Uradni list

Številka 89
Uradni list RS, št. 89/2011 z dne 8. 11. 2011
Uradni list

Uradni list RS, št. 89/2011 z dne 8. 11. 2011

Kazalo

3806. Odlok o koncesiji za izvajanje javne službe pomoči družini na domu v Občini Idrija, stran 11604.

Na podlagi 45. člena Zakona o socialnem varstvu (Uradni list RS, št. 3/07 – UPB2) in 23. člena Statuta Občine Idrija (Uradni list RS, št. 75/10 – UPB) je Občinski svet Občine Idrija na 9. redni seji dne 25. 10. 2011 sprejel
O D L O K
o koncesiji za izvajanje javne službe pomoči družini na domu v Občini Idrija
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok določa predmet, območje izvajanja, obseg koncesije in ureja druga vprašanja v zvezi s podelitvijo koncesije za izvajanje javne službe pomoči družini na domu v Občini Idrija.
2. člen
Izrazi v tem odloku imajo enak pomen, kot so definirani v predpisih, ki urejajo izvajanje dejavnosti socialnega varstva.
Koncedent je Občina Idrija, ki podeli koncesijo za izvajanje javne službe pomoč družini na domu.
Koncesionar je pravna ali fizična oseba, ki izpolnjuje pogoje po zakonu in na podlagi zakona izdanih izvršilnih predpisih in ji je na podlagi javnega razpisa in mnenja socialne zbornice podeljena koncesija.
Uporabniki so upravičenci do storitve pomoči družini na domu, ki izpolnjujejo pogoje po zakonu in na podlagi zakona izdanih izvršilnih predpisih.
II. PREDMET, OBMOČJE IZVAJANJA, OBSEG IN TRAJANJE KONCESIJE
3. člen
Predmet koncesije po tem odloku je izvajanje javne službe pomoči družini na domu, ki obsega:
– pomoč pri temeljnih dnevnih opravilih,
– gospodinjsko pomoč,
– pomoč pri ohranjanju socialnih stikov.
4. člen
Krajevno območje izvajanja koncesije je območje Občine Idrija.
5. člen
Obseg koncesije je določen in se usklajuje z nacionalnim razvojnim programom socialnega varstva.
6. člen
Koncesija se podeli za določen čas in sicer za dobo 10 let. Pogodba se lahko na predlog koncesionarja pod pogoji in na način, ki ga določa zakon in na podlagi zakona izdani izvršilni predpisi, podaljša največ še za čas, za katerega je sklenjena koncesijska pogodba.
III. POSTOPEK PODELITVE KONCESIJE
7. člen
Na podlagi tega odloka se v Uradnem listu Republike Slovenije objavi javni razpis za podelitev koncesije, katerega vsebino določa Zakon o socialnem varstvu.
Javni razpis se lahko objavi samo za storitev oziroma posamezno obliko storitve. Koncesije ni mogoče razpisati le za del storitve.
8. člen
Vodja Službe za družbene dejavnosti pri občinski upravi Občine Idrija (v nadaljevanju: Vodja Službe za družbene dejavnosti) imenuje najmanj tričlansko komisijo za pregled in presojo prispelih ponudb (v nadaljevanju: komisija).
Vsaj en član komisije mora biti zaposlen pri občinski upravi Občine Idrija, en član mora biti strokovnjak s področja socialnega varstva, en član pa predstavnik društva upokojencev.
Komisija pridobi mnenje socialne zbornice o vsaki ponudbi, ki:
– je pravočasna,
– jo je podal ponudnik, ki izpolnjuje predpisane pogoje,
– je podana za območje Občine Idrija,
– je popolna.
Zbornica mora mnenje dati v 20 dneh od prejema pisne zahteve komisije, sicer komisija pripravi predlog podelitve koncesij brez tega mnenja.
Komisija najkasneje v roku 60 dni po pridobitvi mnenja socialne zbornice oziroma po izteku roka iz prejšnjega odstavka opravi pregled in presojo popolnih ponudb po kriterijih in merilih, objavljenih v javnem razpisu in na tej podlagi in ob upoštevanju mnenja socialne zbornice, če je bilo dano, pripravi predlog podelitve koncesij.
9. člen
Vodja Službe za družbene dejavnosti o vseh ponudbah za izvajanje storitve pomoči na domu na območju Občine Idrija odloči z eno odločbo, s katero:
– podeli koncesijo najugodnejšemu ponudniku ali ponudnikom,
– določi čas trajanja koncesije v skladu z razpisom,
– zavrne neuspešne ponudbe.
V odločbi se določi rok po vročitvi dokončne odločbe, v katerem mora izbrani ponudnik skleniti koncesijsko pogodbo.
Če je v predpisu ministra, da lahko določene pogoje za začetek opravljanja storitev koncesionar izpolni po podelitvi koncesije in sklenitvi pogodbe, se v odločbi določi rok, v katerem mora koncesionar izpolniti te pogoje in način, kako jih mora izpolniti. Organ, ki je izdal odločbo, lahko navedeni rok iz upravičenih razlogov podaljša.
10. člen
Koncedent s sklepom ugotovi, da razpis ni uspel, če:
– se na razpis ne prijavi noben ponudnik,
– nobena ponudba ni pravočasna,
– nobena ponudba ni popolna,
– nobena ponudba ni podana za v razpisu določeno območje,
– noben ponudnik ne izpolnjuje razpisanih pogojev.
Razpis lahko ponovi v roku, ki ne sme biti daljši od 60 dni od izdaje sklepa o neuspelem razpisu.
11. člen
Zoper odločbo o podelitvi koncesije ni pritožbe, možen pa je upravni spor.
12. člen
Pogodbo o koncesiji s koncesionarjem podpiše župan občine. S pogodbo o koncesiji koncedent in koncesionar uredita medsebojno koncesijsko razmerje in razmerje do uporabnikov.
IV. PRENOS KONCESIJE
13. člen
Koncedent lahko prenese koncesijo na drugo pravno ali fizično osebo, ki ima koncesijo za izvajanje javne službe, ki je predmet koncesije:
– na koncesionarjev predlog ali v sporazumu z njim in
– če je iz okoliščin mogoče sklepati, da bo prevzemnik koncesije izvajal javno službo skladno s predpisi in koncesijsko pogodbo, učinkovito in v skladu z interesi uporabnikov.
Koncedent prenese koncesijo s tem, da novemu koncesionarju izda odločbo o podelitvi koncesije in razveljavi prejšnjo odločbo. Zoper odločbo ni pritožbe, možen pa je upravni spor.
Koncesija se prenese pod enakimi pogoji, kot je bila podeljena prvotnemu koncesionarju in za preostali čas trajanja koncesije.
Novi koncesionar sklene po vročitvi dokončne odločbe iz drugega odstavka tega člena novo koncesijsko pogodbo s koncedentom.
V. POGOJI ZA PRENEHANJE IN ODVZEM KONCESIJE
14. člen
Koncesionar lahko razdre koncesijsko pogodbo, če koncedent ne izpolnjuje svojih obveznosti iz koncesijske pogodbe tako, da to koncesionarju onemogoča izvajanje koncesijske pogodbe.
Koncesijska pogodba lahko z (enostranskim) koncedentovim razdrtjem preneha:
– če je proti koncesionarju uveden postopek zaradi insolventnosti, drug postopek prisilnega prenehanja ali likvidacijski postopek,
– če je bila koncesionarju izdana sodna ali upravna odločba zaradi kršitve predpisov, koncesijske pogodbe ali upravnih aktov, izdanih za izvajanje koncesije, na podlagi katere utemeljeno ni mogoče pričakovati nadaljnjega pravilnega izvajanja koncesije,
– če je po sklenitvi koncesijske pogodbe ugotovljeno, da je koncesionar dal zavajajoče in neresnične podatke, ki so vplivali na podelitev koncesije,
– če koncesionar koncesijsko pogodbo krši tako, da nastaja večja škoda uporabnikom njegovih storitev ali tretjim osebam,
– če obstaja utemeljen sum, da koncesionar v bistvenem delu ne bo izpolnil svoje obveznosti.
Koncesijsko razmerje ne preneha, če koncedent koncesijo v skladu s prejšnjim členom prenese na koncesionarjevega pravnega naslednika.
15. člen
Pristojni organ koncedenta z odločbo odvzame koncesijo:
– če koncesionar v roku, določenem v odločbi o podelitvi koncesije ne podpiše koncesijske pogodbe, pa koncedent tega roka ne podaljša v skladu z zakonom,
– če koncesionar v roku, določenem v odločbi o podelitvi koncesije ne izpolni določenih pogojev za začetek opravlja storitev, za katere je v odločbi o podelitvi koncesije določeno, da jih koncesionar izpolni po podelitvi koncesije in sklenitvi pogodbe, pa koncedent tega roka ne podaljša v skladu z zakonom,
– če koncesionar ne opravlja javne službe v skladu s predpisi ter odločbo o koncesiji,
– če koncesionar ne ravna v skladu z odločbami, izdanimi v okviru nadzora nad izvajanjem koncesije,
– če zaradi slabega finančnega stanja koncesionarja, visoke stopnje njegove zadolženosti, poslovanja z izgubo v daljšem obdobju, precejšnjega odstopanja finančnega stanja koncesionarja od projekcije finančnega poslovanja, ki jo je predložil v svoji ponudbi, ali iz drugih finančnih razlogov mogoče utemeljeno sklepati, da ne bo mogel ustrezno izvrševati dejavnosti, ki je predmet koncesije,
– če je zaradi zmanjšanja potreb po opravljanju storitev, ki so predmet koncesije, potrebno na določenem krajevnem območju zmanjšati obseg izvajanja javne službe, ki je predmet koncesije, pa se koncesionar in koncedent ne sporazumeta o ustrezni spremembi koncesijske pogodbe ali njeni sporazumni razvezi.
Pristojni organ koncedenta mora pisno opozoriti koncesionarja na razlog za odvzem koncesije. Pristojni organ koncedenta koncesionarju določi primeren rok za odpravo kršitev, slabega finančnega stanja ali za sporazumno spremembo oziroma razvezo pogodbe, in ga opozori, da bo v nasprotnem primeru uvedel postopek odvzema koncesije.
Pristojni organ koncedenta po uradni dolžnosti izda odločbo, s katero odvzame koncesijo, če:
– koncesionar v določenem roku ne odpravi kršitev,
– koncesionar v določenem roku ne odpravi slabega finančnega stanja,
– v določenem roku ne pride do sporazumne spremembe oziroma razveze pogodbe.
Zoper odločbo o odvzemu koncesije ni pritožbe, možen pa je upravni spor.
16. člen
Koncedent mora v primeru, da je koncesija prenehala zaradi odvzema ali iz drugih razlogov, ki ne dopuščajo, da bi koncesionar še naprej opravljal dejavnost, zagotoviti:
– da dejavnost še naprej izvaja javni zavod ali drug koncesionar,
– da se dejavnost izvaja v objektih oziroma prostorih, v katerih se je izvajala do prenehanja koncesije,
– da se dejavnost izvaja po potrebi tudi z zaposlenimi, ki so pri dotedanjem koncesionarju opravljali to dejavnost.
V ta namen je prejšnji koncesionar ali katerikoli lastnik teh prostorov dolžan oddati te prostore in njihovo pripadajočo opremo, potrebno za izvajanje javne službe, v najem novemu izvajalcu te javne službe, in sicer najdalj za 3 leta od prenehanja koncesije.
O obveznosti oddaje v najem odloči organ, pristojen za podelitev koncesije, z odločbo, ki jo izda po uradni dolžnosti in s katero določi:
– najemnika,
– obseg prostorov, na katere se nanaša obveznost oddaje v najem,
– trajanje najema,
– višino najemnine,
– druge pogoje najema.
Zoper odločbo o obveznosti oddaje v najem ni pritožbe, možen pa je upravni spor.
Najemnina se določi v višini stroškov prostorov, ki so bili prejšnjemu koncesionarju priznani v ceni storitve v skladu z veljavno metodologijo za oblikovanje cen socialnovarstvenih storitev.
Koncedent mora nemudoma začeti z zagotavljanjem možnosti, da dejavnost, ki je predmet koncesije:
– trajno prevzame javni zavod ali
– v skladu z zakonom prenese na novega koncesionarja ali
– podeli na javnem razpisu.
VI. FINANCIRANJE JAVNE SLUŽBE POMOČI DRUŽINI NA DOMU
17. člen
Cena storitve se določa v skladu z zakonskim predpisom, ki določa metodologijo za oblikovanje cen socialno varstvenih storitev. Soglasje k cenam storitev, ki jih oblikuje poslovodni organ koncesionarja, izda Občinski svet Občine Idrija.
18. člen
Sredstva za plačilo storitev pomoči družini na domu se zagotavljajo v proračunu Občine Idrija najmanj v višini 50% subvencije k ceni storitev in v višini, za katero so uporabniki delno ali v celoti na podlagi upravne odločbe oproščeni plačila. Preostali del sredstev za plačilo storitev se zagotavlja s plačili uporabnikov ali drugih zavezancev v skladu z zakonom in na njegovi podlagi izdanih izvršilnih predpisov.
19. člen
O zagotavljanju sredstev koncedent in koncesionar na podlagi odločbe o podelitvi koncesije in pogodbe o koncesiji skleneta letno pogodbo o financiranju, s katero se določi tudi način izvršitve plačila na podlagi mesečnega zahtevka koncesionarja.
20. člen
Za zakonitost, upravičenost in namembnost porabe sredstev je odgovoren poslovodni organ koncesionarja.
VII. POROČANJE KONCESIONARJA IN NADZOR
21. člen
Koncesionar je dolžan koncedentu enkrat letno do konca marca predložiti letno poročilo, ki obsega bilanco stanja, izkaz poslovnega izida in prilogo s pojasnili k izkazom ter poslovno poročilo, ki se nanaša na izvajanje storitve.
22. člen
Če koncesionar poleg storitve, za katero mu je bila podeljena koncesija, izvaja tudi druge storitve ali dejavnosti, je dolžan upoštevati predpise o računovodstvu in zagotavljati ločeno spremljanje poslovanja in prikaz izida poslovanja s sredstvi javnih financ in drugih sredstev za opravljanje javne službe od spremljanja poslovanja sredstvi, pridobljenimi iz naslova prodaje blaga in storitev na trgu.
23. člen
Nadzor nad delom koncesionarja izvaja socialna inšpekcija.
VIII. KONČNE DOLOČBE
24. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati Pravilnik o organiziranju službe pomoči na domu in merilih za določanje plačil storitev (Uradni list RS, št. 68/98).
25. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 122-8/2011
Idrija, dne 25. oktobra 2011
Župan
Občine Idrija
Bojan Sever l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti