Uradni list

Številka 46
Uradni list RS, št. 46/2010 z dne 8. 6. 2010
Uradni list

Uradni list RS, št. 46/2010 z dne 8. 6. 2010

Kazalo

2346. Odlok o Občinskem podrobnem prostorskem načrtu območja SD 17/1 Naklo – sever, stran 6827.

Na podlagi 61. in 98. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (ZPNačrt) (Uradni list RS, št. 33/07 – ZPNačrt, 108/09 – ZPNačrt-A), Programa priprave za občinski lokacijski načrt območja SD 17/1 Naklo – sever (Uradni vestnik Gorenjske, št. 23/05) in Sklepa o začetku priprave Občinskega podrobnega prostorskega načrta območja SD 17/1 Naklo – sever (Uradni list RS, št. 19/09) in 12. ter 78. člena Statuta Občine Naklo (Uradni list RS, št. 88/07) je Svet Občine Naklo na 21. redni seji dne 19. 5. 2010 sprejel
O D L O K
o Občinskem podrobnem prostorskem načrtu območja SD 17/1 Naklo – sever
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(predmet odloka)
(1) S tem odlokom se ob upoštevanju Strategije prostorskega razvoja Slovenije (Uradni list RS, št. 76/04) in Odloka o Občinskem prostorskem načrtu Občine Naklo (Uradni list RS, št. 11/10) sprejme Občinski podrobni prostorski načrt območja SD 17/1 Naklo – sever (v nadaljnjem besedilu: podrobni načrt ali OPPN).
(2) OPPN je izdelal Domplan, d.d., pod številko projekta UD/422-44/09, v marcu 2010.
2. člen
(vsebina OPPN)
Podrobni načrt vsebuje:
A) Tekstualni del:
I. Splošne določbe
II. Opis prostorske ureditve
III. Umestitev načrtovane ureditve v prostor
IV. Zasnovo projektnih rešitev in pogojev glede priključevanja objektov na gospodarsko javno infrastrukturo in grajeno javno dobro
V. Rešitve in ukrepe za celostno ohranjanje kulturne dediščine
VI. Rešitve in ukrepi za varovanje okolja, naravnih virov in ohranjanja narave
VII. Rešitve in ukrepe za obrambo ter varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, vključno z varstvom pred požarom
VIII. Etapnost izvedbe prostorske ureditve
IX. Velikost dopustnih odstopanj od funkcionalnih, oblikovalskih in tehničnih rešitev
X. Usmeritve za določitev meril in pogojev po prenehanju veljavnosti podrobnega načrta
XI. Končne določbe
B) Grafični del:
1. Izsek iz kartografske dokumentacije Občinskega prostorskega načrta Občine Naklo s prikazom lege prostorske ureditve
2. Območje podrobnega načrta z obstoječim parcelnim stanjem
3. Zazidalno situacijo s prikazom vplivov in povezav s sosednjimi območji
4. Zazidalno situacijo
5. Situacijo prometne infrastrukture
6. Situacijo energetskih, telekomunikacijskih in komunalnih vodov
7. Načrt krajinske ureditve
8. Načrt parcelacije
C) Priloge:
– Izvleček iz hierarhično višjega prostorskega akta
– Prikaz stanja prostora
– Smernice in mnenja
– Obrazložitev in utemeljitev prostorskega akta
– Povzetek za javnost.
II. OPIS PROSTORSKE UREDITVE
3. člen
(območje podrobnega načrta)
(1) Območje Občinskega podrobnega prostorskega načrta SD 17/1 Naklo – sever leži med ulicama Pokopališka pot in Krakovo, na koncu obstoječe zazidave, na severu Naklega. Na južni strani se območje stika z obstoječim naseljem, na zahodni ga le Pokopališka pot loči od pokopališča, na vzhodni strani ga ulica Krakovo loči od doma ostarelih občanov, na severu pa se stika z odprtimi kmetijskimi površinami.
(2) Območje OPPN obsega zemljišča naslednjih parc. št.: 153/1, 153/2, 153/3, 154/1, 154/2, 154/3, 154/4, 154/5, 157/1, 157/2, 158 in 612/4, vse k.o. Naklo.
(3) Velikost območja je 1.9 ha.
4. člen
(ureditve izven območja OPPN)
(1) Izven območja podrobnega načrta bodo obdelane vse predvidene potrebne prometne, energetske in komunalne ureditve na pripadajočih površinah, za potrebe povezave s širšim območjem, ki so potrebne za njegovo nemoteno izvedbo in rabo.
(2) Na poti, delu zemljišča parc. št. 622 k.o. Naklo (ulica Krakovo) je predvidena izdelava plinovodnega priključka v dolžini ca. 35 m.
(3) Vodovodni priključki območja bodo potekali:
– po rekonstruirani ulici Krakovo, po zemljiščih parc. št. 622, 320/1, 320/3, 320/4 in 321/3 k.o. Naklo, v dolžini ca. 155 m,
– zanka vodovoda, ki bo napajala območje bo potekala po zemljišču parc. št. 612/5 k.o. Naklo (Pokopališka pot),
– po Pokopališki ulici do Glavne ceste, po zemljiščih parc. št. 612/5 in 610 k.o. Naklo (del obstoječega vodovoda se obnovi) v dolžini ca. 300 m.
(4) Kanalizacijski priključek območja bo potekal po zemljiščih parc. št. 144/1, 144/7, 147/4 in 612/5 k.o. Naklo v dolžini ca. 140 m.
(5) Hišni priključki za vrtec bodo potekali po ulici Krakovo, parc. št. 622 k.o. Naklo, v dolžini ca. 43 m.
(7) Ulica Krakovo bo rekonstruirana v dolžini ca. 270 m, po zemljiščih parc. št. 622, 320/1, 320/3, 320/4, 321/3 in 162 k.o. Naklo, od obstoječe zazidave na jugovzhodu območja, mimo uvoza v vrtec do parkirišča pri zdravstveni postaji, ki ga bo potrebno prestaviti.
5. člen
(predvideni posegi v območju)
V območju OPPN je predvidena:
– gradnja samostoječih eno ali dvostanovanjskih objektov z zunanjo ureditvijo (dostopi do objektov in zemljišč, funkcionalne prometne površine ob objektih, zelene površine),
– gradnja otroškega vrtca z vsemi pripadajočimi površinami, kot so parkirišča in igrišča,
– gradnja gospodarske javne infrastrukture in internih dovoznih cest.
III. UMESTITEV NAČRTOVANE UREDITVE V PROSTOR
6. člen
(vplivi in povezave prostorskih ureditev s sosednjimi območji)
(1) Zemljišča predvidena za pozidavo so v naravi kmetijske površine, njive in travniki. Ležijo na severnem robu naselja.
(2) Nova zazidava se bo navezovala na ulico Krakovo, iz katere bo dostop v vrtec in interno cesto, ter na Pokopališko pot, na katero se bodo tudi navezovale interne ulice in nekateri stanovanjski objekti. Obe obstoječi cesti sta potrebni dograditve in rekonstrukcije. Gospodarska javna infrastruktura je izvedena do roba obstoječe zazidave, tako da je na njo možno priključiti novo zazidavo.
(3) Nova pozidava se v gabaritih, razmerjih in oblikovanju fasad zgleduje po kakovostni tipologiji obstoječih objektov.
7. člen
(rešitve načrtovanih objektov in površin)
(1) Predvidena pozidava v območju podrobnega načrta se deli v dva sklopa:
– v severovzhodnem delu območja bo lociran vrtec z dostopom iz Krakovega;
– preostali del območja bo pozidan s stanovanjskimi objekti, ki bodo dostopni iz novih ulic, vpetih med Krakovo in Pokopališko potjo ali direktno iz Pokopališke poti.
(2) Vrtec bo lociran na zemljišču približne velikosti 100 m x 60 m. Dostop bo iz Krakovega na parkirišče kapacitete 32 parkirnih mest, ki bo z zelenico ločeno od objekta vrtca. Tlorisni gabarit objekta bo 48.00 m x 27.60 m. Objekt bo imel klet, pritličje in mansardo, krit bo z dvokapno streho, smer slemena bo sever–jug.
Z zahodne strani objekta bodo terase z direktnimi izhodi iz igralnic. Zahodni del zemljišča bo urejen za igro in učenje na prostem.
(3) Stanovanjski del območja bo pozidan s stanovanjskimi objekti tlorisnih gabaritov 12.30 m x 8.00 m. Deli tlorisa v okvirju maksimalnih gabaritov so lahko členjeni (erkerji, izzidki niše …). Višinski gabarit objektov je pritličje in mansarda (P+M). Objekti so lahko nepodkleteni, oziroma delno ali v celoti podkleteni. Kota pritličja objektov lahko sega največ 0.50 m nad koto terena ob objektu oziroma predvideno višino ceste ob uvozu na parcelo.
Strehe na objektih morajo biti simetrične dvokapnice s smerjo slemena vzporedno z daljšo stranico objekta, postavljenih pretežno v smeri vzhod–zahod in v naklonu od 36° do 45°, razen pri samostojnih nadstreških, ki imajo lahko položnejši naklon oziroma minimalni naklon (ravna streha) ali zaobljen profil. Višina slemena frčad mora biti nižja od slemena osnovne strehe. Strešine frčad in prizidkov se oblikujejo v enakem naklonu kot osnovna streha. Ob objektih se uredijo tlakovani dostopi in manipulativne dvoriščne površine, terase ter zelene površine.
8. člen
(pogoji in usmeritve za projektiranje in gradnjo)
(1) Pri oblikovanju objektov je treba zagotoviti usklajenost z obstoječo pozidavo v okolici, ob upoštevanju sodobnih trendov v arhitekturi in bivalni kulturi. Barva kritine naj bo v sivih tonih. Fasade objektov naj bodo v svetlih odtenkih zemeljskih barv. Objekti so lahko masivno zidani ali montažni.
(2) Pri določanju lege objektov na zemljiščih je upoštevana ureditev dovoza in vhoda na parcelo ter ustrezni bivalni pogoji v in ob objektu (osončenost).
(3) Del zemljišča med cesto in stanovanjskimi objekti bo utrjen (tlakovan ali asfaltiran). Na njem bo najmanj dvoje parkirišč na stanovanjsko enoto (vključno s prostori v garaži oziroma pod nadstreškom, če jih objekt ima).
(4) Na delu zemljišča, ki je neposredno povezan z bivalnimi prostori v pritličju stanovanjskega objekta se lahko uredi terasa, ki je lahko nadkrita z nadstrešnico oziroma zasenčena z zasajeno pergolo ali markizo.
(5) Preostali del gradbene parcele bo urejen kot zelenica oziroma vrt, ki jih je treba hortikulturno urediti. Pri izbiri dreves in grmovnic je potrebno upoštevati klimatske in specifične rastiščne razmere.
(6) Medsosedske ograje med parcelami v območju OPPN in med zemljišči, ki mejijo na območje OPPN so lahko locirane na parcelno mejo. Ograja med parcelo in cesto mora biti najmanj 0.5 m od parcelne meje oziroma bankine. Z višino in lego ograje ob cestah se ne sme posegati v polje preglednosti.
(7) Na parcelah posameznih stanovanjskih objektov je dovoljena gradnja in postavitev pomožnih objektov za lastne potrebe v skladu z določili Uredbe o vrstah objektov glede na zahtevnost (Uradni list RS, št. 37/08). Pomožni objekti so lahko oblikovani kot prizidek stanovanjskega objekta ali so lahko samostojni. Morajo biti izvedeni skladno z oblikovanjem in materiali osnovne stavbe.
IV. ZASNOVA PROJEKTNIH REŠITEV IN POGOJEV GLEDE PRIKLJUČEVANJA OBJEKTOV NA GOSPODARSKO JAVNO INFRASTRUKTURO IN GRAJENO JAVNO DOBRO
9. člen
(prometna ureditev)
(1) V območju se zgradita cesta A1, cesta A2 in cesta B. Cesta A1 poteka med obstoječima cestama Krakovo in Pokopališka pot, v smeri vzhod–zahod, v skupni dolžini ca. 166 m. Cesta A2 povezuje cesti A1 in Pokopališko pot, tako da od ceste A1 poteka na sever in potem zavije na zahod do Pokopališke poti, dolžina ceste pa je ca. 110 m. Cesta B je podaljšek Pokopališke poti v istem profilu.
(2) Predvideni prečni profil cest je:
Cesta A1:
– vozišče                                   5.00 m
– pločnik                                   1.20 m
– bankina                                   0.50 m
Cesta A2:
– vozišče                                   4.00 m
– obojestranska bankina                     0.50 m
Cesta B:
– vozišče                                   3.50 m
– obojestranska bankina                     0.50 m
– zeleni pas za visokodebelno vegetacijo    1.00–1.50 m.
(3) Ob cesti B je površina, nasproti pokopališča, namenjena parkiranju. Predvideno je 6 parkirnih mest.
10. člen
(kanalizacijsko omrežje)
(1) Vsi objekti v območju se priključijo na kanal fekalne kanalizacije ter se preko kanalizacije predmetnega območja priključujejo po Pokopališki poti v obstoječi kanal južno od predvidene pozidave, ki se navezuje na GZ-7 in se zaključi s Centralno čistilno napravo Kranj (ID 10331).
(2) Padavinske vode s ceste bodo vodene preko požiralnikov neposredno v ponikovalnice. Voda mora biti ponikana razpršeno, na čim več mestih.
(3) Padavinske vode s streh in gradbenih parcel bodo, preko usedalnikov in peskolovov, ponikane v ponikovalnice na parcelah. Ponikovalnice morajo segati vsaj 6 m pod koto pritličja objekta. Pri izvedbi ponikovalnic je potrebno izkope za ponikovalnice preizkusiti in prevzeti s strani pooblaščene osebe.
(4) Pri projektiranju ponikovalnic je potrebno upoštevati Elaborat geotehničnih raziskav št. 1-10/2010, ki ga je izdelalo podjetje GRACEN d.o.o.
11. člen
(vodovodno in hidrantno omrežje)
(1) Na območju OPPN se zgradi vodovodno omrežje, ki bo v celoti priključeno na oskrbovalni vodovodni sistem naselja Naklo. Gradnja se izvede s cevmi iz nodularne litine, ustrezne dimenzije.
(2) Priključitev vodovoda bo izvedena v krožni povezavi na obstoječi vodovod NL DN 100 mm na Krakovi ulici in na obstoječi vodovod na Pokopališki poti. Del obstoječega vodovoda na Pokopališki poti do Glavne ceste se sočasno s priključitvijo novega vodovoda obnovi in se mu poveča pretočnost.
(3) Tlak v obstoječem javnem vodovodu ni večji od 2,8 bar. Za območje je zagotovljeno skupno 10 l/s pitne vode. Vozlišča vodovoda se predvidijo v ustreznih betonskih jaških.
(4) Za zagotovitev požarne varnosti so predvideni trije nadtalni hidranti DN 80.
12. člen
(elektroenergetsko omrežje)
(1) Območje bo napajano z električno energijo iz nove transformatorske postaje, katere lokacija je predvidena na jugozahodnem delu območja OPPN (na delu parcele št. 153/3 k.o. Naklo), preko novozgrajenega NN omrežja od transformatorske postaje do priključno merilnih omaric lociranih na parcelnih mejah dostopnih z javnih površin.
(2) Transformatorska postaja se vzanka v SN omrežje preko obstoječega kablovoda K9069, katerega trasa poteka jugovzhodno od predvidene lokacije transformatorske postaje. Vsi kablovodi morajo biti položeni v kabelsko kanalizacijo. Za priključitev transformatorske postaje na kablovod je potrebno zgraditi le del kabelske kanalizacije od obstoječega jaška do nove TP, v dolžini ca. 15.00 m.
(3) Pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja je potrebno izdelati projekt elektrifikacije celotnega območja in transformatorske postaje s priključnimi kablovodi, ki mora biti izdelan v skladu z veljavnimi tipizacijami distribucijskih podjetij, veljavnimi tehničnimi predpisi in standardi ter ga posredovati v pregled in potrditev v Elektro Gorenjsko.
13. člen
(javna razsvetljava)
Predvidi se javna razsvetljava s kabli v kabelski kanalizaciji in vgraditvijo drogov javne razsvetljave višine 6,0 m na južni strani ceste A1 in vzhodni ter severni strani ceste A2. Potrebno je predvideti novo prižigališče. Trasa kabelske kanalizacije javne razsvetljave poteka vzporedno s traso nizkonapetostne kabelske kanalizacije.
14. člen
(telekomunikacijsko omrežje)
(1) Telekomunikacijsko omrežje novega naselja bo priključeno na obstoječe omrežje iz jaška TP na Krakovi ulici, južno od meje območja. Omrežje po naselju bo izvedeno v kabelski kanalizaciji.
(2) Pred pričetkom gradnje bo potrebno prestaviti zemeljski TK kabel, ki prečka območje, tako da se ga spelje ob cesti.
(3) Vzporedno s kabelsko kanalizacijo telekomunikacijskega omrežja bodo položene cevi za kabelsko kanalizacijo kabelske televizije, ki bodo omogočile kasnejšo položitev kablov ob izgradnji sistema kabelske televizije v naselju.
(4) Za območje je potrebno pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja izdelati projekt telekomunikacijskega omrežja. V tem projektu je treba obdelati tudi prestavitve in zaščite obstoječih telekomunikacijskih naprav v skladu s predpisi Telekoma Slovenije d.d. Zemeljski telekomunikacijski kabel iz 2. točke tega člena je treba pred pričetkom del prestaviti in ustrezno označiti.
15. člen
(plinovodno omrežje)
Do vseh objektov v območju bo napeljano plinovodno omrežje, ki bo zgrajeno po cesti A1 in cesti A2, ter priključeno na vod v Krakovi ulici. V ožjem varovalnem pasu plinovoda 2 x 1.5 m je prepovedana saditev dreves in gradnja novih objektov.
16. člen
(ogrevanje)
(1) Ogrevanje objektov je individualno.
(2) Ogrevanje objektov se lahko zagotavlja z sistemi ogrevanja na plin, lahkim kurilnim oljem ali katerim drugim ekološko sprejemljivim energetskim virom.
(3) V primeru, da izbrani energent za ogrevanje zahteva zunanji rezervoar, mora biti lokacija istega na gradbeni parceli. Rezervoar ne sme biti vidno izpostavljen, lokacija se zazeleni ali kako drugače ogradi.
17. člen
(ravnanje z odpadki)
(1) Na vsaki gradbeni parceli bo urejen prostor za smetnjak. Za odpadke se zagotovijo zabojniki, ki bodo postavljeni znotraj posameznih parcel in so v času odvažanja odpadkov dostopni vozilu pooblaščene organizacije. Na območju transporta zabojnikov je potrebno cestne robnike pogrezniti.
(2) Okolju neškodljive rušitvene in izkopne materiale je treba trajno deponirati izključno na za to določene deponije.
V. REŠITVE IN UKREPI ZA CELOSTNO OHRANJANJE KULTURNE DEDIŠČINE
18. člen
(varstvo kulturne dediščine)
(1) Na obravnavanem območju ni registriranih enot kulturne dediščine, v območju presoje vplivov na okolje pa se nahajajo naslednje enote kulturne dediščine:
– 16462 Naklo – Pokopališče,
– 16438 Naklo – Kapelica sv. Antona Padovanskega,
– 2073 Naklo – Cerkev sv. Petra,
– 15959 Naklo – Vaško jedro.
(2) Načrtovana gradnja naj ne presega gabaritov obstoječega naselja, tako da bo veduta na cerkven zvonik – prostorsko dominanto – ohranjena.
(3) Območje parkirišč pred vrtcem naj bo ozelenjeno z visokodebelno vegetacijo, kar bo kapelici sv. Antona Padovanskega ohranjalo krajinski okvir (EŠD 16438). Iz istega razloga naj bo z javno visokodebelno vegetacijo ozelenjen tudi severno zahodni rob območja.
(4) Ob severo vzhodnem robu ceste B naj se kot pieteten odmik od pokopališča ob cesti načrtuje pas visokodebelne vegetacije, ki bo del infrastrukturnega koridorja ceste (javna zelena ureditev).
(5) Glede na barve streh v vaškem jedru naj se v območju predvidi sivo barvo kritine.
VI. REŠITVE IN UKREPI ZA VAROVANJE OKOLJA, NARAVNIH VIROV IN OHRANJANJA NARAVE
19. člen
(varstvo pred hrupom)
(1) Na podlagi Uredbe o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju (Uradni list RS, št. 105/05, 34/08) sodi obravnavano območje v III. območje varstva pred hrupom. Za to območje veljajo dnevne ravni hrupa 60 dBA in mejne nočne ravni 50 dBA. Ukrepi za varovanje objektov in območij pred prekomernim hrupom morajo biti izvedeni v skladu s predpisi. Predvideni objekti oziroma njihovo obratovanje in uporaba po končani gradnji ne smejo presegati predpisane mejne ravni hrupa.
(2) V času gradnje je zaradi obratovanja strojev in dovoza tovornih vozil pričakovati občasne povečane emisije hrupa. Za zmanjševanje hrupa v času gradnje je predvideno, da bodo vsa gradbena dela potekala v dnevnem času, med delovnim tednom.
20. člen
(varstvo tal)
(1) Posegi v tla se izvedejo tako, da bodo prizadete čim manjše površine tal. Za začasne prometne in gradbene poti ter deponije se uporabljajo infrastrukturne površine in površine, na katerih so tla manj kvalitetna.
(2) Pri gradnji se uporabljajo transportna sredstva in gradbeni stroji, ki so tehnično brezhibni ter le materiali, za katere obstajajo dokazila o njihovi neškodljivosti za okolje. S transportnih in gradbenih površin ter deponij gradbenih materialov je treba preprečiti emisije prahu z vlaženjem teh površin ob sušnem in vetrovnem vremenu. S teh površin je treba preprečiti odtekanje vod na kmetijsko obdelovalne površine oziroma na površine gradbenih parcel obstoječih objektov.
(3) Rodovitna prst se ob začetku gradbenih del odstrani in deponira na način, ki ohranja njeno rodovitnost oziroma tako, da ne pride do onesnaženja s škodljivimi snovmi in manj rodovitnim materialom. Pri tem ne sme priti do mešanja mrtvice in živice, ki ne sme biti deponirana v kupih višjih od 1,2 m.
(4) Vse utrjene površine, na katerih je možno parkirati vozila, morajo biti opremljene z lovilci olj v nepropustni izvedbi. Padavinske odpadne vode s prometnih površin se vodijo v ponikovalnice preko lovilcev olj.
21. člen
(varstvo zraka)
Ukrepi za varstvo zraka v času gradnje predvidevajo predvsem preprečevanje prašenja z območja gradbišča in dovoznih cest.
22. člen
(varstvo pred svetlobnim onesnaženjem)
(1) Za osvetljevanje javnih in zasebnih zunanjih površin naj se uporabljajo žarnice, ki oddajajo rumeno, oranžno oziroma rdečo svetlobo in ne oddajajo UV spektra; to so natrijeve plinske žarnice (nizkotlačne ali visokotlačne). Svetilke naj bodo nepredušno zaprte in usmerjene v tla, brez sevanja svetlobe nad vodoravnico.
(2) Osvetljevanje območja, tako dovoznih cest, parkirišč in osvetljevanje objektov naj bo zmanjšano na najnižjo raven. Območja, za katera osvetljevanje ni nujno potrebno, naj se ne osvetljujejo. Preprečevanje svetlobnega onesnaževanja se bo izvajalo z zasenčenjem ali delnim zasenčenjem svetilke proti sosednjim nepremičninam, ki niso v lasti investitorja.
23. člen
(ohranjanje narave)
Na območju podrobnega načrta ni naravnih vrednot, zavarovanih območij ali območij pomembnih za ohranjanje biotske raznovrstnosti, zato izdelava naravovarstvenih smernic in izdaja naravovarstvenega mnenja, kakor tudi pridobitev naravovarstvenih pogojev in naravovarstvenega soglasja ni potrebna.
24. člen
(osončenje)
Mora se zagotoviti oblikovanje objektov in razpored prostorov, ki omogočajo 45° kot osončenja za bivanje in delo občutljivih prostorov.
VII. REŠITVE IN UKREPI ZA OBRAMBO TER VARSTVO PRED NARAVNIMI IN DRUGIMI NESREČAMI, VKLJUČNO Z VARSTVOM PRED POŽAROM
25. člen
(obramba in zaščita)
Gradnja zaklonišč osnovne zaščite ni obvezna, ker je naselje Naklo manjše od 5000 prebivalcev.
26. člen
(varstvo pred elektromagnetnim sevanjem)
Transformatorske postaje predstavljajo nizkofrekvenčni vir sevanja. Za njihovo obratovanje se morajo upoštevati veljavni predpisi s tega področja.
27. člen
(varstvo pred požarom)
(1) V podrobnem načrtu so upoštevani pogoji Zakona o varstvu pred požarom (Uradni list RS, št. 3/07). Zagotovljeni so zadostni odmiki med objekti za preprečitev prenosa požara oziroma zagotovljeni ustrezni ukrepi (požarna ločitev) in zagotovitev zadostne količine požarne vode iz javnega vodovodnega omrežja preko nadzemnih hidrantov. Manipulacijske površine ob objektih omogočajo dovoz gasilnim avtomobilom in zagotavljajo delovne površine za intervencijska vozila.
(2) Doseganje predpisane ravni požarne varnosti (za objekt vrtca) mora izhajati iz študije požarne varnosti in posameznih načrtov projektne dokumentacije, ki morajo biti izdelani skladno z veljavnimi predpisi.
(3) Za zaščito v primeru nevarnosti elementarnih in drugih nesreč so zagotovljene ustrezne evakuacijske poti in površine za ljudi in materialne dobrine, intervencijske poti in površine.
28. člen
(arhitektonske ovire)
Na vseh komunikacijah se izvedejo klančine z naklonom 1:13 do 1:15.
VIII. ETAPNOST IZVEDBE PROSTORSKE UREDITVE
29. člen
(etapnost izvedbe)
(1) Vsak izmed predvidenih stanovanjskih objektov in objekt vrtca predstavlja ločeno etapo izvedbe podrobnega načrta. Posamezna etapa se mora izvesti z vsemi elementi zunanje ureditve in izgradnje potrebne prometne, energetske ter komunalne infrastrukture.
(2) Rekonstrukcija in dograditev obstoječih cest ter izgradnja predvidenih vključno s celotno infrastrukturo predstavlja ločeno etapo ali več etap, ki se jih razdeli v zaključene celote.
IX. VELIKOST DOPUSTNIH ODSTOPANJ OD FUNKCIONALNIH, OBLIKOVALSKIH IN TEHNIČNIH REŠITEV
30. člen
(odstopanja za stanovanjske objekte in zunanjo ureditev)
Odstopanja od, s tem odlokom in grafičnim delom podrobnega načrta predpisanih gabaritov stanovanjskih hiš, so dovoljena:
– do ± 15% v horizontali za objekte št.: 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21;
– objektu št. 5 se lahko dolžina objekta pomanjša za –15%, širina pa se določi v razponu ±15% od osnovne mere;
– višina slemena stanovanjskih objektov lahko sega največ 8.00 m nad koto pritličja, ki je od 0.00 m do 0.50 m nad raščenim terenom. Kolenčni zid v mansardi sega lahko največ 1.40 m nad tlak mansarde. Od določene višine objekta lahko odstopajo postavitve dimnikov, anten, oddajnikov ipd.
– objekt je možno izvesti brez kleti, kakor tudi z neizkoriščenim podstrešjem;
– tlorisne gabarite, vključno z dopustnimi odstopanji se lahko presega z balkoni, vetrolovi, izzidki, nadstreški, napušči, stopnicami, ki so lahko zamaknjeni iz gabarita stavbe do 1.50 m;
– dovoljeno je odstopanje od velikosti in oblike tlakovanih površin, ki so prikazane v grafičnih prilogah, vendar upoštevajoč določila tega odloka. Prav tako je dovoljeno odstopanje od ostale zunanje ureditve na parceli, ki je prikazana v grafičnih prilogah;
– ograjevanje parcel ni obvezno.
31. člen
(odstopanja za vrtec in pripadajoče površine)
Odstopanja od, s tem odlokom in grafičnim delom podrobnega načrta predpisanih gabaritov vrtca in pripadajoče površine, so dovoljena:
– do ± 5% v horizontali za objekt vrtca;
– tlorisne gabarite, vključno z dopustnimi odstopanji se lahko presega z balkoni, vetrolovi, izzidki, nadstreški, napušči, stopnicami;
– dovoljeno je odstopanje od velikosti in oblike tlakovanih površin, prav tako je dovoljeno odstopanje od ostale zunanje ureditve na parceli, ki je prikazana v grafičnih prilogah, vendar upoštevajoč določila Pravilnika o normativih in minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo vrtca (Uradni list RS, št. 73/00, 75/05, 33/08).
32. člen
(odstopanja za infrastrukturno omrežje)
(1) Pri izvedbi prometne, komunalne in energetske infrastrukture ter pri zunanji ureditvi predvideni s podrobnim načrtom so dopustna odstopanja od predlaganih rešitev določenih s tem odlokom, če zagotavljajo ustreznejše tehnične rešitve, ki so oblikovno, prometno tehnično ali okoljevarstveno primernejše ter ne poslabšujejo prostorskih in okoljskih razmer.
(2) Odstopanja iz prejšnjega odstavka ne smejo biti v nasprotju z javnim interesom. Z njimi morajo soglašati organi in organizacije, na katere se ta odstopanja nanašajo.
33. člen
(namembnost objektov)
(1) Poleg gradnje objektov stanovanjske namembnosti je možna gradnja objektov za dejavnosti spremljajočih programov, ki v okolju ne povzročajo večje motnje, kot so s predpisi dovoljene za stanovanjsko območje oziroma ko se z novo dejavnostjo posledično ne poveča vpliv objekta na okolje (ne povzročajo hrup, onesnaženje zraka, vode, svetlobnega in drugega onesnaženja).
(2) Na območju parcele predvidenega objekta je možna postavitev in izvedba enostavnih objektov v skladu s Uredbo o vrstah objektov glede na zahtevnost (Uradni list RS, št. 37/08).
X. USMERITVE ZA DOLOČITEV MERIL IN POGOJEV PO PRENEHANJU VELJAVNOSTI PODROBNEGA NAČRTA
34. člen
(prenehanje veljavnosti podrobnega načrta)
(1) Podrobni načrt velja do izvedbe prostorske ureditve, ki je predvidena na osnovi tega načrta. Izvedenost načrta ugotovi s sprejetjem sklepa na predlog župana občinski svet.
(2) Po prenehanju veljavnosti podrobnega načrta se območje ureja z občinskim prostorskim načrtom.
XI. KONČNE DOLOČBE
35. člen
(vpogled)
Podrobni načrt je na vpogled vsem zainteresiranim na Občini Naklo, Glavna cesta 24, Naklo in Upravni enoti Kranj, Slovenski trg 1, Kranj.
36. člen
(nadzor)
Izvajanje tega odloka nadzira Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor.
37. člen
(veljavnost)
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 3505-0002/2009
Naklo, dne 19. maja 2010
Župan
Občine Naklo
Janez Štular l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti