Uradni list

Številka 120
Uradni list RS, št. 120/2004 z dne 8. 11. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 120/2004 z dne 8. 11. 2004

Kazalo

5014. Pravilnik o načrtovanju in organiziranju stalnega strokovnega izobraževanja in usposabljanja, stran 14532.

Na podlagi drugega odstavka 73. člena in druge alinee drugega odstavka 77. člena Zakona o socialnem varstvu (Uradni list RS, št. 36/04 – uradno prečiščeno besedilo) ter 11. in 23. člena Pravilnika o napredovanju strokovnih delavcev in strokovnih sodelavcev na področju socialnega varstva v nazive (Uradni list RS, št. 107/00, 31/01 in 88/01) je skupščina Socialne zbornice Slovenije dne 8. 6. 2004 sprejela
P R A V I L N I K
o načrtovanju in organiziranju stalnega strokovnega izobraževanja in usposabljanja
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom ureja Socialna zbornica Slovenije (v nadaljevanju: zbornica) načrtovanje in organiziranje stalnega strokovnega izobraževanja in usposabljanja strokovnih delavcev in strokovnih sodelavcev v javnih socialno varstvenih zavodih.
2. člen
Cilji načrtovanja in organiziranja stalnega strokovnega izobraževanja in usposabljanja strokovnih delavcev na področju socialnega varstva so:
– dvig ravni izobrazbe in usposobljenosti,
– izboljšanje kvalitete storitev v sistemu socialnega varstva ter
– spodbujanje koncepta vseživljenjskega učenja za delo.
3. člen
Izobraževanje po tem pravilniku pomeni vključevanje v verificirane programe izobraževalnih organizacij.
4. člen
Usposabljanje po tem pravilniku pomeni vključevanje v verificirane programe za opravljanje novih, dopolnjujočih delovnih nalog ter izpopolnjevanje za pridobitev dopolnilnih znanj za opravljanje obstoječih delovnih nalog s področja socialnega varstva.
5. člen
Posamične pravice in dolžnosti v zvezi z izobraževanjem in usposabljanjem uresničujejo delavci v skladu z določili zakona o delovnih razmerjih in kolektivno pogodbo.
6. člen
Strokovne in druge naloge iz tega pravilnika opravlja strokovna služba zbornice.
7. člen
Pri izvajanju nalog sodeluje strokovna služba zbornice s petčlansko strokovno komisijo za izobraževanje in usposabljanje (v nadaljevanju: komisija), ki jo imenuje generalni sekretar zbornice.
Komisijo iz prejšnjega odstavka tega člena sestavljajo dva predstavnika strokovne službe zbornice in trije zunanji strokovnjaki.
8. člen
Za člane komisije so lahko imenovani strokovni delavci, ki imajo najmanj visokošolsko izobrazbo v smislu 69. člena Zakona o socialnem varstvu, naziv samostojni svetovalec iz področja socialnega varstva ter izkušnje v izobraževanju odraslih.
9. člen
Komisija določi metodologijo in kriterije za verificiranje in točkovanje programov strokovnega usposabljanja ter potrdi izbor kandidatov za sofinanciranje individualnega izobraževanja.
II. NAČRTOVANJE STALNEGA STROKOVNEGA IZOBRAŽEVANJA IN USPOSABLJANJA
10. člen
Načrt stalnega strokovnega izobraževanja in usposabljanja izvede zbornica z izvedbenim modelom za ugotavljanje potreb po izobraževalnih vsebinah in z določanjem prednostnih vsebin strokovnih delavcev, sodelavcev ter delodajalcev, ki izvajajo dejavnost socialnega varstva.
Model za ugotavljanje potreb po izobraževanju vključuje izpolnjevanje vprašalnikov v organizacijah socialnega varstva, individualne intervjuje ter podatke iz strateških dokumentov, ki urejajo področje socialnega varstva.
11. člen
Z ugotavljanjem potreb po izobraževalnih vsebinah začne zbornica v mesecu oktobru tekočega leta za prihodnje koledarsko leto, in sicer za enoletno obdobje.
Prednostne vsebine stalnega strokovnega izobraževanja in usposabljanja določi z analizo pridobljenih podatkov. Na podlagi ugotovljenih podatkov pripravi skupaj z organizatorji izobraževanja programe strokovnega usposabljanja in izpopolnjevanja ter izvede javni razpis za sofinanciranje individualnega študija.
12. člen
Vsako leto, najkasneje pa do konca meseca oktobra, pripravi zbornica letni načrt stalnega strokovnega izobraževanja in usposabljanja za prihodnje proračunsko leto.
Letni načrt vsebuje:
– predstavitev ciljev, nalog in izvajalcev načrta,
– določitev prednostnih vsebin stalnega strokovnega izobraževanja in usposabljanja,
– podatke o sodelujočih organizatorjih izobraževanja, predvidene programe ter udeležence stalnega strokovnega izobraževanja in usposabljanja,
– finančno strukturo za izvedbo načrta.
Vsebinski del letnega načrta potrdita Strokovni svet in Upravni odbor Socialne zbornice Slovenije.
III. ORGANIZIRANJE STALNEGA STROKOVNEGA IZOBRAŽEVANJA IN USPOSABLJANJA
13. člen
Organizatorji izobraževanja organizirajo stalno strokovno izobraževanje in usposabljanje glede na povpraševanje izvajalcev ter ponudbo v okviru letnega načrta zbornice.
14. člen
V okviru organizacije stalnega strokovnega izobraževanja in usposabljanja strokovna služba zbornice:
– informira o izvedbah programov stalnega strokovnega izobraževanja in usposabljanja,
– v sodelovanju z organizatorji izobraževanja izvaja programe stalnega strokovnega usposabljanja,
– verificira in točkuje programe stalnega strokovnega usposabljanja,
– organizira sofinanciranje individualnega izobraževanja,
– spremlja izvajanje točkovanih programov stalnega strokovnega usposabljanja ter študijskih obveznosti izbranih kandidatov za sofinanciranje individualnega študija.
Pri izvajanju programov stalnega strokovnega usposabljanja sodelujejo organizatorji izobraževanja.
15. člen
(informiranje)
Informiranje poteka z objavo kataloga programov stalnega strokovnega usposabljanja.
Katalog iz prejšnjega odstavka tega člena vključuje podatke o izvedbah programov, ki jih točkuje zbornica ter drugih programov stalnega strokovnega usposabljanja, primernih za potrebe socialnega varstva.
Katalog je objavljen najkasneje do konca tekočega leta za prihodnje koledarsko leto in se lahko dopolnjuje vse leto.
Sočasno z dopolnjevanjem kataloga poteka mesečni napovednik izvedb programov in drugih pomembnih dogodkov na področju stalnega strokovnega usposabljanja in izobraževanja s področja socialnega varstva.
16. člen
(izvedba programov)
Programe stalnega strokovnega usposabljanja lahko izvajajo organizatorji izobraževanja, ki so registrirani za opravljanje izobraževalne dejavnosti ali pa imajo opravljanje izobraževalne dejavnosti navedeno v svojem statutu.
17. člen
Organizatorji programov stalnega strokovnega usposabljanja izdajo skupaj z zbornico udeležencem programov potrdilo o udeležbi in sodelovanju v programu.
V potrdilu mora biti navedeno:
– naslov organizatorja izobraževanja,
– naslov programa,
– opis aktivnosti udeleženca,
– trajanje programa v urah,
– število točk programa,
– datum izvedbe programa,
– številko potrdila.
Organizator izobraževanja poravna stroške pred izdajo sklepa o verificiranju ter točkovanju programa. Obrazce potrdil izstavi zbornica po prejemu plačila računa. Evidenco izdanih potrdil vodi strokovna služba zbornice.
Verificiranje in točkovanje programov
18. člen
Zbornica verificira in točkuje programe stalnega strokovnega usposabljanja.
Metodologijo za verificiranje in točkovanje programov pripravi komisija iz 7. člena tega pravilnika in sprejme strokovni svet zbornice enkrat letno za naslednje koledarsko leto.
Verifikacijo in točkovanje programov stalnega strokovnega usposabljanja lahko uveljavljajo organizatorji izobraževanja in udeleženci programov ter poteka vse leto.
19. člen
Verificiranje programov lahko poteka samostojno ali skupaj s točkovanjem programov.
Verificiranje vključuje presojo ustreznosti vsebine programa, predvideno aktivnost udeležencev, način evalvacije programa ter presojo ustreznosti referenc izvajalcev programov.
Točkovanje programov se za verificirane programe izvaja po merilih kot so določeni v 22. členu tega pravilnika zaradi možnosti vključitve strokovnih delavcev in sodelavcev v postopek za napredovanje v naziv.
20. člen
Vlogo za verificiranje in točkovanje programov odda organizator izobraževanja ali delodajalec strokovnih delavcev in sodelavcev v socialnem varstvu na obrazcih zbornice.
21. člen
Programi strokovnega usposabljanja so lahko krajši, v enodnevni izvedbi, ali daljši, v večdnevni izvedbi.
Daljši programi morajo biti predstavljeni v modularni obliki.
Programi usposabljanja obsegajo najmanj 3 pedagoške ure dnevno in lahko vključujejo več zaokroženih modulov. Točkuje se lahko tudi posamezni modul.
22. člen
Merila za točkovanje programov:
do 8 ur                         0,50     točk
do 24 ur s preverjanjem         1        točka
nad 24 ur                       2        točki
nad 24 ur s preverjanjem        2,50     točke
nad 60 ur                       3        točke
nad 60 ur s preverjanjem        4        točke
Merila za točkovanje programov so ovrednotena od 0,50 do 4 točke in vključujejo časovni obseg programa in postopek preverjanja znanj udeležencev ob zaključku usposabljanja.
23. člen
Vlogo za verificiranje in točkovanje programov pregleda strokovna služba zbornice in pripravi predlog za izdajo sklepa o točkovanju in verificiranju programov, ki ga sprejme komisija.
Če je vloga iz prejšnjega odstavka tega člena nepopolna, pozove zbornica vlagatelja k dopolnitvi vloge.
Rok za dopolnitev vloge je 15 dni. V primeru, da vlagatelj tega v postavljenem roku ne stori, zbornica vrne vlogo vlagatelju z obrazložitvijo.
24. člen
Sklep o verificiranju in točkovanju programov izda komisija za programe, ki so tematsko ustrezni za področje socialnega varstva in so v skladu s strateškimi dokumenti, ki urejajo področje, najkasneje v 30 dneh od prejema vloge.
Zoper sklep o verifikaciji in točkovanju je možen ugovor vlagatelja, ki ga poda na strokovni svet zbornice.
25. člen
Veljavnost verifikacije in točkovanja programa strokovnega usposabljanja določi zbornica glede na časovni obseg programa.
Za krajše programe do 60 pedagoških ur velja 2 leti, za daljše programe pa 4 leta.
Po poteku dobe, za katero je bil program verificiran, lahko organizator izobraževanja obnovi verifikacijo programa z obnovo vloge, ki jo poda na obrazcih zbornice.
26. člen
Vse programe, katerih vsebina je spremenjena za več kot 20%, je potrebno ponovno verificirati. Programe, za katere je predvideno točkovanje, je potrebno tudi točkovati.
27. člen
Na predlog delodajalca lahko zbornica točkuje program strokovnega usposabljanja, ki se ga je strokovni delavec in sodelavec udeležil v tujini ali doma, v skladu z metodologijo iz 9. člena tega pravilnika.
28. člen
Organizatorji izobraževanja, katerih programe strokovnega usposabljanja je verificirala in točkovala zbornica, podajo letno poročilo o izvedbi programov na obrazcih zbornice.
Na koncu leta opravi zbornica analizo poročil. Podatke uporabi za načrtovanje in organiziranje aktivnosti v prihodnjem enoletnem obdobju in svetovanje organizatorjem izobraževanja za izboljšanje programov.
29. člen
Udeležbo v drugih programih usposabljanja strokovnih delavcev in sodelavcev, točkuje zbornica v skladu z 22. členom tega pravilnika, na predlog delodajalca.
Sofinanciranje individualnega izobraževanja
30. člen
Razpis za sofinanciranje individualnega izobraževanja objavi zbornica v mesecu juniju in je odprt do meseca oktobra, kolikor so zagotovljena sredstva.
Namenjen je sofinanciranju izobraževalnih programov dodiplomskega in podiplomskega študija.
Razpis vključuje poleg splošnih elementov tudi navedbo prednostnih študijskih programov.
31. člen
Sofinanciranje individualnega izobraževanja in usposabljanja iz proračuna urejata zbornica in ministrstvo pristojno za socialno varstvo z letno pogodbo na podlagi letnega načrta izobraževanja in usposabljanja ter poročila o izvedbi načrta.
32. člen
Predlog za izbiro kandidatov za sofinanciranje individualnega izobraževanja pripravi strokovna služba zbornice po metodologiji iz 9. člena tega pravilnika. Predlog potrdi komisija.
33. člen
Na podlagi potrjenega predloga o izbiri kandidatov sprejme strokovna služba zbornice sklep o izidu razpisa. Kandidati za sofinanciranje individualnega izobraževanja ga prejmejo po zaključku razpisa.
Neizbrani kandidati prejmejo sklep z obrazložitvijo.
Zoper sklep o izidu razpisa je dopustna pritožba pri komisiji v 15 dneh od prejema sklepa. O pritožbi odloča komisija.
Zoper odločitev komisije je mogoč ugovor na Strokovni svet zbornice v 8 dneh od prejema odločbe iz prejšnjega odstavka.
34. člen
Zbornica sklene z izbranimi kandidati za sofinanciranje individualnega izobraževanja in njihovimi delodajalci pogodbo o sofinanciranju individualnega izobraževanja.
IV. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
35. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
36. člen
Z dnem začetka veljave tega pravilnika se prenehajo uporabljati določbe Pravilnika o izobraževanju in usposabljanju strokovnih delavcev in sodelavcev na področju socialnega varstva (Uradni list RS, št. 57/94).
Predsednica
Socialne zbornice Slovenije
Zmaga Prošt, univ. dipl. psih. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti