Uradni list

Številka 93
Uradni list RS, št. 93/2005 z dne 21. 10. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 93/2005 z dne 21. 10. 2005

Kazalo

4089. Odlok o občinskem lokacijskem načrtu za nadaljevanje zazidave območja Š11 S2, stran 9794.

Občinski svet Občine Šmarje pri Jelšah je na podlagi 12. člena v povezavi s 23. in 175. členom Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02 in 8/03) ter 16. členom Statuta Občine Šmarje pri Jelšah (Uradni list RS, št. 41/99 in 91/01) na 21. seji dne 13. 10. 2005 sprejel
O D L O K
o občinskem lokacijskem načrtu za nadaljevanje zazidave območja Š11 S2
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
Na podlagi prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Šmarje pri Jelšah (Uradni list RS, št. 88/04), ki ureja spremembe in dopolnitve prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Šmarje pri Jelšah za obdobje 1986–2000 (Uradni list RS, št. 39/90 in 63/93), se sprejme občinski lokacijski načrt za nadaljevanje zazidave območja Š11 S2. Sestavni del odloka sta tekstualni in grafični del projekta z mnenji nosilcev urejanja prostora, ki ga je pod št. 789/03 izdelal Razvojni center Planiranje d.o.o. Celje.
II. MEJA IN VELIKOST OBRAVNAVANEGA OBMOČJA
S PARCELAMI
2. člen
Opis meje topografsko
+------------+-----------------------------------------------+
|na severu:  |Šmarski potok                                  |
+------------+-----------------------------------------------+
|na vzhodu:  |parcelna meja, ki poteka od potoka do          |
|            |Cankarjeve ulice                               |
+------------+-----------------------------------------------+
|na jugu:    |severni rob obstoječih parkirišč ob Cankarjevi |
|            |ulici                                          |
+------------+-----------------------------------------------+
|na zahodu:  |Šmarski potok                                  |
+------------+-----------------------------------------------+
Opis meje po obodni parcelaciji
Meja poteka na severu, vzhodu in zahodu po robu parcele št. 179/1, k.o. Šmarje pri Jelšah. Na južni strani prečka to parcelo po severnem robu obstoječih parkirišč.
Spisek parcel
179/1, 179/19, 179/20, 179/21, 179/22, 179/23, 179/24, 179/25, 179/26, 179/27, 179/28, 179/29, 179/30, 179/31, 179/32, 179/33, 179/34, vse k.o. Šmarje pri Jelšah.
Velikost ureditvenega območja v meji obravnave
Velikost obravnavanega območja je 6043 m2.
III. FUNKCIJA OBMOČJA UREJANJA
3. člen
Območje je opredeljeno kot območje za blokovno gradnjo. Predvidena je gradnja dveh večstanovanjskih objektov s po 18 stanovanji.
Na zemljišču stoji objekt s 16 garažami v 4 nizih, ki so predvideni za rušenje.
IV. POGOJI ZA URBANISTIČNO IN ARHITEKTONSKO ZASNOVO OBJEKTA
4. člen
(urbanistična zasnova)
Lokacija objektov bo na nižjem platoju severno od Cankarjeve ulice. Zasnova objektov je razčlenjena, s čimer je dosežena večja vraščenost objekta v naravni prostor. Dostop bo z južne smeri preko obstoječega dostopa na parkirišča s Cankarjeve ulice. Vhodi v objekta bodo z južne smeri z vstopne ploščadi, s severne s sprehajalne pešpoti in z osrednje pešpoti, ki poteka med objektoma.
Na južni strani objektov bo večja vstopna ploščad ali trg, ki bo imela tudi funkcijo urgentnega in servisnega dovoza.
Ob dovozu na zahodni del parkirišča je na južni strani vstopne ploščadi predviden prostor za ekološki otok.
5. člen
(rušenje objektov)
Predvideno je rušenje objektov garaž (16 garaž v 4 nizih). Odpadni material, ki bo nastal pri rušenju, bo investitor skladno s Pravilnikom o ravnanju z odpadki, ki nastajajo pri gradbenih delih (Uradni list RS, št. 84/98, 45/00, 20/01, 13/03), odlagal na odlagališču za inertne odpadke.
Garaže se bodo nadomestile na območju vzhodno od območja lokacijskega načrta (zunaj meje lokacijskega načrta).
6. člen
(oblikovanje objektov)
Tlorisni gabariti
Maksimalni tlorisni gabarit (skrajne dimenzije razčlenjenega) objekta bodo 29,00m x 25,00m.
 
Višinski gabariti
Predvidena etažnost je K+P+2, klet je samo v delu objekta.
 
Oblikovanje objektov
Zasnova posameznega objekta je sestavljena iz štirih delov, ki v tlorisni zasnovi strehe tvorijo 3 strešine enokapnice naklona 10 stopinj. Večja strešina ima padec proti severu in dve manjši stranski s padcem proti vzhodu in zahodu. Oblikovanje fasad bo sodobno in moderno. Vhodni del fasade bo oblikovno poudarjen.
7. člen
(oblikovanje odprtega prostora)
Peš površine
Na južni strani objektov bo večja vstopna ploščad ali trg, ki bo imela tudi funkcijo urgentnega in servisnega dovoza. Ob potoku bo urejena sprehajalna pešpot. Med objektoma bo pešpot povezava med vstopno ploščadjo in pešpotjo ob potoku. Med objektoma bo v severnem delu otroško igrišče.
 
Zelene površine
Plato bo nasipan na višinsko koto 231.80 m n. v., ki jo je določila strokovna podlaga hidrološko hidravlična analiza. Ob Šmarskem potoku se ohrani pas obvodne vegetacije. Zasaditev v vrstah je predvidena ob parkiriščih, sicer so predvidene zasaditve manjših neformalnih skupin drevja in grmovnic. Pritlična stanovanja imajo možnost ureditve atrijev.
V. PROMETNE UREDITVE
8. člen
Cestno omrežje
Cestno omrežje je obstoječe. Dovozna cesta je Cankarjeva ulica. Za zahodni del parkirišča je dovoz že izveden, za vzhodni del je predviden direktno s Cankarjeve ulice. Zahodni del ima urejen dvojni dovoz in izvoz.
Kot koridor za predvideno obvoznico je rezerviran skrajni zahodni del območja lokacijskega načrta.
 
Parkirne površine
Parkirni prostori so predvideni v treh parkirnih žepih na zahodni strani in na vzhodni strani območja. Predvidenih je 55 parkirnih mest. Predvidena so še 3 parkirna mesta za invalide, ki so locirana ob vstopni ploščadi. Predvidena parkirišča zahodni strani objektov bodo izvedena na koti obstoječega terena.
 
Železniško omrežje
Območje lokacijskega načrta je desno od železniške proge Grobelno – Rogatec v km 57+150 na oddaljenosti 120 m in več, kar je v mejah dovoljenega. Objekti morajo biti grajeni – projektirani tako, da nanje ne vplivajo vplivi obratovanja železnice (posedki, tresenje, deformacije, hrup). Investitor mora na lastne stroške načrtovati – izgraditi protihrupno zaščito, če se izkaže za potrebno.
Pri izdelavi tehnične dokumentacije PGD, PZI je potrebno upoštevati določila Zakona o varnosti v železniškem prometu (Uradni list RS, št. 85/00) in Pravilnik o pogojih za graditev gradbenih ali drugih objektov, saditev drevja ter postavljanja naprav v varovalnem progovnem pasu in v varovalnem pasu ob industrijskem tiru (Uradni list SRS, št. 2/87, 25/88).
VI. KOMUNALNA IN ENERGETSKA INFRASTRUKTURA
9. člen
Vodovodno omrežje
V bližini obravnavanega območja (na južni strani Cankarjeve ulice) poteka javno vodovodno omrežje, iz katerega bo možno priključiti stanovanjska objekta.
Za zagotovitev požarne varnosti bo izvedeno hidrantno omrežje.
 
Odvajanje odpadnih vod
Odvajanje padavinskih vod
Za odvajanje padavinskih vod je bila izdelana strokovna podlaga Ureditev odvoda meteornih vod, ki jo je izdelal Navor Celje d.o.o., št. proj. 35/2005, julij 2005.
Padavinske vode s streh bodo speljane preko peskolovov v predvideno meteorno kanalizacijo kanalizacijo, ki bo preko zadrževalnika kapacitete 37 m3 speljana v vodotok Šmarski potok. Skladno z 92. členom ZV-1 bo odtok padavinskih vod z utrjenih površin zmanjšan pred iztokom v vodotok. Vse predvidene parkirne površine bodo tlakovane s travnimi ploščami, tako da se bodo padavinske vode stekale v podtalje. Prav tako bo na podlagi izračuna količine padavinskih voda izgrajen pokriti zadrževalnik kapacitete 37 m3.
 
Odvajanje komunalnih odpadnih vod
Komunalne odpadne vode bodo skladno s pogoji upravljalca in s Pravilnikom o odvajanju in čiščenju komunalnih odpadnih in padavinskih vod (Uradni list RS, št. 105/02) speljane v predvideno fekalno javno kanalizacijo. Predviden zbirni kanal bo potekal po severnem delu gradbene parcele in bo speljan v skupno čistilno napravo, ki je v izgradnji in bo pričela obratovati jeseni 2005 (izdano gradbeno dovoljenje št. 35123-4/2003-1409, z dne 31. 12. 2003, izdala UE Šmarje pri Jelšah).
V primeru, da ob izgradnji predvidenih stanovanjskih blokov zbirni kanal še ne bo izveden, bo skladno s pogoji upravljalca začasno možna priključitev na obstoječo javno kanalizacijo, ki poteka ob Cankarjevi ulici.
 
Električno omrežje
Izdelana je bila idejna rešitev elektroenergetskega napajanja novi stanovanjski bloki – Cankarjeva ul., Šmarje pri Jelšah, ki jo je izdelalo Elektrotehniško društvo Celje, št. proj. 77/04, januar 2005.
Zaradi sprostitve funkcionalnega zemljišča za izgradnjo stanovanjskih blokov bo demontirano nizkonapetostno nadzemno omrežje in prestavljen NN kabel.
Energija za napajanje objektov bo na razpolago na predvideni transformatorski postaji TP Cankarjeva, ki bo locirana na mestu obstoječe prostostoječe razdelilne omarice RO v jugovzhodnem delu parkirišča na vzhodni strani območja LN. Predvidena TP se v omrežje, napajano iz RTP Šentjur vključi v TP Šmarje bloki preko obstoječega 20 kV kabla, tip 4 x XHP 48-A 1 x 150 mm2, 20 kV, ki trenutno obratuje kot nizkonapetostni napajalni kabel prostostoječe razdelilne omarice RO. Po izgradnji TP se obstoječi nizkonapetostni kabli prestavijo iz obstoječe prostostoječe razdelilne omarice RO v predvideno TP Cankarjeva. Za napajanje predvidenih objektov se izvedejo nizkonapetostni kabli in rezervna kabelska kanalizacija v katero se lahko naknadno uvlečejo dodatni kabli.
 
Telekomunikacijsko omrežje
Priključek bo izveden iz obstoječega omrežja v skladu s pogoji upravljalca.
 
Kabelskorazdelilni sistem
Možen je priključek predvidenih objektov na obstoječe omrežje kabelskorazdelilnega sistema.
VII. POGOJI ZA VODNOGOSPODARSKE UREDITVE
10. člen
Pridobljene so smernice Ministrstva za okolje, prostor in energijo, Agencije RS za okolje, Pisarna Celje, ki so upoštevane pri pripravi lokacijskega načrta:
– Predvidena lokacija dveh stanovanjskih blokov in parkirnih površin ne posega na vodno in priobalno zemljišče (37. člen Zakona o voda ZV-1, Uradni list RS, št. 67/02), ki obsega pri Šmarskem potoku, ki je vodotok 2. reda 5-metrski pas od zgornjega roba brežine (14. člen ZV-1). Minimalni odmik predvidenih objektov (nasip)od zgornjega roba brežine je 5.00 m. V 5‑metrski pas je locirana pešpot, ki pa je objekt javne infrastrukture in bo na koti obstoječega terena.
Za zmanjšanje odtoka padavinskih voda z urbanih površin v vodotok bodo izvedeni določeni ukrepi (92. člen ZV-1). Predvideno je odvajanje padavinskih voda v podtalje z izvedbo travnih plošč na parkirnih površinah, tlakovano vhodno ploščadjo in zadrževanje padavinskih voda v predvidenem pokritem zadrževalniku. Na podlagi izračuna povečane količine padavinskih vod zaradi posegov, predvidenih z LN, je potrebno povečano količino padavinskih voda zadržati v predvidenem zadrževalniku kapacitete 37 m3.
– Izdelana je bila idejna zasnova hidrološko-hidravlična analiza za Šmarski potok s pritoki do Šmarja pri Jelšah, ki jo je izdelal Hidrosvet, d.o.o., Celje, št. proj. 16/05, marec 2005, ki ob predvidenih dolgoročnih ukrepih za povečanje poplavne varnosti z izgradnjo zadrževalnikov podaja navedene predloge za izvedbo zunanje ureditve cone S2. V podolžnem profilu je prikazana višina platoja zunanje ureditve zazidalne cone S2. Zunanja ureditev cone se izvede na koti 231.80 m n. v., kar pomeni min. varnostno višino h = 30 cm nad sedanjo visoko vodo s 100-letno povratno dobo. Ob severozahodnem robu cone se izvede prehod na koto sedanje ceste (232.50 m n. v.).
– Predvidene stavbe bodo locirane izven poplavnih površin. Predvidena parkirišča zahodni strani objektov bodo izvedena na koti obstoječega terena.
– Predvidena pešpot je locirana v 5-metrskem pasu priobalnega zemljišča. Pešpot predstavlja objekt javne infrastrukture. Grajena bo na koti obstoječega terena.
– Obstoječa in načrtovana infrastruktura so opisani v poglavju VI. Komunalna in energetska infrastruktura ter prikazane na grafični prilogi št. 6. Situacija komunalne in energetske infrastrukture ter omrežje zvez. Rešitev odvoda vseh vrst odpadnih voda je opisana v poglavju VI. Komunalna in energetska infrastruktura, Odvajanje padavinskih vod.
– Padavinske odpadne vode bodo speljane v površinski vodotok Šmarski potok. Direktni izpust ne bo segal v svetli profil vodotoka, izpustna glava bo oblikovana pod naklonom brežine vodotoka, struga na območju iztoka bo zavarovana pred vodno erozijo.
VIII. GEOTEHNIČNI POGOJI
11. člen
Stanovanjski objekti naj se predvidijo kot klasične gradnje na površju, ki bo nadvišano z nasipom. Višina nasipa naj znaša skupno vsaj d=1.50 m s tem, da bo potrebno pod nasipom odstraniti ves humusni sloj.
Način temeljenja bo odvisen predvsem od njegove etažnosti. Ker bo objekt podkleten, in to s kletjo, ki bo vsaj deloma vkopana v obstoječe površje, bo temeljno konstrukcijo predstavljala temeljna plošča. Pri nadaljnjem načrtovanju temeljenja naj sodeluje tudi geomehanik.
IX. POGOJI ZA VAROVANJE OKOLJA
12. člen
Varstvo voda
Odvajanje padavinskih vod
Padavinske vode s streh bodo speljane preko peskolovov v predvideno meteorno kanalizacijo kanalizacijo, ki bo preko zadrževalnika kapacitete 37 m3 speljana v vodotok Šmarski potok.
 
Odvajanje komunalnih odpadnih vod
Komunalne odpadne vode bodo skladno s pogoji upravljalca in s Pravilnikom o odvajanju in čiščenju komunalnih odpadnih in padavinskih vod (Uradni list RS, št. 105/02) speljane v predvideno fekalno javno kanalizacijo.
V primeru, da ob izgradnji predvidenih stanovanjskih blokov zbirni kanal še ne bo izveden, bo skladno s pogoji upravljalca začasno možna priključitev na obstoječo javno kanalizacijo, ki poteka ob Cankarjevi ulici.
 
Ukrepi za varstvo pred hrupom
Območje obravnave sodi v II. stopnjo varstva pred hrupom v skladu z Uredbo o hrupu v naravnem in življenjskem okolju (Uradni list RS, št. 45/95). To je po namembnosti območje stanovanjskih dejavnosti. Namembnost predvidenih objektov je enaka in ne bo vplivala na poslabšanje vplivov na okolje.
 
Ukrepi za varstvo zraka
Novi objekti ne bodo poslabševali stanja okolja, saj bodo priključeni na sistem ogrevanja, ki ne povzroča prekomernih negativnih emisij v zrak.
 
Varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami
Varstvo pred požarom
Požarna varnost objektov je zagotovljena z dovozi za interventna vozila po obstoječem in predvidenem omrežju cest. Predvidena je tudi izgradnja hidrantnega omrežja.
Varen umik je možen na zunanje, nepozidane, funkcionalne površine objektov.
Promet in delovne površine za intervencijska vozila so po obstoječih cestah, na parkirne površine na vzhodni in zahodni strani objekta ter preko vstopne ploščadi tudi na prostor med objektoma.
Viri za zadostno oskrbo vode za gašenje bodo zagotovljeni iz javnega vodovoda preko hidrantnega omrežja. Upoštevati je potrebno Pravilnik o tehničnih normativih za hidrantno omrežje in gašenje požarov (Uradni list RS, št. 30/91).
Način varovanja pred požarom za objekte bo opredeljen v PGD projektu in bo skladen z določili Zakona o varstvu pred požarom (Uradni list RS, št. 71/93) in Pravilnikom o požarno varnostnih zahtevah (Uradni list RS, št. 42/93).
 
Komunalni in drugi odpadki
Način zbiranja in odvoz odpadkov mora biti skladen z določili občinskega odloka o ravnanju s komunalnimi odpadki. Posode za odpadke (ekološki otok) bo lociran na prostor ob dovozni cesti na južni strani vstopne ploščadi.
Gradbene odpadke zaradi rušenja objektov (garažni objekti) je potrebno deponirati skladno s Pravilnikom o ravnanju z odpadki, ki nastajajo pri gradbenih delih (Uradni list RS, št. 84/98, 45/00, 20/01, 13/03) odlagal na odlagališču za inertne odpadke.
X. ETAPNOST IZVAJANJA LOKACIJSKEGA NAČRTA
13. člen
Izvedba je možna v več etapah:
– Prva etapa je izgradnja objekta št. 1 z zadostnimi parkirnimi prostori in pripadajočo zunanjo ureditvijo.
– Druga etapa je izgradnja objekta št. 2 in preostalih parkirnih ureditev ter dokončanje celotne zunanje ureditve. Pred izvedbo druge etape je potrebna rušitev obstoječih garaž.
Možna je tudi izvedba vseh posegov v isti etapi.
XI. TOLERANCE
14. člen
Pri realizaciji lokacijskega načrta so dopustna odstopanja od tehničnih rešitev, določenih s tem lokacijskim načrtom, če se pri nadaljnjem podrobnejšem proučevanju prometnih, geoloških, hidroloških, geomehanskih in drugih razmer poiščejo tehnične rešitve, ki so primernejše s prometnotehničnega, okoljevarstvenega in oblikovalskega vidika, s katerim pa se smejo poslabšati urbanistično arhitektonska zasnova, prostorske in okoljske razmere.
Dopustna odstopanja od določil lokacijskega načrta:
– spremembe karakteristike in mikrolokacije cest, energetskih, komunalnih in teleprenosnih vodov, če bodo v načrtih za PGD ustreznejše rešitve
– možne so spremembe horizontalnih in vertikalnih gabaritov do +10% ob upoštevanju minimalnih odmikov od zgornjega roba brežine potoka, kot so določeni z LN oziroma možne so spremembe na manjše dimenzije
– možna je izvedba objektov enakih gabaritov z manjšim številom stanovanj, kot je določeno v lokacijskem načrtu.
XII. KONČNE DOLOČBE
15. člen
Projekt iz 1. člena tega odloka je stalno na vpogled vsem zainteresiranim pri pristojni službi Občine Šmarje pri Jelšah.
16. člen
Nadzorstvo nad izvajanjem tega odloka opravljajo pristojne inšpekcijske službe.
17. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 06202-0061/05
Šmarje pri Jelšah, dne 14. oktobra 2005
Župan
Občine Šmarje pri Jelšah
Jožef Čakš l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti