Uradni list

Številka 11
Uradni list RS, št. 11/1991 z dne 30. 8. 1991
Uradni list

Uradni list RS, št. 11/1991 z dne 30. 8. 1991

Kazalo

464. Uredba o priznanjih organov za notranje zadeve, stran 420.

Na podlagi tretjega odstavka 109. člena zakona o notranjih zadevah (Uradni list SRS, št. 28/80, 38/88, 27/89 in Uradni list Republike Slovenije, št. 19/91) izdaja Izvršni svet Skupščine Republike Slovenije
UREDBO
o priznanjih organov za notranje zadeve
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Priznanja organov za notranje zadeve (v nadaljnjem besedilu: priznanja) se podeljujejo delavcem organov za notranje zadeve, organizacijskim enotam Ministrstva za notranje zadeve in uprav za notranje zadeve, ter postajam milice.
Priznanja organov za notranje zadeve se podeljujejo tudi podjetjem, drugim organizacijam, državnim organom, družbenopolitičnim skupnostim, krajevnim skupnostim, društvom, samostojnim obrtnikom in občanom za širjenje varnostne kulture, za zasluge in prispevek k razvijanju in krepitvi varnosti, za pomoč organom za notranje zadeve ali za sodelovanje in nudenje pomoči v posameznih varnostnih akcijah organov za notranje zadeve.
II. VRSTE PRIZNANJ
2. člen
Priznanja organov za notranje zadeve so: statua organov za notranje zadeve, plaketa organov za notranje zadeve, znak »HRABRO DEJANJE«, zlati, srebrni in bronasti znak »ZASLUGE ZA VARNOST« in pisna pohvala.
1. Statua organov za notranje zadeve
3. člen
Statua organov za notranje zadeve (v nadaljnjem besedilu: statua) je iz brona in simbolizira delo organov za notranje zadeve. Upodablja skupino ljudi, od katerih eden drži v rokah grb Republike Slovenije kot simbol državne pripadnosti, drugi drži tehtnico kot simbol pravice in tretji drži baklo, kot simbol svobode.
4. člen
Statua se podeljuje podjetjem, drugim organizacijam, državnim organom, družbenopolitičnim skupnostim, krajevnim skupnostim, društvom, samostojnim obrtnikom, občanom, delavcem organov za notranje zadeve in organizacijskim enotam Ministrstva za notranje zadeve za posebne zasluge pri širjenju varnostne kulture, razvoju in krepitvi varnosti, razvoju in napredku organov za notranje zadeve, utrjevanju organizacije ali posameznih služb organov za notranje zadeve ali za izredne in izjemne uspehe pri delu na področju varnosti.
5. člen
S statuo se posamezniku podeli tudi zlata simbolična značka s posebno listino.
2. Plaketa organov za notranje zadeve
6. člen
Plaketa organov za notranje zadeve (v nadaljnjem besedilu: plaketa) je iz brona upodobljen relief statue organov za notranje zadeve.
7. člen
Plaketa se podeli podjetjem, drugim organizacijam, državnim organom, družbenopolitičnim skupnostim, krajevnim skupnostim, društvom, samostojnim obrtnikom in občanom za posebno uspešno delo pri krepitvi varnosti na območju Republike Slovenije.
Plaketa se podeli organizacijski enoti ali delavcu organov za notranje zadeve za izredne delovne uspehe ali dolgoletno uspešno organizacijsko in strokovno delo v organih za notranje zadeve.
8. člen
S plaketo se posamezniku podeli tudi srebrna simbolična značka s posebno listino.
3. Znak »HRABRO DEJANJE«
9. člen
Znak »HRABRO DEJANJE« je okrogle oblike s premerom 35 mm, na katerem je upodobljena slovenska nacionalna zastava, ki valovi v obliki Triglava. Na zgornji polovici oboda znaka je napis »HRABRO DEJANJE«, v spodnji polovici oboda znaka je upodobljenih dvanajst simboliziranih lipovih listov. Napis, nacionalna zastava, simbolizirani lipovi listi in rob medalje so reliefno upodobljeni.
Na hrbtni strani znaka je napis: »PRIZNANJE ORGANOV ZA NOTRANJE ZADEVE«.
Znak visi na traku modro-rumene barve, ki je zložen v obliki enakostraničnega trikotnika s stranicami 35 mm.
Namesto znaka se lahko nosi trak (priponka) širine 10 mm in dolžine 30 mm modro-rumene barve. Rumena barva poteka preko sredine priponke pod kotom 45 stopinj in v dolžini 10 mm.
10. člen
Znak »HRABRO DEJANJE« se podeli delavcu organov za notranje zadeve, ki se je pri opravljanju nalog organov za notranje zadeve posebno izkazal z osebno hrabrostjo in požrtvovalnostjo pri reševanju ljudi in premoženja ter je pri tem izpostavljal v nevarnost svoje življenje.
11. člen
Znak »HRABRO DEJANJE« se lahko podeli tudi občanu, ki se je posebno izkazal z osebno hrabrostjo in požrtvovalnostjo pri reševanju ljudi, premoženja ali pomoči organom za notranje zadeve.
12. člen
Znak »HRABRO DEJANJE« je priznanje, ki se podeljuje z znakom, trakom in s posebno listino.
4. Znak »ZASLUGE ZA VARNOST«
13. člen
Znak »ZASLUGE ZA VARNOST« je okrogle oblike s premerom 35 mm, na katerem je upodobljen relief statue organov za notranje zadeve. Na vrhu zgornje polovice pod robom je napis: »ZASLUGE ZA VARNOST«. Napis je reliefno upodobljen.
Na hrbtni strani znaka je napis: »PRIZNANJE ORGANOV ZA NOTRANJE ZADEVE«.
Znaki »ZASLUGE ZA VARNOST« so zlati, srebrni in bronasti.
Zlati znak visi na traku zlato-modre barve, srebrni znak na traku belo-modre barve in bronasti znak na traku bronasto-modre barve. Trak je zložen v obliki enakostraničnega trikotnika s stranicami 35 mm.
Namesto znaka se lahko nosi trak (priponka) v obliki pravokotnika s stranicami 30 mm x 10 mm, ki je obarvana v barvah traku, na katerega je pripet znak. Priponka je obarvana tako, da je polovica obarvana v barvi znaka (zlata, srebrna, bronasta) druga polovica pa v modri barvi. Barvi se na sredini priponke združita pod kotom 45 stopinj.
14. člen
Zlati znak se dodeli delavcu organov za notranje zadeve, ki ima pomembne zasluge za varnost ali je večkrat dosegel pomembne uspehe pri izvrševanju nalog.
Srebrni znak se podeli delavcu organov za notranje zadeve, ki je prispeval k razvoju, in krepitvi varnosti ali je dosegel izredne uspehe pri izvrševanju nalog.
Bronasti znak se podeli delavcu organov za notranje zadeve, ki je dosegel pomembne uspehe pri izvrševanju nalog.
15. člen
Posamezni znaki »ZASLUGA ZA VARNOST« se lahko podelijo tudi za enkratni izredni uspeh, ki ga je delavec dosegel pri opravljanju nalog organov za notranje zadeve. Vrsta znaka je odvisna od pomembnosti naloge, ki jo je delavec opravil.
16. člen
Posamezni znaki »ZASLUGE ZA VARNOST« se lahko podelijo tudi podjetjem, drugim organizacijam, državnim organom, družbenopolitičnim skupnostim, krajevnim skupnostim, društvom, samostojnim obrtnikom in občanom za zasluge pri krepitvi varnosti ali nudenju pomoči organom za notranje zadeve.
17. člen
Znak je priznanje, ki se podeljuje z znakom, trakom in s posebno listino.
5. Pisna pohvala
18. člen
Pisna pohvala je listina z vtisnjenim grbom Republike Slovenije. V zgornji polovici je napis »PISNA POHVALA«. Pod napisom je napisano ime in priimek delavca in. razlog, zaradi katerega se podeljuje. V spodnjem delu pohvale je na levi strani datum izdaje, na desni strani pa podpis ministra za notranje zadeve.
19. člen
Pisna pohvala se podeli delavcu ali organizacijski enoti organov za notranje zadeve za zasluge pri razvoju in napredku posamezne službe ali za dosežene uspehe pri delu.
III. POSTOPEK ZA PODELJEVANJE PRIZNANJ
20. člen
Na podlagi razpisa za priznanja, ki ga objavi vsako leto Ministrstvo za notranje zadeve, dajejo predloge za podelitev priznanj predstojniki temeljnih in samostojnih organizacijskih enot Ministrstva za notranje zadeve, Izobraževalnega centra organov za notranje zadeve in uprav za notranje zadeve, na pobude predstojnikov notranjih organizacijskih enot.
Razpis iz prejšnjega odstavka mora vsebovati obrazložitev meril za podeljevanje priznanj in rok, v katerem je treba predloge dostaviti komisiji.
Predloge za podelitev priznanja znaka »HRABRO DEJANJE« dajo predstojniki iz prvega odstavka tega člena neposredno po doseženem uspehu.
21. člen
V predlogu iz prvega in tretjega odstavka prejšnjega člena morajo biti navedene okoliščine, ki upravičujejo podelitev priznanja.
22. člen
Priznanja podeljuje minister za notranje zadeve. Priznanje se podeljuje praviloma ob prazniku organov za notranje zadeve, ob državnih praznikih in neposredno po doseženih uspehih.
Priznanja se podeljujejo na svečani način.
23. člen
Minister za notranje zadeve imenuje komisijo za pripravo predlogov za podelitev priznanj.
Komisija pripravi razpis za podelitev priznanj in skrbi, da se kriteriji za podeljevanje priznanj uporabljajo enotno in v skladu z osnovnimi kriteriji, določenimi v tej uredbi.
24. člen
Če delavec organov za notranje zadeve ali druga oseba izpolni pogoje za podelitev priznanja, pa umre pred podelitvijo, se podeli priznanje zanj njegovi ožji družini.
25. člen
Znak priznanja sme nositi samo tisti, kateremu je bilo priznanje podeljeno.
Znak priznanja se nosi na levi strani prsi ob praznikih in drugih slovesnostih.
IV. EVIDENCA
26. člen
Evidenco o podeljenih priznanjih vodi Ministrstvo za notranje zadeve Republike Slovenije.
V. KONČNI DOLOČBI
27. člen
Z dnem, ko začne veljati ta uredba, preneha veljati uredba o priznanjih organov za notranje zadeve (Uradni list SRS, št. 25/ 81).
28. člen
Ta uredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 170-05/91-4/1-8
Ljubljana, dne 22. avgusta 1991.
Izvršni svet
Skupščine Republike Slovenije
Predsednik
Lojze Peterle l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti