Na podlagi 4. člena zakona o ratifikaciji protokola o pristopu Republike Slovenije k splošnemu sporazumu o carinah in trgovini (Uradni list RS, št. 59/94 – MP št. 17/94) in prvega odstavka 21. člena zakona o Vladi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 4/93, 71/94, 23/96 in 47/97) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O
o določitvi carinskih kvot za leto 1999 po splošnem sporazumu o carinah in trgovini (GATT)
1. člen
Za blago v okviru kvot, ki je navedeno v prilogi 1 k tej uredbi, ki je njen sestavni del, se plačuje carina po stopnjah ter posebna uvozna dajatev v višini, kot je določeno v tej prilogi.
2. člen
Količine blaga v okviru posamezne kvote iz priloge 1 k tej uredbi razdeli Ministrstvo za ekonomske odnose in razvoj na predlog komisije, ki jo sestavljajo po dva predstavnika Ministrstva za ekonomske odnose in razvoj in Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in po en predstavnik Ministrstva za finance ter Združenja trgovine in Združenja za agroživilstvo v okviru Gospodarske zbornice Slovenije.
Komisijo vodi in sklicuje predsednik komisije, ki ga izmed predstavnikov Ministrstva za ekonomske odnose in razvoj imenuje minister za ekonomske odnose in razvoj.
Komisija sprejme kriterije za oblikovanje predlogov o razdelitvi količin blaga v okviru kvot iz priloge 1 k tej uredbi ter poslovnik o svojem delovanju.
3. člen
Zahtevek za dodelitev določene količine blaga v okviru posamezne kvote, določene v prilogi 1 k tej uredbi, lahko vloži pravna oseba ter podjetnik posameznik s sedežem ali stalnim bivališčem v Republiki Sloveniji (v nadaljnjem besedilu: vlagatelj). Zahtevek se vloži pri Ministrstvu za ekonomske odnose in razvoj v 15 dneh po uveljavitvi te uredbe.
Zahtevek iz prejšnjega odstavka se vloži na obrazcu, ki ustreza vzorcu iz priloge 2 k tej uredbi, ki je njen sestavni del.
O dodelitvi določene količine blaga v okviru posamezne carinske kvote Ministrstvo za ekonomske odnose in razvoj izda vlagatelju odločbo, s katero določi tudi rok, do katerega je mogoče uvoziti dodeljeno količino blaga v skladu s 1. členom te uredbe.
Vlagatelj lahko uvozi dodeljeno količino blaga sam ali pooblasti drugo osebo, da za njegov račun opravi carinske formalnosti. Oseba, ki jo je vlagatelj pooblastil za izpeljavo carinskih formalnosti, se mora na zahtevo carinskega organa izkazati s pisnim pooblastilom vlagatelja. Iz pooblastila mora biti jasno razvidno, ali gre za posredno ali neposredno zastopanje.
Ministrstvo za ekonomske odnose in razvoj lahko razdeli količine blaga v okviru posamezne carinske kvote tudi postopoma, praviloma pa dvakrat letno, upoštevaje razmere na trgu zadevnega blaga, pri čemer morajo biti carinske kvote v celoti razdeljene najmanj dva meseca pred iztekom leta.
4. člen
Carinska uprava Republike Slovenije spremlja realizacijo uvoza zaradi sprostitve blaga v prost promet ali začasnega uvoza po izdanih odločbah iz tretjega odstavka 3. člena te uredbe in o tem trimesečno poroča Ministrstvu za ekonomske odnose in razvoj.
5. člen
Minister za ekonomske odnose in razvoj lahko na predlog komisije iz 2. člena te uredbe izda predpis, v katerem objavi obseg kvot, ki niso bile razdeljene ali ni bil izvršen oziroma ni bil v celoti izvršen uvoz na podlagi izdanih odločb.
6. člen
Pri uvozu blaga po določbah te uredbe se v enotno carinsko listino (ECL), v skladu s 25. členom pravilnika o uporabi listin v carinskem postopku (Uradni list RS, št. 56/95, 76/95 in 68/96), v polje 39 vpiše štirimestno šifro “5002”.
7. člen
Ta uredba začne veljati 1. januarja 1999.
Št. 424-13/98-2
Ljubljana, dne 3. decembra 1998.
Vlada Republike Slovenije
dr. Janez Drnovšek l. r.
Predsednik
PRILOGA 1
-----------------------------------------------------------------
Tarifna Poimenovanje Obseg Carinska Posebna
oznaka kvote stopnja dajatev
(tone) (%) (SIT/kg)
-----------------------------------------------------------------
0201 Meso, goveje, sveže ali
ohlajeno
02011000 - Trupi in polovice:
020110009 -- drugo 129 2.0 57.70
-----------------------------------------------------------------
020120 - Drugi kosi s kostmi: 300
02012020 -- "kompenzirane četrti":
020120209 --- drugo 2.0 83.50
02012030 -- nerazkosane ali razkosane
sprednje četrti:
020120309 --- drugo 2.0 83.50
02012050 -- nerazkosane ali razkosane
zadnje četrti:
020120509 --- drugo 2.0 83.50
02012090 -- drugo:
020120909 --- drugo 2.0 83.50
02013000 - Brez kosti:
020130009 -- drugo 2.0 98.80
-----------------------------------------------------------------
0202 Meso goveje, zamrznjeno
02021000 - Trupi in polovice:
020210009 -- drugo 493 2.0 52.10
-----------------------------------------------------------------
020220 - Drugi kosi s kostmi: 300
02022010 -- "kompenzirane" četrti:
020220109 --- drugo 2.0 75.10
02022030 -- nerazkosane ali razkosane
sprednje četrti:
020220309 --- drugo 2.0 75.10
02022050 -- nerazkosane ali razkosane
zadnje četrti:
020220509 --- drugo 2.0 75.10
02022090 -- drugo:
020220909 --- drugo 2.0 75.10
02030 - Brez kosti:
02023010 -- spodnje četrti, cele ali
razkosane v največ pet
kosov, vsaka četrt v
enem delu; kompenzirane
četrti v dveh delih, od
katerih eden vsebuje
sprednjo četrt, celo ali
razkosano v največ pet
kosov, drugi del pa
zadnjo četrt, razen
fileja v enem kosu:
020230109 --- drugo 2.0 81.70
02023050 -- vrat, pleče, plečna
bržola in prsa s
spodnjim delom plečeta:
020230509 --- drugo 2.0 81.70
02023090 -- drugo:
020230909 --- drugo 2.0 81.70
-----------------------------------------------------------------
0201 Meso, goveje, sveže ali
ohlajeno 300
02011000 - Trupi in polovice:
020110001 -- mlada govedina visoke
kvalitete (Hilton) 9.8 -
020120 - Drugi kosi s kostmi:
02012020 -- "kompenzirane četrti":
020120201 --- mlada govedina visoke
kvalitete (Hilton) 9.8 -
02012030 -- nerazkosane ali
razkosane sprednje
četrti:
020120301 --- mlada govedina visoke
kvalitete (Hilton) 9.8 -
02012050 -- nerazkosane ali
razkosane zadnje četrti:
020120501 --- mlada govedina visoke
kvalitete (Hilton) 9.8 -
02012090 -- drugo:
020120901 --- mlada govedina visoke
kvalitete (Hilton) 9.8 -
02013000 - Brez kosti:
020130001 -- mlada govedina visoke
kvalitete (Hilton) 9.8 -
0202 Meso goveje, zamrznjeno
02021000 - Trupi in polovice:
020210001 -- mlada govedina visoke
kvalitete (Hilton) 9.8 -
020220 - Drugi kosi s kostmi:
02022010 -- "kompenzirane" četrti:
020220101 --- mlada govedina visoke
kvalitete (Hilton) 9.8 -
02022030 -- nerazkosane ali
razkosane sprednje
četrti
020220301 --- mlada govedina visoke
kvalitete (Hilton) 9.8 -
02022050 -- nerazkosane ali
razkosane zadnje
četrti:
020220501 --- mlada govedina visoke
kvalitete (Hilton) 9.8 -
02022090 -- drugo:
020220901 --- mlada govedina visoke
kvalitete (Hilton) 9.8 -
020230 - Brez kosti:
02023010 -- sprednje četrti, cele
ali razkosane v največ
pet kosov, vsaka četrt
v enem delu;
kompenzirane četrti v
dveh delih, od katerih
eden vsebuje sprednjo
četrt, celo ali
razkosano v največ pet
kosov, drugi del pa
zadnjo četrt, razen
fileja v enem kosu:
020230101 --- mlada govedina visoke
kvalitete (Hilton) 9.8 -
02023050 -- vrat, pleče, plečna
bržola in prsa s
spodnjim delom plečeta:
020230501 --- mlada govedina visoke
kvalitete (Hilton) 9.8 -
02023090 -- drugo:
020230901 --- mlada govedina visoke
kvalitete (Hilton) 9.8 -
-----------------------------------------------------------------
0203 Meso, prašičje, sveže,
ohlajeno ali zamrznjeno 1.451
- Sveže ali ohlajeno:
020311 -- trupi in polovice:
020311100 --- domačih prašičev 6.0 34.40
020311900 --- drugo - divjih prašičev 6.0 34.40
020312 -- šunke, plečeta in
njihovi kosi, s kostmi:
--- domačih prašičev:
020312110 ---- šunke in njihovi kosi 6.0 49.90
020312190 ---- plečeta in njihovi kosi 6.0 49.90
020312900 --- drugo - divjih prašičev 6.0 49.90
020319 -- drugo:
--- domačih prašičev:
020319110 ---- prednji deli in
njihovi kosi 6.0 55.80
020319130 ---- ledja in njihovi kosi,
s kostmi 6.0 55.80
020319150 ---- prsa s potrebušino in
maščobo, kosi 6.0 55.80
---- drugo:
020319550 ----- brez kosti 6.0 55.80
020319590 ----- drugo 6.0 55.80
020319900 --- drugo (npr., divjih
prašičev) 6.0 55.80
-----------------------------------------------------------------
- Zamrznjeno: 726
020321 -- trupi in polovice:
020321100 --- domačih prašičev 6.0 34.40
020321900 --- drugo - divjih prašičev 6.0 34.40
020322 -- šunke, plečeta in
njihovi kosi, s kostmi:
--- domačih prašičev:
020322110 ---- šunke in njihovi kosi 6.0 49.90
020322190 ---- plečeta in njihovi kosi 6.0 49.90
020322900 --- drugo - divjih prašičev 6.0 49.90
020329 -- drugo:
--- domačih prašičev:
020329110 ---- prednji del in njihovi
kosi 6.0 50.60
020329130 ---- ledja in njihovi kosi,
s kostmi 6.0 50.60
020329150 ---- prsa s potrebušino in
maščobo, kosi 6.0 50.60
---- drugo:
020329550 ----- brez kosti 6.0 50.60
020329590 ----- drugo 6.0 50.60
020329900 --- drugo - divjih prašičev 6.0 50.60
-----------------------------------------------------------------
0206 Drugi užitni klavnični
izdelki iz govejega,
svinjskega, ovčjega,
kozjega in konjskega mesa
ter mesa oslov ali mesa
mul in mezgov, sveži,
ohlajeni ali zamrznjeni
020610 - Živali vrste goved,
sveži ali ohlajeni: 311
020610100 -- za proizvodnjo
farmacevtskih izdelkov 2.8 109.10
-- drugi:
020610910 --- jetra 2.8 109.10
020610950 --- notranja prepona,
mišična in tetivna 2.8 109.10
020610990 --- drugo 2.8 109.10
- Živali vrste goved,
zamrznjeni 155
020629 -- drugi:
020629100 --- za proizvodnjo
farmacevtskih izdelkov 5.6 -
--- drugi:
020629910 ---- notranja prepona,
mišična in tetivna 5.6 -
020629990 ---- drugi 5.6 -
-----------------------------------------------------------------
0210 Meso in drugi užitni mesni
klavnični izdelki,
nasoljeni, v slanici, sušeni
ali prekajeni; užitna moka
in zdrob iz mesa ali iz
drugih klavničnih izdelkov 78
- Meso, prašičje:
021011 -- šunke, plečeta in
njihovi kosi, s kostmi:
--- domačih prašičev:
---- nasoljena ali v
slanici:
021011110 ----- šunke in njihovi kosi 6.0 97.00
021011190 ----- plečeta in njihovi kosi 6.0 97.00
---- posušena ali prekajena:
021011310 ----- šunke in njihovi kosi 6.0 97.00
021011390 ----- plečeta in njihovi kosi 6.0 97.00
021011900 --- drugo 6.0 97.00
021012 -- prsi s potrebušnino in
njihovi kosi:
--- domačih prašičev:
021012110 ---- soljene ali v slanici 6.0 49.90
021012190 ---- sušene ali prekajene 6.0 49.90
021012900 --- drugo 6.0 49.90
021019 -- drugo:
--- domačih prašičev:
---- soljeno ali v slanici:
021019100 ----- prekajene prašičje
polovice ali njihovi
kosi 6.0 97.00
021019200 ----- prekajene skrajšane
polovice
(tričetrtinske
stranice) ali srednji
deli 6.0 97.00
021019300 ----- prednji deli in
njihovi kosi 6.0 97.00
021019400 ----- ledja in njihovi kosi 6.0 97.00
----- drugo:
021019510 ------ brez kosti 6.0 97.00
021019590 ------ drugo 6.0 97.00
---- sušeno ali prekajeno:
021019600 ----- prednji deli in
njihovi kosi 6.0 97.00
021019700 ----- ledja in njihovi kosi 6.0 97.00
----- drugo:
021019810 ------ brez kosti 6.0 97.00
021019890 ------ drugo 6.0 97.00
021019900 --- drugo 6.0 97.00
-----------------------------------------------------------------
021020 - Meso, goveje: 14
021020100 -- s kostmi 6.0 231.00
021020900 -- brez kosti 6.0 231.00
-----------------------------------------------------------------
0402 Mleko in smetana,
koncentrirana ali z
dodatkom sladkorja ali
drugih sladil 93
- V prahu, zrnih ali drugih
trdnih oblikah, z več kot
1,5 ut. % maščobe:
040221 -- brez dodatnega sladkorja
ali drugih sladil:
--- z vsebnostjo maščob do
vključno 27 ut. %:
040221110 ---- v izvirnem pakiranju z
neto vsebino do
vključno 2,5 kg 6.0 123.30
---- drugo:
040221170 ----- z vsebnostjo maščob
do vključno 11 ut. % 6.0 123.30
040221190 ----- z vsebnostjo maščob
več kot 11 ut. % pa
do vključno 27 ut. % 6.0 123.30
--- z vsebnostjo maščob nad
27 ut. %:
040221910 ---- v izvirnem pakiranju z
neto vsebino do
vključno 2,5 kg 6.0 123.30
040221990 ---- drugo 6.0 123.30
-----------------------------------------------------------------
040500 Maslo ter druge maščobe in
olja, dobljeni iz mleka;
mlečni namazi 95
040510 - Maslo:
-- z vsebnostjo maščob do
vključno 85 ut. %:
--- naravno maslo:
040510110 ---- v izvirnem pakiranju z
neto vsebino do
vključno 1 kg 4.8 138.70
040510190 ---- drugo 4.8 138.70
040510300 --- rekombinirano maslo 4.8 138.70
040510500 --- sirotkino maslo 4.8 138.70
040510900 -- drugo 4.8 138.70
040520 - Mlečni namazi:
040520100 -- z vsebnostjo maščob 39
ut. % ali več, vendar z
manj kot 60 ut. %
maščobe 4.8 138.70
040520300 -- z vsebnostjo maščob 60
ut. % ali več, pa do
vključno 75 ut. %
maščobe 4.8 138.70
040520900 -- z vsebnostjo maščob več
kot 75 ut. %, vendar z
manj kot 80 ut. %
maščobe 4.8 138.70
040590 - Drugo:
040590100 -- z vsebnostjo maščob 99,3
ut. % ali več maščobe,
ter z največ 0,5 ut. %
vode 4.8 138.70
040590900 -- drugo 4.8 138.70
-----------------------------------------------------------------
0808 Jabolka, hruške in kutine,
sveže
080810 - Jabolka: 3.750
080810100 -- jabolka za predelavo,
razsuta, od 16.
septembra do 15.
decembra 4.9 13.20
-- drugo:
08081020 --- vrste zlati delišes:
080810201 ---- od 1. januarja do 31.
marca 4.9 13.20
080810202 ---- od 1. aprila do 30.
junija 4.9 13.20
080810203 ---- od 1. julija do 20.
avgusta 4.9 13.20
080810204 ---- od 21. avgusta do 31.
decembra 4.9 13.20
08081050 --- vrste granny smith:
080810501 ---- od 1. januarja do 31.
marca 4.9 13.20
080810502 ---- od 1. aprila do 30.
junija 4.9 13.20
080810503 ---- od 1. julija do 20.
avgusta 4.9 13.20
080810504 ---- od 21. avgusta do 31.
decembra 4.9 13.20
08081090 --- druga:
080810901 ---- od 1. januarja do 31.
marca 4.9 13.20
080810902 ---- od 1. aprila do 30.
junija 4.9 13.20
080810903 ---- od 1. julija do 20.
avgusta 4.9 13.20
080810904 ---- od 21. avgusta do 31.
decembra 4.9 13.20
-----------------------------------------------------------------
1001 Pšenica in soržica 80.000
100190 - Drugo:
-- druga pira, navadna
pšenica in soržica:
100190990 --- drugo 4.9 -
-----------------------------------------------------------------
100300 Ječmen
10030090 - Drug:
100300909 -- drug 70.000 8.4 -
-----------------------------------------------------------------
1005 Koruza 120.000
100590000 - Druga 8.4
-----------------------------------------------------------------
110100 Pšenična ali moka iz
mešanice žit na
podlagi pšenice
- Pšenična moka: 12.000
110100150 -- iz navadne pšenice
ali pirjevice 4.9 -
-----------------------------------------------------------------
1514 Olje iz ogrščice
(repično olje) ali
gorčice in njegove
frakcije, rafinirano
ali nerafinirano, toda
kemično nemodoficirano
151490 - Drugo:
151490900 -- drugo 285 4.9 18.90
-----------------------------------------------------------------
1602 Drugi pripravljeni ali
konzervirani izdelki iz
mesa, drobovja ali krvi
160250 - Goved 12 6.0 212.20
-----------------------------------------------------------------