Uradni list

Številka 70
Uradni list RS, št. 70/2002 z dne 7. 8. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 70/2002 z dne 7. 8. 2002

Kazalo

3380. Uredba o načinu in postopku varnostnega preverjanja ter postopku izdaje in preklica dovoljenja za dostop do tajnih podatkov, stran 7900.

Na podlagi sedmega odstavka 23. člena zakona o tajnih podatkih (Uradni list RS, št. 87/01) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O
o načinu in postopku varnostnega preverjanja ter postopku izdaje in preklica dovoljenja za dostop do tajnih podatkov
1. člen
(namen uredbe)
Ta uredba določa način in postopek varnostnega preverjanja oseb, ki morajo zaradi opravljanja funkcij, nalog ali delovnih dolžnosti v organu dobiti dovoljenje za dostop do tajnih podatkov, ter postopek izdaje in preklica tega dovoljenja, če ni določen že z zakonom o tajnih podatkih (Uradni list RS, št. 87/01; v nadaljnjem besedilu: zakon).
2. člen
(uporaba določb o postopku)
Pri varnostnem preverjanju ter izdaji in preklicu dovoljenja za dostop do tajnih podatkov se uporablja zakon, ki ureja splošni upravni postopek, če ni z zakonom ali to uredbo drugače določeno.
3. člen
(začetek postopka)
(1) Postopek za izdajo dovoljenja za dostop do tajnih podatkov se začne na pisni predlog predlagatelja, ki mora vsebovati podatke o kandidatu oziroma kandidatki (v nadaljnjem besedilu: kandidat) in stopnji tajnosti tajnih podatkov, za dostop do katerih je dan predlog za izdajo dovoljenja. Predlogu se v zaprti ovojnici priložita soglasje kandidata za varnostno preverjanje in izpolnjen vprašalnik.
(2) Predlagatelje za izdajo dovoljenja za dostop do tajnih podatkov osebam, ki dostop do tajnih podatkov potrebujejo zaradi opravljanja funkcij, nalog ali delovnih dolžnosti v ministrstvu, pristojnem za notranje zadeve, ali ministrstvu, pristojnem za obrambo, ali Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji, določijo predstojniki navedenih organov.
(3) Predlagatelj za izdajo dovoljenja za dostop do tajnih podatkov osebam, ki dostop do tajnih podatkov potrebujejo zaradi opravljanja funkcij, nalog ali delovnih dolžnosti v drugih organih iz drugega odstavka 1. člena zakona, je predstojnik ali zastopnik tega organa.
(4) Predlagatelj za izdajo dovoljenja za dostop do tajnih podatkov osebam, zaposlenim v organizacijah iz tretjega odstavka 1. člena zakona, ki dostop do tajnih podatkov potrebujejo zaradi izvedbe naročil organa, je predstojnik organa, za katerega organizacija izvaja ali bo izvedla naročilo.
4. člen
(kandidat)
Predlagatelj določi, katere osebe bodo imele zaradi opravljanja funkcije, naloge ali delovne dolžnosti v organu ali organizaciji dostop in bodo seznanjene z vsebino tajnih podatkov oziroma se bodo z vsebino tajnih podatkov lahko seznanile pri svojem delu.
5. člen
(vprašalnik za varnostno preverjanje)
(1) Predlagatelj seznani kandidata z zakonsko zahtevo po pridobitvi dovoljenja za dostop do tajnih podatkov, obsegom varnostnega preverjanja ter vsebino in postopkom za pridobitev tega dovoljenja.
(2) Kandidat, ki z varnostnim preverjanjem soglaša, izrazi svoje soglasje pisno na obrazcu, ki je prvi del vprašalnika za varnostno preverjanje (v nadaljnjem besedilu: vprašalnik). Ob pisnem soglasju izpolni drugi del vprašalnika, katerega sestavni del je pisna privolitev kandidata za preverjanje osebnih podatkov pri izbranem zdravniku, povezanih z njegovo morebitno odvisnostjo od alkohola, drog ali drugih zasvojenosti, ter ga v zaprti ovojnici izroči predlagatelju.
(3) Vprašalnik je priloga tej uredbi in njen sestavni del.
6. člen
(ravnanje z vprašalnikom)
Za ravnanje z izpolnjenim vprašalnikom se smiselno uporabljajo določbe predpisa, ki ureja fizične, organizacijske in tehnične ukrepe ter postopke za varovanje tajnih podatkov v delu, ki se nanaša na tajne podatke s stopnjo tajnosti najmanj INTERNO.
7. člen
(varnostno preverjanje)
Varnostno preverjanje kandidata sestoji iz preverjanja resničnosti navedb v izpolnjenem vprašalniku in razgovora s kandidatom.
8. člen
(preverjanje podatkov iz vprašalnika)
(1) Pri varnostnem preverjanju za pridobitev dovoljenja za dostop do tajnih podatkov stopnje ZAUPNO lahko pooblaščena oseba pristojnega organa skladno z zakonom in to uredbo preveri resničnost podatkov v vprašalniku.
(2) Pri varnostnem preverjanju za pridobitev dovoljenja za dostop do tajnih podatkov stopnje TAJNO in STROGO TAJNO pooblaščena oseba pristojnega organa skladno z zakonom in to uredbo preveri resničnost podatkov v vprašalniku.
(3) Pri preverjanju podatkov iz vprašalnika lahko skladno z določbami petega odstavka 25. člena zakona pooblaščena oseba pristojnega organa v svojem zaprosilu navede samo ime, priimek, kraj in datum rojstva ter naslov prebivališča kandidata in tisti podatek, ki se preverja.
9. člen
(razgovor s kandidatom)
(1) Razgovor s kandidatom je razgovor pooblaščene osebe pristojnega organa, ki opravlja varnostno preverjanje, s kandidatom za pridobitev dovoljenja za dostop do tajnih podatkov, katerega namen je potrditi, dopolniti ali razjasniti oziroma spremeniti podatke iz vprašalnika, ki so vsebina varnostnega preverjanja in hkrati možnost kandidata, da v razgovoru uveljavi in zavaruje svoje pravice in pravne koristi.
(2) Razgovor se opravi:
– na zahtevo kandidata;
– pri varnostnem preverjanju za izdajo dovoljenja za dostop do tajnih podatkov stopnje tajnosti TAJNO in STROGO TAJNO in
– pri varnostnem preverjanju za izdajo dovoljenja za dostop do tajnih podatkov stopnje tajnosti ZAUPNO, če se v tem postopku odkrijejo dejstva, ki vzbujajo dvom o zanesljivosti in lojalnosti kandidata.
(3) Pooblaščena oseba pristojnega organa opravi razgovor na način, ki zagotavlja spoštovanje človekovega dostojanstva in pravic kandidata ter tretjih oseb, pri tem pa ne sme ogroziti virov informacij v povezavi s podatki iz vprašalnika.
(4) O razgovoru s kandidatom se sestavi zapisnik.
10. člen
(ocena o ugotovitvah varnostnega preverjanja)
Po končanem postopku varnostnega preverjanja pooblaščena oseba pristojnega organa sestavi pisno oceno o ugotovitvah varnostnega preverjanja.
11. člen
(odločbe)
(1) Po opravljenem postopku varnostnega preverjanja izda minister, pristojen za notranje zadeve, ali minister, pristojen za obrambo, ali direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije dovoljenje za dostop do tajnih podatkov na obrazcu, ki je sestavni del te uredbe.
(2) Ob ugotovljenih varnostnih zadržkih izda predstojnik organa iz prejšnjega odstavka odločbo, s katero zavrne izdajo dovoljenja za dostop do tajnih podatkov.
12. člen
(vročitev dovoljenja)
Pred vročitvijo dovoljenja za dostop do tajnih podatkov mora oseba, ki ji je dovoljenje izdano, podpisati izjavo iz 32. člena zakona.
13. člen
(preklic dovoljenja)
(1) Organ, ki je izdal dovoljenje, mora ob upoštevanju zakonsko določenih pogojev po uradni dolžnosti ali na predlog predlagatelja izdati odločbo, s katero prekliče dovoljenje za dostop do tajnih podatkov, če ugotovi obstoj zakonsko določenih dejstev za preklic. Dovoljenje iz prejšnjega člena se odvzame.
(2) Zoper odločbo iz prejšnjega odstavka ima oseba, ki ji je bilo dovoljenje za dostop do tajnih podatkov preklicano, možnost vložiti ugovor v 15 dneh od dneva vročitve pisno ali ustno na zapisnik pri organu, ki je dovoljenje izdal.
14. člen
(odločanje o ugovoru)
(1) O ugovoru zoper odločbo odloča predstojnik organa, ki je pristojen za izdajo dovoljenja.
(2) Če je ugovor prepozen ali ga je vložila neupravičena oseba, se zavrže s sklepom.
(3) Če predstojnik organa iz prvega odstavka tega člena ugovora ne zavrže:
– ugovoru ugodi in izda dovoljenje za dostop do tajnih podatkov oziroma odpravi preklic dovoljenja ali
– ugovor zavrne kot neutemeljen ali
– izreče odločbo za nično.
15. člen
(končna določba)
Ta uredba začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 031-07/2002-1
Ljubljana, dne 25. julija 2002.
Vlada Republike Slovenije
mag. Anton Rop l. r.
Minister

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti