Uradni list

Številka 87
Uradni list RS, št. 87/2015 z dne 13. 11. 2015
Uradni list

Uradni list RS, št. 87/2015 z dne 13. 11. 2015

Kazalo

3409. Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o zazidalnem načrtu naselja Tepanje (za območje 4 in 5), stran 9643.

  
Na podlagi 11. in 61. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO-1B, 108/09, 80/10 – ZUPUDPP, 43/11 – ZKZ-C, 57/12, 57/12 – ZUPUDPP-A, (109/12), 76/14 – odl. US in 14/15 – ZUUJFO) in 16. člena Statuta Občine Slovenske Konjice (Uradni list RS, št. 118/07 – uradno prečiščeno besedilo in 18/10) je Občinski svet Občine Slovenske Konjice na 10. seji dne 29. 10. 2015 sprejel
O D L O K 
o spremembah in dopolnitvah Odloka o zazidalnem načrtu naselja Tepanje (za območje 4 in 5) 
1. člen 
(pravna podlaga) 
(1) V skladu z Odlokom o spremembah in dopolnitvah zazidalnega načrta naselja Tepanje (Uradni list SRS, št. 46/86, in Uradni list RS, št. 53/92, 54/98 in 41/99) ter Odloka o spremembah in dopolnitvah zazidalnega načrta Tepanje (Uradni list RS, št. 59/01 in 37/11) sta obravnavani območji, ki sta predmet tega odloka, predvideni za urejanje s citiranim zazidalnim načrtom.
(2) Pravna podlaga za pripravo prostorskega akta je Zakon o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO-1B, 108/09, 80/10 – ZUPUDPP, 43/11 – ZKZ-C, 57/12, 57/12 – ZUPUDPP-A, (109/12), 76/14 – odl. US in 14/15 – ZUUJFO).
(3) Spremembe in dopolnitve zazidalnega načrta Tepanje (v nadaljevanju prostorski akt) je na podlagi sklepa župana o začetku priprave sprememb in dopolnitev Odloka o spremembah in dopolnitvah zazidalnega načrta naselja Tepanje (Uradni list RS, št. 75/14, z dne 21. 10. 2014) izdelalo projektantsko podjetje Biro Žveplan d.o.o., Lava 5, 3000 Celje, s številko projekta 018/2014.
2. člen 
(vsebina) 
(1) Projekt, ki je podlaga prostorskemu aktu, vsebuje tekstovni in grafični del.
(2) Sestavni del tega odloka so tudi naslednje priloge:
– Izvleček iz hierarhično višjega prostorskega akta,
– Prikaz stanja prostora,
– Strokovne podlage,
– Smernice in mnenja nosilcev urejanja prostora,
– Obrazložitev in utemeljitev,
– Stališče župana do pripomb in predlogov z javne razgrnitve,
– Povzetek za javnost.
3. člen 
(območje PA) 
(1) Območje spremembe prostorskega akta zajema naslednje parcele ali dele zemljiških parcel:
– območje 5: Stanovanjska pozidava;
– parc. št. 553/195, 553/196 in 553/226, vse k.o. Tepanje;
– območje ureditve je veliko cca 1.900 m2 ali 0,19 ha;
– območje 4: Center;
– parc. št. 65/10 del in 63/7, k.o. Tepanje;
– območje ureditve je veliko cca 6281 m2 ali 0,63 ha.
(2) V primeru odstopanja med zemljiškimi parcelami, navedenimi v tekstovnem delu projekta, in zemljiškimi parcelami, prikazanimi v grafičnem delu projekta, se šteje, da območje prostorskega akta zajema območje zemljiških parcel, kot je prikazano v grafičnem delu.
(3) Določila tega odloka urejajo območje, določeno v prvem odstavku tega člena.
4. člen 
(opis prostorske ureditve, ki se načrtuje s PA) 
(1) Območje 5: stanovanjska pozidava se namenja stanovanjski dejavnosti in umestitvi dveh stanovanjskih objektov s pripadajočo zunanjo ureditvijo. Dovoljena je tudi umestitev nezahtevnih in enostavnih objektov po predpisih, ki določajo razvrščanje objektov glede na zahtevnost gradnje, ter umestitev komunalne, prometne in energetske infrastrukture. Prometno se območje preko individualnih priključkov navezuje na javno pot JP 883221.
(2) Območje 4: center se nameni zelenim površinam in parkovnim ureditvam. Dopustno je urejanje otroških in drugih javnih igrišč, javnih vrtov in parka. Na tem območju je dovoljena umestitev nezahtevnih in enostavnih objektov po predpisu iz prejšnjega odstavka za potrebe obratovanja parka ter umestitev komunalne, prometne, energetske in telekomunikacijske infrastrukture. Prometno se območje navezuje na javno pot JP 884172.
5. člen 
(pogoji in usmeritve za projektiranje in gradnjo) 
I. Območje 5: stanovanjska pozidava
(1) Na območju 5 so dopustni:
– gradnja novega objekta;
– rekonstrukcija;
– dozidava in nadzidava;
– spreminjanje namembnosti dela objekta;
– odstranitev objekta;
– vzdrževanje.
(2) Umestitev in maksimalni tlorisni gabariti novih stavb so določeni z regulacijskimi linijami, in sicer v okviru gradbene meje (stavbe so lahko locirane zgolj znotraj gradbene meje). Umestitev stavb je razvidna iz grafičnega dela projekta. Gradbena meja se lahko razširi zgolj s soglasjem lastnika sosednje parcele.
(3) Pri umestitvi in zasnovi objektov je potrebno upoštevati vse veljavne standarde s področja graditve objektov, kakor tudi minimalni potrebni odmik od meje parcel, namenjene gradnji. Le-ta znaša 4,00 m, razen tam, kjer je v grafičnem delu določeno drugače. Manjši odmik je možen s soglasjem soseda. Minimalni odmik od meje lastniške parcele za nezahtevne in enostavne objekte znaša 1,00 m. Manjši odmik je možen s soglasjem soseda. Pri odmiku objektov od lokalne ceste je potrebno upoštevati minimalen odmik 6,00 m od roba bankine. Manjši odmik objektov od lokalne ceste je možen s soglasjem upravljavca ceste. Bližje lokalni cesti so dovoljene postavitve ograj in zasaditve, ki ne vplivajo na preglednost ceste ter priključkov na cesto, kar se dokazuje s prikazom preglednega trikotnika posameznega priključka na lokalno cesto.
(4) Strehe so dvo- ali večkapne, maksimalnega naklona do največ 45°. Barva kritine se prilagaja sosednjim objektom.
(5) Objekti so lahko grajeni klasično ali montažno.
(6) Natančne dimenzije objektov se določijo na podlagi potreb investitorjev ob upoštevanju stanovanjskih in logističnih zahtev v fazi izdelave projektov za pridobitev gradbenega dovoljenja. Pri tem je potrebno upoštevati določbe prvega in drugega odstavka tega člena.
II. Območje 4: Center
(1) Na območju 4 sta dopustni:
– ureditev zelenih površin s hortikulturno ureditvijo (park);
– postavitev urbane opreme.
(2) Ne glede na določila iz prvega odstavka je dopustna gradnja, odstranitev in vzdrževanje:
– enostavnih in nezahtevnih objektov za potrebe delovanja parka;
– komunalne, energetske, prometne in telekomunikacijske infrastrukture.
6. člen 
(prometna infrastruktura) 
I. Ceste
(1) Individualni priključki na javne ceste se projektirajo v skladu z veljavnimi predpisi ob upoštevanju obstoječe in predvidene prometne obremenitve.
(2) Priključek mora biti prilagojen niveleti ceste, na katero se priključuje. Kot priključevanja na lokalno cesto mora biti med 75° in 105°.
(3) Priključek in njegova neposredna okolica ob cesti morata biti urejena tako, da je zadovoljena zadostna preglednost s ceste na priključek in obratno. Ustrezna preglednost se v projektni dokumentaciji za izgradnjo cestnih priključkov dokazuje s preglednim trikotnikom.
(4) Meteorne in druge vode s parcele ter priključka ne smejo pritekati na cesto ali na njej zastajati, zato je na priključku potrebno predvideti odvodnjavanje.
(5) Priključek mora biti izveden tako, da ne ogroža cestnega telesa, kakor tudi ne prometa na njem.
(6) Za vse posege v varovalnem pasu javnih cest se pridobi soglasje upravljavca.
(7) Območje 4 se prometno priključi na javno pot JP 884172.
(8) Območje 5 se prometno priključi na javno pot JP, št. 883221, preko ločenih dovozov in cestnih priključkov.
II. Mirujoč promet
Na posamezni parceli, namenjeni gradnji, je potrebno zagotoviti najmanj dve parkirni mesti.
7. člen 
(energetska infrastruktura) 
I. Elektroenergetsko omrežje
a) Obstoječe stanje
(1) Na obravnavanem območju potekajo naslednji elektroenergetski vodi in objekti: nizkonapetostno omrežje (podzemno in nadzemno) iz TP Tepanje 3 (t-259).
(2) Na območju ureditve je na razpolago 35 kW skupne priključne moči za vse predvidene objekte.
(3) Med projektiranjem predvidenih objektov se mora investitor oziroma projektant seznaniti s točno lokacijo obstoječih elektroenergetskih vodov in naprav; le-te je potrebno vrisati v situacijo komunalnih vodov. Podatke si mora pridobiti na Elektru Maribor, d.d., OE Slovenska Bistrica.
b) Predvidena ureditev
(4) Za izvedbo napajanja obravnavanega območja z električno energijo bo potrebno izdelati projektno dokumentacijo in zgraditi nov nizkonapetostni kabelski priključek iz obstoječega NN omrežja I-05, Omarica 3 (oporišče NOP003), obstoječe transformatorske postaje TP 20/0M4 kV Tepanje 4 (t-338 OE Slovenska Bistrica) do predvidene priključno-merilne omarice objekta.
(5) Investitor si bo moral k izdelani projektni dokumentaciji pridobiti soglasja k projektnim rešitvam za gradnjo predvidenih objektov pred izdajo gradbenega dovoljenja.
II. Plinovodno omrežje
(1) V neposredni bližini obravnavanega območja je delno že zgrajeno plinovodno omrežje v upravljanju Petrola, d. d. Novo plinovodno omrežje na območju 5 se predvidi do konca javne poti (v nadaljevanju JP), št. 883221, in se poveže z obstoječim.
(2) Glede na lokacijo so možni tudi drugi koridorji. Dopustna je etapnost izvedbe.
(3) Pri projektiranju sekundarnega distribucijskega omrežja zemeljskega plina, priključnih plinovodov in notranje plinske instalacije je potrebno upoštevati določila Pravilnika o tehničnih pogojih za graditev, obratovanje in vzdrževanje plinovodov z največjim delovnim tlakom do vključno 16 barov (Uradni list RS, št. 26/02, 54/02 in 17/14 – EZ-1), Tehnične zahteve sistemskega operaterja distribucijskega omrežja zemeljskega plina in ostale tehnične zahteve, predpise ter standarde.
(4) Plinomeri se postavijo na mesto in na način, ki ga določi predstavnik sistemskega operaterja distribucijskega omrežja zemeljskega plina. Mesto postavitve plinomerov mora biti za odčitavanje in nadzor vedno dostopno.
(5) Izgradnjo priključnega plinovoda lahko izvaja le sistemski operater distribucijskega omrežja zemeljskega plina ali od njega pooblaščene institucije.
(6) Pred začetkom izgradnje je sistemskega operaterja distribucijskega omrežja zemeljskega plina potrebno pisno obvestiti, da opravi zakoličbo obstoječega distribucijskega omrežja zemeljskega plina.
(7) Pri posegih nad plinovodnimi cevmi se zahteva stalen nadzor s strani sistemskega operaterja distribucijskega omrežja zemeljskega plina.
8. člen 
(telekomunikacijska infrastruktura) 
(1) V neposredni bližini obravnavanega območja je zgrajeno javno TK omrežje v upravljanju Telekoma Slovenije.
(2) Pri vseh posegih v prostor je potrebno upoštevati trase obstoječega TK omrežja Telekom Slovenije. Trase naročniških kablov se določijo z zakoličbo pred začetkom gradbenih del. Vse TK vode je pred gradnjo potrebno ustrezno zaščititi in/ali prestaviti, kar se izvede po navodilih in nadzoru predstavnika Telekoma Slovenije.
(3) Za nove TK vode je predvidena trasa kabelske kanalizacije iz PVC cevi, premera 110 mm ali 125 mm ter pomožnimi jaški ali stebrički.
(4) Mesto navezave na obstoječe omrežje in ostale karakteristike TK omrežja se določijo v fazi projektiranja PGD glede na potrebe in možnosti v projektnih pogojih Telekoma Slovenije.
(5) Projekt TK priključka predvidenih objektov na javno TK omrežje, projekt naročniškega razvoda in projekt zaščite oziroma prestavitve obstoječega TK omrežja se izdela v fazi izdelave PGD dokumentacije in mora biti usklajen s projektom ostalih komunalnih vodov.
9. člen 
(vodovod in kanalizacija) 
(1) Vodovod in kanalizacija sta na območju obravnavanega prostorskega akta del javnega vodovodnega in kanalizacijskega sistema v upravljanju Javnega komunalnega podjetja d. o. o. Slovenske Konjice.
(2) Nameravana gradnja se bo vršila v varovalnem pasu javnega vodovoda DN 125 in DN 80 ter v varovalnem pasu javnega kanala DN 400 mm. Za namen sprostitve zemljišč je javni vodovod in javni kanal potrebno prestaviti na stroške investitorja. Za vsa dela na obstoječem javnem vodovodu in kanalizaciji je potrebno izdelati ustrezno projektno dokumentacijo in pridobiti vsa potrebna soglasja ter služnosti.
(3) Predvidena stanovanjska objekta se bosta oskrbovala s pitno vodo iz javnega vodovoda preko novega vodovodnega priključka, opremljenega s tipskim vodomernim jaškom v zelenici na parceli investitorja. Tip jaška določi upravljavec.
(4) Kolikor bo na območju, kjer bo zgrajen objekt, tlak v vodovodnem sistemu zaradi tehničnih lastnosti vodovoda previsok ali prenizek, mora investitor vgraditi ustrezno napravo za zmanjšanje ali povečanje tlaka v objektu ter napravo ustrezno vzdrževati.
(5) Trasa javnega vodovoda in kanalizacije naj prednostno poteka po prometnih površinah (cestah). Pri projektiranju vodovoda in kanalizacije se predvidijo hišni vodovodni ter kanalizacijski priključki z izvedbo do priključnega mesta prednostno izven utrjenih površin.
(6) Komunalne odpadne vode se priključijo na prestavljen mešani kanal v novem revizijskem jašku preko hišnega priključka. Odpadne vode s strehe objektov se vodijo po hišni meteorni kanalizaciji preko ustrezno dimenzioniranega zadrževalnika v podtalje, površinski odvodnik ali mešano javno kanalizacijo. V fazi PGD je možnost ponikanja potrebno dokazovati z geološkim poročilom. Meteorne vode s povoznih površin je pred izpustom v naravo ali kanalizacijo potrebno predhodno mehansko očistiti v namenski napravi na parceli investitorja.
(7) Pri projektiranju vodovoda in kanalizacije je potrebno upoštevati smernice upravljavca vodovoda ter kanalizacije.
(8) Za vse posege znotraj varovalnega območja vodovoda in kanalizacije, ki sega 3 m levo ter desno od osi posameznega voda, je potrebno pridobiti soglasje upravljavca. Prav tako na trasi javnega vodovoda in kanalizacije ni dovoljena trajna zasaditev dreves ter grmovnic.
(9) Za območje, ki se ureja s tem prostorskim aktom, je izdelana idejna zasnova komunalne opreme območja.
10. člen 
(obveznost priključevanja) 
Predvideni objekti na območju prostorskega akta se morajo priključiti na vso načrtovano gospodarsko infrastrukturo pod pogoji upravljavcev, razen v primeru samooskrbe.
11. člen 
(ravnanje z odpadki) 
Za objekte je potrebno zagotoviti zbirno mesto za odpadke, to je urejen prostor v ali ob objektu, kamor se postavijo zabojniki za mešane komunalne odpadke, ter odjemno mesto, kjer izvajalec javne službe odpadke prevzame. Odjemno mesto je lahko tudi zbirno mesto, če je zagotovljen nemoten dovoz vozilom za odvoz odpadkov. Predvideni način odvoza odpadkov mora ustrezati tehnologiji zbiranja in odvažanja odpadkov, ki jo uporablja izvajalec javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki.
12. člen 
(kulturna dediščina) 
(1) Na območju obravnave ni registriranih enot kulturne dediščine.
I. Varstveni režim za arheološke ostaline
(2) Na celotnem območju urejanja veljajo splošna zakonska določila glede varstva arheoloških ostalin, ki se naj upoštevajo pri gradnji.
a) Strokovni nadzor nad posegi
(3) Kolikor predhodne arheološke raziskave niso opravljene pred začetkom izvedbe zemeljskih del, je zaradi varstva arheoloških ostalin Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije skladno s predpisi s področja varstva kulturne dediščine potrebno omogočiti dostop do zemljišč, kjer se bodo izvajala zemeljska dela, in opravljanje strokovnega nadzora nad posegi. Lastnik zemljišča/investitor/odgovorni vodja naj o dinamiki gradbenih del pisno obvesti ZVKDS OE Maribor vsaj 10 dni pred začetkom zemeljskih del.
b) Odkritje arheološke ostaline
(4) Ob vseh posegih v zemeljske plasti velja obvezujoč splošni arheološki varstveni režim, ki najditelja/lastnika zemljišča/investitorja/odgovornega vodjo del ob odkritju dediščine zavezuje, da najdbo zavaruje nepoškodovano na mestu odkritja in o najdbi takoj obvesti pristojno enoto ZVKD, ki situacijo dokumentira v skladu z določili arheološke stroke. V primeru odkritja arheoloških ostalin, ki jim grozi nevarnost poškodovanja ali uničenja, lahko pristojni organ to zemljišče z izdajo odločbe določi za arheološko najdišče, dokler se ne opravijo raziskave arheoloških ostalin oziroma se omeji ali prepove gospodarska ter druga raba zemljišča, ki ogroža obstoj arheološke ostaline.
13. člen 
(varstvo tal) 
Rodovitni del prsti, ki bo odstranjen med gradnjo, je potrebno ustrezno deponirati ter uporabiti za ureditev zelenic in ostalih zelenih površin.
14. člen 
(ohranjanje narave) 
Na območju obravnave ni evidentiranih naravnih vrednot, zavarovanih območij ali območij, pomembnih za biotsko raznovrstnost. Zaradi tega ni potrebno pridobiti naravovarstvenih pogojev in soglasij.
15. člen 
(parcelacija) 
(1) Za območje je potrebna nova parcelacija, v kateri se bodo odmerila zemljišča po predlogu parcelacije.
(2) Nova parcelacija je razvidna iz grafičnega dela projekta.
16. člen 
(etapnost izvedbe) 
(1) Načrtovane ureditve se lahko izvedejo fazno.
(2) Območji 4 in 5 se lahko razvijajta neodvisno.
17. člen 
(velikost dopustnih odstopanj od funkcionalnih, oblikovalskih in tehničnih rešitev) 
(1) Na področju velikosti posameznih objektov so možna odstopanja v smeri povečanja gradbenih mas, kolikor le-te ne presegajo določenih regulacijskih linij. V smeri zmanjševanja gradbenih mas ni omejitev.
(2) Na območju prostorskega akta je mogoče združiti več parcel v enotno območje s tem, da pristojne službe Občine Slovenske Konjice k taki rešitvi izdajo ustrezno urbanistično mnenje, ki tako rešitev natančno potrdi.
(3) Možne so drugačne tehnične rešitve izvedbe prometne, energetske in komunalne infrastrukture, kolikor se dosežeta racionalnejša tehnična rešitev ter boljša izraba prostora. Z vsemi spremembami morajo soglašati posamezni izdajalci soglasij in upravitelji prostora.
18. člen 
(trajanje veljavnosti prostorskega akta) 
Ta prostorski akt preneha veljati, ko ga nadomesti nov prostorski akt oziroma se tako določi s sklepom Sveta občine Slovenske Konjice.
19. člen 
(dostopnost) 
Projekt, ki je podlaga temu odloku, je na voljo za vpogled pri pristojni službi Občine Slovenske Konjice ter na Upravni enoti Slovenske Konjice.
20. člen 
(nadzor) 
Nadzor nad izvajanem tega akta izvajajo pristojne inšpekcijske službe za posamezna področja.
21. člen 
(veljavnost) 
S sprejetjem tega odloka se za to območje ne uporabljajo določila Odloka o spremembah in dopolnitvah zazidalnega načrta naselja Tepanje (Uradni list SRS, št. 46/86, in Uradni list RS, št. 53/92, 54/98 in 41/99) ter Odloka o spremembah in dopolnitvah zazidalnega načrta Tepanje (Uradni list RS, št. 59/01 in 37/11).
22. člen 
(začetek veljavnosti) 
Odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 3500-0005/2014(131)
Slovenske Konjice, dne 29. oktobra 2015
Župan 
Občine Slovenske Konjice 
Miran Gorinšek l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti