Uradni list

Številka 21
Uradni list RS, št. 21/2004 z dne 5. 3. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 21/2004 z dne 5. 3. 2004

Kazalo

900. Tarifa za tolmače slovenskega znakovnega jezika, stran 2452.

Na podlagi 14. člena zakona o uporabi slovenskega znakovnega jezika (Uradni list RS, št. 96/02) minister za delo, družino in socialne zadeve izdaja
T A R I F O
za tolmače slovenskega znakovnega jezika
1. člen
(vsebina tarife)
Ta tarifa določa način vrednotenja, obračunavanja in plačila stroškov tolmača oziroma tolmačice za slovenski znakovni jezik (v nadaljnjem besedilu: tolmač).
Naročnik storitve tolmačenja je lahko pravna ali fizična oseba, za katero tolmač opravi storitev tolmačenja.
2. člen
(storitev tolmačenja)
Storitev tolmačenja je delo, ki ga tolmač opravi v smislu določb zakona o uporabi slovenskega znakovnega jezika na podlagi ustnega pooblastila gluhe osebe ali na zahtevo državnih organov, organov lokalne samouprave, izvajalcev javnih pooblastil ali izvajalcev javne službe.
3. člen
(stroški tolmačenja)
Stroški tolmačenja (v nadaljnjem besedilu: stroški) so skupna cena storitve tolmačenja in plačila potnih stroškov tolmača, ki so potrebni za izvršitev storitve tolmačenja, povečanih za davek na dodano vrednost (v nadaljnjem besedilu: DDV), v primeru, ko je izstavitelj računa davčni zavezanec v Republiki Sloveniji.
Za vsako plačilo stroškov je potrebno izstaviti račun. Priloga računu je specifikacija stroškov na obrazcu, ki je priloga te tarife.
4. člen
(cena storitve tolmačenja)
Cena storitve tolmačenja je 3.400 tolarjev za vsako začeto uro tolmačenja. Cena storitve tolmačenja se spreminja glede na rast življenjskih potrebščin v Republiki Sloveniji, ki jo ugotavlja Statistični urad Republike Slovenije. Sprememba cene storitve tolmačenja je možna v primeru, ko rast življenjskih potrebščin v času od uveljavitve zadnjega zvišanja preseže deset odstotkov in velja od naslednjega dne po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Cena iz prejšnjega odstavka se poviša za 80%, če začeta ura tolmačenja traja neprekinjeno več kot 20 minut.
Cena iz prvega ali drugega odstavka tega člena se poviša za 20%, če se tolmačenje izvaja na dela prost dan.
Cena iz prvega ali drugega odstavka tega člena se poviša za 50%, če se tolmačenje izvaja v nočnem času od 20. do 8. ure.
Določbe drugega, tretjega in četrtega odstavka tega člena ne veljajo za tolmačenje, ki ga tolmač izvaja po pogodbi o zaposlitvi za polni delovni čas.
5. člen
(plačilo potnih stroškov)
Tolmaču se priznajo potni stroški po uradnih podatkih o dolžini poti od kraja njegovega bivališča do kraj tolmačenja v višini 30% cene za en liter 95 oktanskega bencina za prevoženi kilometer, ki velja na dan opravljene storitve.
Tolmač ima pravico do povračila prevoznih stroškov s sredstvi javnega prevoza, kadar izvaja storitev tolmačenja v kraju njegovega prebivališča. Če se storitev tolmačenja izvaja na kraju, ki je oddaljen več kot 1 km po najkrajši poti od kraja, kjer je organiziran javni prevoz, je tolmač upravičen do povračila potnih stroškov po prejšnjem odstavku.
6. člen
(tolmačenje več gluhim osebam)
Tolmač, ki v isti zadevi tolmači več gluhim osebam hkrati, lahko uveljavlja stroške tolmačenja samo enkrat.
Tolmač, ki isti dan v istem kraju tolmači eni ali več gluhim osebam v času, ki je krajši od časa, ki ga porabi za prevoz iz kraja njegovega bivanja do kraja tolmačenja, je upravičen le do enkratnega povračila potnih stroškov.
7. člen
(izstavitelj računa)
Tolmač, ki opravlja storitve tolmačenja kot svojo registrirano dejavnost, sam izstavlja račune za opravljene storitve.
Za tolmača, ki opravlja storitve tolmačenja po pogodbi o zaposlitvi, je izstavitelj računa za opravljene storitve njegov delodajalec.
Tolmač, ki opravlja storitve tolmačenja kot svojo dopolnilno dejavnost, plačilo stroškov storitev uveljavlja preko Združenja tolmačev za slovenski znakovni jezik, ki je tudi izstavitelj računa.
8. člen
(postopek izstavitve računa)
Račune za opravljene storitve tolmačenja pred državnimi organi, organi lokalne samouprave, izvajalci javnih pooblastil ali izvajalci javne službe, izstavitelj računa izstavi organu, pri katerem je bila storitev tolmačenja opravljena.
Račune za opravljene storitve tolmačenja, katerih naročniki so gluhe osebe, ki plačilo storitve plačajo z vavčerjem, izstavitelj računa skupaj z vavčerjem izstavi ministrstvu, pristojnemu za invalidsko varstvo, dvakrat mesečno.
9. člen
(plačilo računa)
Ministrstvo, pristojno za invalidsko varstvo, je dolžno plačati pravilno izstavljen račun v roku 45 dni od prejema računa.
10. člen
(prehodno obdobje)
Za vavčerje, ki jih je tolmač prejel za izvajanje storitev tolmačenja pred uveljavitvijo te tarife, in za do uveljavitve te tarife neporavnane račune za opravljene storitve tolmačenja velja cena, določena s sklepom Upravnega odbora Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije, ki je veljal na dan uveljavitve zakona o uporabi slovenskega znakovnega jezika.
Vavčerje in račune iz prejšnjega odstavka izstavitelj izstavi skupaj s specifikacijo stroškov prevoza.
11. člen
(začetek veljavnosti)
Ta tarifa začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 116-01-008/04
Ljubljana, dne 24. februarja 2004.
EVA 2003-2611-0070
dr. Vlado Dimovski l. r.
Minister
za delo, družino in socialne zadeve

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti