Uradni list

Številka 30
Uradni list RS, št. 30/2012 z dne 26. 4. 2012
Uradni list

Uradni list RS, št. 30/2012 z dne 26. 4. 2012

Kazalo

1301. Navodilo 1 – Ocenjevanje vrednosti pravic na nepremičninah za zavarovano posojanje ter sestava, vsebina in oblika poročila o oceni vrednosti, stran 2658.

Na podlagi 88. in 16. člena Zakona o revidiranju (Uradni list RS, št. 65/08; odslej ZRev-2) ter v skladu s soglasjem Agencije za javni nadzor nad revidiranjem št. 10.00-8/2012 z dne 19. 4. 2012 je Strokovni svet Slovenskega inštituta za revizijo (odslej Inštitut) na seji dne 23. aprila 2012 sprejel
N A V O D I L O 1
Ocenjevanje vrednosti pravic na nepremičninah za zavarovano posojanje ter sestava, vsebina in oblika poročila o oceni vrednosti
I. UVOD
1. člen
(Vsebina Navodila 1)
Navodilo 1 Strokovnega sveta Inštituta – Ocenjevanje vrednosti pravic na nepremičninah za zavarovano posojanje ter sestava, vsebina in oblika poročila o oceni vrednosti (odslej Navodilo 1) določa enotno obliko in sestavne dele poročila o oceni tržne vrednosti za zavarovano posojanje, izdelanega na spletnem obrazcu, pri čemer so upoštevani veljavni Mednarodni standardi ocenjevanja vrednosti (odslej MSOV).
2. člen
(Opredelitev pojmov)
Pojmi, uporabljeni v Navodilu 1 s prilogami, imajo enak pomen kot v veljavnih MSOV.
II. SESTAVA, VSEBINA IN OBLIKA POROČILA O OCENI VREDNOSTI PRAVIC NA NEPREMIČNINAH ZA ZAVAROVANO POSOJANJE
3. člen
(Poročanje)
(1) Poročilo o oceni vrednosti pravic na nepremičninah za zavarovano posojanje (odslej poročilo) mora biti sestavljeno v skladu z MSOV 103 – Poročanje – in MSOV 310 – Ocenjevanje vrednosti pravic na nepremičninah za zavarovano posojanje – ter v skladu z Navodilom 1.
(2) Pri ocenjevanju vrednosti pravic na nepremičninah za zavarovano posojanje mora ocenjevalec vrednosti praviloma oceniti tržno vrednost nepremičnine in poročati o tržni vrednosti nepremičnine.
(3) Poročilo mora biti sestavljeno v skladu z Navodilom 1.
(4) V redkih primerih, ko je upravičen odmik od tržne vrednosti, mora biti odmik jasno in nedvoumno poudarjen in obrazložen v poročilu skupaj z identifikacijo in opredelitvijo uporabljene podlage ter z obrazložitvijo vzrokov za odmik. V takih primerih mora ocenjevalec vrednosti v poročilu nedvoumno poročati tudi o razlikah med tržno vrednostjo pravic na nepremičninah in drugo ocenjeno vrednostjo.
4. člen
(Sestavitev poročila)
(1) Ocenjevalec vrednosti sestavi poročilo na enotnem obrazcu iz Priloge 1 k Navodilu 1. Enotni obrazec poročila je pripravljen za poročanje o oceni tržne vrednosti pravic na nepremičninah za zavarovano posojanje za tipične nepremičnine, in sicer:
– Priloga 1 – objekt (kadar je predmet ocenjevanja tržne vrednosti posamezni objekt s pripadajočim zemljiščem, npr. stanovanjska hiša ali poslovni objekt)
– Priloga 1 – del objekta (kadar je predmet ocenjevanja tržne vrednosti posamezni del, npr. stanovanje ali poslovni prostor)
– Priloga 1 – zemljišče (kadar je predmet ocenjevanja tržne vrednosti zemljišče na različnih stopnjah razvoja).
Obrazci so objavljeni na spletni strani Inštituta v obliki spletnega obrazca. Za netipične nepremičnine (npr. specialno premoženje ali posest, povezano (povezana) s trgovanjem, ali hirajoča sredstva) ali večje sestavljene komplekse nepremičnin mora biti poročilo sestavljeno v skladu z MSOV v običajni pisni obliki.
(2) Enotni obrazec poročila mora biti izpolnjen na podlagi navodil iz Priloge 2 k Navodilu 1.
(3) Seznam podatkovnih baz, ki jih ocenjevalec vrednosti mora uporabljati pri svojem delu, je razviden iz Priloge 3 k Navodilu 1.
(4) Ocenjevalec vrednosti mora pri ocenjevanju za zavarovano posojanje upoštevati Hierarhijo pravil ocenjevanja vrednosti.
(5) Pri ocenjevanju vrednosti za zavarovanje posojil bank in drugih finančnih inštitucij mora ocenjevalec vrednosti proučiti, razumeti in upoštevati vsakokrat veljavne predpise Banke Slovenije.
III. DATUM UVELJAVITVE, SPREMEMBE IN TOLMAČENJE NAVODILA 1
5. člen
(Spremembe in dopolnitve Navodila 1)
(1) Na vsakih 6 mesecev delovna skupina, ki jo imenuje Inštitut, prouči in na podlagi pripomb oceni uporabo Navodila 1 v praksi ter po potrebi pripravi ustrezne spremembe in dopolnitve Prilog k Navodilu 1 in jih da v sprejetje Strokovnemu svetu Inštituta.
(2) Sprejete spremembe in dopolnitve Prilog k Navodilu 1 začnejo veljati z dnem objave na spletnih straneh Inštituta.
6. člen
(Pojasnila)
Za pojasnila in tolmačenje posameznih določil Navodila 1 je pristojen Strokovni svet Inštituta oziroma po pooblastilu Strokovnega sveta Inštituta strokovne službe Inštituta.
7. člen
(Uveljavitev Navodila 1)
Navodilo 1 začne veljati osem dni po objavi v Uradnem listu in se uporablja pri vsakem ocenjevanju vrednosti pravic na nepremičninah za zavarovano posojanje.
Z dnem uveljavitve tega Navodila 1 preneha veljati Navodilo 1, sprejeto 2. februarja 2011.
Št. 4/2012
Ljubljana, dne 23. aprila 2012
mag. Samo Javornik l.r.
podpredsednik Strokovnega sveta
Slovenskega inštituta za revizijo

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti