Uradni list

Številka 33
Uradni list RS, št. 33/2000 z dne 14. 4. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 33/2000 z dne 14. 4. 2000

Kazalo

1522. Pravilnik o določitvi vrste in načina izmenjave osebnih in drugih podatkov, stran 3936.

Na podlagi 4.a člena v zvezi z 45.d členom zakona o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti (Uradni list RS, št. 5/91, 17/91, 12/92, 71/93, 2/94, 38/94, 80/97- odločba US RS in 69/98) izdaja minister za delo, družino in socialne zadeve v soglasju z ministrom za finance
P R A V I L N I K
o določitvi vrste in načina izmenjave osebnih in drugih podatkov
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(vsebina pravilnika)
Ta pravilnik določa vrsto in način izmenjave osebnih in drugih podatkov, ki jih vodijo v svojih zbirkah:
– Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje (v nadaljnjem besedilu: zavod),
– Centri za socialno delo (v nadaljnjem besedilu: centri),
– Davčna uprava Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: DURS),
– Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (v nadaljnjem besedilu: ZZZS),
– Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (v nadaljnjem besedilu: ZPIZ),
– Inšpektorat za delo,
– Ministrstvo za notranje zadeve (v nadaljnjem besedilu: MNZ),
– Tržni inšpektorat.
Izmenjava se nanaša na tiste osebne in druge podatke, ki so potrebni za uresničevanje pravic in obveznosti brezposelnih oseb (v nadaljnjem besedilu: osebni podatki) po zakonu o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti (v nadaljnjem besedilu: zakon) in zakonu o zaposlovanju tujcev.
Osebni podatki se uporabljajo tudi za izvajanje zavodove funkcije nadzora nad izpolnjevanjem obveznosti brezposelnih oseb in drugih pogojev po zakonu.
Izmenjava osebnih podatkov po tem pravilniku je brezplačna.
2. člen
(način izmenjave osebnih podatkov)
Zavod z organizacijskim predpisom določi postopke za izmenjavo osebnih podatkov ter skladno s predpisi o varstvu osebnih podatkov natančneje opredeli ukrepe tehničnega varovanja osebnih podatkov na elektronskih medijih in obrazcih, vključenih v postopek izmenjave osebnih podatkov, pred, med, in po izmenjavi osebnih podatkov.
Praviloma se osebni podatki med institucijami izmenjujejo v rednih časovnih intervalih, skladno z opredelitvijo v predpisu iz prejšnjega odstavka, če ni s tem pravilnikom drugače določeno.
Služba zavoda za nadzor lahko za izvajanje nadzora nad izpolnjevanjem obveznosti brezposelnih oseb pridobi potrebne osebne podatke za posamezno osebo neposredno pri institucijah iz prejšnjega člena.
3. člen
(spremljanje izvajanja pravilnika)
Za namene spremljanja izvajanja tega pravilnika imenuje minister za delo, družino in socialne zadeve (v nadaljnjem besedilu: minister) posebno strokovno skupino ministrstva, sestavljeno iz predstavnikov ministrstva, pristojnega za delo (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo) in institucij iz 1. člena tega pravilnika, ki enkrat letno oceni učinke izvajanja tega pravilnika ter o tem poroča ministru.
Sedež strokovne skupine je pri ministrstvu.
4. člen
(varovanje osebnih podatkov)
Osebe, ki so zaposlene v zavodu oziroma institucijah iz 1. člena tega pravilnika, morajo vsebino osebnih podatkov, ki so predmet izmenjave, varovati kot poklicno skrivnost. Kršenje varstva osebnih podatkov se šteje za hujšo kršitev delovne obveznosti in dolžnosti.
Dolžnost varovanja poklicne skrivnosti iz prejšnjega odstavka traja tudi po prenehanju delovnega razmerja v zavodu oziroma instituciji, s katero je zavod izmenjeval osebne podatke.
Način uporabe osebnih podatkov ne sme biti v nasprotju s predpisi o varstvu osebnih podatkov, način uporabe podatkov, ki se štejejo za davčno tajnost pa ne v nasprotju s predpisi o davčnem postopku.
II. IZMENJAVA OSEBNIH PODATKOV MED ZAVODOM IN CENTRI
5. člen
(posredovanje osebnih podatkov iz centrov v zavod)
Centri posredujejo zavodu osebne podatke o prejemnikih denarnih dodatkov in osebne podatke o njihovih družinskih članih, ki so stari najmanj 15 let. Centri za te osebe zavodu posredujejo:
– EMŠO,
– socialnoekonomski status,
– čas prejemanja denarnega dodatka.
Centri posredujejo zavodu osebne podatke o prejemnikih otroških dodatkov za osebe, ki so hkrati prejemniki republiških štipendij. Za te osebe centri posredujejo osebne podatke o dohodkih članov družine štipendista za preteklo koledarsko leto.
6. člen
(posredovanje osebnih podatkov iz zavoda v centre)
Zavod posreduje centrom za osebe iz prejšnjega člena tega pravilnika naslednje osebne podatke:
– datum začetka vodenja v evidenci brezposelnih oseb,
– datum prenehanja vodenja v evidenci brezposelnih oseb in razloge, ki zajemajo tudi vključitve v programe aktivne politike zaposlovanja po vrstah,
– podatke o vrsti in času prejemanja denarnih prejemkov pri zavodu ter razlogih za prenehanje njihovega izplačevanja.
Osebne podatke iz prejšnjega odstavka in podatek o neto višini denarnih prejemkov prejetih pri zavodu v zadnjih treh mesecih, posreduje zavod centrom tekoče tudi za osebe, ki pri centrih zaprosijo za dodelitev denarnega dodatka.
Za prejemnike republiških in Zoisovih štipendij posreduje zavod centrom podatke o višini štipendije.
7. člen
(način in pogostost posredovanja osebnih podatkov)
Osebne podatke si zavod in centri praviloma izmenjujejo na ravni urada za delo in centra za socialno delo, ki se teritorialno pokrivata.
Zavod in centri si osebne podatke, opredeljene v 5. in 6. členu tega pravilnika izmenjujejo preko elektronskih medijev, in sicer:
– enkrat mesečno osebne podatke iz prvega odstavka 5. člena in prvega odstavka 6. člena,
– po potrebi na osnovi zahteve centra osebne podatke iz drugega odstavka 6. člena,
– enkrat letno osebne podatke iz drugega odstavka 5. člena in osebne podatke iz tretjega odstavka 6. člena.
8. člen
(strokovno sodelovanje med zavodom in centri)
Izmenjava osebnih podatkov med zavodom in centri je podlaga za medsebojno sodelovanje pri uresničevanju pravic in obveznosti brezposelnih oseb in pri njihovem vključevanju v aktivnosti in ukrepe aktivne politike zaposlovanja.
Pri iskanju rešitve za posamezno osebo ali skupino oseb neposredno sodelujejo strokovni delavci urada za delo in centra.
Vodja urada za delo in direktor centra zagotavljata, da se strokovni delavci obeh institucij praviloma enkrat mesečno sestanejo in obravnavajo skupno problematiko.
O medsebojnem sodelovanju izdelata vodja urada za delo in direktor centra dvakrat letno poročilo in ga posredujeta strokovni skupini iz 3. člena tega pravilnika.
9. člen
(najbolj ogrožene skupine oseb)
Osebne podatke o osebah, ki iz zdravstvenih razlogov ne izpolnjujejo več pogojev za vodenje v evidenci brezposelnih oseb, zavod tekoče posreduje centrom.
III. IZMENJAVA OSEBNIH PODATKOV MED ZAVODOM IN DURS
10. člen
(izmenjava osebnih podatkov)
Izmenjava osebnih podatkov med zavodom in DURS služi za:
– kontrolo podatkov o dobičku iz dejavnosti samozaposlenih oseb oziroma lastnikov ali solastnikov gospodarskih družb, ki so pri zavodu pričeli postopek za priznanje statusa brezposelne osebe;
– kontrolo podatkov o katastrskem dohodku lastnikov, zakupnikov, najemnikov ali drugih uporabnikov kmetijskega ali gozdnega zemljišča, ki so pri zavodu pričeli postopek za priznanje statusa brezposelne osebe;
– ugotavljanje dobička iz dejavnosti in drugih obdavčljivih dohodkov, ki jih samozaposlene osebe oziroma lastniki ali solastniki gospodarskih družb dosegajo v času uživanja denarnega nadomestila ali denarne pomoči;
– ugotavljanje pridobivanja dodatnih dohodkov pred nastankom brezposelnosti in v času brezposelnosti;
– ugotavljanje pogojev za prejemanje denarne pomoči;
– spremljanje izvajanja programov aktivne politike zaposlovanja ter za izvajanje nadzora nad izpolnjevanjem obveznosti v te programe vključenih oseb oziroma delodajalcev;
– kontrolo podatkov o dohodkih vlagatelja in njegovih družinskih članov, ki jih je posredoval zavodu ob vlogi za štipendijo.
11. člen
(posredovanje osebnih podatkov iz DURS v zavod)
DURS posreduje zavodu za brezposelne osebe osebne podatke o vrstah in višini obdavčljivih dohodkov, ki so bili upoštevani pri odmeri dohodnine za preteklo koledarsko leto:
– EMŠO,
– davčno številko,
– vrsto in višino obdavčljivih dohodkov.
DURS posreduje zavodu za delodajalce, vključene v programe aktivne politike zaposlovanja, podatke o njihovem plačilu prispevkov za socialno varnost iz in od bruto plač in nadomestil bruto plač (v nadaljevanju: BOD in BOD nadomestil) za brezposelne osebe, ki so vključene v programe aktivne politike zaposlovanja. DURS za te delodajalce zavodu posreduje:
– matično številko delodajalca,
– davčno številko delodajalca,
– skupni znesek bruto izplačane plače zaposlenim v obdobju,
– skupni znesek plačanih prispevkov za socialno varnost iz in od BOD in BOD nadomestil zaposlenim v obdobju.
DURS posreduje zavodu za upravičence do štipendij podatke o vrstah in višini obdavčljivih dohodkov, ki so bili upoštevani pri odmeri dohodnine za preteklo koledarsko leto, najkasneje do konca oktobra tekočega leta.
12. člen
(način in pogostost posredovanja osebnih podatkov)
Osebne podatke iz prvega odstavka prejšnjega člena si zavod in DURS izmenjujeta preko elektronskih medijev enkrat letno, na podlagi seznama oseb, za katere se izmenjajo podatki, ki ga predloži zavod.
Podatke iz drugega odstavka prejšnjega člena si zavod in DURS izmenjujeta preko elektronskih medijev enkrat mesečno, na podlagi seznama delodajalcev, za katere se izmenjajo podatki, ki ga predloži zavod.
Osebne podatke iz tretjega odstavka prejšnjega člena zavod pridobiva od centrov, ki jih le ti pridobivajo v okviru izmenjave podatkov z DURS za namene ugotavljanja upravičenosti do otroških dodatkov.
IV. IZMENJAVA OSEBNIH PODATKOV MED ZAVODOM IN ZZZS
13. člen
(namen izmenjave osebnih podatkov)
Izmenjava osebnih podatkov med zavodom in ZZZS je namenjena predvsem izvajanju nadzora nad izpolnjevanjem zakonskih obveznosti brezposelnih oseb, služi pa tudi kot podlaga za spremljanje oseb, ki so vključene v posamezne programe aktivne politike zaposlovanja.
14. člen
(posredovanje osebnih podatkov iz ZZZS v zavod)
ZZZS posreduje za osebe, vključene v evidenco brezposelnih oseb ter za osebe, ki so vključene v programe aktivne politike zaposlovanja, naslednje osebne podatke o podlagah za zdravstveno zavarovanje:
– obstoječo podlago za zdravstveno zavarovanje,
– datum vstopa v zdravstveno zavarovanje na osnovi obstoječe podlage,
– sprememba podlage za zdravstveno zavarovanje ter datum spremembe.
ZZZS posreduje za osebe, vključene v evidenco brezposelnih oseb, osebne podatke o nezmožnosti za delo iz zdravstvenih razlogov.
15. člen
(način in pogostost izmenjave osebnih podatkov)
Osebne podatke iz prvega odstavka prejšnjega člena tega pravilnika si zavod in ZZZS izmenjujeta preko elektronskih medijev trimesečno na podlagi seznama oseb, ki ga predloži zavod.
Osebne podatke iz drugega odstavka prejšnjega člena tega pravilnika si zavod in ZZZS izmenjujeta tekoče.
V. IZMENJAVA OSEBNIH PODATKOV MED ZAVODOM IN ZPIZ
16. člen
(namen izmenjave osebnih podatkov)
Izmenjava osebnih podatkov med zavodom in ZPIZ je namenjena predvsem izvajanju nadzora nad izpolnjevanjem zakonskih obveznosti brezposelnih oseb.
Izmenjava osebnih in drugih podatkov med zavodom in ZPIZ služi za:
– ugotavljanje dopolnjene pokojninske dobe za upokojitev zavarovanca, ki pri zavodu uveljavlja pravico do podaljšanega izplačevanja prispevka za pokojninsko in invalidsko zavarovanje oziroma pravico do denarne pomoči do izpolnitve pogojev za upokojitev;
– ugotavljanje izpolnitve pogojev za pridobitev predčasne ali starostne ali invalidske pokojnine oziroma uveljavitve pravice do družinske pokojnine.
– uveljavljanje pravice do denarnega nadomestila za čas čakanja na ustrezno zaposlitev oziroma razporeditev.
17. člen
(posredovanje osebnih podatkov iz ZPIZ v zavod)
ZPIZ posreduje za brezposelne osebe naslednje osebne podatke o podlagah za pokojninsko in invalidsko zavarovanje:
– obstoječo podlago za zavarovanje,
– datum vstopa v zavarovanje na osnovi obstoječe podlage,
– sprememba zavarovalne podlage ter datum spremembe.
ZPIZ posreduje zavodu podatke o dopolnjeni pokojninski dobi in predvidenem datumu izpolnitve pogojev za upokojitev na osnovi prve alinee drugega odstavka prejšnjega člena.
ZPIZ posreduje zavodu podatke o datumu izpolnitve pogojev za upokojitev in vrsti priznane pravice pri ZPIZ na osnovi druge alinee drugega odstavka prejšnjega člena.
Zavod posreduje ZPIZ podatke za delovne invalide o datumu prijave in odjave pri zavodu ter mesece, v katerih se niso redno javili pri zavodu.
18. člen
(način in pogostost posredovanja osebnih podatkov)
Osebne podatke iz prve in druge alinee drugega odstavka 16. člena tega pravilnika zavod in ZPIZ tekoče izmenjujeta na ravni območne enote zavoda in centrale ZPIZ.
Osebne podatke iz tretje alinee drugega odstavka 16. člena tega pravilnika zavod in ZPIZ izmenjujeta preko elektronskih medijev enkrat mesečno na podlagi seznama oseb, ki ga predloži ZPIZ.
VI. IZMENJAVA OSEBNIH PODATKOV MED ZAVODOM IN INŠPEKTORATOM ZA DELO
19. člen
(izmenjava podatkov)
Izmenjava osebnih podatkov med zavodom in inšpektoratom za delo služi za:
– ugotavljanje izpolnjevanja pogojev za uveljavitev pravice do denarnega nadomestila v primeru izrečenega disciplinskega ukrepa, ko inšpektor za delo s sklepom ugotovi kršitev pravic delavca v disciplinskem postopku in delavec uveljavlja sodno varstvo,
– ugotavljanje izpolnjevanja pogojev za uveljavitev pravice do denarnega nadomestila v primeru prenehanja delovnega razmerja v nasprotju z zakonom, kolektivno pogodbo ali splošnim aktom delodajalca,
– ugotavljanje izpolnjevanja pogojev za uveljavitev pravice do denarnega nadomestila v primeru predloga delavca za uvedbo postopka za razvezo delovnega razmerja zaradi neizplačanih plač ter
– ugotavljanje zaposlitve brezposelne osebe na črno.
20. člen
(način in pogostost posredovanja osebnih podatkov)
Osebne podatke iz prejšnjega člena si zavod in inšpektorat za delo izmenjujeta na ravni območne enote zavoda in pristojnega inšpektorata za delo s tekočim posredovanjem upravnih aktov, ki jih v inšpekcijskem postopku izdaja pristojna služba inšpektorata.
VII. IZMENJAVA OSEBNIH PODATKOV MED ZAVODOM IN MNZ
21. člen
(namen izmenjave osebnih podatkov)
Izmenjava osebnih podatkov med zavodom in MNZ služi za:
– vzdrževanje ažurnih evidenc o brezposelnih osebah, osebah, vključenih v ukrepe aktivne politike zaposlovanja in štipendistov,
– ugotavljanje sprememb prebivališča brezposelnih oseb, prejemnikov denarnih nadomestil in denarnih pomoči, štipendistov in oseb, vključenih v programe aktivne politike zaposlovanja,
– ugotavljanje prebivanja za tuje državljane, ki imajo izdana dovoljenja za začasno oziroma stalno prebivanje v Republiki Sloveniji v povezavi s 7. členom zakona o urejanju statusa državljanov drugih držav naslednic nekdanje SFRJ v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 61/99) ter s 54. in 64. členom zakona o azilu (Uradni list RS, št. 61/99),
– ugotavljanje pogojev za odvzem delovnega dovoljenja v skladu z 18. členom zakona o zaposlovanju tujcev v povezavi s 85. členom zakona o tujcih (Uradni list RS, št. 61/99).
22. člen
(posredovanje podatkov iz MNZ v zavod)
MNZ posreduje zavodu podatke o prebivališču, vrsti prebivališča in druge podatke iz prejšnjega člena na podlagi zahteve zavoda.
23. člen
(način in pogostost posredovanja osebnih podatkov)
Posredovanje osebnih podatkov iz druge alinee 21. člena tega pravilnika poteka tekoče.
Podatke iz prve in tretje alinee 21. člena tega pravilnika zavod in MNZ izmenjujeta preko elektronskih medijev polletno, na podlagi seznama oseb, ki ga predloži zavod.
VIII. IZMENJAVA OSEBNIH PODATKOV MED ZAVODOM IN TRŽNIM INŠPEKTORATOM
24. člen
(namen izmenjave osebnih podatkov)
Izmenjava osebnih podatkov med zavodom in tržnim inšpektoratom služi za ugotavljanje dela brezposelne osebe na črno v skladu s 15. členom zakona o tržni inšpekciji (Uradni list RS, št. 20/97).
25. člen
(način in pogostost posredovanja osebnih podatkov)
Osebne podatke iz prejšnjega člena si zavod in tržni inšpektorat izmenjujeta na ravni območne enote zavoda in pristojnega tržnega inšpektorata s tekočim posredovanjem izdanih upravnih aktov, ki jih v inšpekcijskem postopku izdaja pristojna služba inšpektorata.
IX. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
26. člen
(osebni podatki o nezmožnosti za delo iz zdravstvenih razlogov)
Osebne podatke, ki so opredeljeni v drugem odstavku 14. člena tega pravilnika, bo ZZZS pričel posredovati zavodu potem, ko bo določen način ugotavljanja nezmožnosti za delo iz zdravstvenih razlogov na podlagi četrtega odstavka 17.b člena zakona.
27. člen
(rok za začetek izvajanja pravilnika)
Zavod sprejme organizacijski predpis iz prvega odstavka 2. člena tega pravilnika v 30 dneh po uveljavitvi tega pravilnika.
Zavod in institucije iz prvega odstavka 1. člena tega pravilnika pričnejo z izmenjavo osebnih podatkov po tem pravilniku najkasneje 1. maja 2000.
28. člen
(veljavnost pravilnika)
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 017-01-0024/1999-013
Ljubjana, dne 27. marca 2000.
Minister
za delo, družino
in socialne zadeve
Mag. Anton Rop l. r.
Soglašam!
Minister
za finance
Mitja Gaspari l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti