Uradni list

Številka 69
Uradni list RS, št. 69/2002 z dne 2. 8. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 69/2002 z dne 2. 8. 2002

Kazalo

3366. Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o sprejemu ureditvenega načrta deponije Kovor, stran 7870.

Na podlagi drugega odstavka 39. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29,86, 43/89 in Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93 in 44/97) ter 10. in 98. člena statuta Občine Tržič (Uradni list RS, št. 15/99, 20/01 in 79/01) je Občinski svet občine Tržič na 23. redni seji dne 16. 7. 2002 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah odloka o sprejemu ureditvenega načrta deponije Kovor
1. člen
V odloku o sprejemu ureditvenega načrta deponije Kovor (Uradni list RS, št. 85/99 – v nadaljevanju: odlok) se v tretjem odstavku 2. člena ponovljena številka parcele “455/2“ nadomesti s “456/2“.
2. člen
V 3. členu se besede “zemljišča ali deli“ nadomestijo z besedama “celotna zemljišča“.
3. člen
Besedilo 4. člena se nadomesti z novim besedilom, ki se glasi:
”V skladu z določbami 62. člena pravilnika o odlaganju odpadkov (Uradni list RS, št. 5/00), se deponija odpadkov Kovor opredeli kot ”deponija nenevarnih odpadkov”. Pri vseh posegih na obravnavno območje je potrebno upoštevati pogoje kot veljajo za deponijo nenevarnih odpadkov.“
4. člen
Spremeni se naslov IV. poglavja tako, da se glasi:
“POGOJI ZA URBANISTIČNO OBLIKOVANJE IN TEHNOLOGIJO DEPONIRANJA“
5. člen
Besedilo 6. člena se nadomesti z novim besedilom, ki se glasi:
“Tehnologija deponiranja odpadkov temelji na tehnološkem projektu sanitarne deponije v Hudem za področje Tržiča, katerega je v letu 1981 izdelal Vuk Drago, dipl. inž. in na podlagi katerega je bilo izvedeno dosedanje deponiranje odpadkov in se na njegovi podlagi izvaja sanacija obstoječe deponije.
Nova odlagalna polja se odprejo na zahodu, kjer se prične z odlaganjem odpadkov po sistemu “sendvič“ s plastmi 1,5-2,2m odpadnih snovi med dvema plastema inertnega materiala, debeline 25-30cm. Dostop na deponijski prostor je na enem mestu - mimo servisnega območja in kompostarne. Na istem mestu je tudi izvoz iz območja deponijskega prostora. Zato se v območju servisnih objektov B izvede pralna ploščad, kjer se tovornjaki po potrebi očistijo.
Zravnavanje odpadkov in njihovo delno komprimiranje se mora izvajati sprotno s kompaktorjem.
Nova odlagalna polja se formirajo v smeri sever-jug, širina polja naj znaša 10-20m, vmes pa poteka ca. 3,5m široka dovozna pot. V celoti se na deponiji izoblikuje sedem odlagalnih con.
Na ta način se odlagajo odpadki do predvidene kote ca. 500m, kar pomeni, maksimalno višino odlaganja ca. 30m, v območju nad čistilno napravo.
Končna oblika deponijskega prostora mora biti urejena tako, da je zgornja rekultivacijska plast v nagibu ca. 2% v smeri vzhod-zahod in sever-jug, tako da se preostanek meteorne vode, ki ne pronica v deponijski prostor, izliva proti jarku v vznožju deponijske pete.
Nagib čela deponije mora biti izveden v skladu z zahtevami iz geološkega poročila. Pri največji možni višini nasipa (ca. 30m) je nasip ob nagibu čela višini 20m v naklonu 1:2 nato pa 1: 3 do vrha nasipa.
Za pridobitev večje odlagalne površine, je možno izvesti spodnji del čela do višine 20 m v nagibu 1.1, kolikor se čelo ojača z geotekstilom.”
6. člen
Besedilo 7. člena se nadomesti z novim besedilom, ki se glasi:
“Končno prekrivanje telesa deponije mora biti izvedeno v skladu z določbami točke 4.6 priloge 7 k pravilniku o odlaganju odpadkov.
Deponija mora biti prekrita tako, da se zagotovi pronicanje vode v deponijsko telo, kar omogoči proces mineralizacije bio razgradljivih snovi.
Najprej se površina telesa deponije prekrije z izravnalno plastjo iz grobozrnatega materiala, v katerem so zrna z največjo debelino 300mm, debeline 20cm.
Na izravnalno plast se položi plast za razplinjevanje deponijskih plinov debeline 30cm. Kakovost materiala plasti za razplinjevanje veljajo enake zahteve kot za kakovost materiala izravnalne plasti. Delež kalcijevega in magnezijevega karbonata v materialu ne sme presegati 30%.
Površinsko tesnjenje je iz mineralne plasti in plasti stisnjene zemlje v debelini 20cm.
Plast površinskega tesnenja pa se prekrije s 100cm debelo rekultivacijsko plastjo. Prekrivanje telesa deponije se zaključi z zarastjo iz lesnih rastlin z visoko transpiracijo in gostoto posaditve, ki zagotavlja zadostno količino vode, ki pronica pod koreninsko cono v telo odlagališča.
Prekrivanje telesa deponije se opravlja sproti, po vsaki zaključeni fazi.”
7. člen
Besedilo 8. člena se nadomesti z novim besedilom, ki se glasi:
“Celotno območje komunalne deponije mora biti ograjeno z žično ograjo višine dveh metrov, pri čemer ograja poteka tako, da v celoti zapira območje deponije.
V času zaprte deponije je omogočeno odlaganje odpadkov v kontejnerje nameščene v vstopnem delu.
Vstopni plato “A“, sestavljajo:
– A1- prostor za upravo in čuvaja: – objekti so izvedeni kot tipski kontejnerji dimenzij 2,5 x 6,0 ali 3,0 x 2,5 m na betonski ploščadi,
– gabarit: pritličen objekt,
– streha: objekte je možno prekriti s streho v plitvem naklonu,
– A2 - mostna tehtnica v trasi nove ceste na deponijo, prekrita z nadstrešnico,
– A3 - parkirišče, za vozila zaposlenih.
Servisni del “B“, sestavljajo:
– B1 - garaže in garderobe za zaposlene – obstoječi objekt saniran s prilagojeno fasado in streho, tako, da bo dosežena enotna podoba območja,
– B2 - prostor za začasno deponiranje nevarnih snovi – lovilna AB skleda prikrita s streho,
– B3 - ploščad za pranje vozil z lovilcem bencina in olj, ter maščob,
– B4 - garaže – nov objekt: – tlorisne dimenzije 10 x 15 m,
– gabarit: pritličje,
– streha: simetrična dvokapnica v plitvem naklonu.
Servisni del je potrebno zaščititi v smeri proti brežini in deponiji z opornim zidom.
Območje čiščenja odpadnih vod “C“, sestavljajo:
– C1- zadrževalni bazen,
– C2 – biološka čistilna naprava – ekorol,
– C3 – kontrolni jašek.
Celotno območje predstavlja plato tlorisnih dimenzij 45 x 10 m.
Zbirni center za ločeno zbiranje nenevarnih frakcij odpadkov “D“, predstavlja plato dimenzije 50 x 20 m z ločenim dovozom iz dostopne ceste.
Prostor za kompostiranje “E“ je urejena, pokrita površina tlorisnih dimenzij 17 x 33 m.“
8. člen
V prvem odstavku 10. člena se za drugim stavkom in pred četrtim stavkom doda nov tretji stavek, ki se glasi:
”Cesta se podaljša ob južnem robu deponije in služi za potrebe vzdrževanja deponije in v primeru izrednih razmer (npr. požar) tudi kot interventni dostop.”
Črta se drugi odstavek 10. člena.
9. člen
Zadnji stavek drugega odstavka 16. člena odloka se nadomesti novim, ki se glasi:
”Neodvisno od obeh etap se v skladu s potrebami in interesi upravljalca izgrajujejo objekti v vstopnem in servisnem delu ter zbirnem centru za ločeno zbiranje nenevarnih frakcij odpadkov. ”
10. člen
Za 16. členom se doda nov 16.a člen, ki se glasi:
“16a.
Pri izvajanju je dopustno manjše odstopanje pri trasah komunalnih naprav in notranjih cest glede na razmere na terenu, če ne spreminjajo osnovne funkcije.
Pri velikosti objektov je dopustno odstopanje ± 20% ter prilagoditve naklonov strešin, ki morajo biti medsebojno usklajene.“
11. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 353-04/99-05
Tržič, dne 16. julija 2002.
Župan
Občine Tržič
Pavel Rupar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti