Uradni list

Številka 74
Uradni list RS, št. 74/2006 z dne 14. 7. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 74/2006 z dne 14. 7. 2006

Kazalo

3189. Navodilo o zavrnitvi vstopa v Republiko Slovenijo državljanu Evropske unije, stran 7922.

Na podlagi četrtega odstavka 93.b člena in petega odstavka 93.k člena Zakona o tujcih (Uradni list RS, št. 112/05 – uradno prečiščeno besedilo), minister za notranje zadeve izdaja
N A V O D I L O
o zavrnitvi vstopa v Republiko Slovenijo državljanu Evropske unije
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
(vsebina)
S tem navodilom se v skladu s 5. in 27. členom Direktive Evropskega Parlamenta in Sveta 2004/38/ES z dne 29. aprila 2004 o pravici državljanov Unije in njihovih družinskih članov do prostega gibanja in prebivanja na ozemlju držav članic, ki spreminja Uredbo (EGS) št. 1612/68 in razveljavlja Direktive 64/221/EGS, 68/360/EGS, 72/194/EGS, 73/148/EGS, 75/34/EGS, 75/35/EGS, 90/364/EGS, 90/365/EGS in 93/96/EGS (UL L, št. 158 z dne 30. 4. 2004, str. 77) ureja zavrnitev vstopa državljana Evropske unije (v nadaljnjem besedilu: državljan EU), družinskega člana državljana Evropske unije ali družinskega člana slovenskega državljana (v nadaljnjem besedilu: družinski član) v Republiko Slovenijo.
II. ZAVRNITEV VSTOPA V REPUBLIKO SLOVENIJO
2. člen
(zavrnitev vstopa)
(1) Državljanu EU policist zavrne vstop, če obstajajo razlogi, določeni v tretjem odstavku 93.b člena Zakona o tujcih.
(2) Družinskemu članu policist zavrne vstop, če obstajajo razlogi, določeni v četrtem odstavku 93.k člena Zakona o tujcih.
3. člen
(veljavna osebna izkaznica ali potni list)
Šteje se, da državljan EU ali njegov družinski član nima veljavne osebne izkaznice ali potnega lista za vstop, če:
– je potekel rok veljavnosti osebne izkaznice ali potnega lista, razen v primerih, določenih z mednarodnim sporazumom;
– poskuša uporabiti osebno izkaznico ali potni list druge osebe;
– če je osebna izkaznica ali potni list ponarejen ali predrugačen;
– če je osebna izkaznica ali potni list raztrgan, razpadel ali tako poškodovan, da ne predstavlja več enotne listine ali če iz te listine ni mogoče z zanesljivostjo ugotoviti identitete imetnika, imetnik pa pri sebi nima nobene druge listine za dokazovanje identitete.
4. člen
(postopek pred zavrnitvijo vstopa)
(1) Kadar državljan EU ali njegov družinski član nima veljavne osebne izkaznice ali potnega lista, vizuma ali dovoljenja za prebivanje, če sta zahtevana, policist pred zavrnitvijo vstopa tej osebi omogoči vse razumne možnosti, da si v razumnem času pridobi veljavno osebno izkaznico, veljaven potni list, vizum ali dovoljenje za prebivanje ali da se mu jih dostavi ali da lahko izkaže ali na druge načine dokaže, da zanj velja pravica do prostega gibanja in prebivanja.
(2) Razumne možnosti iz prejšnjega odstavka so zlasti:
– napotitev državljana EU na najbližje diplomatsko-konzularno predstavništvo ene izmed držav EU izven Republike Slovenije, da si pridobi veljavno osebno izkaznico ali potni list;
– napotitev družinskega člana na najbližje diplomatsko-konzularno predstavništvo njegove države izven Republike Slovenije, da si pridobi veljavno osebno izkaznico ali veljaven potni list oziroma na najbližje diplomatsko-konzularno predstavništvo ene od držav EU izven Republike Slovenije, da si pridobi vizum ali dovoljenje za prebivanje, kadar je ta zahtevan;
– omogočiti državljanu EU, da izkaže ali dokaže identiteto in državljanstvo EU z listinami ali drugimi dokazi, ki to nedvomno potrjujejo;
– omogočiti družinskemu članu, da izkaže ali dokaže identiteto in dejstvo, da je družinski član z listinami ali drugimi dokazi, ki to nedvomno potrjujejo;
– omogočiti, da si državljan EU ali njegov družinski član preskrbi dostavo potrebnih dokumentov in se zadržuje na območju mejnega prehoda za čas dostave dokumentov, vendar ne več kot šest ur.
(3) Policist, ki je državljanu EU ali njegovemu družinskemu članu omogočil katero izmed možnosti, navedenih v prejšnjem odstavku to vpiše v poročilo.
(4) Napotitev državljana EU ali njegovega družinskega člana na najbližje diplomatsko-konzularno predstavništvo izven Republike Slovenije v skladu s prvo in drugo alineo drugega odstavka tega člena, ni ukrep zavrnitve vstopa. V tem primeru policist napotitev vpiše v poročilo.
(5) Če državljan EU ne pridobi veljavne potne listine ali veljavne osebne izkaznice ali nedvoumno ne izkaže ali dokaže identitete in državljanstva EU, mu policist zavrne vstop.
(6) Če družinski član ne pridobi veljavne osebne izkaznice, veljavnega potnega lista, vizuma ali dovoljenja za prebivanje, če je ta zahtevan, ali če nedvoumno ne izkaže ali dokaže identitete in dejstva, da je družinski član, mu policist zavrne vstop.
5. člen
(nevarnost za javni red, varnost ali mednarodne odnose Republike Slovenije)
(1) Državljanu EU ali družinskemu članu policist zavrne vstop, če bi njegovo prebivanje v Republiki Sloveniji pomenilo nevarnost za javni red, varnost ali mednarodne odnose Republike Slovenije.
(2) Nevarnost za javni red, varnost ali mednarodne odnose Republike Slovenije obstaja, kadar na podlagi osebnega obnašanja državljana EU ali družinskega člana, obstaja resnična, sedanja in dovolj resna grožnja, da bo njegovo prebivanje v državi povezano z:
– izvajanjem terorističnih dejanj;
– izvajanjem drugih nasilnih dejanj;
– nezakonitimi obveščevalnimi dejavnostmi;
– izvrševanjem kaznivih dejanj v zvezi s prepovedanimi drogami;
– izvrševanjem drugih kaznivih dejanj ali
– da bo resno ogrožal javni red.
(3) Predhodne kazenske sodbe, odločbe o prekršku ali plačilni nalogi za prekrške sami po sebi še ne predstavljajo razlog za zavrnitev vstopa, lahko pa se presojajo v povezavi z osebnim obnašanjem, ki mora predstavljati resnično, sedanjo in dovolj resno grožnjo za javni red, varnost ali mednarodne odnose Republike Slovenije.
6. člen
(postopek zavrnitve vstopa)
(1) Policist, ki zavrne vstop državljanu EU ali družinskemu članu, izda pisno utemeljitev z navedbo natančnih razlogov za posamezen primer. Utemeljitev, ki se nanaša na splošno preventivo, ni dovoljena. Pisna utemeljitev se izda na obrazcu iz priloge, ki je sestavni del tega navodila.
(2) Obrazec pisne utemeljitve se da zavrnjeni osebi v podpis. Kopija obrazca se arhivira.
(3) Policist zavrnitev vstopa označi tudi v potni listini, in sicer tako, da odtisne vstopni žig mejnega prehoda in ga z neizbrisnim črnilom črne barve prečrta v obliki križa. Ob desni strani odtisnjenega žiga napiše črko oziroma črke, ki označujejo razlog zavrnitve vstopa v državo, kot jih določa obrazec pisne utemeljitve.
(4) Če ima družinski član v potni listini izdan vizum, se zavrnitev vstopa v državo označi poleg vizuma.
(5) Ukrepi zavrnitve vstopa v državo se vpisujejo v evidenco tujcev, ki jim je bil zavrnjen vstop v državo.
(6) V primerih, ko je državljan EU ali družinski član nameraval vstopiti v državo na podlagi osebne izkaznice ali neustrezne potne listine in mu zato v potni listini ni mogoče označiti zavrnitve vstopa v državo, policist ukrep zavrnitve vstopa vpiše v evidenco tujcev, ki jim je bil zavrnjen vstop v državo.
7. člen
(preklic ukrepa zavrnitve vstopa)
(1) Če policist ugotovi, da so prenehali razlogi, na podlagi katerih je bil izrečen ukrep zavrnitve vstopa v državo, dovoli vstop in izrečeni ukrep razveljavi. Kadar je bil ukrep označen v potni listini, ga razveljavi tako, da se pod označbo zavrnitve ali poleg nje znova odtisne vstopni žig mejnega prehoda.
(2) Policist, ki ugotovi, da so prenehali obstajati razlogi za zavrnitev vstopa, takoj prekliče ukrep zavrnitve tudi v evidenci tujcev, v katero je bila vpisana zavrnitev vstopa v državo.
III. KONČNA DOLOČBA
8. člen
(končna določba)
To navodilo začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-115/2006
Ljubljana, dne 10. julija 2006
EVA 2006-1711-0030
Dragutin Mate l.r.
Minister
za notranje zadeve

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti