Uradni list

Številka 55
Uradni list RS, št. 55/2010 z dne 12. 7. 2010
Uradni list

Uradni list RS, št. 55/2010 z dne 12. 7. 2010

Kazalo

3063. Odlok o podelitvi gospodarskih javnih služb v izvajanje nekaterim krajevnim skupnostim v Občini Idrija, stran 8254.

Na podlagi 35. člena Zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93, 30/98 – ZZLPPO in 127/06 – ZJZP, 38/10 – ZUKN) v zvezi s 153. členom Zakona o javno-zasebnem partnerstvu (Uradni list RS, št. 127/06), 29. in 61. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – UPB2, 27/08 Odl. US: Up-2925/07-15, U-I-21/07-18, 76/08, 100/08 Odl. US: U-I-427/06-9, 79/09, 14/10 Odl. US: U-I-267/09-19), 6. člena Odloka o gospodarskih javnih službah v Občini Idrija (Uradni list RS, št. 94/08) in 15. in 23. člena Statuta Občine Idrija (Uradni list RS, št. 1/01, 33/01, 135/04, 52/06, 104/09) je Občinski svet Občine Idrija na 27. seji dne 1. 7. 2010 sprejel
O D L O K
o podelitvi gospodarskih javnih služb v izvajanje nekaterim krajevnim skupnostim v Občini Idrija
1. člen
(predmet odloka)
Odlok o podelitvi gospodarskih javnih služb v izvajanje nekaterim krajevnim skupnostim v Občini Idrija določa pogoje za neposredno podelitev gospodarskih javnih služb urejanje in čiščenje javnih površin, vzdrževanje občinskih javnih cest ter urejanje pokopališč na območju posameznih krajevnih skupnosti v Občini Idrija v izvajanje tem krajevnim skupnostim. Ta odlok ureja tudi druga vprašanja v zvezi z izvajanjem teh gospodarskih javnih služb s strani krajevnih skupnosti.
2. člen
(pridobitev gospodarske javne službe v izvajanje)
Gospodarske javne službe urejanje in čiščenje javnih površin, vzdrževanje občinskih javnih cest ter urejanje pokopališč podeli Občina Idrija v izvajanje posameznim krajevnim skupnostim skladno z njihovo vlogo in skladno s 3. členom tega odloka neposredno ob smiselni uporabi 3. člena in 30. člena Odloka o koncesiji za opravljanje obveznih lokalnih gospodarskih javnih služb v Občini Idrija.
3. člen
(podelitev v izvajanje po posameznih krajevnih skupnostih)
(1) Izvajanje gospodarske javne službe urejanje in čiščenje javnih površin pridobijo na podlagi tega odloka v izvajanje:
– Krajevna skupnost Spodnja Idrija,
– Krajevna skupnost Dole,
– Krajevna skupnost Godovič.
(2) Izvajanje gospodarske javne službe vzdrževanje občinskih javnih cest pridobijo na podlagi tega odloka v izvajanje:
– Krajevna skupnost Spodnja Idrija za del gospodarske javne službe, ki obsega letno vzdrževanje krajevnih cest (LK) in javnih poti (JP),
– Krajevna skupnost Dole za del gospodarske javne službe, ki obsega letno vzdrževanje javnih poti (JP),
– Krajevna skupnost Vojsko za del gospodarske javne službe, ki obsega letno vzdrževanje javnih poti (JP).
(3) Izvajanje gospodarske javne službe urejanje pokopališč pridobijo na podlagi tega odloka v izvajanje:
– Krajevna skupnost Spodnja Idrija,
– Krajevna skupnost Godovič,
– Krajevna skupnost Črni Vrh,
– Krajevna skupnost Dole,
– Krajevna skupnost Ledine,
– Krajevna skupnost Vojsko in
– Krajevna skupnost Zavratec.
4. člen
(vsebina gospodarskih javnih služb)
Vsebino in dejavnosti, ki jih zajemajo gospodarske javne službe iz 3. člena tega odloka določajo zakon, odloki o dejavnosti posamezne gospodarske javne službe in drugi predpisi.
5. člen
(pravni monopol)
(1) Krajevne skupnosti iz 3. člena tega odloka pridobijo s sklenitvijo pogodbe z Občino Idrija:
– izključno oziroma posebno pravico opravljati gospodarske javne službe iz 3. člena tega odloka na celotnem svojem območju,
– pravico tekočega vzdrževanja objektov in opreme, ki služijo izvajanju gospodarske javne službe,
– dolžnost zagotavljati uporabnikom kontinuirano oskrbo z javnimi dobrinami in kvalitetno opravljanje gospodarskih javnih služb skladno s 3. členom tega odloka ter v skladu s predpisi in v javnem interesu.
(2) Krajevna skupnost, ki ima izključno pravico opravljanja gospodarskih javnih služb skladno s 3. členom tega odloka, mora dejavnosti opravljati v svojem imenu in za svoj račun. Krajevna skupnost je po pooblastilu Občine Idrija na svojem območju edini in izključni izvajalec gospodarskih javnih služb iz 3. člena tega odloka.
6. člen
(pogoji izvajanja gospodarskih javnih služb)
Pogoji izvajanja gospodarskih javnih služb iz 3. člena tega odloka so določeni v odlokih o dejavnosti gospodarskih javnih služb, v Odloku o koncesiji in v tem odloku.
7. člen
(uporabniki)
(1) Uporabniki storitev gospodarskih javnih služb urejanje in čiščenje javnih površin ter vzdrževanje občinskih javnih cest so vsi uporabniki javnih površin in občinskih javnih cest v občini.
(2) Uporabniki storitev gospodarske javne službe urejanje pokopališč so predvsem najemniki grobnih prostorov.
8. člen
(uporaba javnih dobrin)
(1) Storitve gospodarskih javnih služb iz 3. člena tega odloka so kot javne dobrine zagotovljene vsakomur pod enakimi pogoji.
(2) Uporaba storitev gospodarskih javnih služb iz 3. člena tega odloka je v obsegu, ki ga določajo zakoni, predpisi o načinu izvajanja gospodarskih javnih služb (5. člen ZGJS) in odloki o dejavnosti posamezne gospodarske javne službe, za uporabnike obvezna.
9. člen
(območje izvajanja)
Krajevne skupnosti pridobijo v izvajanje gospodarske javne službe skladno s 3. členom tega odloka na območju, ki ga obsega posamezna krajevna skupnost.
10. člen
(preostale obvezne gospodarske javne službe)
Obvezne gospodarske javne službe v Občini Idrija, ki se na podlagi tega odloka ne podelijo v izvajanje posameznim krajevnim skupnostim, izvaja koncesionar, izbran na podlagi Odloka o koncesiji na celotnem območju Občine Idrija.
11. člen
(smiselna uporaba Odloka o koncesiji)
V zvezi z izvajanjem gospodarskih javnih služb iz 3. člena tega odloka s strani krajevnih skupnosti po tem odloku se smiselno uporabljajo določbe Odloka o koncesiji, in sicer:
– 4. poglavje »Razmerja koncesionarja do uporabnikov in koncedenta«,
– 6. poglavje »Javna pooblastila«,
– 7. poglavje »Viri financiranja in druga poslovnofinančna določila«,
– 10. poglavje »Nadzor nad izvajanjem koncesije«,
– 11. poglavje »Prenos koncesije«,
– 12. poglavje »Prenehanje koncesijskega razmerja«,
– 13. poglavje »Višja sila in spremenjene okoliščine« in
– 14. poglavje »Uporaba prava in reševanje sporov«.
12. člen
(rok za sklenitev pogodbe)
Pogodbo o izvajanju gospodarskih javnih služb skladno s tem odlokom sklene Občina Idrija s krajevnimi skupnostmi v roku 90 dni od pričetka veljavnosti tega odloka.
13. člen
(začetek veljavnosti odloka)
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0002/2010
Idrija, dne 1. julija 2010
Župan
Občine Idrija
Bojan Sever l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti