Uradni list

Številka 75
Uradni list RS, št. 75/1995 z dne 27. 12. 1995
Uradni list

Uradni list RS, št. 75/1995 z dne 27. 12. 1995

Kazalo

3435. Uredba o določitvi carinskih kontingentov pri uvozu blaga v letu 1996, stran 6855.

Na podlagi drugega odstavka 5. člena zakona o carinski tarifi (Uradni list RS, št. 74/95) v zvezi s 3., 4. in 9. členom uredbe o natančnejših kriterijih za določitev carinskih kontingentov in uporabe znižane carinske stopnje ali stopnje prosto pri uvozu blaga (Uradni list RS, št. 75/95) in na podlagi 26. člena zakona o Vladi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 4/93) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O
o določitvi carinskih kontingentov pri uvozu blaga v letu 1996
1. člen
S to uredbo se določijo carinski kontingenti za uvoz določenega blaga v letu 1996 ter uporaba carinskih stopenj v okviru določenih carinskih kontingentov.
2. člen
(1) Določa se carinski kontingent s 40% znižano carinsko stopnjo za posamezno blago (nova cestna vozila), navedeno v prilogi 1, k tej uredbi, ki je njen sestavni del. Carinski kontingent lahko koristijo pravne osebe s sedežem v Republiki Sloveniji, ki so pogodbeni predstavniki proizvajalca posamezne blagovne znamke cestnih vozil.
(2) Višina carinskega kontingenta, ki ga lahko koristi posamezna pravna oseba iz prejšnjega odstavka, se določa v višini:
1. dela vrednosti izvoza cestnih vozil iz prejšnjega odstavka, ki predstavlja povečanje vrednosti, ki je rezultat operacij sestavljanja v Republiki Sloveniji in vgradnje delov s poreklom iz Republike Slovenije;
2. in vrednosti blaga slovenskega porekla, izvoženega tujemu podjetju – proizvajalcu posamezne blagovne znamke cestnega vozila ali njegovemu dobavitelju sklopov za vozila.
(3) Za tuje podjetje – proizvajalca posamezne blagovne znamke cestnih vozil iz prvega odstavka tega člena se šteje podjetje – proizvajalec vozil, kateremu se izvaža blago, ne glede na to, ali se izvaža direktno proizvajalcu, njegovemu kooperantu, njegovemu pooblaščenemu zastopniku oziroma koncesionarju. Potrdilo o poslovni povezavi izda podjetje – proizvajalec posamezne blagovne znamke cestnih vozil.
(4) Za blago slovenskega porekla iz 2. točke drugega odstavka tega člena se šteje blago, ki ustreza kriterijem, določenim z 12. do 14. členom carinskega zakona (Uradni list RS, št. 1/95 in 28/95) ter uredbo o kriterijih za ugotavljanje in način dokazovanja porekla blaga (Uradni list RS, št. 56/95).
(5) Seznam blaga za izvoz iz 2. točke drugega odstavka tega člena tujim podjetjem – proizvajalcem posamezne blagovne znamke cestnih vozil je v prilogi 2 k tej uredbi, ki je njen sestavni del. Minister za ekonomske odnose in razvoj lahko izda predpis o spremembi in dopolnitvi priloge iz tega odstavka.
(6) Carinska uprava Republike Slovenije vodi evidenco o višini carinskega kontingenta in njegovi izkoriščenosti po posameznih tujih blagovnih znamkah po drugem odstavku tega člena.
(7) Minister za ekonomske odnose in razvoj predpiše navodilo za uveljavljanje pravic po tem členu.
(8) V carinski kontingent za leto 1996 se všteva tudi izvoz, opravljen v letu 1995, če pravica do uvoza po znižani carinski stopnji po 7. členu uredbe o merilih, ki se bodo uporabljala pri znižanju carinske stopnje oziroma določitvi carinske stopnje “prosto” pri uvozu blaga v letu 1995 (Uradni list RS, št. 80/94) ni bila izkoriščena v letu 1995.
3. člen
(1) Določa se carinski kontingent v neomejeni višini z uporabo carinske stopnje “prosto” za blago, navedeno v prilogi 3 k tej uredbi, ki je njen sestavni del, če so izpolnjeni naslednji pogoji:
1. blago, ki se uvaža, se rabi neposredno za izgradnjo avtoceste v skladu s sprejetim programom izgradnje avtocest v Republiki Sloveniji in se na gradbiščih tudi dejansko uporablja oziroma vgradi v avtocesto ali v celoti porabi pri njeni gradnji;
2. blago, ki se uvaža, se uporablja izključno na gradbišču odseka avtoceste, ki je navedeno v soglasju iz 4. člena te uredbe, oziroma na drugem gradbišču odseka avtoceste s soglasjem pristojnega carinskega organa.
(2) Carinski kontingent iz prejšnjega odstavka lahko koristijo pravne osebe in podjetniki – posamezniki s sedežem v Republiki Sloveniji (v nadaljevanju: upravičenci).
4. člen
(1) Upravičenci iz 3. člena te uredbe lahko uvažajo blago v okviru carinskega kontingenta, če pristojnemu carinskemu organu poleg rednih carinskih uvoznih dokumentov predložijo še naslednja dokazila:
1. potrdilo Ministrstva za promet in zveze, da je določena pravna oseba ali podjetnik – posameznik izvajalec oziroma podizvajalec del na posameznem gradbišču odseka avtoceste;
2. izjavo upravičenca, da bo blago uporabljeno oziroma se bo rabilo pri gradnji določenega odseka avtoceste.
(2) Carinska uprava Republike Slovenije vodi evidenco o količini, vrstah in vrednosti blaga, uvoženega v skladu s 3. členom te uredbe in o tem trimesečno poroča Ministrstvu za ekonomske odnose in razvoj.
5. člen
(1) Ministrstvo za promet in zveze izda potrdilo iz 2. točke prvega odstavka 3. člena na predlog Družbe za izgradnjo avtocest v Republiki Sloveniji.
(2) Potrdilo iz prejšnjega odstavka mora vsebovati:
1. firmo in sedež oziroma ime in priimek ter naslov upravičenca;
2. podatke o tem, ali gre za izvajalca del ali za podizvajalca z navedbo številke pogodbe z investitorjem oziroma njegovega soglasja k pogodbi med izvajalcem in podizvajalcem;
3. firmo in sedež uvoznika;
4. navedbo gradbišča odseka avtoceste, za katerega se blago uvaža, s točnim naslovom gradbišča po pogodbi med investitorjem in izvajalcem oziroma izvajalcem in podizvajalcem;
5. specifikacijo blaga, ki se uvaža (navedbo tarifnih oznak, poimenovanja blaga, količine in vrednosti);
6. navedbo, ali bo blago uvoženo naenkrat ali postopoma v več pošiljkah.
(3) Ministrstvo za promet in zveze izda potrdilo iz prvega odstavka tega člena v treh izvodih: en izvod zadrži, drugi izvod izroči upravičencu, tretji izvod pa pošlje pristojni carinarnici iz prvega odstavka 6. člena te uredbe.
(4) Ministrstvo za promet in zveze trimesečno obvešča Ministrstvo za ekonomske odnose in razvoj o številu in vrednostnem obsegu izdanih potrdil iz prvega odstavka tega člena.
6. člen
(1) Carinska uprava Republike Slovenije v soglasju z investitorjem določi carinarnico, preko katere lahko upravičenci uvažajo blago za posamezno gradbišče odseka avtoceste.
(2) Direktor Carinske uprave Republike Slovenije v soglasju z investitorjem določi način vodenja evidenc in podatkov, predpisanih s to uredbo.
7. člen
Blago iz 3. člena te uredbe je mogoče premeščati iz enega gradbišča odseka avtoceste na drugega šele potem, ko se o tem obvesti pristojne carinarnice iz prvega odstavka 6. člena te uredbe.
8. člen
(1) Upravičenci so dolžni voditi evidenco o uporabi blaga pri gradnji na posameznem gradbišču odseka avtoceste in carinskim organom, na njihovo zahtevo omogočiti pregled blaga, uvoženega v skladu s to uredbo, in vpogled v dokumentacijo o uporabi blaga.
(2) Investitor je dolžan spremljati uporabo blaga na posameznem gradbišču odseka avtoceste in obveščati carinarnico iz 6. člena te uredbe o vseh spremembah v zvezi z blagom, zaradi katerih bi lahko nastopila obveznost plačila carinskega dolga v skladu z 10. členom te uredbe.
9. člen
(1) Investitor je dolžan na podlagi gradbenih knjig in normativov za porabo reprodukcijskega materiala predložiti pristojni carinarnici pisen izračun, koliko reprodukcijskega materiala, skupaj s predpisanim kalom, je dejansko vgrajenega v avtocesto in kolikšen je preostanek reprodukcijskega materiala, uvoženega v skladu s 3. členom te uredbe.
(2) Za preostanek reprodukcijskega materiala iz prejšnjega odstavka se plača carinski dolg v skladu z 10. členom te uredbe.
(3) Carinarnica preveri izračun iz prvega odstavka tega člena in ga potrdi. Potrjen izračun je podlaga za končni obračun med investitorjem in izvajalcem del oziroma podizvajalcem.
10. člen
(1) Ne glede na 3. člen te uredbe je upravičenec dolžan plačati carinski dolg po stopnji, predpisani z zakonom o carinski tarifi, če:
1. brez predhodnega obvestila carinarnice prenese blago iz enega gradbišča odseka avtoceste na drugega;
2. umakne blago z gradbišča odseka avtoceste;
3. odtuji, da v uporabo drugemu ali kako drugače uporabi blago za druge namene, ne pa za gradnjo avtocest v Republiki Sloveniji, preden je obračunan carinski dolg, razen če to blago proda, da v uporabo ali drugačno razpolaganje drugemu upravičencu;
4. je obveznost plačila carinskega dolga nastala v skladu z drugim odstavkom 9. člena te uredbe;
5. ne omogoči carinskim organom pregleda blaga ali vpogleda v listine o uporabi blaga.
(2) Carinski dolg iz 1., 3. in 5. točke prejšnjega odstavka se obračuna od carinske vrednosti, ugotovljene ob carinjenju, po stopnjah iz carinske tarife z zamudnimi obrestmi, računajoč od dneva carinjenja do izdaje odločbe o poznejšem plačilu carinskega dolga.
(3) Carinski dolg iz 2. in 4. točke prvega odstavka tega člena se obračuna od carinske vrednosti, ugotovljene na dan naknadnega obračuna carinskega dolga po stopnjah, ki so veljale na dan, ko je bila vložena uvozna carinska deklaracija.
(4) Obveznost plačila carinskega dolga iz prejšnjega odstavka tega člena ugasne tri leta po vložitvi uvozne carinske deklaracije.
11. člen
(1) Določa se carinski kontingent za uporabo carinske stopnje “prosto”, za določeno blago, ki se uva`a v letu 1996 za potrebe izvedbe sprejetih nacionalnih obrambnih programov.
(2) Seznam blaga iz prejšnjega odstavka in višino carinskega kontingenta za posamezno blago določi Vlada Republike Slovenije.
12. člen
Carinski deklarant pri uvozu oziroma izvozu blaga po določbah te uredbe v enotno carinsko listino (ECL) v skladu s 24. oziroma 25. členom pravilnika o uporabi listin v carinskem postopku (Uradni list RS, št. 56/95) v polje 39 vpiše naslednjo štirimestno šifro:
– 4001 – pri uvozu blaga iz priloge 1
– 4002 – pri uvozu blaga iz priloge 2
– 3001 – pri uvozu blaga iz priloge 3
– 6001 – pri uvozu blaga po 11. členu te uredbe.
13. člen
Ta uredba začne veljati 1. januarja 1996.
Št. 424-01/95-15/1-8
Ljubljana, dne 21. decembra 1995.
Vlada Republike Slovenije
dr. Janez Drnovšek l. r.
Predsednik
                                                       PRILOGA 1

                SEZNAM BLAGA V OKVIRU CARINSKEGA
                           KONTINGENTA

                   iz prvega odstavka 2. člena

-----------------------------------------------------------------
Tarifna             Poimenovanje
oznaka
-----------------------------------------------------------------
8701                Traktorji, cestni vlačilci za polpriklopnike
                    in druga vlečna vozila (razen tistih iz tar.
                    št. 8709)

8701 10             - Traktorji in druga vlečna vozila, enoosni:

8701 10 100         - - z močjo do vključno 4 kW

8701 10 900         - - z močjo nad 4 kW

8701 20             - Cestni vlačilci za polpriklopnike:

8701 20 100         - - novi

8701 90             - Drugi:

                    - - kmetijski vlačilci (vključno s takimi
                    brez sedeža, za katerimi se hodi) in
                    gozdarski traktorji, na kolesih:

                    - - - novi, z močjo motorja:

8701 90 110         - - - - do vključno 18 kW

8701 90 150         - - - - več kot 18 kW, do vključno 25 kW

8701 90 210         - - - - nad 25 kW, do vključno 37 kW

8701 90 250         - - - - nad 37 kW, do vključno 59 kW

8701 90 310         - - - - nad 59 kW, do vključno 75 kW

8701 90 350         - - - - nad 75 kW, do vključno 90 kW

8701 90 390         - - - - nad 90 kW

8701 90 900         - - drugi

8702                Motorna vozila za javni prevoz potnikov

8702 10             - Z batnim motorjem z notranjim zgorevanjem
                    na vžig s kompresijo (dieselskim ali
                    poldieselskim):

                    - - s prostornino cilindrov nad 2.500
                    kubičnih centimetrov:

8702 10 11          - - - nova:

8702 10 111         - - - - izdelana za prevoz samo na letališčih

8702 10 119         - - - - druga

                    - - s prostornino cilindrov do vključno 2.500
                    kubičnih centimetrov:

8702 10 910         - - - nova

8702 90             - Druga:

                    - - z batnim motorjem z notranjim
                    izgorevanjem in vžigom s svečko:

                    - - - s prostornino cilindrov nad 2.800
                    kubičnih centimetrov:

8702 90 11          - - - - nova:

8702 90 111         - - - - - izdelana za prevoz samo na
                    letališčih

8702 90 119         - - - - - druga

                    - - - s prostornino cilindrov do vključno
                    2.800 kubičnih centimetrov:

8702 90 310         - - - - nova

8702 90 900         - - z drugimi motorji

8703                Osebni avtomobili in druga motorna vozila,
                    konstruirana predvsem za prevoz ljudi (razen
                    vozil iz tar. št. 8702), vključno z motornimi
                    vozili za kombinirani prevoz ljudi in blaga
                    (tipa "karavan", "kombi" itd.) in dirkalnimi
                    avtomobili

                    - Druga vozila z batnim motorjem in vžigom s
                    svečko, razen z rotacijskimi batnimi motorji:

8703 21             - - s prostornino cilindrov do vključno 1000
                    kubičnih centimetrov:

8703 21 100         - - - nova

8703 22             - - s prostornino cilindrov nad 1000 kubičnih
                    centimetrov do vključno 1500 kubičnih
                    centimetrov:

                    - - - nova:

8703 22 19          - - - - druga:

8703 22 191         - - - - - terenska

8703 22 199         - - - - - druga

8703 23             - - s prostornino cilindrov nad 1500 kubičnih
                    centimetrov do vključno 3000 kubičnih
                    centimetrov:

                    - - - nova:

8703 23 19          - - - - druga:

8703 23 191         - - - - - terenska vozila

8703 23 199         - - - - - druga

8703 24             - - s prostornino cilindrov nad 3000 kubičnih
                    centimetrov:

8703 24 100         - - - nova

                    - Druga vozila z batnim motorjem z notranjim
                    zgorevanjem na vžig s kompresijo
                    (dieselskim ali poldieselskim):

8703 31             - - s prostornino cilindrov do vključno 1500
                    kubičnih centimetrov:

8703 31 10          - - - nova:

8703 31 101         - - - - terenska

8703 31 109         - - - - druga

8703 32             - - s prostornino cilindrov nad 1500 kubičnih
                    centimetrov do vključno 2500 kubičnih
                    centimetrov:

                    - - - nova:

8703 32 19          - - - - druga:

8703 32 191         - - - - - terenska

8703 32 199         - - - - - druga

8703 33             - - s prostornino cilindrov nad 2500 kubičnih
                    centimetrov:

                    - - - nova:

8703 33 190         - - - - druga

8703 90             - Druga:

8703 90 100         - - z električnimi motorji

8703 90 900         - - druga

8704                Motorna vozila za prevoz blaga

8704 10             - Samorazkladalna (dumperji - prekucniki),
                    konstruirana za delo izven cestnega omrežja:

                    - - z batnim motorjem z notranjim zgorevanjem
                    s kompresijskim vžigom (dieselskim ali
                    poldieselskim) ali z vžigom s svečko:

8704 10 11          - - - z batnim motorjem z notranjim
                    zgorevanjem s kompresijskim vžigom
                    (dieselskim ali poldieselskim), s prostornino
                    cilindrov nad 2.500 kubičnih centimetrov, ali
                    z batnim motorjem z notranjim zgorevanjem z
                    vžigom s svečko, s prostornino cilindrov nad
                    2.800 kubičnih centimetrov:

8704 10 119         - - - - druga

8704 10 900         - - druga

                    - Druga z batnim motorjem z notranjim
                    zgorevanjem na vžig s kompresijo (dieselskim
                    ali poldieselskim):

8704 21             - - bruto mase do vključno 5 t:

8704 21 100         - - - posebej prirejena za transport
                    visokoradioaktivnih snovi

                    - - - druga:

                    - - - - z motorji s prostornino cilindrov nad
                    2.500 kubičnih centimetrov:

8704 21 31          - - - - - nova:

8704 21 311         - - - - - - cisterne

8704 21 319         - - - - - - druga

                    - - - - z motorji s prostornino cilindrov do
                    vključno 2.500 kubičnih centimetrov:

8704 21 91          - - - - - nova:

8704 21 911         - - - - - - cisterne

8704 21 919         - - - - - - druga

8704 22             - - bruto mase nad 5 do vključno 20 t:

8704 22 100         - - - posebej prirejena za transport
                    visokoradioaktivnih snovi

                    - - - druga:

8704 22 91          - - - - nova:

8704 22 911         - - - - - cisterne

8704 22 919         - - - - - druga

8704 23             - - bruto mase nad 20 t:

8704 23 100         - - - posebej prirejena za transport
                    visokoradioaktivnih snovi

                    - - - druga:

8704 23 91          - - - - nova:

8704 23 911         - - - - - cisterne

8704 23 919         - - - - - druga

                    - Druga z batnim motorjem z notranjim
                    zgorevanjem na vžig s svečko:

8704 31             - - bruto mase do vključno 5 t:

8704 31 100         - - - posebej prirejena za transport
                    visokoradioaktivnih snovi

                    - - - druga:

                    - - - - z motorji s prostornino cilindrov nad
                    2.800 kubičnih centimetrov:

8704 31 310         - - - - - nova

                    - - - - z motorji s prostornino cilindrov do
                    vključno 2.800 kubičnih centimetrov:

8704 31 910         - - - - - nova

8704 32             - - bruto mase nad 5 t:

8704 32 100         - - - posebej prirejena za transport
                    visokoradioaktivnih snovi

                    - - - druga:

8704 32 910         - - - - nova

8704 90 000         - Druga

8705                Motorna vozila za posebne namene (npr.:
                    samonakladalna vozila za prevoz vozil z
                    okvarami, vozila z dvigali, gasilska vozila,
                    vozila z vgrajenimi betonskimi mešalniki,
                    vozila za čiščenje cest, vozila za
                    škropljenje ali posipavanje, mobilne
                    delavnice, mobilne radiološke enote), razen
                    motornih vozil, ki so konstruirana predvsem
                    za prevoz potnikov ali blaga

8705 10 000         - Vozila z dvigali

8705 20 000         - Mobilni vrtalni stolpi

8705 30 000         - Gasilska vozila

8705 40 000         - Vozila z vgrajenimi betonskimi mešalniki

8705 90             - Druga:

8705 90 100         - - samonakladalna vozila za prevoz
                    poškodovanih vozil

8705 90 300         - - vozila z betonskimi črpalkami

8705 90 900         - - druga

8711                Motorna kolesa (tudi mopedi), kolesa in
                    podobna vozila s pomožnim motorjem, z bočno
                    prikolico ali brez nje; bočne prikolice

8711 10 000         - Z batnim motorjem in prostornino
                    cilindrov do vključno 50 kubičnih centimetrov

8711 20             - Z batnim motorjem in prostornino cilindrov
                    nad 50 kubičnimi centimetri do vključno 250
                    kubičnimi centimetri:

8711 20 100         - - skuteriji

                    - - drugo, s prostornino cilindrov:

8711 20 910         - - - nad 50 kubičnih centimetrov, do
                    vključno 80 kubičnih centimetrov

8711 20 930         - - - nad 80 kubičnih centimetrov, do
                    vključno 125 kubičnih centimetrov

8711 20 980         - - - nad 125 kubičnih centimetrov, do
                    vključno 250 kubičnih centimetrov

8711 30             - Z batnim motorjem in prostornino cilindrov
                    nad 250 kubičnimi centimetrov do vključno 500
                    kubičnih centimetrov:

8711 30 100         - - s prostornino cilindrov nad 250 kubičnih
                    centimetrov do vključno 380 kubičnih
                    centimetrov

8711 30 900         - - s prostornino cilindrov nad 380 kubičnih
                    centimetrov do vključno 500 kubičnih
                    centimetrov

8711 40 000         - Z batnim motorjem in prostornino cilindrov
                    nad 50 kubičnih centimetrov do vključno 800
                    kubičnih centimetrov

8711 50 000         - Z batnim motorjem in prostornino cilindrov
                    nad 800 kubičnih centimetrov

8711 90 000         - Drugo

8716                Priklopniki in polpriklopniki; druga vozila,
                    nesamovozna; njihovi deli

8716 10             - Priklopniki in polpriklopniki za bivanje
                    ali kampiranje:

8716 10 100         - - zložljivi

                    - - drugi, z maso:

8716 10 910         - - - do vključno 750 kg

8716 10 940         - - - od 750 kg do vključno 1600 kg

8716 10 960         - - - od 1600 kg do vključno 3500 kg

8716 10 990         - - - nad 3.500 kg

                    - Drugi priklopniki in polpriklopniki za
                    prevoz blaga:

8716 31 000         - - priklopniki-cisterne in polpriklopniki-
                    cisterne

8716 39             - - drugi:

8716 39 100         - - - posebej prirejeni za prevoz
                    visokoradioaktivnih snovi

                    - - - drugi:

                    - - - - novi:

8716 39 300         - - - - - polprikolice

                    - - - - - drugi:

8716 39 510         - - - - - - enoosni

8716 39 590         - - - - - - drugi

8716 40 000         - Drugi priklopniki in polpriklopniki

8716 80 000         - Druga vozila

                                                        PRILOGA 2

              SEZNAM BLAGA, ZA KATEREGA SE VREDNOST
           IZVOZA, POD DOLOČENIMI POGOJI, UPOŠTEVA PRI
                  OBLIKOVANJU VIŠINE CARINSKEGA
                           KONTINGENTA

-----------------------------------------------------------------
Tar. št./
oznaka            Poimenovanje
-----------------------------------------------------------------
3208              Premazna sredstva (barve in laki) na osnovi
                  sintetičnih polimerov ali kemično modificiranih
                  naravnih polimerov, dispergiranih ali
                  raztopljenih v nevodnem mediju ...

3208.10           Na osnovi poliestrov

3208.20           Na osnovi akrilnih in vinilnih polimerov

3208.90           Drugo

3214              Kiti (steklarski, za cepljenje idr.) ...

3214.90           Drugo

3506              Pripravljena lepila

3506.91           Sredstva za lepljenje na osnovi kavčuka ali
                  plastičnih mas (vštevši umetne smole)

3810              Preparati za dekapiranje kovinskih površin ...

3917              Cevi in pribor zanje iz plastičnih mas

3917.39           Druge

3920              Druge plošče, listi, filmi ...

3920.99           Iz drugih plastičnih mas

3921              Druge plošče, listi, filmi, folije in trakovi
                  iz plastičnih mas

3921.12           Iz polimerov vinilklorida

3921.13           Iz poliuretanov

3923              Izdelki za prevoz in pakiranje blaga iz
                  plastičnih mas ...

3926              Drugi proizvodi iz plastičnih mas in proizvodi
                  iz drugih materialov

3926.90           Drugo

4008              Plošče, listi, trakovi, palice in profili iz
                  gume, razen iz trde gume

4009              Cevi in upogibne cevi, gumene ...

4009.10           Neojačane in nekombinirane ...

4009.30           Ojačane in kombinirane ...

4009.50           S priborom

4010              Trakovi ali jermeni iz gume za transport ali
                  transmisijo

4011              Nove zunanje pnevmatične gume ...

4011.10           Za osebne avtomobile ...

4011.20           Za avtobuse ali tovornjake ...

4013              Notranje gume (zračnice)

4016              Drugi proizvodi iz gume ali trde gume

4016.91           Talne obloge, pregrinjala in predpražniki

4016.93           Tesnila

5512              Tkanine, ki vsebujejo po masi 85% ali več ...

5515              Druge tkanine iz rezanih sintetičnih vlaken

5516              Tkanine iz rezanih umetnih vlaken

5602              Klobučevina ...

5603              Netkani tekstil ...

5801              Tkanine s fluorom in tkanine iz žaniljske
                  preje ...

5806              Ozke tkanine, razen ...

5806.31           Iz bombaža

5806.32           Iz umetnih ali sintetičnih vlaken

5902              Kord tkanine za avtomobilske plašče ...

5903              Tekstilne tkanine, impregnirane, premazane ...

6001              Žamet, pliš, vštevši materiale ...

6813              Frikcijski materiali in proizvodi iz
                  frikcijskega materiala

7007              Varnostno steklo iz kaljenega ali plastičnega
                  stekla

7009              Steklena ogledala z okvirom ali brez, vštevši
                  tudi vzvratna ogledala

7315              Verige in njihovi deli, iz železa ali jekla

7318              Vijaki, matice ...

7318.15           Drugi vijaki, s svojimi maticami ali podložkami
                  ali brez njih

7318.16           Matice

7318.19           Drugo

7318.2            Proizvodi brez navoja

7320              Vzmeti in peresa iz želez ali jekla

7325              Drugi liti proizvodi iz železa in jekla

7325.99           Drugi

7326              Drugi železni ali jekleni proizvodi

7326.19           Drugi

7326.90           Drugi

7616              Drugi proizvodi iz aluminija

7616.99           Drugo (odlitki)

8201              Ročno orodje, rezače, lopate ...

8202              Ročne žage ...

8203              Pile, rašple, pincete, klešče ...

8204              Navadni in francoski ključi ...

8205              Ročno orodje in priprave ...

8206              Orodje iz dveh ali več tarifnih številk -
                  garniture

8207              Izmenljivo orodje za ročne obdelovalne priprave

8208              Noži in rezila za stroje ali mehanične priprave

8301              Žabice in ključavnice ...

8301.20           Ključavnice za motorna vozila

8302              Okovje in pribor in podobni proizvodi ...

8302.30           Drugo okovje, pribor in podobni proizvodi za
                  motorna vozila

8407              Batni motorji z notranjim zgorevanjem s
                  svečkami

8408              Batni motorji z notranjim zgorevanjem ...

8409              Deli, ki so primerni izključno ...

8413              Črpalke za tekočine ...

8413.19           Druge

8413.30           Črpalke za gorivo, mazanje in hladilne
                  medije ...

8414              Zračne ali vakuumske črpalke ...

8414.40           Zračni kompresorji vgrajeni ...

8414.5            Ventilatorji

8415              Klimatizacijske naprave z ventilatorjem ...

8421              Centrifuge, vštevši centrifuge za ...

8421.2            Naprave za filtriranje in čiščenje tekočin:

8421.3            Naprave za filtriranje in čiščenje plinov:

8456              Stroji za obdelovanje materialov ...

8457              Centri za strojno obdelavo ...

8458              Stružnice za obdelavo kovin

8459              Stroji za obdelavo kovin ...

8460              Obdelovalni stroji za čiščenje, ostrenje ...

8461              Obdelovalni stroji za obdelavo kovin ...

8462              Obdelovalni stroj, vštevši stiskalnice za
                  obdelavo kovin ...

8463              Drugi stroji za obdelavo kovin ...

8466              Deli in pribor, ki so izključno ali
                  pretežno ...

8477              Stroji za obdelavo gume ali plastičnih mas ...

8479              Stroji in mehanične naprave s posebnimi
                  funkcijami ...

8480              Utopi za livarne, modelne plošče ...

8480.49           Druge

8482              Kotalni ležaji

8482.10           Kroglični ležaji

8482.50           Drugi valjčni ležaji

8483              Transmisijske gredi (vštevši odmične gredi ...

8484              Tesnila iz kovinskih listov ...

8485              Deli strojev brez električnih priključkov ...

8485.90           Drugi

8501              Elektromotorji in električni generatorji ...

8501.109          Drugi

8501.319          Drugi

8501.329          Z močjo nad 750 W do 75 kW

8504              Električni transformatorji, statični
                  konvertorji ...

8505              Elektromagneti; trajni magneti

8507              Električni akumulatorji, vštevši separatorje
                  zanje ...

8507.10           Svinčeni akumulatorji za zagon batnih motorjev

8507.20           Drugi svinčeni akumulatorji

8511              Električna oprema za vžiganje in zaganjanje ...

8512              Električna oprema za razsvetljavo ...

8516              Električni pretočni in akumulacijski
                  grelniki ...

8516.80           Električni grelni upori ...

8532              Električni kondenzatorji ...

8533              Električni upori ...

8534              Tiskana vezja

8536              Električni aparati za vklapljanja in
                  izklapljanja

8538              Deli, ki so izključno ali pretežno ...

8538.90           Drugo

8539              Električne žarnice z nitko in električne
                  žarnice za rezelektrenje ...

8544              Izolirana žica, kabli in drugi izolirani
                  električni vodniki ...

8609.00           Kontejnerji (vštevši kontejnerje za transport
                  fluidov ...

8701              Traktorji, cestni vlačilci ...

8701.20           Cestni vlačilci za polpriklopnike

8702              Motorna vozila za javni prevoz potnikov

8703              Osebni avtomobili in druga motorna vozila ...

8704              Motorna vozila za prevoz blaga

8705              Motorna vozila za posebne namene ...

8706.00           Šasije z vdelanimi motorji ...

8707              Karoserije (vštevši kabine) ...

8708              Deli in pribor za motorna vozila ...

8711              Motorna kolesa (vštevši mopede) in podobna
                  vozila s podobnim motorjem ...

8714              Deli in pribor vozil iz tar. št. 8711 do 8713

8716              Priklopniki in polpriklopniki ...

9025              Hidrometri in podobni plavajoči instrumenti ...

9026              Instrumenti in aparati za merjenje ali kontrolo
                  pretoka

9029              Števci vrtljajev, števci proizvodnje,
                  taksimetri ...

9032              Instrumenti in aparati za avtomatično
                  regulacijo

9401              Sedeži ...

9401.20           Sedeži za motorna vozila

9401.90           Drugi (prevleke za avtomobilske sedeže iz
                  tekstila in umetnega usnja)

Opomba:

Če je navedeno samo poglavje carinske tarife ali štirimestna
tarifna številka, se upošteva vse blago, ki ga zajema navedena
tarifna številka; če pa je poleg štirimestne tarifne številke
navedena še večmestna tarifna oznaka, se upošteva le blago iz te
izrecno navedene tarifne oznake.

                                                       PRILOGA 3

-----------------------------------------------------------------
Tar. ozn.         Poimenovanje
-----------------------------------------------------------------

2505              Pesek, naravni, vseh vrst, barvan ali nebarvan,
                  razen kovinonosnega peska iz 26. poglavja

2505.90           drug pesek:

                  Ex.:

                  eruptivni material za proizvodnjo asfalta

2517              Prodniki, gramoz, lomljen ali drobljen kamen,
                  ki se navadno uporabljajo kot agregati za
                  beton, za nasipanje cest in železniških prog
                  ter za druga nasipanja, debeli gramoz, vštevši
                  termično obdelan; makadam iz žlindre, troske
                  ali podobnih industrijskih odpadkov, vštevši
                  tudi mešane z materiali iz prvega dela te
                  tarifne številke; ter makadam; drobljenec,
                  odlomki in prah iz kamna iz tar. št. 25.15 ali
                  25.16, vštevši termično obdelane:

2517.10           - Prodniki, gramoz, lomljeni ali zdrobljeni
                  kamen, ki se uporabljajo kot agregati za beton,
                  za nasipanje cest ali železniških prog in
                  za druga nasipanja, debeli in drobni gramoz,
                  vštevši termično obdelane

                  Ex.:

                  - eruptivni drobljenec

2517.4            Drobljenec, odlomki in prah iz kamna...:

2517.49           Ex.:

                  - eruptivni agregati

2713.20           Naftni bitumen

2714              Bitumen in asfalt, naravni; bituminozni in
                  oljni skrilavci in terpesek; asfaltiti in
                  asfaltne kamnine

2714.10           bitumen

2715              Bitumenske mešanice na osnovi naravnega
                  asfalta, naravnega bitumena iz nafte,
                  mineralnega katrana in mineralne katranske
                  smole (npr. bituminozni kit, cutback):

2715.001          - Bitumenske emulzije

                  Ex.:

                  - bitumenske emulzije iz polimernih
                  modificiranih bitumnov

3209              Premazna sredstva (barve in laki) na osnovi
                  sintetičnih polimerov ali kemično modificiranih
                  naravnih polimerov, dispergiranih ali
                  raztopljenih v vodni sredini

3209.90           Ex:

                  - barve za horizontalno signalizacijo

3602.00           Pripravljena razstreliva razen smodnika

3603.00           Počasi goreče vžigalne vrvice; detonirne
                  vrvice; udarne in razstrelilne kapice;
                  vžigalniki; električni detonatorji

3603.001          Detonirajoče vžigalne vrvice

3603.009          Neelektrični sestavljen inicialni komplet, ki
                  sestoji iz vžigalne cevke in detonatorja s
                  povezovalnimi elementi ali brez njih; drugo

                  Ex.:

                  - električni vžigalniki

3823              Industrijske monokarboksilne maščobne kisline:

3823.19           Ex.:

                  - za izboljšanje bitumna

3824              Pripravljena vezivna sredstva za livarske
                  forme in livarska jedra, kemični proizvodi in
                  preparati kemične industrije in sorodnih
                  industrij (vštevši tudi tiste, ki so
                  sestavljeni iz mešanic naravnih proizvodov), ki
                  niso omenjeni in ne zajeti na drugem mestu,
                  preostali proizvodi kemične industrije ali
                  sorodnih industrij, ki niso omenjeni in ne
                  zajeti na drugem mestu:

3824.40           Pripravljeni aditivi za cemente, malte ali
                  betone:

                  Ex.:

                  - emaco

                  - betosan

                  - premazi za beton

3824.90           Ex.

                  - epoksi trdilec

3902              Polimeri propilena ali drugih olefinov, v
                  primarnih oblikah

3902.10           Polipropilen:

                  Ex.:

                  dodatki iz polipropilena za proizvodnjo asfalta

3902.30           Kopolimeri propilena:

                  Ex.:

                  dodatki iz kopolimeri propilena za proizvodnjo
                  asfalta

3907              Poliacetili, drugi polietri in epoksidne smole,
                  v primarnih oblikah; polikarbonati, alkidne
                  smole, polialilestri in drugi poliestri, v
                  primarnih oblikah:

3907.30           - epoksidne smole

3919              Samolepilne plošče, listi filmi, folije,
                  trakovi in druge podobne oblike iz plastičnih
                  mas, vštevši tudi tiste v zvitkih:

3919.10           - V zvitkih širokih do 20 cm:

                  Ex.:

                  - elastomerni izolacijski materiali

3920              Druge plošče, listi, filmi, folije in trakovi
                  iz plastičnih mas, ki nimajo celičaste
                  strukture, neojačeni, nelaminirani, brez
                  podloge, ali ki niso kombinirani z drugimi
                  materiali:

3920.10           Ex.:

                  PVC folije za uporabo na avtocestah

3920.42           - - gibki

                  Ex.:

                  - PVC hidroizolacijska folija

3920.99           - - iz drugih plastičnih mas

                  Ex.:

                  - nopen (gumbičasta) folija

3921              Druge plošče, listi, filmi, folije in trakovi
                  iz

3921.11           Ex.:

                  folije in trakovi iz polimerov stirena za
                  uporabo na avtocestah

3925              Gradbeni proizvodi za vgraditev iz plastičnih
                  mas, ki niso navedeni in ne zajeti na drugem
                  mestu

3925.90           Ex.:

                  folije za izolacijo in zaščito tunelov

3926              Drugi proizvodi iz plastičnih mas in proizvodi
                  iz drugih materialov iz tar. št. 30.01 do
                  30.14:

3926.909          - - - drugo:

                  Ex.:

                  - PVC podložke

4011              Nove zunanje pnevmatične gume (plašči),
                  vštevši tubeless gume:

4011.99           - - druge:

                  Ex.:

                  - avtoplašči za gradbene stroje

6807              Proizvodi iz bitumna ali iz podobnih materialov
                  (npr. iz bitumna iz nafte ali iz premogove
                  katranske smole)

6807.10           Ex.:

                  - bitumenski trakovi

7213              Vroče valjana žica, v kolutih, iz železa ali
                  nelegiranega jekla

7213.10           - z vdolbinami, rebri, žlebovi ali drugimi
                  deformacijami, nastalimi med valjanjem

7214              Palice iz železa in nelegiranega jekla, samo
                  kovane, vroče valjane, vroče vlečene ali vroče
                  ekstrudirane, vštevši tiste, ki so zvite po
                  valjanju:

7214.20           - Z vtiski, rebri, žlebovi in drugimi
                  deformacijami, nastalimi med valjanjem

                  Ex.:

                  - gladke ali rebraste palice iz železa ali
                  nelegiranega jekla, zakrivljene na enem ali
                  obeh koncih

7214.911          betonsko železo in jeklo (ki vsebuje manj kot
                  0,25% ogljika)

7214.99           betonsko železo in jeklo

7217              Hladno vlečena žica iz železa ali nelegiranega
                  jekla

7217.90           Ex.:

                  - žica za prednapeti beton

7303.00           Cevi in votli profili iz litega železa

                  Ex.:

                  - litoželezne cevi

7304              Cevi in votli profili iz celega, iz železa
                  (razen litega železa) ali jekla:

                  Ex.:

                  - zaščitne cevi za izdelavo profilov

                  - vrtalno drogovje

7308              Konstrukcije (razen montažnih zgradb iz tar.
                  št. 94.06) in deli konstrukcij (npr. mostovi in
                  mostne sekcije, vrata za zapornice, stolpi,
                  predelčni stebri, strehe, strešna ogrodja,
                  vrata in okna ter okviri zanje, pragovi za
                  vrata, roloji, ograje in stebri), iz železa ali
                  jekla; pločevine, palice, profili, cevi in
                  podobno, pripravljeni za uporabo v
                  konstrukcijah, iz železa ali jekla:

7308.90           Ex.:

                  - kovinski loki

7312              Vpredena žica, vrvi in kabli, pleteni trakovi
                  ipd., iz železa ali jekla, ki niso električno
                  izolirani

7312.109          Ex.:

                  - kabli za prednapenjanje

7316 00 000       Kavlji (sidra), kljuke in njihovi deli, iz
                  železa ali jekla

                  Ex.:

                  - sidra

7326              Drugi železni ali jekleni proizvodi:

7326.90           Ex.:

                  - kovinske vezi

                  - sidra

                  - izlivniki, mozniki

                  - diletacije

7610              Konstrukcije in deli konstrukcij

                  Ex.:

                  - tunelski opaži

                  - sistemski opaži za gradnjo objektov

                  - sistemska oprema za gradnjo z montažnimi
                  elementi

8412              Drugi pogonski stroji in motorji:

8412.29           Ex.:

                  - hidravlika

8413              Črpalke za tekočine, z merilnimi napravami
                  ali brez njih; elevatorji za tekočine

                  Ex.:

                  - črpalke za beton

                  - črpalke za vodo

                  - črpalke za mulj

8414              Zračne ali vakuumske črpalke, zračni ali
                  plinski kompresorji in ventilatorji;
                  ventilacijske ali recirkulacijske nape z
                  vgrajenim ventilatorjem, vključno s tistimi, ki
                  imajo filtre

                  Ex.:

                  - kompresorji

                  - deli za črpalke in kompresorje, ki so
                  navedeni v tem seznamu

8424              Mehanske naprave (na ročni pogon ali brez
                  njega) za brizganje, razprševanje ali pršenje
                  tekočin ali prahu; gasilski aparati, napolnjeni
                  ali nenapolnjeni; brizgalne pištole in podobne
                  naprave; stroji za brizganje pare ali peska in
                  podobni stroji za brizganje s curkom

                  Ex.:

                  - naprave za brizganje betona

                  - naprave za injeciranje

8425              Škripčevja in škripci; vodoravni in navpični
                  vitli; dvigala za velike tovore z majhno dvižno
                  višino

                  Ex.:

                  - vitli

                  - dvigala za težke tovore

                  - dvigala za izdelavo pilotov

8429              Buldožerji, angledozerji, grejderji,
                  ravnalniki, skreperji, bagri, nakladalniki z
                  lopato, stroji za nabijanje in cestni valjarji,
                  samovozni

8429.1            buldožerji in angledozerji

8429.20           grejderji in ravnalniki

8429.30           skreperji

8429.40           stroji za nabijanje in cestni valjarji

8429.5            bagri in nakladalniki

8430              Drugi stroji za ravnanje, strganje,
                  izkopavanje, nabijanje, kopanje ali vrtanje
                  zemlje, mineralov ali rud; ovni in stroji za
                  izdiranje pilotov; snežni plugi in snežni
                  odmetalniki

8430.10           ovni in stroji za izdiranje pilotov

8430.3            stroji za spodrezavanje kamnin in stroji za
                  prebijanje predorov

8430.4            drugi stroji za vrtanje

8430.6            drugi stroji, nesamovozni

8431              Deli primerni za uporabo izključno ali pretežno
                  s stroji iz tar. št. 84.25 do 84.30:

8431.4            Ex.:

                  deli za stroje iz tar. št. 84.29 in 84.30, ki
                  so navedeni v tem seznamu

8544              Izolirna žica (vštevši lakirano žico in
                  anodizirano žico), kabli (vštevši koaksialne
                  kable) in drugi izolirani električni vodniki, s
                  konektorjem ali brez njega; kabli iz optičnih
                  vlaken, izdelani iz posamično oplaščenih
                  vlaken, kombinirani z električnimi vodniki ali
                  ne, s konektorjem ali brez njega:

8544.592          - - - izolirani s plastičnimi masami

                  Ex.:

                  - žice in kabli za povezovanje minskih polj

                  - električni kabli za tunele

8464              Stroji za obdelavo kamna, keramike, betona,
                  azbesta, cementa in podobnih mineralnih
                  materialov ali za hladno obdelavo stekla:

8464.109          strojne žage za druge materiale

8464.209          stroji za brušenje in poliranje drugih
                  materialov

                  Ex.:

                  - aparat za brušenje betonskih preizkušancev

8474              Stroji za sortiranje, presejevanje, separacijo,
                  pranje drobljenje, mletje, mešanje itd.:

                  Ex.:

                  - separacije

                  - betonarne

                  - asfaltne baze

                  - oprema za železokovnice

8479              Stroji in mehanične naprave s posebnimi
                  funkcijami, ki niso omenjeni in ne zajeti an
                  drugem mestu v tem poglavju:

8479.10           Ex.:

                  - asfaltni finišerji

                  - betonski finišerji

                  - rezkarji

                  - stroji za obeleževanje cest

                  - žerjavi

8479.9            Ex.:

                  deli za opremo iz tarifne številke 8479, ki je
                  navedena v tem seznamu

8502              Električni generatorski agregati in rotacijski
                  konvertorji (pretvorniki):

                  Ex.:

                  - električni generatorski agregati za uporabo
                  v gradbeništvu

8543              Električni stroji in aparati s posebnimi
                  funkcijami, ki niso omenjeni in ne zajeti na
                  drugem mestu v tem poglavju:

8543.40           Ex.:

                  - vžigalni strojčki za miniranje

8543.81           Ex.:

                  - vžigalni strojčki za miniranje

8543.89           Ex.:

                  - vžigalni strojčki za miniranje

8701              Traktorji, cestni vlačilci za polpriklopnike in
                  druga vlečna vozila (razen tistih iz tar. št.
                  8709)

8701.20           - cestni vlačilci za polpriklopnike

8704              Motorna vozila za prevoz blaga:

8704.10           samorazkladalna (dumperji - prekucniki),
                  konstruirana za delo izven cestnega omrežja

                  Ex.:

                  - dumperji

                  - kiperji

                  - kiperji z izolacijo

8704.23           Ex.:

                  - šasija s kabino za kiper

8705              Motorna vozila za posebne namene (npr.:
                  samonakladalna vozila za prevoz vozil z
                  okvarami, vozila z dvigali, gasilska vozila,
                  vozila z vgrajenimi betonskimi mešalniki,
                  vozila za čiščenje cest, vozila za škropljenje
                  ali posipavanje, mobilne delavnice, mobilne
                  radiološke enote), razen motornih vozil, ki so
                  konstruirana predvsem za prevoz potnikov ali
                  blaga

8705.10           vozila z dvigali

8705.20           premični vrtalni stolpi

8705.40           vozila z vgrajenimi betonskimi mešalniki

8705.90           Ex.:

                  - za prevoz eksploziva

8716              Priklopniki in polpriklopniki; druga vozila,
                  nesamovozna; njihovi deli

8716.3            Ex:

                  priklopniki, polpriklopniki za prevoz gradbenih
                  materialov

8716.80           Ex:

                  druga vozila za prevoz gradbenih materialov

                  - izlivniki, mozniki

                  - diletacije

9015              Geodetski (vštevši fotogrametrijske),
                  hidrografski, oceanografski, hidrološki in
                  geofizikalni instrumenti in aparati, razen
                  kompasov; daljinometri:

9015.80           Ex.:

                  - geofizikalni instrumenti in naprave (merilne
                  sonde, karotaže, seizmografi itd.)

9015.90           Ex.:

                  - deli in pribor za geofizikalne instrumente in
                  aparate

9022              Rentgenski aparati in aparati z alfa, beta ali
                  gama žarki za medicinsko, kirurško,
                  zobozdravniško, veterinarsko ali drugo uporabo,
                  vštevši aparate za radiografijo ali
                  radioterapijo, rentgenske cevi in drugi
                  generatorji rentgenskih žarkov,
                  visokonapetnostni generatorji, komandne plošče
                  in komandne mize, zasloni, mize, stoli in
                  podobno za preiskovanje in zdravljenje:

9022.19           Ex.:

                  - rentgenski aparati za drugo uporabo za
                  ugotavljanje zvezanosti armirano-betonskih
                  kolov

9022.29           Ex.:

                  - sonde za meritve gostote in vlage zemljin in
                  asfaltov

9024              Stroji in aparati za preizkušanje trdote,
                  natezne trdnosti ali trdnosti na tlak,
                  elastičnosti ali drugih mehanskih lastnosti
                  materiala (npr. kovin, lesa, tekstilnega
                  materiala, papirja, plastične mase):

9024.80           Ex.:

                  - trgalni stroj za preiskavo hidroizolacijskih
                  trakov

                  - hidravlična stiskalnica

9027              Instrumenti in aparati za fizikalne in kemične
                  analize (npr. polarimetri, refraktometri,
                  spektrometri, aparati za analizo plina ali
                  dima) instrumenti in aparati za merjenje in
                  kontrolo viskoznosti, poroznosti, ekspanzije,
                  površinske napetosti in podobno; instrumenti in
                  aparati za kalorimetrijska, akustična in
                  fotometrijska merjenja ali kontrolo (vštevši
                  ekspozimetre); mikrotomi:

9027.80           Ex.:

                  - dinamična plošča za ugotavljanje zbitosti
                  tamponov

9031              Instrumenti aparati in stroji za merjenje ali
                  kontrolo, ki niso omenjeni in ne zajeti na
                  drugem mestu v tem poglavju; projektorji
                  profilov:

9031.80           Ex.:

                  - aparat za meritve drsnosti asfaltnih in
                  betonskih preizkušancev


OPOMBA:

Če je v prilogi 3 navedena le 4-mestna tarifna oznaka se upošteva
vse blago, ki ga zajema navedena tarifna oznaka.

Če so poleg 4-mestne tarifne oznake navedene še večmestne tarifne
oznake, se upošteva le blago iz te izrecno navedene tarifne
oznake.

Če je v okviru tarifne oznake navedeno le določeno blago z oznako
"Ex." se šteje, da predmet uredbe ni vse blago, ki se razvršča v
to tarifno oznako ampak le izrecno navedeno blago.


AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti