Uradni list

Številka 7
Uradni list RS, št. 7/2003 z dne 23. 1. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 7/2003 z dne 23. 1. 2003

Kazalo

282. Pravilnik o merilih za sofinanciranje letnih programov športa v Občini Tržič, stran 522.

Na podlagi 21. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 6/94,45/94, 57/94, 14/95, 20/95, 63/95, 73/95, 9/96, 39/96, 26/97, 70/97, 10/98, 68/98, 74/98, 12/99,16/99, 59/99, 70/00, 100/00, 28/01, 87/01 in 16/02), 7. in 9. člena zakona o športu (Uradni list RS, št. 22/98) in 10. člena statuta Občine Tržič (Uradni list RS, št. 15/99, 20/01 in 79/01) je Občinski svet občine Tržič na 2. redni seji dne 27. 12. 2002 sprejel
P R A V I L N I K
o merilih za sofinanciranje letnih programov športa v Občini Tržič
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom se določajo pogoji, merila in postopek za izbor in sofinanciranje programov športa, pomembnih za razvoj športa v Občini Tržič v okviru razpoložljivih denarnih sredstev vsakoletnega občinskega proračuna, spremljanje namenske porabe sredstev, merila za razvrstitev športnih panog in programov, ki so v javnem interesu.
2. člen
Za dodelitev sredstev, na podlagi javnega razpisa, lahko kandidirajo naslednji izvajalci športnih programov:
– vzgojno-varstveni zavodi (VVZ),
– osnovne šole (OŠ),
– športna društva,
– združenja in zveze,
– zavodi, gospodarske družbe, samostojni podjetniki in druge organizacije, registrirane za dejavnosti v športu, ki izpolnjujejo določene pogoje,
– izvajalci programov športne vzgoje otrok in mladine s posebnimi potrebami.
Vsak izvajalec lahko kandidira za dodelitev sredstev le za tisti športni program, ki ga tudi dejansko sam izvaja ali organizira.
Izvajalci morajo izpolnjevati naslednje pogoje:
– da so registrirani in organizirani v skladu z veljavnimi predpisi in delujejo najmanj leto dni,
– da imajo sedež v Občini Tržič,
– da je njihova glavna dejavnost izvajanje športnih programov,
– da imajo urejeno evidenco o članstvu (velja za društva), plačani članarini in ostalo dokumentacijo, kot to določa zakon o društvih,
– da redno letno dostavljajo Občini Tržič podatke o članstvu, poročila o realizaciji športnih programov, načrt aktivnosti in poročilo o doseženih rezultatih,
– da imajo zagotovljene materialne, prostorske, kadrovske in organizacijske pogoje za uresničevanje načrtovanih športnih programov.
3. člen
Pooblaščeni strokovni sodelavec (sekretar Športne zveze, strokovni sodelavec Agencije za šport, strokovni sodelavec Javnega zavoda za šport…), izbran s strani župana Občine Tržič na področju športa spremlja namensko porabo sredstev in izvajanje letnega programa športa in je na zahtevo Občine Tržič dolžan predložiti ustrezne dokumente in podatke, ki se nanašajo na izvajanje programov in namensko porabo sredstev ter omogočiti nadzor. Oblikuje pobude in predloge za izboljšanje stanja športa v Občini Tržič, nudi strokovno in organizacijsko pomoč izvajalcem športnih programov, načrtuje izobraževanja in usposabljanja strokovnih delavcev za delo v športu ter izvaja promocijo, obveščanje in informiranje športne dejavnosti v Občini Tržič. Za naštete dela in naloge župan Občine Tržič s pooblaščenim strokovnim sodelavcem sklene pogodbo o delu.
II. POSTOPEK IZBORA
4. člen
Postopek javnega razpisa za izbor izvajalcev športnih programov vodi petčlanska strokovna komisija, ki jo imenuje župan s sklepom. Komisijo sestavljajo delavec Občinske uprave občine Tržič in štirje predstavniki izvajalcev športnih programov. Predsednik komisije mora zaradi odločanja po določbah zakona, ki ureja splošni upravni postopek, imeti opravljen izpit iz upravnega postopka. Tajniške naloge za potrebe komisije opravlja pooblaščeni strokovni sodelavec, naveden v 3. členu tega pravilnika.
5. člen
Na podlagi sprejetega letnega programa športa, ki ga pripravi pooblaščeni strokovni sodelavec in potrdi župan Občine Tržič, Občinska uprava občine Tržič pripravi razpisno dokumentacijo z navedbo potrebnih dokazil, ki jih morajo izvajalci športnih programov predložiti k vlogi.
Javni razpis mora vsebovati:
– navedbo javnega razpisa,
– izvajalce, ki lahko kandidirajo s športnimi programi,
– športne programe, ki so predmet razpisa,
– skupno višino sredstev, ki so na razpolago za sofinanciranje izvajanja športnih programov,
– rok, do katerega morajo biti predložene vloge,
– rok, v katerem bodo vlagatelji obveščeni o izidu javnega razpisa,
– kraj, čas in osebo, pri kateri lahko zainteresirani dvignejo razpisno dokumentacijo.
Razpisna dokumentacija mora biti z dnem objave javnega razpisa na razpolago vlagateljem na vpogled in za izročitev.
6. člen
Javni razpis za izbiro izvajalcev letnih športnih programov se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in na krajevno običajen način, najkasneje v mesecu oktobru za prihodnje leto s predvidenimi sredstvi ali 30 dni po sprejemu občinskega proračuna s katerim se zagotovijo sredstva za javni razpis.
7. člen
Vloga na javni razpis mora biti dostavljena v roku, ki je določen v objavi javnega razpisa. Predložena mora biti v zapečatenem ovitku z navedbo javnega razpisa, na katerega se nanaša in naslovom vlagatelja, s pripisom »ne odpiraj«. Vloge se označijo po času prejema in s tem se določi vrstni red odpiranja vlog in obravnave.
8. člen
Odpiranje prejetih vlog vodi strokovna komisija iz 4. člena tega pravilnika (v nadaljevanju: strokovna komisija) in se izvede v roku, ki je predviden v razpisu. V roku dostavljene in pravilno označene vloge se odpirajo po vrstnem redu, kot so bile predložene.
9. člen
O odpiranju vlog in izboru izvajalcev športnih programov, mora strokovna komisija voditi zapisnik, ki vsebuje:
– naslov, prostor in čas odpiranja vlog,
– predmet javnega razpisa,
– imena navzočih predstavnikov strokovne komisije, ter navedbo kateri člani strokovne komisije so odsotni,
– imena oziroma naziv vlagateljev,
– vrstni red odpiranja vlog,
– ugotovitve o popolnosti vlog z navedbo tistih vlagateljev, ki niso dostavili popolne vloge.
Zapisnik podpišejo predsednik in navzoči člani strokovne komisije.
V primeru, da je vloga nepopolna, jo lahko vlagatelj dopolni v roku 8 dni po prejemu poziva za dopolnitev vloge. Če vloga v navedenem roku ni dopolnjena na način in v obsegu, kot je določeno s pozivom, se zavrže.
10. člen
Strokovna komisija opravi pregled popolnih vlog in jih oceni na podlagi pogojev, ki so navedeni v razpisni dokumentaciji in v skladu z merili. Na podlagi ocene vlog, zbira točk in določene vrednosti točke, pripravi strokovna komisija predlog sofinanciranja izbranih izvajalcev. Ta predlog podpišejo predsednik in člani komisije. Sklep o odobritvi ali zavrnitvi izda predsednik komisije v roku 30 dni od dneva odpiranja.
11. člen
Vlagatelj, ki meni, da izpolnjuje pogoje in merila iz javnega razpisa in da mu razpisana sredstva iz javnega razpisa niso bila dodeljena, lahko vloži pritožbo, s katero zahteva preveritev utemeljenosti sklepa o odobritvi ali zavrnitvi oziroma pritožbo v roku 15 dni od prejema sklepa, na naslov župana Občine Tržič. V pritožbi za preveritev utemeljenosti sklepa o odobritvi ali zavrnitvi, mora natančno opredeliti razloge, zaradi katerih vlaga pritožbo.
Predmet pritožbe ne morejo biti postavljena merila za ocenjevanje vlog.
Župan je dolžan pritožbo obravnavati, preveriti njene navedbe in v roku 60 dni izdati odločbo, s katero odloči o pritožbi. Zoper odločitev župana je možen upravni spor.
12. člen
S sklepom o odobritvi iz 10. člena tega pravilnika, se izbrane izvajalce športnih programov pozove k podpisu pogodbe. Če izbrani izvajalec v roku, določenem v sklepu, ne podpiše pogodbe, se šteje, da je odstopil od vloge za sofinanciranje.
13. člen
Obvezne sestavine pogodbe med Občino Tržič in izbranim izvajalcem športnega programa so:
– naziv, naslov, davčna in matična številka ter transakcijski ali drugi račun izvajalca športnih programov,
– vrste, vsebina in obseg športnih programov,
– čas realizacije športnih programov,
– višina dodeljenih sredstev za posamezne programe oziroma naloge, ki so predmet sofinanciranja,
– rok in način predložitve poročil ter dokazil o izvajanju programov in namenski porabi sredstev,
– način nadzora namenske porabe sredstev,
– način nadzora izvajanja športnih programov oziroma nalog,
– določilo, da mora izvajalec ob nenamenski porabi sredstev, sredstva vrniti v občinski proračun skupaj z zamudnimi obrestmi, obračunanimi od dneva nakazila sredstev iz občinskega proračuna do dneva vračila le-teh v občinskem proračunu,
– druge medsebojne pravice in obveznosti, izhajajoč iz določil tega pravilnika.
14. člen
Pooblaščeni strokovni sodelavec na področju športa iz 3. člena tega pravilnika spremlja namensko porabo sredstev in izvajanje letnega programa izvajalcev:
– s polletnim poročilom izvajalca o poteku letnega programa,
– z zaključnim poročilom izvajalca o realizaciji programa in porabi sredstev,
– z dokazili, ki jih mora predložiti izvajalec o namenski porabi in izvedbi letnega programa.
15. člen
Če sredstva po izvedbi javnega razpisa po sklenjenih pogodbah ostanejo neporabljena ali so ostala neporabljena zaradi ukinitve sofinanciranja določenega programa, župan lahko na predlog strokovne komisije ta sredstva s posebnim sklepom razporedi za nabavo športnih rekvizitov, opreme in izobraževanje kadrov ali nameni izvajalcem drugih športnih programov.
16. člen
V primeru, da občinski proračun za tekoče leto ni sprejet, se športni programi, izbrani na javnem razpisu za tekoče leto, začasno sofinancirajo na podlagi vrednosti točke za preteklo leto.
Sofinanciranje programov poteka skladno z določili zakona o javnih financah in drugih zakonskih aktov, ki opredeljujejo izplačila iz občinskega proračuna v obdobju začasnega financiranja.
III. MERILA ZA SOFINANCIRANJE
17. člen
Na podlagi tega pravilnika se sofinancirajo športne dejavnosti, ki so usklajene s smernicami Olimpijskega komiteja Slovenije (OK Slovenije) in Združenja športnih zvez Slovenije (ZŠZ Slovenije).
Merila za sofinanciranje izvajalcev in njihovih programov po tem pravilniku so opredeljena po naslednjih vsebinah:
– športna vzgoja predšolskih otrok,
– športna vzgoja šoloobveznih otrok,
– športna vzgoja otrok in mladine, usmerjene v kakovostni in vrhunski šport,
– športna vzgoja otrok in mladine s posebnimi potrebami,
– kakovostni in vrhunski šport,
– šport invalidov,
– športna rekreacija,
– športne prireditve,
– športni objekti
– delovanje športnih društev, športne zveze in njenih programov.
18. člen
Višina sofinanciranja posameznih vsebin ter strokovnih in razvojnih nalog se opredeli v točkah, v deležu sofinanciranja oziroma kot izhaja iz posameznih določb tega pravilnika.
Šport mladih
19. člen
Interesna športna vzgoja predšolskih otrok
Vrednotenje programov športne značke – Zlati sonček, in sicer:
– propagandni material – tekmovalne knjižice, medalje, plakati, priročniki – 3 točke na posameznika v organiziranih skupinah v VVZ, OŠ in ŠO;
– organizacija z zaključno prireditvijo z podeljevanjem priznanj – 1,5 točke/posameznik;
– plavalni tečaji:
– 10-urni tečaji – 8 otrok/skupina – bazen, strokovni kader,
– najemnina bazena – 3 točke /posameznik/dan;
– strokovni kader – 10 točk/ura;
– osnove športne vzgoje:
– strokovni kader, prostor – 40 ur na skupino v ŠO (20 otrok/skupina),
– vadbeni prostor – 15 točk/ura/skupina;
– strokovni kader – 10 točk/ura/skupina.
20. člen
Interesna športna vzgoja šoloobveznih otrok
Vrednotenje programov športne značke – Zlati sonček II. in III., Krpan, in sicer:
– propagandni material: tekmovalne knjižice, medalje, priročnike – 3,5 točke/posameznika,
– organizacija z zaključno prireditvijo z podeljevanjem priznanj – 1,5 točke/posameznik,
Vrednotenje programov osnovne dejavnosti v OŠ:
– športna vzgoja (splošna): strokovni kader, 40 ur/vadbena skupina (20 otrok/skupina),
– panožna športna vzgoja: strokovni kader, 80 ur/vadbena skupina (20 otrok/skupina – 5/6. razred),
– usmerjena športna vzgoja: strokovni kader, 120 ur/vadbena skupina (15 otrok/skupina – 7/8. razred).
Programi osnovne dejavnosti na OŠ se vrednotijo:
– strokovni kader za vodenje skupin – 10 točk/ura,
– splošna športna vzgoja – samo na razredni stopnji,
– do 4 skupine na panoge v 80-urnem programu panožne športne vzgoje,
– največ dve skupini na panogo v usmerjeni športni vzgoji: ena po spolu.
Sofinancirajo se programi športne dejavnosti na OŠ, za katere se organizirajo tekmovanja na nivoju občine Tržič.
Vrednotenje programov športnih tekmovanj OŠ:
– stroški tekmovanj na nivoju Občine Tržič, sodniki, ozvočenje, medalje, pokali,
– priprave tekmovanj nad nivojem občine Tržič – strokovni kader – 20 ur/skupina, za vsako stopnjo,
– stroški regijskih in državnih tekmovanj – prevozi, prehrana, štartnina, strokovni kader:
Vrednostni elementi:
– sodniki:
ligaška tekmovanja – 8 točk/sodnik/tekma,
druga tekmovanja – 8 točk/sodnik/ura,
– priprave: strokovni kader –10 točk/ura,
– prevozi: najbolj ugodna varianta glede na termin in kraj tekmovanja,
– prehrana:
tekmovanja do 4 ure (odhod, tekma, povratek) – 5 točk/posameznik,
tekmovanja do 6 ur (odhod, tekma, povratek) – 8 točk/posameznik,
tekmovanja nad 6 ur (odhod, tekma, povratek) –10 točk/posameznik,
– ozvočenje:
poldnevna prireditev – 200 točk,
celodnevna prireditev – 300 točk,
– priznanja:
diplome – 1 točka/kom,
medalje – 12 točk/komplet,
pokali – 35 točk/kom.
Financirajo se stroški osnovnošolskih tekmovanj, katere za tekoče šolsko leto sprejme aktiv učiteljev športne vzgoje v Občini Tržič.
21. člen
Športna vzgoja
Vrednotenje programov osnovne – netekmovalne – dejavnosti:
– mladina do 7 let: vadbeni prostor, kader – 45 ur/skupina (20 udeležencev/skupina),
– mladina od 7 do 15 let: vadbeni prostor, kader – 80 ur/skupina(20 udeležencev/skupina),
– mladina od 15 do 19 let: vadbeni prostor-80 ur/skupina (20 udeležencev/skupina),
– funkcionalni stroški: organizacija, manjša skupna oprema.
Vrednostni elementi:
– vadbeni prostor: 15 točk/ura,
– strokovni kader: 10 točk/ura,
– funkcionalni stroški: 75 točk/skupina;
Planinci:
– planinski pohod (tura): strokovni kader – 10 pohodov/skupina,
– planinska šola: strokovni kadri, prostor – 40 ur/skupina;
Taborniki in skavti:
– pohod (tura): strokovni kadri – 10 pohodov/skupina,
– taborniška šola: strokovni kadri, prostor – 40 ur/skupina;
Vrednostni elementi:
– strokovni kadri: pohod (planinci, taborniki, skavti) – 50 točk/skupina,
šola (planinci, taborniki, skavti) – 10 točk/ura;
– prostor: šola (planinci, taborniki, skavti) – 15 točk/ura.
Obravnavajo se programi skupin aktivnih udeležencev!
22. člen
Usmerjevalni šport
Vrednotenje trenažnih (vadbenih) in tekmovalnih programov:
– temeljna selekcija: vadbeni prostor, kader – 100 ur/skupina,
– kategorije CI/CE: vadbeni prostor, kader – 200 ur/skupina,
– kategorije MDI/MDE: vadbeni prostor, kader – 350 ur/skupina,
– kategorija SDI/SDE: vadbeni prostor, kader – 500 ur/skupina,
– kategorija MMI/MME: vadbeni prostor, kader – 650 ur/skupina,
– kategorija SMI/SME: vadbeni prostor, kader – 800 ur/skupina,
– funkcionalni stroški: organizacija, tekmovalni stroški,
– zdravstveno varstvo: zdravniški pregledi – posameznik – glede na propozicije panoge.
Legenda:
CI/CE: cicibani / cicibanke
MDI/MDE: mlajši dečki / mlajše deklice
SDI/SDE: starejši dečki / starejše deklice
MMI/MME: mlajši mladinci / mlajše mladinke
SMI/SME: starejši mladinci / starejše mladinke
Vrednostni elementi:
– udeleženci v skupini: – ekipni šport – do 20-članske skupine
– individualni športi: temeljna sekcija in CI/CE – 10-članske skupine
MDI/MDE in SDI/SDE – 6-članske skupine
MMI/MME in SMI/SME – 3-članske skupine
– vadbeni prostor: 15 točk/ura
– strokovni kader: 10 točk/ura
– kategorizirani športniki: obravnavamo pri vrhunskem športu
– zdravstveno varstvo: samo za kategorije mladincev – 100 točk/posameznik
– funkcionalni stroški:
kategorije do SDI/SDE – 300 točk/skupina
kategorije mladincev – 500 točk/skupina.
Množični šport
23. člen
Športna rekreacija
Vrednotenje programov nehendikipirane populacije:
– vadbeni prostor: 80 ur/skupina (do 20 članov) – 15 točk/ura;
Dejavnosti tabornikov, planincev in skavtov:
– dejavnost v naravi: pohodi (planinci, taborniki, skavti) – 10 pohodov/društvo,
– dejavnost v društvenem prostoru: 40 ur/društvo;
Vrednostni elementi:
– pohod: 50 točk,
– društveni prostor: 15 točk/ura;
Hendikepirane skupine:
– vadbeni prostor, kader: 80 ur/skupina;
Vrednostni elementi:
– vadbeni prostor: 15 točk/ura/skupina,
– strokovni kader: 10 točk/ura/skupina.
24. člen
Programi za spodbujanje športa za zdravje so oblike izvajanja programov športa za zdravje. Izvajalci niso športna društva, so pa namenjeni občanom, da se posledično vključijo v aktivno športno dejavnost. Za sofinanciranje lahko kandidirajo izvajalci, ki predložijo program z razvidno vsebino in natančnim finančnim načrtom in niso zavezani izpolnjevati pogojev, določenih v 2. členu tega pravilnika. Pogoj: zagotovljene prostorske, kadrovske in tehnološke zmožnosti projekta. Višina sofinanciranja lahko znaša do 10% več kot za prireditve.
Tekmovalni šport
25. člen
Starostne kategorije programov redne vadbe otrok in mladine, usmerjene v kakovostni in vrhunski šport se za financiranje letnih programov formira največ v naslednjih vadbenih skupinah, razen če panožne zveze ne določajo drugače:
– cicibani in cicibanke do 8. leta starosti,
– mlajši dečki in deklice B do 10. leta starosti,
– mlajši dečki in deklice A do 12. leta starosti,
– starejši dečki in deklice do 14. leta starosti,
– mladinci in mladinke do 18. leta starosti,
– mladinci in mladinke do 20. leta starosti.
Strokovni kader v vadbenih skupinah otrok in mladine usmerjene v kakovostni in vrhunski šport mora imeti najmanj najnižjo veljavno stopnjo strokovne usposobljenosti in veljavno licenco C. Če ta pogoj ni izpolnjen, vadbena skupina ne more biti izbrana za sofinanciranje.
Vadbene skupine kakovostnega in vrhunskega športa pri individualnih in statičnih športnih panogah morajo imeti v redno vadbo vključeno najmanj šest športnikov, pri kolektivnih športnih panogah pa najmanj toliko kot je pogoj, da ekipa lahko tekmuje plus tri. Isti igralec se pri sofinanciranju upošteva samo v eni vadbeni skupini.
Posamezno društvo lahko kandidira za sofinanciranje samo za eno izmed starostnih skupin.
26. člen
Pri tekmovalnem športu obravnavamo vadbene in tekmovalne programe, ki so v funkciji uradnih, prvenstvenih in pokalnih tekmovanj po določilih osrednjih panožnih zvez.
Trening tekme se ne obravnavajo posebej – so v ciklusu vadbe.
Ekipni športi (ekipa v vadbenem in tekmovalnem ciklusu):
– medregijski nivo: vadbeni prostor – 200 ur/ekipa,
– državni nivo II. lige: vadbeni prostor, kader – 350 ur/ekipa,
– državni nivo I. lige: vadbeni prostor, kader – 500 ur/ekipa,
– funkcionalni stroški: organizacija, tekmovalni stroški,
– zdravstveno varstvo: zdravniški pregledi – posameznik – glede na propozicije panoge;
Vrednostni elementi:
– vadbeni prostor: 15 točk/ura,
– strokovni kader: 10 točk/ura,
– funkcionalni stroški:
medregijski nivo – 1500 točk/skupina,
državni nivo II. lige – 2000 točk/skupina,
državni nivo I. lige – 2500 točk/skupina,
– zdravstveno varstvo: obravnavamo samo za ekipe na državnem nivoju (I. in II. lige); zdravniški pregled – 100 točk/posameznik.
Korekcijski faktorji:
Zaradi neenakomerne razvitosti panog, tekmovalnih sistemov in števila sodelujočih ekip, se pri izračunih upoštevajo naslednji korekcijski faktorji:
-----------------------------------------------------------------------------------
Tekmovalni nivoji               Točke             Faktorji         Vadbeni ciklus –
                                                                      ure/letno
-----------------------------------------------------------------------------------
                           TS/PS   TS/NPS      TS/PS  TS/NPS      TS/PS      TS/NPS
-----------------------------------------------------------------------------------
I. državne lige               10        5        100      50        500         250
II. državne lige               9        4         95      50        380         200
III. državne lige – medreg.    8        3          9      50        270         150
-----------------------------------------------------------------------------------
Legenda:
TS/PS – tekmovalni sistem panog v piramidalnem sistemu
TS/NPS – tekmovalni sistemi v nepiramidalnem sistemu
27. člen
Individualni šport – športi, kjer v tekmovalnih programih nastopajo posamezniki ali dvojice.
Osnovni nivo je težko opredeliti – v tekmovalnih sistemih velja pravilo kvalifikacij:
– vadbeni prostor, kader: 320 ur/skupina (v skupini do pet posameznikov) za nastope v finalu DP in v mednarodnih tekmovanjih – obseg vadbe se poveča za 25% – sredstva se rezervirajo in nakažejo se na osnovi poročila,
– funkcionalni stroški: organizacija, tekmovalni stroški,
– zdravstveno varstvo: zdravniški pregledi.
Vrednostni elementi:
– vadbeni prostor: 15 točk/ura
več skupin ob istem času na istem prostoru – ena skupina,
– strokovni kader: 10 točk/ura,
– funkcionalni stroški: 50 točk/tekma/posameznik,
– zdravstveno varstvo: samo za finaliste na DP – 100 točk/posameznik.
Ligaški sistem tekmovanja:
– vadbeni prostor, kader: enako kot za ekipne športe, odvisno od nivoja v katerem ekipa tekmuje,
– funkcionalni stroški: organizacija, tekmovalni stroški, enako kot za ekipne športe,
– zdravstveno varstvo: zdravniški pregledi enako kot za ekipne športe.
28. člen
Šport odraslih – vrhunski šport: obravnavamo izključno posameznike in ekipe, ki imajo status kategoriziranih športnikov po določilih in kriterijih Olimpijskega komiteja Slovenije ter Združenje športnih zvez Slovenije.
Kategorizirani športniki – nazivi – po kriterijih OKS – ZŠZ Slovenije:
– športnik mladinskega razreda – mladinci/ke in mlajši,
– športnik perspektivnega razreda – mladinci/ke (mednarodni uspehi – MSP, MEP),
– športnik državnega razreda – član/ice (državni nivo in mednarodni uspehi – OI, SP, EP),
– športnik mednarodnega razreda –član/ice (mednarodni uspehi – OI, SP, EP),
– športnik svetovnega razreda –član/ice (kolajne na OI, SP, EP, evr., svet. rekordi),
– zaslužni športnik Republike Slovenije – doživljenski častni naziv.
V kriterijih obravnavamo vadbeni in tekmovalni program posameznika v procesu vadbe matičnega društva (kluba), in sicer:
– vadbeni prostor, kader: 25% na osnovo, ki velja za ekipo ali posameznika,
– zdravstveno varstvo: zdravniški pregled – 100 točk/posameznik,
– nezgodno zavarovanje: 150 točk/ posameznik,
– dodatna prehrana: 500 točk/posameznik/letno.
29. člen
V okviru selekcijskega, tekmovalnega in vrhunskega športa, se posamezniki uvrščajo v različne selekcije in reprezentance na nivoju države.
Za omogočanje napredka posameznega športnika bomo sofinancirali:
a) selekcijski šport:
– testiranja – 100 točk/posameznik za kategorije SDI/SDE, MMI/MME in SMI/SME,
– nastop na EP, SP – 300 točk/posameznik,
– nastop na uradni mednarodni tekmi – 200 točk/posameznik;
b) tekmovalni šport:
– testiranja – 150 točk/posameznik,
– nastop na EP, SP – 400 točk/posameznik,
– nastop na uradni mednarodni tekmi – 300 točk/posameznik;
c) vrhunski šport: enako kot tekmovalni šport.
30. člen
Športni dodatek se lahko dodeli društvom oziroma drugim izvajalcem, katerih člani imajo status kategoriziranega športnika ob prijavi na razpis. Dodatek se prizna društvu za vsakega posameznega kategoriziranega športnika v skladu s točkovnim sistemom:
– športnik mladinskega razreda 70 točk,
– športnik državnega razreda 90 točk,
– športnik perspektivnega razreda 110 točk,
– športnik mednarodnega razreda 130 točk,
– športnik svetovnega razreda 150 točk.
Izobraževanje
31. člen
Izobraževanje za potrebe društev so: programi šolanja za pridobitev strokovnega kadra, za katerega potrebo izkazuje izvajalec programa športa.
Sofinancirali bomo tiste strokovne kadre, ki aktivno delujejo (trenerji, vaditelji, vodniki) v športnih organizacijah, osnovnih šolah in vzgojno-varstvenih organizacijah z mladimi tekmovalci ali strokovne kadre za izvedbo posameznih tekmovanj (sodniki…).
Sofinancirali bomo:
– vodniške tečaje (do 60 ur programa): kotizacija do 150 točk/posameznik,
– trenerske tečaje (do 120 ur programa): kotizacija do 300 točk/posameznik,
– sodniške tečaje: kotizacija do 100 točk/posameznik,
– licenčne seminarje:
trenerji – kotizacija do 150 točk/posameznik,
sodniki – kotizacija do 100 točk/posameznik,
– seminarje za vodenje športne značke: kotizacija do 100 točk/posameznik,
– seminarje za vodenje športne dejavnosti na osnovnih šolah: kotizacija do 100 točk/posameznik.
32. člen
Izvajalec športnih programov mora imeti s kandidatom sklenjeno pogodbo, s katero se kandidat zavezuje, da bo po končanem izobraževanju še najmanj dve leti delal pri izvajalcu oziroma v Občini Tržič kot strokovni kader in da bo v primeru neuspešnega zaključka šolanja vrnil stroške šolanja z zamudnimi obrestmi.
33. člen
Sofinancirajo se lahko posebni programi Fakultete za šport in Športnih gimnazij izven rednega programa študentom in dijakom občine Tržič, v višini do 40% stroškov pod pogojem, da imajo stalno bivališče v Občini Tržič in so člani v športnem društvu v Občini Tržič. Z navedenimi študenti in dijaki se sklene ustrezna pogodba o sofinanciranju.
Prireditve in tekmovanja
34. člen
Za nadaljnji razvoj in popularizacijo športa se sofinancira organizacija in izvedba naslednjih prvenstev in tekmovanj:
– odprta prvenstva za mlajše kategorije: do 300 točk/tekma,
– odprta prvenstva za starejše kategorije: do 400 točk/tekma,
– odprto tekmovanje invalidov: do 300 točk/tekma,
– propagandne tekme, mitingi: do 300 točk/tekma,
– večja tekmovanja in prireditve: do 1000 točk/tekma.
35. člen
Množična tekmovanja so potrebna za razvoj športne rekreacije, zato bo Občina Tržič sofinancirala tekmovanja, katera so namenjena odraslim, ki niso udeleženci rednih vadbenih in tekmovalnih programov v športnih organizacijah v vrednosti do 200 točk/tekma.
Za sofinanciranje mora biti izpolnjen najmanj eden od pogojev:
– prireditve imajo dolgoletno tradicijo,
– da so prireditve primerne za vse starostne kategorije,
– da na njih sodeluje najmanj 30 udeležencev,
– da so jubilejne prireditve ob obletnicah društev,
– če gre za memorialne prireditve.
Sofinancira se lahko najemnina objekta, propagandni material, sodniški stroški, stroški organizacije prireditve, stroški pokalov in priznanj. Namene in višino sofinanciranja prireditve določi strokovna komisija.
Promocija in raziskovalna dejavnost
36. člen
Znanstveno-raziskovalna dejavnost se lahko sofinancira v primeru, če se za izvedbo projekta odobri sofinanciranje Ministrstva za znanost in tehnologijo RS in če te raziskave zagotavljajo ustrezen prenos v prakso. Sredstva se zagotavljajo v višini, določeni z letnim programom športa, vendar največ 25% vrednosti programa.
37. člen
Občina Tržič lahko sofinancira dejavnost izdajanja strokovne literature in drugih periodičnih in občasnih publikacij ter propagandno gradivo na temo športnih dejavnosti. Višina sofinanciranja znaša največ 50% planiranih stroškov za naslednje namene. Sem spadajo:
– strokovna literatura, namenjena osveščanju in animaciji za aktivno vključevanje v športne dejavnosti,
– publikacije – revije za teoretična in praktična vprašanja, športne vzgoje, treniranja in rekreacije, zborniki s posvetov,
– propagandno gradivo, audio in videokasete, računalniški programi, internetne strani.
Za sofinanciranje založniške dejavnosti je potrebno predložiti vsebinski opis dela in natančen finančni načrt. Višina sofinanciranja lahko znaša največ 50% planiranih stroškov.
Športni objekti
38. člen
Vlaganja v športne objekte in športne površine se določijo v skladu z zagotovljenimi sredstvi v proračunu Občine Tržič ter na podlagi aktov, ki urejajo področje športa, vzgoje in izobraževanja. Opredelijo se v letnih programih športa in se zagotavljajo za objekte in površine v lasti Občine Tržič.
Upravljalec objektov in površin, ki so v lasti Občine Tržič, lahko kandidira za vzdrževanje le-teh pod pogojem, da teh ni mogoče tržiti.
39. člen
Sredstva za vzdrževanje šolskih telovadnic v upravljanju šol, se zagotavljajo v okviru rednih sredstev za materialne stroške šol, razen za Dvorano tržiških olimpijcev.
40. člen
Prednostno uporabo športnih objektov, ki so v lasti Občine Tržič (razen šolskih telovadnic v času pouka) za izvedbo letnega programa športa dogovori upravljalec športnega objekta najpozneje do 30.9.
41. člen
Ceno najema telovadnic v lasti Občine Tržič določi upravljalec telovadnice in se začne uporabljati, ko poda zanjo soglasje župan.
IV. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
42. člen
V primeru, da pogodbe za sofinanciranje programov za leto 2003 ne bodo sklenjene do 31. 3. 2003, se izvajalci športnih programov do sklenitve pogodb za leto 2003, sofinancirajo začasno v višini sredstev, določenih za leto 2002 za namen izvedbe teh programov.
43. člen
Z dnem začetka veljavnosti tega pravilnika preneha veljati odlok za vrednotenje in sofinanciranje športnih programov in objektov v Občini Tržič (Uradni list RS, št. 78/99).
44. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne za razdelitev proračunskih sredstev za programe športa za leto 2003.
Št. 621-02/02-04
Tržič, dne 27. decembra 2002.
Župan
Občine Tržič
Pavel Rupar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti