbene umetnosti:
1.p
v posameznih programskih enotah vključujejo večje število domačih ustvarjalcev (skladateljev, avtorjev besedil ipd.) in poustvarjalcev (izvajalcev) ter vrhunskih glasbenih ustvarjalcev z mednarodnega področja
do 5 točk
2.p
uvajajo nove ustvarjalne pristope h glasbenemu izražanju
do 5 točk
3.p
načrtujejo gostovanja na referenčnih prizoriščih doma in po svetu
do 5 točk
9.3. Na področju C. vizualne umetnosti:
1.p
primernost in kakovost prezentacije programskih enot
do 5 točk
2.p
načrtujejo večje število programskih enot z mednarodno udeležbo in/ali načrtujejo gostovanja na referenčnih prizoriščih doma in po svetu
do 5 točk
3.p
načrtujejo programske vsebine, dostopne raznolikim in ranljivim družbenim skupinam, s poudarkom na osebah s posebnimi potrebami (senzorno, gibalno in intelektualno ovirani)
do 5 točk
9.4. Na področju D. intermedijske umetnosti:
1.p
spodbujajo akterje na področju intermedijskih umetnosti k vzajemni rabi prostorskih in tehničnih virov, k racionalizaciji upravljalskega oziroma organizacijskega deleža v proračunih programov
do 5 točk
2.p
spodbujajo širšo zastopanost manj ali še neuveljavljenih umetnikov ter drugih deležnikov (npr. raziskovalcev ali poklicnih sodelavcev drugih disciplin) v prijavljenih programih
do 5 točk
3.p
načrtujejo gostovanja na referenčnih prizoriščih doma in po svetu
do 5 točk
9.5. Na področju E. literarni festival:
1.p
načrtuje večje število sodelujočih referenčnih tujih avtorjev
do 5 točk
2.p
vključuje izdajo knjižnih del (naklada, distribucija, promocija knjig in avtorjev)
do 5 točk
3.p
načrtuje inovativne dogodke na področju promocije in spodbujanja branja
do 5 točk
9.6. Na področju F. podporni kulturni programi:
1.p
s svojo dejavnostjo podpirajo izvedbo javnih kulturnih programov in kulturnih projektov večjega števila drugih izvajalcev na območju MOL
do 4 točke
2.p
na svoji spletni strani nudijo večje število uporabnih in aktualnih informacij, najmanj z enega izmed naslednjih razpisnih področij: uprizoritvene, glasbene, vizualne ali intermedijske umetnosti
do 4 točke
3.p
v okviru svoje redne dejavnosti izvajajo tudi dokumentiranje in arhiviranje ter omogočajo javni dostop do dokumentiranega oziroma arhiviranega gradiva
do 3 točke
4.p
zagotavljajo podporo drugim izvajalcem javnih kulturnih programov in projektov v obliki izobraževanj, delavnic, seminarjev in/ali predavanj
do 2 točki
5.p
odpirajo prostor za teoretsko in kritiško refleksijo o kulturnem življenju na območju MOL
do 2 točki
9.7. Na področju G. kulturno-umetnostna vzgoja:
1.p
primernost programa za predvideno ciljno skupino (utemeljitev določitve starostne stopnje)
do 5 točk
2.p
utemeljitev in kakovost pedagoško – didaktičnega pristopa, način nagovarjanja in promocije programa za ciljno skupino 
do 5 točk
3.p
spodbujanje aktivne udeležbe ciljne skupine skozi razvijanje ustvarjalnosti ali/in kritičnega mišljenja.
do 5 točk
10. Uporaba razpisnih kriterijev
Izbrani bodo tisti programi prijaviteljev, ki bodo v postopku ocenjevanja na podlagi splošnih in posebnih razpisnih kriterijev prejeli najmanj 81 točk. Način razvrščanja programov glede na višino doseženih točk je sestavni del prijavnih obrazcev za posamezna razpisna področja. Višina odobrenih sredstev za program je odvisna od skupne višine prejetih točk za posamezen program, pri čemer med izbranimi programi prijaviteljev ni primerljivosti glede višine odobrenih sredstev v sorazmerju z višino prejetih točk.
MOL bo v obdobju od 2016 do 2019 sofinanciral na področju uprizoritvenih umetnosti predvidoma osemnajst, na področju glasbenih umetnosti predvidoma dvanajst, na področju vizualnih umetnosti predvidoma osem, na področju intermedijskih umetnosti predvidoma šest, na področju literarnih festivalov enega in na področju podpornih kulturnih programov predvidoma tri javne kulturne programe, v odvisnosti od kakovosti prijavljenih programov (glede na dodeljeno število točk) in razpoložljivih sredstev.
11. Okvirna vrednost sredstev: okvirna vrednost vseh razpoložljivih sredstev za programe v letu 2016 znaša 2.000.000 EUR. MOL si pridružuje pravico do spremembe okvirne višine sredstev v primeru, da se razpoložljiva sredstva spremenijo v postopku sprejemanja rebalansa proračuna MOL za leto 2016. Višina sredstev za sofinanciranje štiriletnih programov v letih 2017, 2018 in 2019 bo odvisna od dogovorjenega obsega programa za posamezno leto, od višine razpoložljivih sredstev v proračunu MOL za financiranje posameznih razpisnih področij v letih 2017, 2018 in 2019, od ocene izvajanja dogovorjenega obsega programa v preteklem letu in od ocene pristojne strokovne komisije glede programskega načrta za posamezno proračunsko leto.
12. Obdobje za porabo dodeljenih sredstev
Dodeljena proračunska sredstva za izbrane programe morajo biti porabljena v proračunskih letih 2016, 2017, 2018 in 2019, in sicer do konca tekočega leta. Izbrani izvajalci programov, s katerimi bo sklenjena štiriletna pogodba, bodo v letih 2017, 2018 in 2019 pozvani k predložitvi programa za vsako leto posebej. Na podlagi ovrednotenja le-tega bodo s pogodbeno stranko sklenjeni dodatki k pogodbi v letih 2017, 2018 in 2019.
MOL bo z izbranim prijaviteljem programa sklenil pogodbo o sofinanciranju programa v obdobju od 2016 do 2019.
13. Razpisni rok: razpis se prične 13. novembra 2015 in zaključi 14. decembra 2015.
14. Razpisna dokumentacija
Razpisna dokumentacija obsega:
– besedilo javnega razpisa,
– prijavne obrazce od 1 do 6,
– vzorec pogodbe o sofinanciranju programa.
15. Način predložitve in vsebina vlog
15.1. Prijavitelj mora vlogo vnesti v spletno aplikacijo, ki je objavljena na e-naslovu: http://erazpisisubvencije.Ljubljana.si, povezava do nje pa bo objavljena tudi na spletni strani MOL (www.Ljubljana.si).
Po končanem izpolnjevanju elektronske vloge mora prijavitelj prijavni obrazec za vsako vlogo posebej iz navedene spletne aplikacije natisniti in ga lastnoročno podpisati ter žigosati. Natisnjenemu obrazcu mora priložiti vse zahtevane priloge.
Prijavitelj mora izpolnjen prijavni obrazec, ki ga natisne iz spletne aplikacije, z vsemi zahtevanimi prilogami, poslati s priporočeno pošto na naslov: Mestna občina Ljubljana, Mestni trg 1, 1000 Ljubljana, in sicer najkasneje do vključno 14. decembra 2015. Za pravočasne bodo štele vloge, ki bodo do vključno tega dne oddane s priporočeno pošto do 24. ure. Vloga mora biti poslana kot priporočena pošiljka v zaprti ovojnici z oznako na sprednji strani: »Ne odpiraj – vloga: kultura – programi in z obvezno navedbo osnovnega razpisnega področja« (npr. A. Uprizoritvene umetnosti, ipd. – odvisno od tega, za katero razpisno področje prijavitelj oddaja vlogo). Na hrbtni strani ovojnice mora biti naveden naziv in naslov prijavitelja.
Vloga mora biti izpolnjena na ustreznih prijavnih obrazcih za posamezno razpisno področje in mora vsebovati vse bistvene sestavine vloge ter obvezne priloge in podatke, določene v razpisni dokumentaciji.
Podrobnejša navodila za uporabo spletne aplikacije in izpolnjevanje vlog so objavljena na spletnem naslovu http://erazpisisubvencije.Ljubljana.si/si/pomoc/.
V primeru tehničnih težav na spletni strani MOL, ki bi pomenile daljše nedelovanje spletne aplikacije in prijave ne bi bilo mogoče oddati na predpisan način, lahko prijavitelj svojo vlogo v celoti izpolni v dokumentu, ki bo objavljen na spletnem naslovu, navedenem v prejšnjem odstavku, in jih MOL pošlje s priporočeno pošiljko tako, kot je opredeljeno v razpisni dokumentaciji. Samo v tem primeru bodo na tak način oddane vloge pravilne in pravočasne in jih bo MOL upošteval. O morebitnih tehničnih težavah bodo prijavitelji obveščeni na spletni strani MOL.
15.2. Dopolnjevanje vlog:
15.2.1 Prijavitelj lahko vlogo dopolnjuje v razpisnem roku na način kot velja za pošiljanje vlog, in sicer s priporočeno pošiljko v zaprti ovojnici z oznako na prednji strani: »Ne odpiraj – dopolnilna vloga: kultura« – z obvezno navedbo, na katero vlogo se dopolnitev nanaša.
15.2.2. Če bo vloga formalno nepopolna, bo prijavitelj pozvan, da jo dopolni. Prijavitelj mora vlogo dopolniti v petih dneh. Če prijavitelj vloge ne dopolni v zahtevanem roku, bo vloga zavržena s sklepom.
15.3. Vloge, ki ne bodo poslane v roku in na način, ki je določen v 15.1 točki tega besedila razpisa, oziroma ki ne bodo pravilno opremljene, ne bodo elektronsko oddane, hkrati pa tudi natisnjene in poslane po pošti s priporočeno pošiljko v predpisanem roku in na predpisan način, bodo zavržene. Zavržene bodo tudi vloge, ki ne bodo podane na prijavnem obrazcu, natisnjenem iz spletne aplikacije. Prav tako bodo zavržene vloge, ki ne bodo vsebovale obveznih prilog ter ne bodo dopolnjene v roku za dopolnitev vloge (nepopolne vloge).
15.4. Oddaja vloge pomeni, da se prijavitelj strinja z vsemi pogoji in kriteriji razpisa.
16. Obvezne priloge k vlogi
Obvezne sestavine in priloge vsake vloge na vseh razpisnih področjih so:
– pravilno izpolnjeni prijavni obrazci MOL (od 1 do 6) v elektronski in tiskani obliki,
– izbor največ treh medijskih objav (kritike, recenzije), iz katerih sta razvidni prepoznavnost in uveljavljenost prijavitelja v strokovni javnosti v obdobju 2012–2014 (brez najav in vabil). Za izbor ostalih medijskih objav – kritik, recenzij (brez najav in vabil), navedite povezave na spletne strani,
– izjava koproducenta o naravi in deležih koprodukcijskih vložkov v primeru koprodukcije,
– dokazilo v obliki povabila v primeru mednarodnega sodelovanja, ki se nanaša na predvideno izvedbo posamezne programske enote v tujini.
17. Odpiranje vlog in obveščanje o izidu
17.1. Komisija za odpiranje vlog bo začela odpirati vloge predvidoma 16. decembra 2015. Če se zaradi števila prejetih vlog odpiranje ne zaključi isti dan, se nadaljuje naslednji dan.
17.2. Za formalno nepopolno se šteje vloga:
– ki ne bo vsebovala obvezne priloge (navedeno v 6. točki besedila tega razpisa), da je prijavitelj v obdobju 2012–2014 uspešno izvedel program oziroma projekte, ki jih je strokovna javnost pozitivno ocenila (obvezno dokazilo – izbor največ treh medijskih objav (kritike, recenzije), iz katerih sta razvidni prepoznavnost in uveljavljenost prijavitelja v strokovni javnosti v obdobju 2012–2014 (brez najav in vabil). Za izbor ostalih medijskih objav – kritik, recenzij (brez najav in vabil), navedite povezave na spletne strani,
– ki ne bo vsebovala vseh dokazil in drugih sestavin, ki jih zahteva besedilo razpisa in razpisna dokumentacija.
Za prepozno se šteje vloga, ki ne bo oddana na pošto kot priporočena pošiljka do vključno 14. 12. 2015 do 24. ure.
Za neupravičeno osebo se šteje tisti prijavitelj vloge, ki ne izpolnjuje splošnih in posebnih razpisnih pogojev.
MOL bo po odpiranju vlog iz nadaljnjega postopka izločil vsako vlogo prijavitelja, ki je ni vložila upravičena oseba ali ni pravočasna. MOL bo prijavitelje formalno nepopolnih vlog z dopisom pozval k dopolnitvi.
17.3. Pristojni uslužbenec MOL za posamezno razpisno področje bo najkasneje v roku dveh mesecev od zaključka odpiranja vlog obvestil prijavitelje programov o predlogu področne strokovne komisije in določil rok, do katerega bo imel prijavitelj možnost, da se o predlogu komisije pisno izjavi. Obvestilo vsebuje predlog strokovne komisije za posamezno razpisno področje in mnenje pristojnega uslužbenca. V roku prispele izjave prijaviteljev bodo obravnavale področne strokovne komisije in oblikovale končne predloge financiranja programov, na podlagi katerih bo izdana odločba.
18. Uslužbenci MOL, pristojni za dajanje informacij v zvezi z razpisom
Zainteresirane osebe lahko dobijo dodatne informacije v zvezi z razpisom vsak ponedeljek, sredo in petek med 9. in 12. uro, ob sredah tudi med 14. in 16. uro, pri naslednjih uslužbencih MOL:
A. uprizoritvene umetnosti: Nina Kalčič (nina.kalcic@Ljubljana.si, 306-48-39),
B. glasbene umetnosti: Vanda Straka Vrhovnik (vanda.straka@Ljubljana.si, 306-48-42),
C. vizualne umetnosti: Lena Jevnik (lena.jevnik@Ljubljana.si, 306-48-54),
D. intermedijske umetnosti: Semira Osmanagić (semira.osmanagic@Ljubljana.si, 306-48-65),
E. literarni festival: Saša Ogrizek (sasa.ogrizek@Ljubljana.si, 306-48-16) in Manja Ravbar (manja.ravbar@Ljubljana.si, 306-48-38),
F. podporni kulturni programi: Davor Buinjac (davor.buinjac@Ljubljana.si, 306-48-40),
G. kulturno-umetnostna vzgoja: Saša Ogrizek (sasa.ogrizek@Ljubljana.si, 306-48-16).
Informativni dan bo v sredo, 25. novembra 2015, od 10. do 12. ure na Oddelku za kulturo MU MOL, Ambrožev trg 7, Ljubljana.
Mestna občina Ljubljana 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti