Uradni list

Številka 80
Uradni list RS, št. 80/1999 z dne 1. 10. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 80/1999 z dne 1. 10. 1999

Kazalo

3785. Navodilo o postopku za uveljavljanje pravice do nadomestila preživnine, stran 12485.

Na podlagi petega odstavka 25. člena zakona o Jamstvenem in preživninskem skladu Republike Slovenije (Uradni list RS, št 25/97, 10/98, 41/99 in 53/99) izdaja minister za delo, družino in socialne zadeve
N A V O D I L O
o postopku za uveljavljanje pravice do nadomestila preživnine
1. člen
(vsebina navodila)
To navodilo ureja natančnejši postopek za uveljavljanje in izplačevanje nadomestila preživnine ter izterjavo dolga.
2. člen
(postopek uveljavljanja pravice do nadomestila preživnine)
Zakoniti zastopnik otroka (v nadaljnjem besedilu: zastopnik) vloži v skladu z zakonom o Jamstvenem in preživninskem skladu Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: zakon) zahtevo za uveljavitev pravice do nadomestila preživnine na Jamstveni in preživninski sklad Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: sklad).
Zastopnik vloži zahtevo iz prejšnjega odstavka na obrazcu, ki ga je predpisal minister, pristojen za družino in je objavljen v Uradnem listu Republike Slovenije št. 78 z dne 24. septembra 1999.
Zastopnik izpolni zahtevo skupaj za vse otroke, ki imajo istega preživninskega zavezanca.
3. člen
(opredelitev nerednega plačevanje preživnine)
Sklad pri odločanju o pravici do nadomestila preživnine upošteva kot merilo za neredno plačevanje preživnine iz prvega odstavka 21.b člena zakona, če preživninski zavezanec dolguje skupaj vsaj znesek treh povprečnih mesečnih preživnin v zadnjih 12 mesecih pred vložitvijo zahtevka. Mesec, v katerem zastopnik vloži zahtevo, se ne šteje med zadnjih 12 mesecev.
4. člen
(izterjava preživnine iz tujine)
Zastopnik mora skladu predložiti potrdilo pristojnega ministrstva, na katerega je vložil dokumentacijo za izterjavo preživnine iz tujine.
5. člen
(dolžnost sklada)
Sklad o priznanju pravice do nadomestila preživnine obvesti preživninskega zavezanca in pristojni center za socialno delo (v nadaljnjem besedilu: center).
6. člen
(delo sklada po uradni dolžnosti)
Sklad preverja dohodkovni položaj po uradni dolžnosti vsako leto s 1. julijem. Dohodkovni položaj preverja na podlagi podatkov o odmeri otroškega dodatka centra.
Za otroke, kjer zakoniti zastopnik pri centru ni uveljavljal pravice do otroškega dodatka, sklad pozove zakonitega zastopnika, da mu posreduje podatke za izračun dohodkovnega položaja na enak način kot je to določeno za uveljavitev pravice do otroškega dodatka.
7. člen
(dolžnost zastopnika)
Zastopnik mora pisno sporočiti skladu vsako spremembo, ki ima za posledico prenehanje pravice do nadomestila preživnine ali spremembo njene višine, v osmih dneh od dneva, ko je taka sprememba nastala. Kot spremembe se štejejo zlasti sklenitev delovnega razmerja otroka starejšega od 15 let, oddaja otroka v rejništvo, namestitev otroka v zavod, v katerem ima pretežno brezplačno oskrbo, sprememba števila družinskih članov, bistvena sprememba dohodka družine, sprememba preživnine s sodbo ali dogovorom in druge spremembe.
8. člen
(dolžnost centra)
Center mora sporočiti skladu vsako spremembo glede otroka v osmih dneh od dneva dejanske namestitve otroka v rejništvo, zavod oziroma oddaje otroka v družino zaradi posvojitve.
Center mora sporočati skladu tudi podatke o uskladitvi preživnin.
9. člen
(dolžnost preživninskega zavezanca)
Preživninski zavezanec lahko pisno sporoči skladu vsako spremembo glede plačevanja preživnine. Plačilo preživnine dokazuje s potrdilom o plačilu preživnine, iz katerega mora biti razviden namen plačila, obdobje, na katerega se plačilo nanaša in za katerega otroka je preživnina plačana.
10. člen
(znižanje višine plačila nadomestila preživnine)
Med izplačevanjem nadomestila preživnine sklad zmanjša višino plačila le-tega za znesek plačane preživnine od preživninskega zavezanca, če se plačilo preživnine nanaša na obdobje izplačevanja nadomestila preživnine.
11. člen
(začasno neizplačevanje nadomestila preživnine)
Sklad ne izplačuje nadomestila preživnine vse dokler skupna višina plačila nadomestila preživnine ne doseže zneska 2.000 tolarjev.
12. člen
(ravnanje sklada pri upoštevanju sprememb)
Sklad upošteva vsako spremembo, ki ima za posledico spremembo višine nadomestila ali višine plačanega zneska nadomestila, od prvega dne naslednjega meseca po prejemu sporočila.
13. člen
(postopek izterjave dolga)
Sklad vstopa v postopke izvršbe do preživninskega zavezanca oziroma jih začenja po prvem izplačilu nadomestila preživnine.
Če terjatev ni plačana v dvanajstih mesecih, sklad oblikuje popravke vrednosti, postopek izterjave pa nadaljuje.
14. člen
(odpis terjatev)
O morebitnem odpisu neizterljivih terjatev ali terjatev, katerih stroški postopka izterjave so v nesorazmerju z višino terjatve, sklad ravna v skladu s posebnim predpisom.
15. člen
(odlog poplačila terjatve)
Sklad lahko preživninskemu zavezancu na njegovo zahtevo dovoli odlog ali obročno plačilo terjatve, če le-ta predloži dokaze o nezmožnosti plačila, na način kot je določeno s posebnim predpisom.
16. člen
(dogovor o medsebojnem obveščanju)
Način medsebojnega obveščanja med skladom in centri po zakonu in po tem pravilniku se dogovori sporazumno.
17. člen
(začetek veljavnosti)
To navodilo začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 017-02-015/99
Ljubljana, dne 27. septembra 1999.
mag. Anton Rop l. r.
Minister
za delo, družino in socialne zadeve

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti