Uradni list

Številka 96
Uradni list RS, št. 96/2002 z dne 14. 11. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 96/2002 z dne 14. 11. 2002

Kazalo

4840. Pravilnik o štipendiranju nadarjenih študentov v Občini Grosuplje, stran 10583.

Na podlagi 18. člena statuta Občine Grosuplje (Uradni list RS, št. 36/02) je Občinski svet občine Grosuplje na 42. redni seji dne 30. 10. 2002 sprejel
P R A V I L N I K
o štipendiranju nadarjenih študentov v Občini Grosuplje
I. SPLOŠNI DOLOČBI
1. člen
Ta pravilnik določa postopek in merila za podeljevanje štipendij za nadarjene študente v Občini Grosuplje, višino štipendij, trajanje štipendiranja ter pravice in obveznosti štipendista in štipenditorja.
2. člen
Občina Grosuplje dodeljuje štipendije za nadarjene študente kot pomoč pri njihovemu rednemu šolanju. Sredstva za štipendije se zagotavljajo v proračunu občine.
II. MERILA ZA DODELJEVANJE ŠTIPENDIJ
3. člen
Pravico do štipendije za nadarjene študente Občine Grosuplje lahko uveljavijo študenti dodiplomskega študija, če izpolnjujejo naslednje pogoje:
– imajo status rednega študenta,
– dosegajo v preteklem študijskem letu povprečno oceno vseh opravljenih izpitov najmanj 8, oziroma (za študente prvih letnikov) so izdelali 4. letnik z odličnim ali pravdobrim uspehom in dosegli na maturi najmanj 23 točk,
– so vsestransko dejavni, se odlikujejo z ustvarjalnostjo, ter dosegajo vidne rezultate na izven šolskih področjih, kot so izobraževanje, kultura, šport, umetnost itd.,
– so državljani Republike Slovenije,
– imajo stalno prebivališče v Občini Grosuplje najmanj eno leto,
– ob vpisu v prvi letnik visokošolskega in univerzitetnega izobraževanja niso bili starejši od 26 let,
– niso v delovnem razmerju, ne prejemajo nadomestila za brezposelne pri Zavodu za zaposlovanje, nimajo statusa zasebnika ali samostojnega podjetnika, nimajo druge štipendije v RS.
Študenti, ki študirajo v tujini, morajo dosegati ocene, ki so primerljive z zahtevanimi ocenami v RS.
4. člen
V primeru, da je upravičencev več kot je razpoložljivih sredstev za te namene v občinskem proračunu, se pri dodelitvi štipendije upošteva višja povprečna ocena kandidata v preteklem študijskem letu, oziroma boljši uspeh na maturi in boljši dosežki na izven šolskih dejavnostih.
5. člen
Višina štipendije se za študente drugega in višjih letnikov določi na podlagi dosežene povprečne ocene štipendista v preteklem študijskem letu na naslednji način:
-----------------------------------------------------------------
Uspeh                        Število točk za določitev štipendije
-----------------------------------------------------------------
8,0–8,5                      1445
8,6–9,0                      1680
9,1–9,5                      1881
9,6–10,0                     1990
-----------------------------------------------------------------
Višina štipendije se za študente prvih letnikov določi na podlagi doseženega uspeha na maturi na naslednji način:
-----------------------------------------------------------------
Uspeh                        Število točk za določitev štipendije
-----------------------------------------------------------------
23–25                        1445
26–28                        1680
29–31                        1881
32–34                        1990
-----------------------------------------------------------------
Višina štipendije se poviša ob doseženih uspehih na izven šolskih dejavnostih, kot so izobraževanje, kultura, umetnost, šport, itd., na naslednji način:
Priznanja
– 1. mesto oziroma zlato priznanje (ekipno ali posamično), doseženo na regijskem, državnem ali mednarodnem tekmovanju do 400 točk,
– 2. mesto oziroma srebrno priznanje (ekipno ali posamično), doseženo na regijskem, državnem ali mednarodnem tekmovanju do 300 točk,
– 3. mesto oziroma bronasto priznanje (ekipno ali posamično), doseženo na regijskem, državnem ali mednarodnem tekmovanju do 200 točk,
– nagrade, priznanja ali drugi javni dosežki do 100 točk.
Točke za nagrade, priznanja in druge javne dosežke iz četrte alinee določi komisija za štipendiranje.
Višina točke je 20 SIT in se avtomatično usklajuje z rastjo zajamčene plače v RS. Ne glede na doseženo število točk pa višina štipendije ne sme presegati neto zajamčene plače v RS.
III. IZVAJANJE ŠTIPENDIRANJA
6. člen
Štipendije po tem pravilniku se podeljujejo na podlagi javnega razpisa, ki se objavi po sprejetju občinskega proračuna za tekoče leto in najkasneje 30 dni pred začetkom novega študijskega leta.
Štipendije se podeljuje od začetka študijskega leta, začetega v tekočem letu.
Javni razpis za dodelitev štipendij izvaja občinska uprava v soglasju s komisijo za štipendiranje in v skladu z določili tega pravilnika.
Komisijo za štipendiranje imenuje župan. Komisija ima tri člane in predsednika.
7. člen
Javni razpis za dodelitev štipendij mora vsebovati pogoje za dodelitev štipendije, zahtevano dokumentacijo in rokovnik za vložitev prijave na javni razpis.
8. člen
Prijava na javni razpis obsega:
– dokazilo o vpisu za tekoče študijsko leto,
– dokazilo o opravljenih izpitih in njihovi povprečni oceni predhodnega študijskega leta, oziroma dokazila o uspehu v 4. letniku in na maturi,
– dokazila o izven šolskih dejavnostih, uspehih in priznanjih,
– izpolnjen obrazec za pridobitev štipendije z lastnoročno podpisano izjavo, da je kandidat(ka) državljan(ka) RS in ima najmanj eno leto stalno bivališče v Občini Grosuplje,
– podpisano izjavo kandidata, da ne prejema druge štipendije.
9. člen
Kandidati za dodelitev štipendij za nadarjene študente dokazujejo nadarjenost tudi s potrdili o izjemnih dosežkih s tekmovanj, bibliografijo objavljenih del, s potrdilom o sodelovanju na znanstvenih raziskavah, umetniških razstavah ali koncertih, z dokazili o priznanjih ali nagradah, pridobljenih na državnih ali mednarodnih tekmovanjih.
10. člen
Komisija za štipendiranje obravnava popolne in v razpisanem roku prispele prijave. Na podlagi zbrane dokumentacije in ovrednotenja vseh zbranih dokazil, komisija pripravi poročilo ter predlog o podelitvi štipendij Občine Grosuplje.
11. člen
O podelitvi štipendij Občine Grosuplje odloča na predlog komisije za štipendiranje župan Občine Grosuplje.
Občinska uprava mora o izbiri obvestiti kandidate v roku 15 dni po opravljeni izbiri. Prijavljeni kandidati imajo v osmih dneh od prejema obvestila pravico vložiti ugovor županu Občine Grosuplje. Odločitev župana je dokončna.
12. člen
Medsebojne pravice in obveznosti med Občino Grosuplje kot štipenditorjem in štipendistom se podrobneje uredijo s pisno pogodbo o štipendiranju v skladu z določili tega pravilnika. Pogodbo o štipendiranju podpišeta župan ter štipendist.
Pogodba o štipendiranju mora vsebovati: višino štipendije, čas prejemanja štipendije, opredelitev izobraževalnega programa v skladu s statutom izobraževalnega zavoda, opredelitev pravic in obveznosti štipenditorja in štipendista.
13. člen
Štipendije Občine Grosuplje se izplačujejo vseh dvanajst mesecev v koledarskem letu, razen v zaključnem letniku izobraževanja, ko se štipendiranje zaključi v zadnjem mesecu rednega absolventskega staža.
Štipendija se izplačuje najkasneje do 15. v mesecu za pretekli mesec.
IV. PRAVICE IN OBVEZNOSTI ŠTIPENDISTA IN ŠTIPENDITORJA
14. člen
Štipendist je dolžan ob začetku vsakega študijskega leta predložiti štipenditorju:
– potrdilo o vpisu v višji letnik,
– potrdilo o opravljenih izpitih in njihovi oceni,
– dokazila o izven šolskih dejavnostih, morebitnih nagradah, priznanjih ali drugih dosežkih v preteklem študijskem letu.
Po zaključku izobraževanja je štipendist dolžan predložiti potrdilo o diplomi.
15. člen
Štipendistu, ki v preteklem študijskem letu ni dosegel povprečne ocene 8 in ni predložil dokazil o izven šolskih dejavnostih, nagradah, priznanjih ali drugih dosežkih, pravica do štipendije v tekočem študijskem letu miruje.
Štipendist, kateremu je pravica do štipendije mirovala, lahko ponovno uveljavi štipendijo, ko doseže zahtevani uspeh. Štipendija lahko v času izobraževanja miruje le enkrat.
16. člen
Štipendist izgubi pravico do štipendije in mora vrniti prejete zneske štipendije, skupaj z obrestmi po veljavni obrestni meri za dolgoročne kredite, če:
– po svoji volji ali krivdi prekine izobraževanje,
– navaja neresnične podatke.
O načinu in rokih vrnitve štipendije se s štipendistom sklene poravnava, če štipendist na to ne pristane, se dolžni znesek izterja po sodni poti.
17. člen
Štipendista, ki prekine izobraževanje ali ga ne konča v roku zaradi objektivnih razlogov (težki ekonomsko socialni pogoji, težja bolezen ali invalidnost) se na njegovo prošnjo lahko delno ali v celoti oprosti vračila štipendije. V Izjemnih primerih se lahko tudi odloži vračilo štipendije ali omogoči obročno vračanje štipendije.
O oprostitvi vračila štipendije ali morebitnem odlogu vračila štipendije odloči župan na predlog komisije za štipendiranje.
18. člen
Ta pravilnik začne veljati z dnem sprejema na Občinskem svetu občine Grosuplje in se objavi v Uradnem listu RS.
Št. 1503-1/2002
Grosuplje, dne 30. oktobra 2002.
Župan
Občine Grosuplje
Janez Lesjak l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti