Uradni list

Številka 54
Uradni list RS, št. 54/2011 z dne 4. 7. 2011
Uradni list

Uradni list RS, št. 54/2011 z dne 4. 7. 2011

Kazalo

2515. Odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu Vila Otok, stran 7753.

Na podlagi 61. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (ZPNačrt, Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO-1 in 108/09 ZPNačrt-A, 80/10) in 17. člena Statuta Mestne občine Celje (Uradni list RS, št. 41/95, 77/96, 37/97, 50/98, 28/99, 117/00, 108/01, 70/06 in 43/08) je Mestni svet Mestne občine Celje na 7. seji dne 21. 6. 2011 sprejel
O D L O K
o občinskem podrobnem prostorskem načrtu Vila Otok
I. SPLOŠNI DOLOČBI
1. člen
(podlaga za občinski podrobni prostorski načrt)
S tem odlokom se skladno z Odlokom o Prostorskih sestavinah dolgoročnega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 2000 in prostorskih sestavin srednjeročnega družbenega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 1990 za območje Mestne občine Celje – Celjski prostorski plan (Uradni list SRS št. 40/86, 4/88, Uradni list RS, št. 86/01) sprejme Občinski podrobni prostorski načrt Vila Otok (v nadaljnjem besedilu: podrobni načrt).
Podrobni načrt je izdelal Razvojni center Planiranje d.o.o. Celje, pod številko projekta 400-1/08.
2. člen
(vsebina odloka)
(1) Ta odlok določa območje podrobnega načrta, prostorske ureditve, ki se načrtujejo s podrobnim načrtom, območje in umestitev načrtovane ureditve v prostor, rešitve in ukrepe za celostno ohranjanje kulturne dediščine, varovanje okolja in naravnih virov ter za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, zasnovo projektnih rešitev in pogojev priključevanja objektov na gospodarsko javno infrastrukturo in grajeno javno dobro, etapnost izvedbe prostorskih ureditev, pogoje izvajanja gradnje in dopustna odstopanja.
(2) Sestavine iz prejšnjega odstavka so obrazložene in prikazane v grafičnem delu podrobnega načrta, ki je sestavni del odloka in je na vpogled na Mestni občini Celje.
II. OPIS PROSTORSKE UREDITVE
3. člen
(predmet podrobnega načrta)
Predmet obravnave je rekonstrukcija s prizidavo, delno nadzidavo ter preoblikovanjem obstoječega objekta na parcelah št. 1786/1 in 1807, k.o. Medlog.
Novi objekt je omejen v gabaritih K+P+1+terasna etaža in s številom stanovanj – največ sedem enot in poslovnim prostorom v kleti.
III. OBMOČJE PODROBNEGA NAČRTA
4. člen
(območje podrobnega načrta)
Območje podrobnega načrta obsega zemljišče, na katerem stoji obstoječi poslovni objekt. Znotraj območja podrobnega načrta so izvedeni vsi komunalno energetski vodi, razen plinskega priključka. Površina območja meri 1193 m² in obsega parceli št. 1807 in 1786/1, obe k.o. Medlog.
Za izvedbo navezav podrobnega načrta na obstoječo in predvideno gospodarsko infrastrukturo so potrebni tudi posegi na zemljišča izven podrobnega načrta, kolikor se v postopku priprave projektne dokumentacije gospodarske javne infrastrukture, na podlagi strokovno preverjenih rešitev, to izkaže za potrebno.
IV. UMESTITEV NAČRTOVANE UREDITVE V PROSTOR
(A) Opis vplivov in povezav prostorske ureditve s sosednjimi območji
5. člen
(vplivi in povezave prostorske ureditve s sosednjimi območji)
Območje je izgrajeno z individualnimi stanovanjskimi objekti kot dvojčki, sosednji objekt na vzhodu je večstanovanjski objekt, območje je neposredni bližini oskrbnih dejavnosti. Območje je navezano na osrednja območja po obstoječih obodnih cestah in peš površinah preko Ljubljanske in Škvarčeve ulice.
(B) Namembnost območij, vrste gradenj in opredelitev dejavnosti
6. člen
(namembnost območja)
S podrobnim načrtom načrtovana ureditev določa rekonstrukcijo in spremembo poslovnega objekta v stanovanjski objekt z največ sedmimi stanovanjskimi enotami in poslovno dejavnostjo za intelektualne storitve, ki ne generirajo prometa.
Glede na klasifikacijo vrst objektov bo opredeljen po pretežni namembnosti kot večstanovanjski objekt -11221 tri- in večstanovanjske stavbe, v kletni etaži kot 12203 druge upravne in pisarniške stavbe.
7. člen
(vrste gradenj)
Na območju podrobnega načrta so dopustni posegi:
– novogradnja, rekonstrukcija, sprememba namembnosti;
– redna vzdrževalna dela, investicijska vzdrževalna dela;
– gradnja gospodarske infrastrukture;
– postavitev enostavnih in nezahtevnih objektov.
(C) Arhitekturne, krajinske in oblikovalske rešitve prostorskih ureditev
8. člen
Razmestitev objektov je določena z:
– gradbenimi mejami, črtami, ki jih načrtovani objekti ne smejo presegati, lahko pa se je dotikajo ali pa so od nje odmaknjeni v notranjost zemljišča;
– horizontalnim in vertikalnim gabaritom.
9. člen
(pogoji in usmeritve glede lege, velikosti in oblikovanja objektov)
Tlorisni gabariti:
– oblika pravokotna – členjena,
– maksimalni tlorisni gabariti kletnega dela objekta 16,10 m x 19,45 m,
– maksimalni tlorisni gabariti pritličnega dela objekta 18,05 m x 28,30 m,
– maksimalni tlorisni gabariti terasnega dela objekta 12,05 m x 19,90 m.
Etažnost, oblikovanje strehe:
– višinski gabarit je določen z etažnostjo objekta: K + P + 1 + terasna etaža
– kota pritličja ±0.00 = 239.91 m n.v in 240.29 m.n.v.
– kota kapi objekta je 6.70 m nad koto pritličja;
– kota kapi terasnega dela objekta je +9.59 m nad koto pritličja;
– kota jaška dvigala je +10.27 nad koto pritličja;
– strehe: ravna streha ali enokapnica z minimalnim naklonom, nad terasnim delom mogoča tudi kot dvokapnica.
Fasada:
– fasada oblikovana in konstrukcijsko zasnovana sodobno (kontaktna fasada, obešena fasada) z uporabo enostavnih pravokotnih rastrov,
– materiali: omet, beton, steklo ali sodobni obložni materiali, poenotena uporaba materialov v barvni lestvici svetlih toplih zemeljskih barv. Uporaba intenzivnejših barvnih tonov je izključno kot poudarek nevtralnih tonov fasade.
10. člen
(zunanja ureditev)
Parkirna mesta za stanovalce se uredijo v sklopu parcele. Zagotovi se 1,5 parkirna mesta na stanovanjsko enoto.
Parcela stanovanjsko-poslovnega objekta se uredi kot dovozna in parkirna površina s peš dostopi in zelenico. Utrjene površine znotraj parcele se tlakujejo ali izvedejo s travnimi ploščami za zmanjšan odtok padavinskih voda.
Ograjevanje parcele se uredi z enotno oblikovano ograjo, višino od 1,50 m do 1,60 m, lahko v kombinaciji z živico. Ob uvozu v objekt je možna postavitev rampe. Na cestno stran ni dovoljena postavitev polne betonske ali zidane ograje.
11. člen
(ekološki otok)
Prostor za ekološki otok se predvidi v jugovzhodnem delu območja podrobnega načrta. Površine ob ekološkem otoku, ki mejijo na zelene površine, se zasadijo. Odvoz odpadkov poteka z Ljubljanske ceste.
12. člen
(zelene površine)
Na območju parcele novega objekta se v čim večji meri zagotovijo zelene površine. Z ustrezno zasaditvijo grmovnic ali manjših dreves se vzpostavi ustrezno razmerje zelenih in tlakovanih oziroma utrjenih površin – travne plošče.
Na severni strani se med parkirnimi površinami in parcelno mejo zasadi pas grmovnic.
Drevesa na južni strani parcele se ohrani v čim večji meri.
V. POGOJI PRIKLJUČEVANJA OBJEKTOV NA GOSPODARSKO JAVNO INFRASTRUKTURO IN GRAJENO JAVNO DOBRO
13. člen
(splošni pogoji glede priključevanja objektov na gospodarsko javno infrastrukturo in grajeno javno dobro)
Predvideni stanovanjsko-poslovni objekt se priključi na javno gospodarsko infrastrukturo.
Načrtovana gospodarska javna infrastruktura parcele obsega: dovoz, priključke na javni vodovod za sanitarno in požarno vodo, komunalno in meteorno kanalizacijo, elektriko in telekomunikacijsko omrežje.
Za vso gospodarsko javno infrastrukturo se izdela projekte PGD, PZI ob upoštevanju pogojev upravljavcev posameznih vodov, komunalnih koridorjev, predpisanih odmikov in zaščitnih ukrepov.
Ureditve javne gospodarske infrastrukture se izvajajo na način, ki zagotavlja ustrezno varstvo okolja, ustreza obrambno-zaščitnim zahtevam in v skladu s predpisi, ki urejajo to področje.
Vse sekundarno razvodno omrežje gospodarske javne infrastrukture se uskladi in izvede v kabelski podzemni izvedbi do stavbe. Pod asfaltiranimi površinami se vse električne in telekomunikacijske vode položi v kabelsko kanalizacijo.
14. člen
(cestno omrežje)
Objekt se priključi na javno cestno omrežje – mestno glavno cesto LG038370 preko obstoječe dovozne nekategorizirane ceste v splošni rabi na zemljišču s parcelno št. 1784, k.o. Medlog, in Škvarčeve ulice.
Obstoječi priključek dovozne ceste na Škvarčevo ulico se rekonstruira v cestišče z normalnimi cestnimi karakteristikami v skladu z veljavnimi predpisi in normativi.
Odvoz odpadkov in intervencija za večja vozila se vrši z Ljubljanske ceste – mestne glavne ceste LG038370.
15. člen
(parkirne površine)
Na zemljišču se izvede 1.5 parkirnega mesta na stanovanjsko enoto in dve parkirni mesti za poslovno dejavnost.
16. člen
(pogoji in rešitve priključevanja objektov na vodovodno omrežje)
Oskrba objekta z vodo se izvede preko novega priključka iz javnega vodovoda Poc. Ø65mm, ki je del osrednjega vodovodnega sistema Celje. V primeru potrebe po večjem vodovodnem priključku se poveča priključek javnega vodovoda Poc. Ø65mm vse do javnega voda Lž Ø400mm na stroške investitorja.
V vsako stanovanje se vgradi vodomer preko katerega se meri in obračunava poraba vode.
Za poslovni del objekta se vgradi ločen vodomer.
17. člen
(pogoji in rešitve priključevanja objektov na kanalizacijsko omrežje)
Komunalne odpadne vode se speljejo v javni kanal št. 103016 preko jaška št. J1, na koti najmanj 235,85 m nadmorske višine.
Objekt mora biti oddaljen najmanj 3,00 m od zunanje stene obstoječega javnega kanala, v nasprotnem primeru se prestavi javni kanal najmanj 3,00 m stran od novega objekta na stroške investitorja.
Interna kanalizacija, ki poteka skozi prostore pod nivojem terena, se izvede brez priključkov in brez prekinitev, ki bi lahko povzročale povratno zaplavitev objekta. Odpadne vode iz prostorov pod nivojem terena se speljejo v javno kanalizacijo preko črpališča.
Za zmanjšanje odtoka padavinskih voda se izvedejo ukrepi skladno z veljavno zakonodajo. Za zmanjšan odtok padavinskih voda z urbanih površin se uredi odvod preko zadrževalnika. Preliv meteornih vod se speljejo v javno kanalizacijo. Povozne površine se izvedejo v prepustni izvedbi.
18. člen
(pogoji in rešitve priključevanja objektov na električno omrežje)
Energija za napajanje je na obstoječem mestu v prosto stoječi omarici na robu parcele. Dodatna energija za napajanje je na razpolago na obstoječem odjemnem mestu v prostostoječi omarici R7, ki se napaja iz TP Škvarčeva. Obstoječa priključna moč je 23 kW. V primeru potrebe po večji moči, je energija na voljo na NN zbiralkah TP Škvarčeva, za kar se izdela idejno rešitev elektrifikacije območja.
19. člen
(pogoji in rešitve priključevanja objektov na komunikacijsko omrežje)
Telefonsko omrežje se izvede skladno s smernicami Telekoma Slovenije, OE Celje. Priključevanje objekta se podrobneje določi s projektnimi pogoji za PGD, PZI dokumentacijo.
20. člen
(pogoji in rešitve priključevanja objektov na plinovodno omrežje)
Na obravnavanem območju je izgrajeno nizkotlačno (p=0.1 bar) plinovodno omrežje. Obstoječa plinovodna odseka sta zgrajena v Šercerjevi in Škvarčevi ulici. Oskrbo predvidenega objekta z energijo se izvede s cevno navezavo na obstoječe javno plinovodno omrežje zemeljskega plina, ki je izvedeno v Šercerjevi ulici. Vsaka stanovanjska enota, opremljena s plinsko napeljavo, mora imeti ločeno merilno mesto.
VI. REŠITVE IN UKREPI ZA CELOSTNO OHRANJANJE KULTURNE DEDIŠČINE
21. člen
(ukrepi za ohranjanje kulturne dediščine)
Na obravnavanem območju ni evidentiranih objektov in območij naravnih vrednot in kulturne dediščine.
VII. REŠITVE IN UKREPI ZA VAROVANJE OKOLJA, NARAVNIH VIROV IN OHRANJANJE NARAVE
22. člen
(rešitve in pogoji upravljanja in urejanja voda)
Območje je ob visokih vodah vodotoka Savinja do izvedbe celovitih protipoplavnih ukrepov lahko poplavljeno. Skladno z veljavno zakonodajo so predvideni omilitveni ukrepi: uskladitev nivoja dovozne ceste s koto preostale zunanje ureditve na koto 238,00 m. n.v. in vodotesno izvedbo kletnih prostorov (keson) do višine 239,65 m n.v. brez kakršnihkoli odprtin (tako okenskih kot vratnih).
Zmanjšan odtok padavinskih voda z utrjenih površin se uredi preko zadrževalnika.
23. člen
(varovanje okolja)
Hrup
Pri projektiranju in izvedbi objektov je vsak investitor dolžan upoštevati predpise o mejnih vrednosti kazalcev hrupa v okolju, na podlagi katere območje obravnave sodi v III. stopnjo varstva pred hrupom. Dopustna mejna vrednost hrupa na območjih III. stopnje varstva pred hrupom je 60 dBA podnevi in 50 dBA ponoči, kritična vrednost pa 69 dBA podnevi in 59 dBA ponoči.
Zrak
Zrak, ki se izpušča v ozračje, ne sme presegati mejnih količin vsebnosti snovi, določenih z Uredbo o emisiji snovi v zrak iz malih in srednjih kurilnih naprav.
Vode
Odvajanje odpadnih voda iz območja se uredi v skladu s pogoji, določenimi v Pravilniku o odvajanju in čiščenju komunalne odpadne in padavinske vode in v Uredbi o emisiji snovi in toplote pri odvajanju odpadnih vod v vode in javno kanalizacijo. Odvajanje padavinskih voda z območja obravnave se izvede skladno z določbami zakona o vodah na tak način, da bo v čim večji možni meri zmanjšan odtok padavinskih voda z utrjenih površin in se po potrebi zagotovi zadrževanje padavinskih voda pred iztokom.
Odpadki
Način zbiranja in odvoz odpadkov se izvaja v skladu z določili, ki urejajo ravnanje s komunalnimi odpadki v občini. Posode za odpadke se postavi na ekološko tehnično brezhiben prostor, lahko tudi v objekt. Lokacija, kjer se odpadki zbirajo, se uredi tako, da je dostopna vozilom za odvoz odpadkov. Prostor za odpadke se nahaja ob Ljubljanski cesti, s katere se vrši izpraznjevanje. Posode za ločeno zbiranje odpadkov se postavi na ekološko tehnično brezhiben prostor vzhodno ob vstopu na območje podrobnega načrta, ki bo posebej oblikovan, skladno z oblikovanjem objekta (nadstrešnica, lesena ograja). Gradbene odpadke, ki nastajajo med gradnjo objekta se deponira skladno z veljavno zakonodajo za to področje.
24. člen
(varstvo pred požarom)
(1) Požarna varnost se zagotovi z urejenimi obstoječimi in predvidenimi dovozi za interventna vozila. Varen umik se zagotavlja z umikom na zunanje površine.
(2) Izvede se vodovodno in hidrantno omrežje z zagotovljeno zadostno količino vode za gašenje skladno s Pravilnikom o tehničnih normativih za hidrantno omrežje za gašenje požarov. Na vodovodno omrežje se namesti nadzemne hidrante.
(3) Pri projektiranju in izvedbi novih objektov se na osnovi izračuna požarne obremenitve upošteva takšne materiale in naprave in njih zaščite, ki so varni pred požarom in širjenjem požara. Način varovanja pred požarom se določi v PGD projektu skladno z določili Zakona o varstvu pred požarom in Pravilnikom o požarno varnostnih zahtevah v stavbah. V projektni dokumentaciji za pridobitev gradbenega dovoljenja se opredeli potrebnost ojačitve prve plošče.
25. člen
(potresna ogroženost)
Območje podrobnega načrta se nahaja na seizmičnem območju z intenziteto VII. stopnje potresne ogroženosti po EMS. Pri projektiranju se upošteva potresno varnost v skladu z zakonodajo. Upošteva se podatek projektnega pospeška tal, ki na tem območju znaša 0,150 g.
VIII. ETAPNOST IZVEDBE PROSTORSKE UREDITVE
26. člen
V prvi etapi se izvede rušitev in odstranitev vzhodne garaže in zahodnega prizidka ter dela obstoječega poslovnega objekta. V drugi etapi se izgradi objekt v gabaritih po tem odloku, s pripadajočo komunalno energetsko infrastrukturo ter manipulativnimi in parkirnimi površinami.
IX. DRUGI POGOJI
27. člen
(obveznosti investitorjev in izvajalcev)
Morebitne poškodbe okoliških objektov, infrastrukture in naprav, nastale zaradi gradnje, mora investitor sanirati na svoje stroške.
Poleg obveznosti iz predhodnih določil morajo investitorji in izvajalci:
– pred začetkom del obvestiti upravljavce prometne, komunalne, energetske in telekomunikacijske infrastrukture ter skupno z njimi zakoličiti in zaščititi obstoječe infrastrukturne vode,
– zagotoviti nemoteno odvijanje motornega in peš prometa po obstoječem omrežju cest in poti,
– sanirati oziroma povrniti v prvotno stanje vse poti in ceste, ki bodo zaradi uporabe v času gradnje objekta prekinjene ali poškodovane,
– zagotoviti nemoteno komunalno in energetsko oskrbo objektov preko obstoječih infrastrukturnih omrežij, objektov in naprav,
– v času gradnje zagotoviti vse potrebne varnostne ukrepe in organizacijo gradbišča, da bo preprečeno onesnaženje okolja in voda, ki bi nastalo zaradi transporta, skladiščenja in uporabe tekočih goriv in drugih škodljivih snovi oziroma v primeru nezgode,
– vsi navedeni ukrepi se morajo izvajati v skladu s smernicami za načrtovanje pristojnih nosilcev urejanja prostora, na podlagi gradbenega dovoljenja ter ob upoštevanju veljavne zakonodaje.
Gradnja objekta se izvaja pod posebnimi pogoji:
– gradnja s težko mehanizacijo se izvaja v času šolskih počitnic;
– dostop za težko gradbeno mehanizacijo in tovorna vozila v času gradnje je z Ljubljanske ceste.
X. VELIKOST DOPUSTNIH ODSTOPANJ OD FUNKCIONALNIH, OBLIKOVALSKIH IN TEHNIČNIH REŠITEV
28. člen
(dopustna odstopanja)
Dopustna so odstopanja:
– tlorisni gabariti +0,40 m,
– višinski gabariti +0.20 m
– objekt je lahko manjših gabaritov,
– na podlagi predpisane ustrezne projektno-tehnične dokumentacije, možnost dovoza/izvoza na Ljubljansko cesto,
– pri prometnem, komunalnem in energetskem urejanju prostora na podlagi ustrezne projektno-tehnične dokumentacije, če to pogojujejo primernejši obratovalni parameter, ekonomsko primernejša investicijska vlaganja in če prestavitve ne spreminjajo vsebinskega koncepta podrobnega načrta.
Odstopanja od tehničnih rešitev iz prejšnjega odstavka ne smejo biti v nasprotju z javnimi interesi, z njimi morajo soglašati organi in organizacije, v delovno področje katerih posegajo ta odstopanja.
V primeru izvedbe protipoplavnih ukrepov znotraj območja Mestne občine Celje pred pričetkom ali dokončanjem gradnje objekta, izvedba omilitvenih ukrepov na območju tega podrobnega načrta ni potrebna.
XI. USMERITVE ZA DOLOČITEV MERIL IN POGOJEV PO PRENEHANJU VELJAVNOSTI PODROBNEGA NAČRTA
29. člen
(prenehanje veljavnosti občinskih prostorskih izvedbenih aktov)
Za del območja, ki je predmet obravnavanih sprememb in dopolnitev, z dnem veljavnosti tega odloka preneha veljati Odlok o Zazidalnem načrtu Otok III (proj. št. 14/69, ZNG Celje; UVC 28/63, UVC 5/70).
30. člen
(prenehanje veljavnosti podrobnega načrta)
(1) Po končani izgradnji po podrobnem načrtu se območje podrobnega načrta vključi v enoto urejanja, ki jo določa občinski prostorski načrt.
(2) Območje ureditve, objekt in zunanja ureditev se redno vzdržuje in obnavlja.
XII. KONČNE DOLOČBE
31. člen
(vpogled)
Projekt iz 1. člena tega odloka je na vpogled pri pristojnih službah Mestne Občine Celje in na Upravni enoti Celje.
32. člen
(nadzor)
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravljajo pristojne občinske in republiške inšpekcijske službe za posamezna področja.
33. člen
(veljavnost odloka)
Odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 3505-04/2009
Celje, dne 21. junija 2011
Župan
Mestne občine Celje
Bojan Šrot l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti