Uradni list

Številka 80
Uradni list RS, št. 80/1998 z dne 27. 11. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 80/1998 z dne 27. 11. 1998

Kazalo

4100. Odlok o ureditvenem načrtu za ureditveno območje AT2 - kopališče in kamp Atomske Toplice, stran 6314.

Na podlagi 39. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86 ter Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93 in 71/93) in 19. člena statuta Občine Podčetrtek (Uradni list RS, št. 30/95) je Občinski svet občine Podčetrtek na 28. redni seji dne 7. 10. 1998 sprejel
O D L O K
o ureditvenem načrtu za ureditveno območje AT2 – kopališče in kamp Atomske Toplice
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se v skladu s statutarnim sklepom Občine Podčetrtek (Uradni list RS, št. 21/95) ter v skladu in z usmeritvami dolgoročnega plana Občine Šmarje pri Jelšah za obdobje 1986–2000, dopolnjenega leta 1989 (Uradni list RS, št. 39/90), spremembami in dopolnitve prostorskih sestavin srednjeročnega plana Občine Šmarje pri Jelšah (Uradni list RS, št. 63/93) in odlokom o prostorskih ureditvenih pogojih za Občino Šmarje pri Jelšah (Uradni list RS, št. 69/93) sprejme ureditveni načrt za ureditveno območje AT 2 – kopališče in kamp Atomske Toplice, ki ga je izdelal Razvojni center Planiranje d.o.o. Celje, pod številko projekta 105/97 v septembru 1998.
2. člen
Ureditveni načrt iz prejšnjega člena vsebuje tekstualne opise, grafične priloge in soglasja organov, organizacij in skupnosti, ki se nanašajo na mejo ureditvenega območja in določajo pogoje za ureditev kopališča in kampa Atomske Toplice, prostorske ureditve v zvezi z varovanjem in urejanjem dobrin splošnega pomena, rešitve v zvezi z varovanjem in izboljšanjem delovnega in bivalnega okolja in ureditev zelenih površin.
II. MEJA OBMOČJA UREJANJA
3. člen
Opis meje po obodni parcelaciji:
Na zahodu poteka meja obravnavanega območja po vzhodnem robu parcele št. 532 (železnica), na jugu po južnem robu parcele št. 479/66, seka parcelo št. 479/97 in nadaljuje po južnem robu parcele št. 479/32. Na vzhodu poteka meja po vzhodnem robu parcel št. 524 (vodotok Sotla), na severnem pa po severnem robu parcele št. 479/23 in 479/100. V nadaljevanju zavije proti jugu po vzhodnem robu parcele št. 479/77, do stične točke s parcelo št. 532. Vse opisane parcele so v k.o. Sodna vas.
III. FUNKCIJE OBMOČJA UREJANJA S POGOJI ZA IZRABO IN KVALITETO GRADITVE IN DRUGIH POSEGOV V PROSTOR
4. člen
Ureditveno območje ureditvenega načrta je glede na namembnost namenjeno dvema osnovnima dejavnostima: kampiranju in kopanju ter spremljajočim dejavnostim, ki osnovni dejavnosti dopolnjujejo oziroma omogočajo. Zaradi tega je ureditveno območje razdeljeno v pet funkcionalnih enot:
– območja parkirnih površin, namenjeno parkiranju dnevnih in stacioniranih gostov,
– območje centralnih objektov, namenjeno za upravljanje območja, trgovski, gostinski in drugi turistični ponudbi,
– bazenski kompleks, namenjen kopanju in sončenju,
– območje kampa, namenjeno bivanju v bungalovih in šotorenju,
– rezervat za bazen in kamp, namenjen širitvi dejavnosti v prihodnje.
Objekti in območja so predvideni v prostorsko in funkcionalno zaključenih tlorisnih gabaritih, ki jih prekinjajo manipulativne površine, povezovalne ceste in poti, objekti vodnogospodarskih ureditev in zelene površine.
Dovoz in dostop na obravnavano območje je po dovozni cesti iz regionalne ceste, preko obstoječe železniške proge, dalje pa po internem prometnem omrežju. Vstopni del bo urejen tako, da bo zagotovljen ločen dovoz in dostop zunanjih (dnevnih) gostov in gostov kampa. Severno od vhoda bo urejeno oziroma rekonstruirano obstoječe parkirišče za osebna vozila. Zagotovljeno bo tudi parkiranje avtobusov in napajanje trgovine tako, da ne bo tangirano območje parkirišča za osebna vozila.
Na severovzhodnem delu ureditvenega območja, na lokaciji obstoječega črpališča termalne vode bo urejena zelenica in večje tlakovane površine (trg, večnamenska ploščad). Ob rekonstruiranih prometnih površinah (dovoz) in večnamenski ploščadi bodo zgrajeni centralni objekti: objekt št. 1 – trgovina in recepcije, objekt št. 2 – gostinski objekt in objekt št. 3 – vstopni objekt z garderobami in sanitarijami za bazenski kompleks. Objekt št. 4 – obstoječi objekt na severovzhodu ureditvenega območja bo ohranjen in obnovljen. Programsko objekt še ni opredeljen, namenjen pa bo izključno dejavnosti, ki dopolnjuje program ureditvenega območja (bivalne kapacitete, gostinsko – turistična ponudba, pomožni prostori ...).
Zahodni del ureditvenega območja (obstoječi kamp) je v celoti opredeljen kot kamp. Predvidene so ureditve in posegi v smislu dograditve, posodobitve in vzdrževanja obstoječih objektov, naprav in napeljav prometne, komunalne in energetske infrastrukture.
Severovzhodni del je opredeljen kot bazenski kompleks. V sklopu tega območja bodo porušeni dosedanji centralni objekti, dograjeni, posodobljeni obstoječi bazeni, v naslednji fazi pa bodo zgrajeni dodatni bazeni s spremljajočimi objekti in napravami, zunanjimi površinami in komunalno in energetsko infrastrukturo.
Južni del je opredeljen kot rezervat za širitev bazenskega kompleksa in območja kampa.
Na celotnem območju urejanja bodo izvedene vodnogospodarske ureditve, ki bodo zavarovale območje kampa in centralnih objektov.
IV. POGOJI ZA URBANISTIČNO, ARHITEKTONSKO UREJANJE OBMOČJA
5. člen
Pred začetkom vsake posamezne gradnje je obvezno izdelati geološke preiskave terena in določiti pogoje gradnje.
Za objekte so določeni maksimalni tlorisni gabariti s tolerancami oziroma zunanje gradbene linije, ki jih narekujejo potrebni odmiki, možnost organiziranja dovozov in dostopov ter varstveni pasovi. Tehnološko – tehnične rešitve objektov morajo upoštevati smeri dovozov in dostopov v objekte in druge pogoje, predvsem vodnogospodarske ureditve.
Pogoji za oblikovanje objektov:
Objekt št. 1 – trgovina in recepcija bo maksimalnih tlorisnih gabaritov 27x9 m, ±2 m. Objekt bo po vzdolžni osi lomljen. Višinski gabarit objekta bo P+P ali P+IP. Vhod v objekt bo s severne strani, ločeno za trgovino in recepcijo, gospodarski oziroma službeni vhod in uvoz (skladišče) bo z južnega in zahodnega dela.
Objekt št. 2 – gostinski objekt bo maksimalnih tlorisnih gabaritov 18 x 13,50 m, ±2 m. Objekt bo v obliki črke L. Višinski gabarit objekta bo P+P ali P+IP. Vhod v objekt bo s severne in južne strani, gospodarski vhod (uvoz) pa z jugozahodne strani.
Objekt št. 3 – vstopni objekt, garderobe, sanitarije bo maksimalnih tlorisnih gabaritov 18 (krajša stranica) x 9 m ±2 m. Objekt bo po vzdolžni osi lomljen. Višinski gabarit objekta bo P+P ali P+IP. Vhod v objekt bo z zahodne in vzhodne strani, servisni vhod bo možno urediti s severne strani.
Vsi objekti bodo imeli dvokapno streho s čopi, smer slemena bo vzporedno z daljšo osjo objekta. Naklon bo med 35 in 45°, kritina bo opečna ali podobna. Fasade objektov bodo ometi svetlih barv, stavbno pohištvo bo svetle barve. Oblikovno se bodo objekti zgledovati po krajevni tipologiji oziroma po objektih Atomske vasi v sklopu Zdravilišča Atomske Toplice.
Objekt št. 4 je obstoječi objekt, ki bo ohranjen in obnovljen. Oblikovno bo objekt prilagojen novo načrtovanim objektom. Tlorisni in višinski gabariti bodo nespremenjeni, po potrebi bo zamenjano ostrešje z višjim naklonom in drugo kritino.
6. člen
Tolerance:
Tlorisni gabariti so opredeljeni kot maksimalni, ki jih je v okviru toleranc večati ali manjšati. Obvezno pa je upoštevati gradbeno linijo proti severu in proti zahodu oziroma proti zunanji strani ureditvenega območja.
Višinski gabariti objektov so opredeljeni z etažnostjo objektov, ki je P+P ali P+IP od kote pritličja. Ta je podana na osnovi vodnogospodarskih pogojev in je obvezna.
V. POGOJI ZA PROMETNO IN KOMUNALNO UREJANJE OBMOČJA
7. člen
Cestno omrežje:
Dovoz in dostop na obravnavano območje je po dovozni cesti iz regionalne ceste, preko obstoječe železniške proge, dalje pa po internem prometnem omrežju. Vstopni del bo rekonstruiran tako, da bo zagotovljen ločen dovoz in dostop zunanjih (dnevnih) gostov in gostov kampa. Zagotovljeno bo tudi parkiranje avtobusov in napajanje trgovine tako, da ne bo tangirano območje parkirišča za osebna vozila. Severno od vhoda bo urejeno oziroma rekonstruirano obstoječe parkirišče za osebna vozila.
Znotraj območja kampa bo promet potekal po obstoječem omrežju cest in poti, ki bodo po potrebi rekonstruirane.
Vodnogospodarske ureditve:
Območje centralnih objektov in območje kampa bo varovano pred visokimi vodami z verjetno povratno dobo 100 let tako, da bodo višinske kote predvidenih objektov nad koto voda s povratno dobo 100 let, ostale površine pa bodo varovane s parapetnimi zidovi in nasipi razgibane konfiguracije. Obstoječe parkirišče varuje pred visokimi vodami s povratno dobo 10 do 20 let izgrajeni prečni nasip.
Urejen bo ločen odvod zalednih in lastnih padavinskih vod. Zaledne vode bodo odvedene po odvodnem obrobnem jarku v Sotlo. Del zalednih vod, ki pritečejo po propustu 3, bo skupaj z lastnimi padavinskimi vodami speljan po padavinskem kanalu v Sotlo. Ob visokih vodah je za odvod padavinskih vod predviden avtomatski vklop črpališča, lociranega znotraj varovanega območja »K«.
Kanalizacija:
Odpadne vode iz objektov in pralne vode, ki nastajajo pri čiščenju bazenov bodo odvajane po vodotesni fekalni kanalizaciji na komunalno čistilno napravo Podčetrtek. Termalne vode iz bazenov bodo odvedene v Sotlo, vendar bodo predhodno v ustrezni ohlajevalni napravi ohlajene do take mere. da njihova toplotna emisija ne bo večja od dopustne (Uradni list RS, št. 35/96).
Preskrba z vodo:
Objekti in naprave bodo vezani na obstoječe vodovodno obrežje, ki bo po potrebi rekonstruirano. Ob predvideni širitvi bo izveden nov priključek na magistralni vodovod Ø300.
Termalna voda:
Vse ureditve na obravnavanem območju bodo zasnovane tako, da ne bodo ogrožena obstoječa črpališča termalne vode. Hkrati bodo upoštevana navodila iz predloga varstvenega območja termalnih izvirov v Atomskih Toplicah, ki opredeljuje tri varstvene pasove in varstvene režime, ki ga je pripravil Geološki zavod Ljubljana. Zaradi izgradnje predvidenih centralnih objektov bo del omrežja termalnih vod prestavljen.
Električno omrežje:
Za potrebe obstoječih in predvidenih objektov in naprav bo rekonstruirano obstoječe električno omrežje. Na novozgrajena transformatorsko postaja, na katero je prevezan obstoječi V.N. kabel bo zgrajeno novo N.N. elektro omrežje oziroma bo rekonstruirano obstoječe električno omrežje.
Telefonsko omrežje:
Za potrebe obstoječih on predvidenih objektov in naprav bo rekonstruirano obstoječe telefonsko omrežje.
Odpadki:
Zagotovljeno bo zbiranje komunalnih odpadkov v kontejnerjih oziroma v drugih ustreznih posodah in odvoz na deponijo komunalnih odpadkov.
Morebitne posebne odpadke je obvezno odvažati na za to določeno deponijo ali v predelavo.
Na javnih površinah in površinah ob bazenih in v kampu je potrebno zagotoviti zadostno število košev za odpadke.
VI. POGOJI ZA UREJANJE PROSTIH IN ZELENIH POVRŠIN UREDITVENEGA OBMOČJA
8. člen
Urejanje prostih površin:
Ob predvidenih objektih, predvsem ob gostinskem objektu, bodo urejene zunanje površine za posedanje. Ob gostinskem objektu bo na bazensko stran urejen gostinski vrt s pergolo ali drugo senčnico, na večnamenski ploščadi pa bo urejen gostinski vrt z nadstrešnico. Pergola in nadstrešnica bosta oblikovno prilagojeni arhitekturi objekta.
Na območju kampa bodo urejene ceste in pešpoti, površine za igranje otrok in zelenice.
Na bazenskem kompleksu bodo urejene površine za posedanje, ležanje, sončenje in rekreacijo. Površine ob bazenih bodo tlakovane in z vodnimi prehodi ločene od ostalih površin, ki bodo v pretežni meri zatravljene.
Hortikulturno urejanje:
Celotno ureditveno območje bo ozelenjeno. V največji možni meri bo pri vseh posegih ohranjena obstoječa vegetacija, z dosaditvami pa bodo zelene površine dopolnjene. Uporabljene bodo avtohtone drevesne in grmovne vrste, prevladovali bodo listavci. Za popestritev ter zaradi oblikovanja bodo uporabljene tudi neavtohtone vrste.
VII. DRUGI POGOJI POMEMBNI ZA UREJANJE IN IZVEDBO UREDITVENEGA NAČRTA
9. člen
Za vse posege, ki niso opredeljeni s tem ureditvenim načrtom, je za pridobitev lokacijskega dovoljenja pred vsako gradnjo ali urejanjem na območju kampa, na bazenskem kompleksu in na območju, ki je opredeljeno za širitev kampa in bazenov, obvezno predložiti ustrezne strokovne podlage (lokacijsko dokumentacijo).
10. člen
Pri gradnji objektov in naprav ter pri urejanju zunanjih površin na ureditvenem območju je obvezno upoštevati naslednje pogoje:
– površine se smejo uporabljati le za namene, ki jih določa ureditveni načrt,
– vsi objekti morajo biti priključeni na vse komunalne naprave, ki bodo zgrajene za potrebe obravnavanega območja,
– pred pričetkom obratovanja objektov je potrebno zgraditi predvidene vodnogospodarske objekte za zagotavljanje poplavne varnosti pred verjetno povratno dobo 100 let.
VIII. ETAPNOST IZVEDBE
11. člen
Izvedba ureditvenega načrta bo potekala v več etapah:
1. faza
– izgradnja centralnih objektov,
– izgradnja oziroma rekonstrukcija dovoza, dovoza na obstoječe parkirišče,
– izgradnja komunalne in energetske infrastrukture za potrebe novih centralnih objektov in ostalih objektov in naprav na obravnavanem območju,
– izgradnja vodnogospodarskih objektov za zagotavljanje proti poplavne varnosti območja centralnih objektov in območja kampa.
2. faza
– rušitev obstoječih objektov, ki bodo nadomeščeni z novimi objekti.
3. faza
– rekonstrukcija obstoječih bazenov, dograditev novih bazenov, ureditev zunanjih površin in dograditev objektov in naprav za potrebe obratovanja območja kampa,
– razširitev območja kampa in dograditev objektov in naprav za potrebe obratovanja območja kampa,
– rekonstrukcija obstoječega objekta št. 4.
12. člen
Pri etapnosti izvajanja ureditvenega načrta je treba upoštevati naslednje pogoje:
– vsaka faza mora biti zaključena, tako da lahko funkcionira kot samostojna enota,
– začasna namembnost zemljišč, ki niso predvidena za izgradnjo oziroma za spremembo, ostane do začetka ustrezne faze nespremenjena s tem, da se na teh zemljiščih dovoljujejo le posegi, ki so nujni za realizacijo predhodne faza.
IX. KONČNE DOLOČBE
13. člen
Nadzor nad izvajanjem tega ureditvenega načrta opravlja pristojna urbanistična inšpekcija.
14. člen
Ureditveni načrt je stalno na vpogled vsem zainteresiranim pri pristojnem občinskem upravnem organu.
15. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 06202-290/98
Podčetrtek, dne 10. novembra 1998.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Podčetrtek
Marko Stadler l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti