Uradni list

Številka 56
Uradni list RS, št. 56/1995 z dne 4. 10. 1995
Uradni list

Uradni list RS, št. 56/1995 z dne 4. 10. 1995

Kazalo

2648. Pravilnik o potrdilih o uvrstitvi blaga v nomenklaturo carinske tarife, stran 4499.

Na podlagi sedmega odstavka 7. člena carinskega zakona (Uradni list RS, št. 1/95 in 28/95) in 99. člena zakona o upravi (Uradni list RS, št. 67/94) izdaja minister za finance
P R A V I L N I K
o potrdilih o uvrstitvi blaga v nomenklaturo carinske tarife
1. člen
(vsebina)
Ta pravilnik določa postopek izdajanja potrdil o uvrstitvi blaga v nomenklaturo carinske tarife, prenehanje njihove veljavnosti, način uporabe ter določitev nadomestila za izdajanje teh potrdil.
2. člen
(zahtevek)
(1) Potrdila o uvrstitvi blaga v nomenklaturo carinske tarife (v nadaljevanju: potrdilo) izdaja Carinska uprava Republike Slovenije (v nadaljevanju: carinska uprava) na podlagi pisnega zahtevka. Za vsako vrsto blaga mora biti vložen samostojen zahtevek.
(2) V zahtevku iz prejšnjega odstavka morajo biti navedeni podatki o vložniku zahtevka ter bodočem imetniku potrdila ter vsi podatki, na podlagi katerih je mogoče nedvomno ugotoviti, za kakšno vrsto blaga gre, zlasti pa:
(a) običajno originalno trgovsko ime in zaščitni znak blaga,
(b) kakovost in namen uporabe blaga,
(c) natančen opis blaga, ki omogoča njegovo identifikacijo in njegovo uvrstitev v nomenklaturo carinske tarife,
(d) sestavo blaga ter metode, na podlagi katerih je bila takšna sestava ugotovljena,
(e) predlog postavke carinske nomenklature, ki bi lahko prišla v poštev,
(f) kateri podatki iz zahtevka ali prilog se morajo obravnavati kot zaupni.
(g) državo porekla in proizvajalca blaga,
(h) državo, iz katere se blago uvaža.
(3) Zahtevku iz prvega odstavka tega člena morajo biti glede na okoliščine posameznega primera priloženi:
(a) vzorci blaga,
(b) prospekti,
(c) tehnična dokumentacija o blagu,
(d) fotografije blaga,
(e) risbe,
(f) skice ali
(g) drugi dokumenti, ki so nujni za uvrstitev blaga v nomenklaturo carinske tarife.
(4) Priloge iz prejšnjega odstavka ter njihov uradni prevod, če so originali v tujem jeziku, mora vložnik zahtevka predložiti v dveh istovrstnih izvodih.
(5) Carinska uprava lahko zahteva od vložnika zahtevka da predloži dodatne podatke ali dokumente, ki so potrebni za odločitev o uvrstitvi blaga v nomenklaturo carinske tarife.
3. člen
(dodatna preverjanja)
(1) Če je za uvrstitev blaga v carinsko nomenklaturo, potrebna kemično-fizikalno-tehnološka ali kakšna druga preiskava blaga, ki je ni mogoče opraviti v carinskem laboratoriju, pošlje carinska uprava vzorce blaga ustrezni strokovni organizaciji, da opravi potrebne preiskave.
(2) Carinska uprava pošlje vzorce blaga organizaciji v skladu s prejšnjim odstavkom, ko dobi predhodno pisno privolitev vložnika zahtevka, da bo nosil stroške preiskave.
4. člen
(rok za izdajo potrdila)
(1) Postopek za izdajo potrdila je hiter in praviloma ni daljši od enega meseca od dneva vložitve popolnega pisnega zahtevka.
(2) V izjemnih primerih, predvsem če so potrebne dodatne preiskave se rok iz prejšnjega odstavka lahko podaljša.
(3) Če carinska uprava ne izda potrdila v treh mesecih od dneva vložitve popolnega pisnega zahtevka, obvesti vložnika zahtevka o razlogih, zaradi katerih potrdilo še ni bilo izdano in navede okvirni rok, kdaj lahko vložnik pričakuje, da bo potrdilo izdano.
5. člen
(izdaja potrdila)
(1) Carinska uprava izda potrdilo na obrazcu, ki je v prilogi 1 tega pravilnika in je njegov sestavni del. Za vsako vrsto blaga se izda posebno potrdilo.
(2) Carinska uprava izda potrdilo v dveh izvodih, od katerih enega dobi vložnik zahtevka, drugega, skupaj z vso dokumentacijo in vzorci, pa obdrži carinska uprava.
(3) Pri izdaji potrdil carinska uprava posebej pazi na to, da ni za istovrstno blago izdanih več različnih potrdil. V primeru, da ugotovi, da je v uporabi več različnih potrdil za istovrstno blago, nemudoma sprejme potrebne ukrepe, da zagotovi enotno uporabo nomenklature carinske tarife.
6. člen
(ugovor zoper potrdilo)
(1) Vložnik zahtevka, ki ne soglaša z izdanim potrdilom, lahko v roku 15 dni od dneva vročitve potrdila vloži pisni ugovor pri carinski upravi.
(2) Carinska uprava odloči o ugovoru na podlagi dokumentacije, na podlagi katere je bilo potrdilo izdano, lahko pa zahteva predložitev dodatnih dokumentov in podatkov.
(4) Carinska uprava odloči o ugovoru z odločbo, zoper katero je mogoča pritožba. O pritožbi odloča ministrstvo, pristojno za finance.
7. člen
(zavezujoči značaj potrdila)
Potrdilo je zavezujoče za carinske organe v carinskem postopku samo glede razvrstitve blaga v nomenklaturo carinske tarife, vendar le za carinske postopke, ki jih carinski organi vodijo z imetnikom potrdila, v katerih se imetnik potrdila sklicuje nanj in ki se začnejo po dnevu izdaje potrdila.
8. člen
(uporaba izdanih potrdil)
(1) Imetnik potrdila pri carinskem organu, pri katerem se sklicuje na potrdilo, predloži njegov original na vpogled.
(2) Imetnik potrdila se lahko sklicuje na izdano potrdilo le, če carinskim organom dokaže, da deklarirano blago v vseh pogledih ustreza blagu, opredeljenem v potrdilu.
9. člen
(prenehanje veljavnosti potrdila)
(1) V skladu s petim odstavkom 7. člena carinskega zakona potrdilo, ne glede na rok veljavnosti, preneha veljati:
1. v primeru spremembe predpisov - na dan uveljavitve sprememb;
2. v primeru spremembe uradnega tolmačenja nomenklature v skladu s točko (b) petega odstavka 7. člena carinskega zakona - z dnem objave spremembe nomenklature v Uradnem listu Republike Slovenije;
3. v primeru preklica, spremembe ali umika potrdila - z dnem vročitve obvestila o preklicu, spremembi ali umiku potrdila imetniku le-tega.
(2) V primerih iz 2. oziroma 3. točke prejšnjega odstavka se lahko imetnik potrdila sklicuje na potrdilo še tri mesece po dnevu, ko potrdilo neha veljati, če je še pred omenjeno spremembo, preklicem ali umikom potrdila sklenil kupoprodajno pogodbo za blago, na katerega se nanaša potrdilo na podlagi uvrstitve blaga v določeno tarifno številko nomenklature carinske tarife. V nobenem primeru pa se imetnik potrdila ne more sklicevati na potrdilo po dnevu, ki je v potrdilu naveden kot končni rok veljavnosti potrdila.
10. člen
(podaljšanje veljavnosti potrdila)
(1) Carinska uprava lahko na podlagi zahtevka imetnika potrdila podaljša veljavnost potrdila, če se ni spremenil nobeden od podatkov, na podlagi katerih je bilo prvotno potrdilo izdano.
(2) V primeru iz prejšnjega odstavka carinska uprava odloči o podaljšanju z uradnim zaznamkom na originalu potrdila in kopiji, ki jo obdrži v skladu z drugim odstavkom 5. člena tega pravilnika.
11. člen
(nadomestilo za izdajanje potrdil)
(1) Za pokrivanje stroškov, ki so nastali z izdajo potrdila mora vložnik zahtevka plačati nadomestilo v znesku 10.000 SIT.
(2) Vložniku zahtevka ni treba plačati nadomestila iz prejšnjega odstavka, če zahteva le podaljšanje veljavnosti potrdila v skladu z 10. členom tega zakona.
(3) Znesek iz prvega odstavka tega člena mora vložnik zahtevka vplačati na račun Carinske uprave Republike Slovenije najkasneje ob vložitvi zahtevka.
(4) Sredstva iz prvega odstavka tega člena so prihodek proračuna RS.
(5) Stroški dodatnih preverjanj iz 3. člena tega pravilnika se plačujejo posebej.
12. člen
(uporaba dosedanjih potrdil)
Potrdila, ki jih je carinska uprava izdajala do uveljavitve tega pravilnika, lahko imetniki uporabljajo še naprej, do izteka njihove veljavnosti.
13. člen
(uveljavitev)
Ta pravilnik začne veljati 1. januarja 1996.
Št. 418-72/95
Ljubljana, dne 22. septembra 1995.
Mitja Gaspari l. r.
Minister
za finance

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti